!

Vajdasági moly zóna zóna

Zsófi_olvas>!
Vajdasági moly zóna

Sziasztok
Tudtok e magyar szép irodalomból olyan könyveket ajánlani ami olvasmányos?

2 hozzászólás
Nienna001 P>!
Vajdasági moly zóna

Sziasztok!

A következő Merítés rovatomat a Kárpátoknak szeretném szentelni. Olyan könyveket keresek, amiket határon túli szerző írt, és a hegység területén játszódik, fontos szerepet kap benne a Kárpátok. Minden korszak játszik, a határon túliság fontos, mert a HatárŐrségbe megy majd

De ki a határon túli? Egy szavazáson így határoztam meg: „Ki is határon túli? Ez a kérdés még az irodalomtörténészeket is megizzasztja, hát még engem. Megengedő vagyok. Határon túlinak számít, aki ott született és ott él vagy időközben elköltözött onnan, de gyermekkori, fiatalkori emlékei odaköthetik; ha hosszabb ideje ott él és alkot (de máshol született). Lehet határon túli akkor is, ha esetleg nem magyar nyelven alkot, de magát magyarnak vallja. A határontúliba Erdélyen, Felvidéken, Vajdaságon kívüli területek is beleszámítanak. Pl Svédországban magát magyarnak valló, de svédül alkotó írónő.”

Köszönöm a segítségeteket!

Kép: fishka1380 képe a Pixabay -en. Kárpátok link

Nienna001 P>!
Vajdasági moly zóna

Sziasztok létrehoztam egy szavazást határon túli női szerző témában :)
https://moly.hu/szavazasok/legkedvesebb-hataron-tuli-noi-szerzod

Szívesen veszem a véleményeket :) Köszönöm. :)

Nienna001 P>!
Vajdasági moly zóna

Sziasztok!

Szerintetek ki a legjelentősebb három határon túli női szerző?
Kortárs, vagy már elhunyt, felvidéki, erdélyi, vajdasági, vagy akár még távolabb élő, de magát magyarnak való írónő, költőnő is jöhet ide. Kíváncsi vagyok ki miért szereti az adott szerzőt :) Köszönök minden hozzászólást :)

Szerk: Ha nem jut eszetekbe három egynek is nagyon örülök :)

KIEGÉSZÍTÉS: Ha valaki nem szeretne a legjelentősebb kiválasztására vállalkozni (ez nem egy könnyű dolog) akkor elég az is, ha megosztod, ki az aki tetszett, akitől szívesen olvastál :)

Kép forrása: spoiler

Melodía>!
Vajdasági moly zóna

Sziasztok!
Az esetleges kettős állampolgárokhoz szeretnék szólni, kicsit későn, de még van egy pár nap, nincs veszve semmi.

Arra szeretnék megkérni minden kedves Molytársat, hogy szánjon rá pár percet és írja alá valamint terjessze az SZNT nemzeti régiókról szóló kezdeményezését. Május 7.-ig kell összegyűlnie 1 000 000 aláírásnak 7 országból. Jelenleg 577 545-nél tartunk, és mindössze három ország teljesítette a minimális limitet. Autonómiáért küzdünk ezzel, tehát a kisebbségek önrendelkezése a cél, elsősorban a ugye a külhoni magyarságról van szó, de érint mindenkit az EU-n belül, legegyszerűbb példa mondjuk a spanyolországi katalánokat és hasonló helyzetben lévő népeket is.
Katt:
https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

spoiler

vargarockzsolt>!
Vajdasági moly zóna

mindeközben valahol a Vajdaságban … (és mintha egy helyesírási hiba sem lenne!)

… mindez azonban jelzi a falusi élet hanyatlását, haszonállat ellátásáról nincs szó, csak macska… ha apámék elutaztak anno, nem csak cefrét kellett keverni, de a malacokat is etetni …
Szerbhorváth György találata

May>!
Vajdasági moly zóna

Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok-e, de gondoltam egy próbát megér.:)
Szabadkán milyen Kosztolányival kapcsolatos múzeum/szobor/stb van, amit érdemes megnézni, egyáltalán van-e? Próbáltam utánanézni, de őszintén nem sok mindent találtam.
Valamint ha csak egy egynapos kirándulásra megyünk, milyen helyeket érdemes megnézni, esetleg olyan helyeket tudtok mondani, amik annyira nem népszerű látványosságok, kicsit eldugottabbak?
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni!:) (És bocsánat, ha rossz helyre írok, ez esetben törlöm a karcot.)

3 hozzászólás
Lipe>!
Vajdasági moly zóna

Ünnepélyes keretek között mutatták be ma este a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló elnevezésű sorozatának nyolcadik kötetét, amely Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában (1918–1941) – Cikkek, tudósítások, helyzetjelentések a kisebbségi életről címmel jelent meg, és a benne található szövegeket Mák Ferenc irodalomtörténész, társadalomtörténész, kutató válogatta, valamint ő írta a jegyzeteket és a bevezető tanulmányt is.

https://www.vajma.info/cikk/kultura/13298/Zenta-Bemutat…

Kapcsolódó könyvek: Mák Ferenc (szerk.): Veremidő

Mák Ferenc (szerk.): Veremidő

Kapcsolódó alkotók: Mák Ferenc

Lipe>!
Vajdasági moly zóna

Tündérlak
Helytörténeti írások Papp Dániel születésének 150. évfordulóján

219. május 9
Bácskossuthfalva

1 hozzászólás
Lipe>!
Vajdasági moly zóna

Újvidéken is lesz Pride, vagyis büszkeség napi felvonulás – jelentették be a szervezők. A dátum május 17-e, péntek. Ezt megelőzően, már 13-ától megünneplik a büszkeség hetét is.
Az eseményt a Gyere ki elnevezésű csoport hirdette meg. Céljuk, hogy növekedjen az emberek megértése és toleranciája az LGBTI személyek, vagyis a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok iránt. A megmozdulást az önkormányzat is támogatja. Az újvidéki Pride-on nem lesz séta, csak nyilvános gyülekezés a Köztársaság téren.

https://pannonrtv.com/rovatok/szines/ujvideken-lesz-pride

1 hozzászólás