!

Sci-fi zóna

>!
Dóri_42 MP
Sci-fi

Andy Weir második könyve, az Artemis is megfilmesítésre kerül. A két rendezőhöz Phil Lord-hoz és Christopher Miller-hez pedig újabb szakember csatlakozott, Geneva Robertson-Dworet személyében, aki az írói munkálatokért lesz felelős.

https://csakegypercre.blog.hu/2018/07/17/a_tomb_raider_…

spoiler

Kapcsolódó könyvek: Andy Weir: Artemis

Andy Weir: Artemis

Kapcsolódó alkotók: Andy Weir

>!
Asgard47
Sci-fi

A sci-fi szatírikusa

Ma kilencven éve, 1928. július 16-án született, a sci-fi groteszk, humoros, társadalomkritikai ágának nagymestere, Robert Sheckley.
Anno, nagyon régen találkoztam a Kozmosz sorozatban kiadott, és általam leginkább szeretett művével, a Kozmikus főnyereménnyel (Dimonsion of Miracles), a csoda dimenzióinak varázslatos bemutatásával.

Indítsunk akkor Brian Aldissal:

"Robert Sheckley felbukkanása a Galaxy oldalain kevésbé volt látványos, de ugyanolyan kedvenccé vált, mint Bester. Mint regényíró, a hatvanas években élte fénykorát, de mint novellaíró, a kezdetektől fogva sziporkázott.”
…….
„Ez a Trap (Csapda) című zseniális, idegen invázióról szóló meséből való, ami inkább komikus, mint baljóslatú. És mint Sheckley legtöbb korai munkája, ez is a házassággal kapcsolatos problémákkal foglalkozik. Még az idegenek is igyekeznek túladni a feleségükön és beszerezni egy karcsú tapogatójú, gyönyörűségesebb teremtményt. „A fű, – valójában az asszony maga! – egyre zöldebb…”
(Öt feleséget fogyasztott el élete során…:D)
……..
„A Csapdát tartalmazó gyűjtőkötet a Pilgrimage to Earth (Zarándokút a Földre) 1957-ben jelent meg és a fülszöveg Sheckleyt „kiemelkedő filozófus”-nak titulálja és ez helyénvaló is. Az általános fikció területén belül több tucatnyi hatásos elbeszélést írt: Specialist (Szakember), Pilgrimage to Earth (Zarándokút a Földre), Ask a Foolish Question (Kérdezz bármit), Tickett to Tranai (A Tranai), The Store Worlds (Világok boltja); ezek több, mint egyszerű szórakoztató írások. Bennük tetemes intelligencia és zsenialitás található, s mindez gyakorta szatirikus éllel.”
……..
„Néhányan elszomorodtunk, amikor Douglas Adams előrukkolt Hitch-Hiker`s Guide to the Galaxy (Galaxis-útikalauz stopposoknak) című művével, amelyben továbbfejlesztette a Sheckleyi jellegzetességeket, s emiatt Sheckley szegényesebbnek tűnt.
Sheckley bája a tiszteletlenségében rejlik, tekintélyromboló hamisságában és abban, hogy nem ragaszkodik dogmatikusan egy kijelentéséhez. Mindent megpiszkál, még Istent is.”
…….
A korai munkáira jellemző pezsgés eltűnt; a nyolcvanas évek galaxisa különben sem olyan szórakoztató. Odafönt a csillagok szikraeső nélkül hunytak ki. Sheckley napjainkban csendes, Borges-maszkja mögött hamis nyelve mozdulatlan. Elbeszélései még mindig vérforralók. Mintha P.G.Wodehouse komornyikja volna, Sheckley ma amolyan egyszemélyes felvonulás.”

Ez az írás Aldisstól a Dáridó 1986-os zárása előtt készült. Aztán Sheckley 2005. december 9-én hetvenhét évesen meghalt.
Most már odafenn szurkapiszkálja csípős nyelvével a hatalmasságokat…

>!
Hackett I
Sci-fi

Gyilkos robot, gyilkos MI:
Az új Jövőjegyzet az önvezető autókról szól: vajon egy balesetben hogyan dönti el egy gépi intelligencia, hogy ki legyen az áldozat? Hol vannak az asimovi robottörvények? És ki egyáltalán a felelős?
http://www.brandonhackett.hu/2018/07/gyilkos-robot-gyil…

Kapcsolódó alkotók: Brandon Hackett

>!
Roboraptor U
Sci-fi

Összeraktuk azokat a könyveket, amiket szerintünk fontos olvasni.
Ti milyen könyveket pakolnátok még fel a „legfontosabb geek-könyvek” listájára?

A listánkat itt olvashatjátok: https://roboraptor.24.hu/2018/07/16/geek-konyvek-amik-n…

Kapcsolódó könyvek: John Steinbeck: Arthur király · Robert Merle: Majomábécé · Philip K. Dick: Figyel az ég · Isaac Asimov (szerk.): Szívélyes Fahrenheit · Harrison Fawcett: Katedrális · Michael Crichton: Őslénypark · Orson Scott Card: A kegyelem ára

John Steinbeck: Arthur király
Robert Merle: Majomábécé
Philip K. Dick: Figyel az ég
Isaac Asimov (szerk.): Szívélyes Fahrenheit
Harrison Fawcett: Katedrális
Michael Crichton: Őslénypark
Orson Scott Card: A kegyelem ára
1 hozzászólás
>!
mézesmogyifelhő P
Sci-fi

Tegnap este érdekes interjút/ dokumentumfilmet találtam László Zoltán és Brandon Hackett közreműködésével a sci-firől. Az M5-öt érdemes néha nézni :)
https://www.mediaklikk.hu/video/uj-idok-uj-dalai-2018-0…

Kapcsolódó alkotók: László Zoltán · Brandon Hackett

Hirdetés
>!
Roboraptor U
Sci-fi

A Nagy Budapesti Zombiapokalipszis Igaz és Hiteles Története után ismét egy saját, folytatásos történettel jelentkezik a Roboraptor szerkesztősége. Ezúttal azonban a galaxis egy távoli csücskébe kalauzoljuk el az olvasót a nyár folyamán vasárnaponként megjelenő epizódokban. A Toto kalandjainak aktuális fordulatairól minden héten a legénység egy másik tagja fog beszámolni naplóbejegyzésében.

A legújabb részt Szaniszló Róbert írta.

https://roboraptor.24.hu/2018/07/15/a-toto-urhajo-igaz-…

>!
Roboraptor U
Sci-fi

VÉGE A SZOLGÁLÓLÁNY MESÉJÉNEK! :O

Ma este utoljára KapcsoljukGilead-ot, apró cafatokra szedve benne ASzolgálólányMeséje második évadát, Lukácsi Katalin történésszel és Hári Danival, a Roboraptor szerzőjével! Nektek hogy tetszett az évad?

Az évadról szóló kritikánkat itt olvashatjátok:
https://roboraptor.24.hu/2018/07/13/egy-evre-ennyi-bove…

Az élő adást Facebook oldalunkon éritek el a szokott időben, 18:00-kor:
https://www.facebook.com/Roboraptorblog/

Kapcsolódó könyvek: Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
>!
György_Dragomán I
Sci-fi

Eheti qubit.hu novellámban majdnem minden, amit hatezer betűben a magányról és az öröklétről el tudok mondani. Amikor írtam Csehovra gondoltam és Turgenyevre.
Így kezdődik:
„Hajnal gerince fájt, a feje zúgott a fáradtságtól, tudta, a Medúzák hamarosan újra visszajön a hajóhoz, akkor próbálkozhat újra, megpróbálhatja valahogy megint megmagyarázni neki, hogy mi az a halál, tudta, a Medúzák ezt egyáltalán nem fogja megérteni, vagy megérteni még csak-csak, de elhinni, vagy felfogni, azt már semmiképen.”
Itt folytatódik: https://qubit.hu/2018/07/12/jegpancel

Kapcsolódó alkotók: Dragomán György