!

Tolkien zóna

>!
koriboy95
Tolkien

Kitűnő prog-rock album erős középszakasszal, egyenesen Svédországból. Pár éve akadtam rá youtube-on, azóta imádom :)

https://open.spotify.com/album/779dhZOvgFUPRmSAuYSj4K…

1 hozzászólás
>!
MorcosMentatündér
Tolkien

Kisebbik húgom (12 éves) farsangkor tündének öltözött, és megkért, hogy mondjak neki tünde neveket. Persze felsoroltam neki egy párat, és a Lúthien tetszett meg neki a legjobban.

Hirtelen ötlettől vezérelve eldöntöttem, hogy felolvasom neki Beren és Lúthien tötrénetét. Összességében tetszett neki, bár nem értett egyet a logikájával.

A kedvenc jelenete az volt, amikor még a legelején Berennek látomása van egy csomó hollóról, akiknek a csőréről vér csöpög, és egy szellem figyelmezteti, aztán visszamegy Barahir táborába, és tényleg ott vannak a hollók. Itt azt mondta, hogy megint meg kéne jelennie a szellemnek, és újra fel kéne ébrednie, és mehetne a végtelenségig :)

Azt nagyon nem értette, hogy Lúthien mit eszik Berenen, főleg hogy bele is öregedett a sok szenvedésbe. Aztán sikerült meggyőzni, hogy nagyon bátor, nagyon erős, elkötelezett meg férfias, szóval ez tetszhetett a lánynak.

Thingolt vegig nagyon utálta, de Feanor fiait még jobban. Jó előre megmondta, hogy át fogják akarni venni a hatalmat. Egyszer, amikor újra nekik volt jelenetük, tüntető jelleggel szándékosan elaludt. Curufint pedig következetesen Kürüsülynek hívta.

A kedvenc szereplője Huan volt, mindig érdeklődött, hogy éppen hol van. Lúthien is tetszett neki persze, de azért ő nem egy óriási kutya.

Mielőtt elértünk addig a jelenetig, folyton azt kérdezgette, hogy miért csak egy szilmarilt lopnak el? Hiszen ha már úgyis ott vannak, sokkal praktikusabb lenne egyszerre elintézni.

Akkor rendült meg végleg a bizalma Beren épelméjűségében, amikor boldogan éltek Lúthiennel kettesben az erdőben, de Beren mégis vissza akart menni a szilmarilért. Itt már hiába magyaráztunk bármit, hogy becsület és hírnév, férfiasság és apai áldás, szerinte Beren hülye volt.

Örült persze, hogy a végén minden sikerült, és hogy kaptak egy második életet, és mindenki boldog, de kb. azt mondta, hogy egyik is meghalt tízezerszer, másik is, senki sem sajnálja őket. És mint fentebb említettem, nyugton kellett volna maradniuk, amikor jó dolguk volt.

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A szilmarilok

J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
2 hozzászólás
>!
DarknessAngel
Tolkien

Meggyőztem anyumat, hogy ő is végre nézze meg a Gyűrűk urát. Eddig csak úgy volt vele, hogy látott belőle régen pár jelenetet, szóval nem emlékezett semmi konkrétra. Én is újranéztem, és most teljesen új dolgokat is megláttam benne, amit elsőre nem. Pl. Frodót most már sokkal jobban megértettem, és jobban is sajnáltam, mint először. Örülök, hogy anyumat szintén teljesen elragadta a történet. Erre tényleg meg kellett érnünk :D Mondta, hogy mostantól ő is szívesen újra fogja nézni.
Egyik jelenet, ami most nagyon megmaradt velem♡
https://www.youtube.com/watch…

5 hozzászólás
>!
CorneliaS
Tolkien

Az jutott eszembe, hogy Gondorban valami hasonló időjárás lehetett ezen a napon, mint ami nekünk is jutott mára.

2 hozzászólás
Hirdetés
>!
Olvashop_Öltöztesd_a_könyved U
Tolkien

Ma van a Tolkien Olvasás Nap!
Számodra melyik a legmeghatározóbb könyv/karakter/esemény/élmény Tolkien munkásságából? :)
https://www.olvashop.hu/gyuruk-ura-bogre_329720

11 hozzászólás
>!
Mircsi_coach U
Tolkien

"Nem örülök, hogy épp az én életemben kellett így történnie – sóhajtott Frodó.
– Én sem – bólintott Gandalf –, és senki se örül, hogy ilyen időket kellett megérnie. De hát nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk."
/J.R.R. Tolkien: A Gyűrű Szövetsége/

Ez akár a mostani helyzetre is vonatkozhatna! Olyan bölcs ez a Gandalf! :)
Szóval te mit DÖNTESSZ, mi a teendő, ha már itt vagyunk?

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
3 hozzászólás
>!
Walpurgis
Tolkien

A Tenger, a Tenger vár! A sirályhad víjjog,
Tombol a szél ma, fehér habokat vet a szirtfok.
Nyugatra, nyugatra, a nap is oda bólong;
Hallod-e szavukat, szürke hajó, mondd?
Embereim szava szól, kik előttem járnak;
Már jövök, én sem bújok, bár itt óvnak az ágak.
Ég veled, otthon, órák s évek hullnak romolva;
Vigyen a vizek hátán magány jelvénye, vitorla!
Végső Part, hullámaid itt még fájnak a szívnek,
Elveszített Sziget, édesen árad rólad az ének,
De vár Eressea, Tündehon, ott nem lel soha szem ránk,
Ősz sincs, nyár lobog egyre, örökre miénk ez a szent láng!

spoiler

Kapcsolódó alkotók: J. R. R. Tolkien · Tandori Dezső

>!
Macsfecs
Tolkien

Ma van a Tolkien-olvasás napja, és mivel a személyes megjelenést igénylő találkozókat világszerte mellőzni kellett, egy csomó online esemény van, amihez lehet csatlakozni (spanyol, német, litván, ki milyen nyelvet gyakorolna), de ami ezek közül különösen izgalmas (és csak élőben hallgatható, a felvétel közlésére egyelőre nem kaptak engedélyt), az a nemzetközi esemény, ahol YouTube-on közvetítve egész nap mennek a felolvasások a Discordon, egy csomó ismert ember (Tolkien-kutató, illusztrátor, színész) részvételével, nagyon tudom ajánlani (most olvasott fel a BBC GyU adaptáció írója Bombadil-verseket kárpótlásul Tomának, hogy a feldolgozásból kihagyta): https://www.youtube.com/watch…

Lesz persze magyar esemény is este, szintén online lehet csatlakozni: https://www.tolkien.hu/mtt/item/3259-tolkien-olvasas-na…

Vagy csak olvassatok Tolkient, mint mindig :)