!

Sci-fi zóna

Hackett IP>!
Sci-fi

Kedvenc sci-fi szövegrészeim 5. – Greg Egan: Diaszpóra
Ebben a blogbejegyzés-sorozatban szeretnék néhány, számomra kedves szöveget bemutatni a science fiction irodalom ismert vagy kevésbé ismert művei közül.
Greg Egan a valaha élt legfurcsább science fiction szerző. Kezdjük rögtön azzal, hogy senki nem tudja, ki ő valójában, azontúl, hogy Ausztráliában él és matematikus. Sőt, az interneten egyetlen fotó sincs róla.
A Diaszpóra című regénye pedig egy igazán egyedi és különleges fogantatással kezdődik…
http://www.brandonhackett.hu/2020/09/kedvenc-science-fi…

Kapcsolódó könyvek: Greg Egan: Diaszpóra

Greg Egan: Diaszpóra

Kapcsolódó alkotók: Greg Egan

8 hozzászólás
György_Dragomán IP>!
Sci-fi

"A zsongás megüli a katlant, a mellkasomban érzem. Ma kilencedik hajnal van megint, nem csak én tudom ezt, hanem a többi zarándok is, legtöbben nem is aludtak, imádkozva virrasztottak egész éjszaka, a fészket őrző gyógyultakkal együtt, de még aki aludt, az is felébredt már jóval hajnal előtt.
Kimászom én is a hálózsákból. Eszterre gondolok, a feleségemre, a hiánya abroncs a tüdőm körül, alig kapok levegőt, a gyász fájdalma a szívem mögé szúr, a bordáim közé, mintha beteg lennék én is, akár a többiek. Az imájukat hallgatom, jajgatás, csak épp formát adnak neki az ima szavai, észre se veszem szinte, ahogy én is mormolni kezdek velük, mondom én is, amit ők, mindendögökősanyja szentőskotlós oltalma, örökéletforrása, szárnyad alatt alszom ma."
Így kezdődik a sorsolás című fantasztikus novellám, A fényes jövő legújabb darabja qubiton. https://qubit.hu/2020/09/20/sorsolas

Kapcsolódó alkotók: Dragomán György

Nuwiel P>!
Sci-fi

Habár szeptember 23-án jelenik meg a Moly és a kiadó webshopja szerint is, már van a Sárkánytűzben az új Reynolds kötetből.

Kapcsolódó könyvek: Alastair Reynolds: Acélszellő nyergében

Alastair Reynolds: Acélszellő nyergében

Kapcsolódó alkotók: Alastair Reynolds

Laren_Dorr>!
Sci-fi

Találtam egy tanulmányt, ami sci-fi olvasó szemszögből nagyon izgalmas, és sci-fi íróknak is adhat egy rakás ötletet. Bár tudományos tanulmány, de elég érthetően van megírva, közepes angollal és kis szótáros segítséggel simán olvasható.
A teória lényege, hogy úgy tűnik az univerzumban a komplexitás növekedése együtt jár a tér, idő, energia és anyag „sűrűsödésével”, azaz minél komplexebb egy struktúra, annál kisebb térbe, sűrűbb anyagba, energiába és időbe koncentrálódik. Az író ebből a mintázatból vezeti le, hogy egy kellően fejlett civilizáció, ha eléri az erőforrásai határait, nem kifelé, az űrbe, hanem „befelé”, az egyre kisebb méretek és egyre nagyobb anyag- és energia sűrűség felé fog terjeszkedni, pl. egy fekete lyukba. Ez magyarázatot adhat a Fermi paradoxonra is, hogy miért nem látjuk a fejlett civilizációk nyomait. Sok-sok scifis párhuzamot is említ a tanulmány, pl. Banks szublimációját, Clarke-ot, Brint, Vinge-et, Asimovot, Stapledont, Brodericket. Egészen vad gondolatmenetek vannak benne, igazán ezért szeretek sci-fit olvasni.
https://www.researchgate.net/publication/256935188_The_…

3 hozzászólás
Hirdetés
Gabo_SFF KU>!
Sci-fi

A Próza Nostra interjút készített a friss Hugo-díjas Takács Bogival, akivel szóba kerültek jövőbeli magyar megjelenései is. Örömmel jelentjük be, hogy Bogi első magyar nyelvű novelláskötete jövőre várható a kiadónknál! Ráadásul egy kifejezetten a magyar olvasók számára összeállított könyvről lesz szó, amibe a szerzővel együtt válogatunk írásokat.

Az interjú itt olvasható: http://www.prozanostra.com/iras/minden-szovegben-van-po…

Kapcsolódó alkotók: Takács Bogi

4 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!
Sci-fi

A megújuló Zsoldos Péter-díj kapcsán kérdezte a szervezőket a Spekulatív Zóna, és végül én válaszoltam röviden a kérdéseikre. A miniinterjú a múlt pénteki hírlevelükben olvasható:
https://spekulativzona.substack.com/p/spekulatv-zna-mer…

Hackett IP>!
Sci-fi

Az M5 tévécsatornán a Fülszöveg irodalmi magazin szombat délutáni adásának vendége voltam. Bán János beszélgetett velem a science fictionről, a jövőről, az írói pályámról és az Eldobható testekről. (A felvétel még július elején készült.)
Az adás már online is visszanézhető itt:
https://mediaklikk.hu/video/fulszoveg-markovics-botond/

Kapcsolódó könyvek: Brandon Hackett: Eldobható testek

Brandon Hackett: Eldobható testek

Kapcsolódó alkotók: Brandon Hackett

1 hozzászólás
Asgard47>!
Sci-fi

Azért ide irom, és nem a – mondjuk – Mai napon zónába, mert az információ maga a sci-fi. Ma kilencvenkilenc éve született Stanislaw Lem lengyel sci-fi író. Adrenalináradathoz szokott világunkban talán lassúnak tűnnek hatalmas filozófiai tartalmú művei, de számomra az ő írásai a No°1 sci-fi. A Solaris, Az Úr hangja, a Kudarc, de minden műve ott van és marad a sci-fi rajongók emlékezetében.

4 hozzászólás