!

Sci-fi zóna

>!
bandy666
Sci-fi

Év végi bónusz Phase 1
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=25549549268_2733056873386.jpg

1 hozzászólás
>!
Asgard47
Sci-fi

Aki továbbvitte a magyar sci-fit

Úgy gondoltam, önálló karcban köszöntöm meg Brandon Hackett sci-fi írót, és Markovits Botond magánembert. Személyes szerencsémnek tartom, hogy mindkettőjüket ismerhetem.
Egyike azon fiatal és magyar íróknak, aki hatalmas tehetséggel, ragyogó írástudással, és ami nekem legalább ennyire fontos, nagy alkotói felelősséggel rendelkezik.
Aki valamennyire ismer, akár csak itt a molyon, tudja milyen nagy sci-fi rajongó vagyok. Az a szelete ennek a zsánernek, amit elolvashattam eddigi életemben, úgy érzem erős és elég kemény összehasonlítási alap. Eleve kemény követelményeket támasztok, és ezt ki is nyilvánítom.
Brandon Hackett mindenféle összehasonlításban kiemelkedőt alkotott eddig a sci-fiben.
Emlékezetem szerint az Isten gépeivel kezdtem Őt olvasni, és annyira tetszett, hogy a korábbi, ebbe a zsánerbe tartozó művét, A poszthumán döntést úgy szereztem meg, ahogy azóta sem könyvet. A neten tudtam megvenni… Ez volt az első, és azóta is utolsó netes könyvvásárlásom, mert alapvetően csak könyvesboltban szeretek beszerezni olvasnivalót.
Azóta elolvastam a két időutazását, a Xenot, és nagy kedvencemet tőle…, Az ember könyvét…:D
Mindegyik nagyon tetszett, és, hogy Az ember könyve miért leginkább?!
Egy kritika reflexiójaként anno leírtam.
Brandon Hackettnek remek érzéke van idegen világok és lények létrehozásához, és ebben a művében egy olyan idegen karaktert, sorsot és kulturális konfliktus adta felelősség leírását alkotta meg, ami nagyon megragadott.

Kedves Botond!
Isten éltessen sokáig, hosszú, boldog és sikerekben gazdag életet kívánok!
Írj még sok-sok jó sci-fit, minden rajongó örömére!

1 hozzászólás
>!
Szentinel
Sci-fi

A sci-fi irodalom egyik legnagyobb hatású alkotásáról beszéltem most, mely nálunk is kultikus népszerűségre tett szert. Ideje volt már bemutatnom ezeket a könyveket. =)

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom · Isaac Asimov: Második Alapítvány · Isaac Asimov: Alapítvány · Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Kapcsolódó alkotók: Isaac Asimov

>!
koriboy95
Sci-fi

Sziasztok! Most, hogy itt az új Dűne film közeledte, nem tudtok arról, hogy a könyveket esetleg újranyomják-e majd?

5 hozzászólás
>!
phetei P
Sci-fi

Az űrben senki sem hallja a sikolyod pelenkacserélés közben

SFF összefoglaló 2. hét @Spekulatív_Zóna

Sziasztok,

Némi előre nem látott technikai kanyar után megérkezett az első összefoglaló. A forma és a szerkesztés egyelőre változatlan, viszont pár napja indult itt egy szavazás, ahol arra voltunk kíváncsiak, melyik témákat kedvelitek a legjobban. Még mindig lehet szavazni az alábbi linken; az eredmények alapján pedig elképzelhetőek változtatások.

https://moly.hu/szavazasok/spekulativ-zona-heti-osszefoglalo-szavazas


És akkor a poszt:

https://spekulativzona.blog.hu/2019/01/12/sffhun19w02

Ha tetszett, akkor kérlek oszd meg a közösségi oldalakon.


A molyos tartalmakért köszönet:
@Spaceman_Spiff, @Nuwiel, @Csöre, @Olympia_Chavez, @tetsuo, @fekiyeti79, @nagydviktor, @B_Petra, @Asgard47, @ViraMors, @Qedrák

Blogos tartalmakért és hírekért köszönet:
@ppayter, @WerWolf, @vöri, @shizoo, @Fumax, @Agave_Könyvek, @fonixkonyvmuhely, @Gaura_Ágnes, @Deszy, @AniTiger, @charon, @Hackett


|sffhirado

13 hozzászólás
Hirdetés
>!
Asgard47
Sci-fi

A sci-fi és a mozi misztikus kapcsolata

Amikor a mozi, mint médium létrejött, szinte elsők között találta meg tematikus (és misztikus) univerzumát – a sci-fit. Ez természetesen érthető, mert a mozi maga a fantasztikum. Az örökké változó, az emberi elme- és érzékelés által észlelt világot, semmi sem tudja jobban leképezni, mint a mozi.
Két motívum késztetett a karc megírására (persze a harmadik a beképzeltség, de ezzel most nem tudok mit kezdeni…:DD).
Nemrég szóba került a Star Wars egy megközelítési problémája, és ma százharminchat éve született Alekszej Tolsztoj, az Aelita írója. Róla már írtam, de most inkább arról a hatásról írnék, amit a filmre gyakorolt. Ez pedig nem kevés.

Van nekem – túl a Trillió éves dáridón, mint a sci-fit elemző, bemutató művön kívül – még egy tankönyvem. Ez Stephen Jay Schneider: „ 101 sci-fi film, amit látnod kell mielőtt meghalsz” című kis könyve (szó szerint kicsi, mert 155x120 mm a mérete).
Ragyogó ízlésű, és angolszász művészeti kultúra képviselőjeként, korrekt bemutatót készített a sci-fi mozi történetéről.

Az alábbiak spoileres és nyomokban cselekményleírást tartalmazó gondolatok!
Kérem, aki úgy gondolja, most hagyja abba az olvasást!

Mint feljebb írtam Alekszej Tolsztoj is közrejátszott a karc írásának eldöntésében.
No meg az SW is.
A mozi a látvány által manifesztált emberi képzelet univerzuma. Természetesen, hasonlóan a könyvhöz gondolatokat üzen, de más módszerekkel.
No, ezért találta meg azonnal a sci-fit, a fantasyt, a mesét, és egyéb, az értelem tündérmeséjeként megfogalmazható történetek bemutatását.
Ami miatt spoileres ez a bemutató, az egyszerűen a Schneider könyvben található tíz – azaz 10 – sci-fi filmről leírt pár információ…:DD

1./ A legelső (1902, Franciaország), benne szereplő film természetesen – miért, lehet más?! – Jules Verne Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a Holdban című műveinek filmadaptációja. Figyelitek?! Egyszerre két zseni világát rakták össze…
Az ősi filmvilág egyik legnagyobb varázslója Georges Mélies rendezte (és ő maga is szerepelt. Híres, ikonikus képe, amikor a Hold emberi arcába fúródik, az emberi rakéta…

2./ A második (1918, Dánia) Égi hajó, Holger-Madsen filmje, Sophus Michaelis regényéből. Schneider könyvéig nem hallottam róla. Idézet. „Talán a legbarátibb találkozás marslakók és emberek között a mozitörténelemben.”
A film forgatásakor még nem látszott a az első világháború vége…

3./ A harmadik (1924, Szovjetunió) az Aelita. Ez Alekszej Tolsztoj sci-fije, és Jakov Protazanov filmje. A film ideológiai üzenetével ma már felesleges foglalkozni. Schneider véleménye szerint óriási hatású film volt akkor, a SZU-ban, és a jelmezek, vizuális effektek (akkor még nem így mondták) korukat megelőzően zseniálisak voltak.
Ja, igen…,.zeneszerző: Szergej Prokofjev.

4./ A negyedik film (1925, Franciaország) Párizs alszik. Rendezte René Clair, látványtervező, később azért nagyhírű lett: Claude Autant-Lara.
Ezt sem ismertem a könyvig…

5./ Ötödik film a sci-fi egyik első nagy manifesztuma… (1927, Németország). Fritz Lang zsenije…, a Metropolisz. The von Harbou regényét egy zseni vitte filmre, és azt hiszem a képi világ egyik nagy lenyomata lelkünkben Brigitte Holm arannyal borított robotmása.

6./ A hatodik film már rögtön az egyik nagy-nagy sci-fi klasszikus, (1933, USA) H.G. Wells Láthatatlan ember című műve mozivásznon. Azt hiszem Claude Rains jelenete örökre beég a retinánkba, amikor lassan letekeredik róla az a fehér kötés…

7./ Ez is egy számomra ismeretlen világ volt a 101-ig… A Mi lesz holnap? (1936, UK) H.G. Wells volt a forgatókönyv írója saját regényéből. Rendező William Cameron (és itt már egy érdekes név producer Alexander Korda). Ez is ismeretlen volt számomra, eddig…

8./ A nyolcadik film (nem az utas a Halál…) érdekessége 1951, USA), hogy John W. Campbell, a legendás amerikai sci-fi szerkesztő eredeti novellájából készült, Lény egy másik világból címmel. Rendezte Christian Nyby, de itt nem tüntették fel Howard Hawks, legendás hollywoodi rendező nevét. Ezt sem ismertem, (pedig ez nem más mint a The Thing…).

9./ A kilencedik a Világok összeütközése (1951, USA). no, itt leginkább az alkotói nevek…. Rendező: Máté Rudolf, producer: George Pal (Pál György), Ezt sem ismertem, illetve korábban, más filmes ismertetőben már olvastam róla…

10./ Tizediknek egy olyan különleges film, amit mindannyiunk kedvenc Neojával, Keanu Reewessel azóta újrahasznosítottak. Ez pedig (1951, USA) Amikor megállt a Föld…. Rendezte Robert Wise Harry Bates regényéből. Ebben már egy ikonikus robotalak, Gort szerepelt, és zárásul a film legfontosabb mondata Klaatu részéről (a sci-fi egyik célja is lehet..:
„ Türelmetlen vagyok az ostobasággal szemben. A népem már megszabadult tőle.”

Nos, így kezdődött a sci-fi mozi Stephen Ray Schneider könyvében…
Ezt a könyvet magyarul a GABO kiadónak köszönhetjük, még 2009-ből, amikor egy évben az eredetivel kiadták.

>!
György_Dragomán IP
Sci-fi

Egy könnyed kis tárca aqubiton:
"Az ügyvédnő harciasan keresztbe teszi a lábát, előrehajol, azt mondja, figyelmesen átnézte a papírokat, és ugye tudom, hogy jogilag semmi eszközünk nincsen arra, hogy hazugságra kötelezzük?
Bólintok, a legszívélyesebb hangomon azt felelem, hogy ebben természetesen tökéletesen igaza van, aztán rámosolygok és visszakérdezek: ugye tudja, hogy a szépségért szenvedni kell?"
https://qubit.hu/2019/01/10/szepsegklub

Kapcsolódó alkotók: Dragomán György

>!
Hackett IP
Sci-fi

HOGYAN JÓSOLNAK A SCI-FI ÍRÓK?
A science fiction írókat sokszor állítják be titokzatos, vagy rossz esetben botcsinálta jósoknak, akik meg akarják mondani, milyen lesz a jövő: hiszen itt van Verne Holdutazása, a Star Trek mobilkütyüi, a cyberpunk VR szemüvegei.
Az új Jövőjegyzetben (#6) ezért leírtam, valójában hogyan is jósolják meg a sci-fi írók a jövőt.

http://www.brandonhackett.hu/2019/01/hogyan-josolnak-sc…

Kapcsolódó alkotók: Brandon Hackett

>!
Agave_Könyvek KU
Sci-fi

Richard Morgan: Dühöngő fúriák
megjelenés: február 14.

Február közepén érkezik Richard Morgan Valós halál-trilógiájának a befejező része felújított kiadásban.

Előrendelés a jövő héten.

Ami Morgan új, Thin Air című regényét illeti: sajnos nagyon későn kaptuk meg a kéziratot, ezért idén már nem tudjuk kiadni, de várhatóan valamikor a jövő év elején jönni fog.

Kapcsolódó könyvek: Richard Morgan: Dühöngő fúriák

Richard Morgan: Dühöngő fúriák
5 hozzászólás