!

Skandináv Zóna zóna

Ivenn P>!
Skandináv Zóna

A nyckelharpa ("billentyűhárfa") egy tradicionális svéd billentyűs vonós hangszer, amely kinézetében a hegedűre emlékeztethet bennünket, de hangzásában leginkább a tekerőlanttal hozható rokonságba. A legelső forrásanyag a hangszerről 1350-ből származik, a gotlandi Källunge templom kapujának domborművén ábrázolták, majd később más korabeli skandináv templomok festményein is megjelent. A 14-16. században egész Skandináv-szerte elterjedt és ismert hangszer volt.
A két skandináv népdal, amit most hoztam nektek nyckelharpán van eljátszva, a dán énekesnő, Myrkur előadásában. :) Ajánlom nektek szeretettel, főleg azoknak, akik szeretik a fantasy-s beütésű folk zenéket. ♥ (Meg Witcher 3 rajongóknak. All the Skellige feels! ^.^)
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

Lunemorte P>!

A karc írója kikapcsolta a hozzászólás lehetőségét.

Lunemorte P>!

A karc írója kikapcsolta a hozzászólás lehetőségét.

Mircsi_coach U>!
Skandináv Zóna

Nagyon szeretem a skandináv mitológiát, és ez volt az ihlet ahhoz, hogy létrejöjjön az Önismeret skandináv mitológiával workshop is.

A jó társaság mindig adott, ami biztos, hogy lesz:
– Yggdrasil (hol vagy most az életedben, mi van előtted, mi van mögötted?)
– Túlélési tanácsok Ragnarök idejére (min szeretnél változtatni?)
– az istenek tanácsai számodra

Mi a skandináv mitológia erőssége az önismeret szempontjából?
Ad egy olyan keretrendszert, ami megkönnyíti a magunkról való gondolkodást:
– adott szereplőgárdája van, akik elsősorban istenek és egy-egy adott dologról, tulajdonságról ismertek – könnyű velük azonosulni, vagy NEM azonosulni, ez sokat elmond rólunk
– a világot egy faként képzelik el, az Yggdrasilként, ami tökéletes lehetőséget ad, hogy ezt párhuzamba állítsuk a saját világunkkal: az életünkkel
– mitológiájuk ciklikus körforgással működik: ragnarök, majd újjászületés – ez az elképzelés is nagyon jól támogatja a magunkról való gondolkozást

A néhány megmaradt jegyre (holnapra) még le lehet csapni:
Moly: https://moly.hu/esemenyek/onismeret-a-skandinav-mitologiaval
FB: https://www.facebook.com/events/590622568469290/

Gelso P>!
Skandináv Zóna

Pakolásztam itthon és előkerült egy svéd minigrammatik.
https://moly.hu/karcok/1430486
A svéd nyelvtan gazdára talált! :-)

… előkerült egy finn nyelvű magazin.
https://moly.hu/karcok/1430483
Szívesen elküldöm olyannak, akit érdekel, vagy hasznosnak érzi.
Lehet érte jelentkezni.
(nem szeretném kidobni…)

1 hozzászólás
Lunemorte P>!
Skandináv Zóna

Viking utat fedett fel az olvadó jég

A norvégiai útvonal mentén különböző leletek kerültek elő, melyek a hétköznapi életről árulkodnak.

Lars Holger Pilø régész és kollégái először egy 1800 éves ruhadarabot azonosítottak a dél-norvégiai Lomseggi hegy olvadó jegében – írj a National Geographic. Amikor a szakértő csapatával a környéket járta be, rengeteg tárgyat találtak, melyeket korábban a jég fedett el. A régészek ekkor jöttek rá, hogy egy különleges lelőhelyre bukkantak. Pilø és csapata a közelmúltban számolt be a felfedezésről, 2015-ig összesen mintegy ezer leletet tártak fel a területen.

https://www.youtube.com/watch…

Bővebben: spoiler
Kép: spoiler

Hirdetés
Judyt IP>!
Skandináv Zóna

A Netflix új (januárban jött ki), norvég sorozata, amely a Ragnarok címet viseli nálam nagyon betalált. :)
Erről hoztam most egy kis értékelőt/ajánlót. :)
https://watchaholics.hu/2020/04/09/ragnarok-2020-1-evad/

6 hozzászólás
eltim>!
Skandináv Zóna

Új kedvenc sorozat. Skandináv világ, istenek és a jó-rossz harca.
https://www.youtube.com/watch…

Mareszkaresz>!
Skandináv Zóna

Jonas Hassen Khemiri – Flashbazzazz /részlet/

Vajon tudja bárki, mit jelent a flashbazzazz? Kétlem. Valamikor régen találtuk ki néhány haverommal arra, ami túl sok, überluxus, csillivilli. Az életben tehát három állapot van: Normál. Flash. És flashbazzazz… Normál a mindennapi rutin. Ébresztőóra. Szitáló eső. Földrajzóra. Gyors harapnivaló. Házi feladat. A szürke hétköznapok, amiből elvágyódunk.

A flash viszont a még elérhető luxus. Mikor eredeti Levis farmert veszel. Mikor sör helyett pezsgőt viszel a házibuliba. Mikor szerzel egy Lacoste pulcsit, amin a krokodil nem a rossz oldalon van, fejjel lefelé. Ez a flash.

De a flashbazzazz, az már a következő szint. A flashbazzazz luxus a tizediken. Álmodozás a jövőről, délibáb, képzelgés arról, hogy néhány év múlva mi lesz. Hogy helikopteren utazva Dom Pérignont kortyolgatsz, és a magánpilótád maga Janet Jackson. Hogy egy háztömb hosszúságú limuzinban ülsz, amiben van hűtő és parabolaantenna. Hogy az Eastben a pincér kedvesen üdvözöl és az asztalodhoz vezet.
A teljes novella az Észak legújabb számában olvasható, szerény személyem fordításában.Olvassátok el, mert a novella jó a fordítás elmegy

Mariann_Czenema P>!
Skandináv Zóna

Skandináv könyvklub – 2020.február 13.

A Skandináv Ház Alapítvány skandináv könyvklubjában minden alkalommal vendégül lát valakit, aki kedvenc skandináv könyvét ajánlja. A kötetlen beszélgetésekre szeretettel várunk mindenkit, aki szereti a skandináv irodalmat, szívesen megosztaná másokkal olvasmányélményeit, meghallgatná másokét, és eltöltene velünk egy hangulatos estét.

Ötödik alkalom: 2020. február 13. (csütörtök) 18 óra
Megbeszélendő könyv: Knut Hamsun: Éhség
Helyszín: OIK, nyelvstúdió (1056 Budapest, Molnár utca 11.)

Következő könyvklubunk vendége Masát András, az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékének professor emeritusa, több Hamsun-cikk írója. 2011-ben egy általa szerkesztett kötet is megjelent az ún. Hamsun-rejtélyről, „Irodalmi szövegek és politikai szerepek. A Hamsun-jelenség” címmel.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: regisztracio@skandinavhaz.hu
https://www.facebook.com/events/240234620296454/

Kapcsolódó könyvek: Knut Hamsun: Éhség

Knut Hamsun: Éhség