!

Sci-fi zóna

>!
Roboraptor U
Sci-fi

"A Merész pontosan ott folytatja, ahol a Rendíthetetlen és a Vakmerő abbahagyta: Jack Geary régies gondolkodásával immár divatjamúlt és letűnt katonai stratégiai elvek mentén próbálja kivezetni a szövetségi flottát az ellenséges területről. Csupán néhány hatalmi incidens és saját lelkiismerete akadályozza abban, hogy akaratát ellenvetés nélkül keresztül vigye a hajóparancsnokok alkotta értekezleteken. A Merész története ezt az alapszituációt szövi tovább, azonos színvonalon, azonos lendülettel és a megszokott elvárások mentén.

Ha van hibája a kötetnek, akkor az éppen ez: ismert minták mentén építkezik, a szokott sémák érvényesülnek újra és újra. A cselekmény előre is halad meg nem is, hiszen a Vakmerőben belengetett harmadik fél, a szemlélőként részt vevő, egyelőre testetlen és arctalan idegen kultúra vagy birodalom szála alig bontakozik ki valamennyire, és az állóháborút megtörő váratlan fordulat csupán ígéret marad a kötet végére. Mindamellett, hogy a cselekmény még hibáival együtt is rettentően izgalmas, jellemfejlődés továbbra is csak a kulcsszereplő “Black Jack” Geary kapitány és a női főszereplőnek szánt politikus, Rione társelnöknő személyén keresztül érzékelhető."

– írja Áfonya (@Dyta_Kostova) Jack Campbell végre megjelent regényéről, a Merészről.

A könyvsorozat bemutatását és a teljes kritikát itt olvashatjátok:

https://roboraptor.24.hu/2018/11/10/aldozatbol-mondabel…

A könyvet köszönjük a @Gabo_SFF-nek.

Kapcsolódó könyvek: Jack Campbell: Merész

Jack Campbell: Merész

Kapcsolódó alkotók: Jack Campbell

>!
phetei P
Sci-fi

A MAGUS nyomja le a Witchert? Gorduin a Steamen támadja Geraltot!

SFF összefoglaló 45. hét @Spekulatív_Zóna

* 10 éves az Éhezők viadala
* Beszámoló a Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak színházi előadásról (sic!)
* Magyar szerzők és a Halloween
* Vers Oumuamua-hoz
* És még sok minden más


https://spekulativzona.blog.hu/2018/11/09/sffhun18w45


Ha tetszett, akkor kérlek ajánld a bejegyzést az Index válogatásába: https://index.hu/i2/ és oszd meg a közösségi oldalakon.


A molyos tartalmakért köszönet:
@nagydviktor, @gesztenye63, @Oriente, @Qedrák, @entropic, @mdiana, @fekiyeti79, @tetsuo, @mandris, @Nuwiel, @Lisie79, @Marcus, @Molymacska

Blogos tartalmakért és hírekért köszönet:
@AniTiger, @Szentinel, @Roboraptor, @chibizso, @Mesemondó, @Deszy, @reta09, @WerWolf, @Baráth_Zsuzsanna, @Fancsali, @Andrea_Pusztai, @RavenS, @Deszy, @Andras_Kanai, @Agave_Könyvek, @Gabo_SFF, @Fumax, @Gaura_Ágnes, @Disznóparéj_HVP, @Cetti94, @György_Dragomán, @P_A_Doorman


|sffhirado

25 hozzászólás
>!
P_A_Doorman P
Sci-fi

A könyv, amivel meg kellet küzdenem!
Egy remek történet és egy friss kiadó, akik előtt még rengeteg lehetőség van.
Avagy egy vasárnapi szentbeszédnek is beillő űrkaland!
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/11/09/konyvkritika_…

Kapcsolódó könyvek: Gabriel Wolf: Gépisten

Gabriel Wolf: Gépisten
>!
György_Dragomán IP
Sci-fi

Állítólag ez Jővőszőkő a legsötétebb sci-fi amit eddig írtam…
"Jövőszökőnk csámcsogva eszi a sonkát.

Kér még, Anya mondja neki, hogy nincs több, de a jövőszökőnk ezen csak nevet, mondja neki, hogy ne hazudjon, pontosan tudja, hogy ott a hűtő második polcán még tizenöt deka közepes minőségű pármai, három nappal ezelőtt vette apám, mert hirtelen megkívánta, de már nem fogja soha megenni, szóval hozza csak be anya, mert jó helyre fog az kerülni, bele az ő hasába, jobb helyre nem is kerülhetne, és hozza be szépen hozzá azt az üveg aszút is, amit a szekrény tetején dugdos és nekem szánt érettségi ajándéknak, jól fog az csúszni nagyon a sonkára."
Itt folytatódik: https://qubit.hu/2018/11/08/jovoszokonk

Kapcsolódó alkotók: Dragomán György

>!
Spekulatív_Zóna U
Sci-fi

Ismét egy sor fantasztikus könyv érkezik novemberben: megszámláltuk őket, huszonkettőt találtunk. Te mit vársz legjobban?

https://spekulativzona.blog.hu/2018/11/07/ezt_az_22_fan…

>!
Gabo_SFF KU
Sci-fi

Idei utolsó kiadványunk egy klasszikus: az Alapítvány-trilógiát egybekötve, keménytáblás formában fogjuk megjelentetni. Ám ezúttal a külső mellett a belső is megújul: új fordításban, dr. Sámi László tolmácsolásában nyújtjuk át az olvasóknak Asimov remekművét.

Előrendelés és részletek hamarosan!

Kapcsolódó alkotók: Isaac Asimov

147 hozzászólás
Hirdetés
>!
Molymacska 
Sci-fi

Nekem egy borzasztóan buta kérdésem lenne, amire eddig nem találtam jó választ, így hátha ti tudtok segíteni.
A Zsoldos Péter-díjról van szó, aminél a wiki azt írja, hogy van egyes esetekben második és harmadik helyezett is, de én úgy tudtam, hogy csak a díj van (az első helyezett és nincs más díjazás). Emellett referenciának láttam már, hogy egy író leírta, a Zsoldos Péter-díj második helyezettje.
Szóval hogy van ez? Tényleg van második/harmadik helyezett is?

3 hozzászólás
>!
Roboraptor U
Sci-fi

Bár sorozatok terén most előreláthatólag nem számíthatunk érdekes újdonságokra, filmek, könyvek és képregények részéről bőven van miért várnunk a novembert. Mi ismételten összegyűjtöttük azokat az alkotásokat, amiket tűkön ülve várunk a hónapban.

Novemberi Roboraptár

https://roboraptor.24.hu/2018/11/05/grindelwald-sohajai…

Kapcsolódó könyvek: Adrian Tchaikovsky: Dogs of War · Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák · Paul Tobin: The Witcher 3. – Varjak átka · Alma Katsu: Éhség · Tom Sweterlitsch: Letűnt világok · Alan Moore: V mint Vérbosszú · George R. R. Martin: Éjvadászok · Mike Mignola – Gary Gianni: Hellboy 4. – Különös helyek · Cameron Johnston: The Traitor God

Adrian Tchaikovsky: Dogs of War
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Paul Tobin: The Witcher 3. – Varjak átka
Alma Katsu: Éhség
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Alan Moore: V mint Vérbosszú
George R. R. Martin: Éjvadászok
Mike Mignola – Gary Gianni: Hellboy 4. – Különös helyek
Cameron Johnston: The Traitor God
>!
Asgard47
Sci-fi

Friss hír. A kínai filmgyártás legnagyobb sci-fi tematikájú invesztációja. A film címe The Wandering Earth. A story szerzője Liu Cixin. A Nap vörös törpe lesz, és a Mars pályáig mindent el fog pusztítani. Az emberiség megmentésére kidolgoznak egy tervet. A Földet eltéritik a Proxima Centauri rendszerbe, közben az emberiség a földkéreg alá bújik.

Eszembe jutott egy régi-régi sci-fi mű: Gács Demeter Új Nap felé.
Nem elég, hogy láttam a Pálfi György Az Úr Hangja előzetest, még ez is…

11 hozzászólás
>!
Roboraptor U
Sci-fi

"A három nézőpontot követő történet William Gibson örökén halad tovább, kiegészítve azt az elmúlt évek cyberpunk regényeinek, filmjeinek és sorozatainak esztétikai eszköztárával (például a Valós halál neon totál plánjai és kék-lilában pulzáló sikátoraira emlékeztethet a Void Star világa). A könyv cyberpunksága azonban nem csak ennyiben merül ki. A Zachary Mason által megálmodott jövőben az informatika és a technológia továbbra is töretlenül halad célja felé: az emberiség olyan eszközöket talál fel, mint a fejbe ültethető, wi-firől is irányítható memóriaimplantátum; a Mayo Klinika és más intézmények áldásos működése révén lehetővé válik akár 200 évig is élni; mesterséges intelligenciák saját öntudatot fejlesztenek és létrehozzák saját alkotásaikat. Azonban a technológia árnyoldala is megjelenik – pontosabban az emberi rosszakarat, amely csak új eszközre lel. Így a szerző némi új ötlettel, de végsősoron a cyberpunk vízió sokadik verzióját teremti meg.

Ami némi frissességet ad a jól bejáratott díszletek mellé, az a történet fókusza.

Mason regénye nem a bűnözésre vagy az emberiség elkerülhetetlen romlására koncentrál, hanem a történet végcéljának elérésére. Volt egy jó ötlet az író fejében. Ehhez állítja fel képzeletének sakktábláján a három szereplőt, Irinát, Kernt és Thalest. Különböző élethelyzetekből indítja őket útra, de apró, szinte jelentéktelennek tűnő lépésekben egyre közelebb és közelebb vezeti őket egymáshoz, hogy beteljesedjen a könyv közepénél már kitalálható végcél. Az építkezés folyamatában izgalmas részt venni, megpróbálni kitalálni Mason szándékait, többször képes is meglepni. De a regény letétele után mégis inkább ürességet érezni, mint hogy egy igazán jó könyvet olvastunk."

– írja Zsófi (@chibizso) az állítólagos legszebb és legjobb cyberpunk regényről a Neurománc óta. A Void Star erényeiről és kevésbé előnyös oldaláról a teljes cikkben olvashattok.

https://roboraptor.24.hu/2018/11/04/nem-a-legszebb-rege…

Kapcsolódó könyvek: Zachary Mason: Void Star

Zachary Mason: Void Star

Kapcsolódó alkotók: Zachary Mason