!

NK Bookclub zóna

>!
GingerKid IP
NK Bookclub

Sziasztok!

Meghoztuk a Dosztojevszkij kibeszélőnket. :) Ezúttal is sikerült kissé megosztó olvasmányt választanunk, de összességében nem bántuk meg, hogy elolvastuk, és ha nem ez volt a választott könyvetek a hónapban, ajánljuk (én legalább is. :D ) , hogy egyszer szakítsatok rá időt, de készüljetek fel, amilyen rövidke, olyan tömény kisregény. Igazi orosz. :)

Nektek hogy tetszett?

ajánlónk:
https://jesuisvoyager.blogspot.com/2018/08/nk-bookclub-…
http://thejoyofexistence.blogspot.com/2018/08/feljegyze…

Kapcsolódó könyvek: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból
>!
itschristine P
NK Bookclub

Az augusztusi olvasmányok közül a Gépnarancsot már el is olvastam és nagyon tetszett. Kicsit gondoltam utánaolvasok a könyv hátterének és akkor bukkantam rá erre a részletre, amiben megmagyarázza a cikk írója, hogy miért is Gépnarancs (Clockwork Orange) a mű címe. Gondoltam megosztom veletek is. :)

„Burgess három magyarázattal is szolgál nekünk: az egyik szerint az író egy kocsmában hallotta meg a “as queer as a clockwork orange” cockney mondást és rögtön megtetszett neki, tudta, egyszer egy könyvének ezt a címet adja. Burgess sok évet töltött Malajziában, az orang malájul embert jelent, a hosszú évekig Malájziában élő Burgess nem véletlenül választotta tehát a narancsot, utalva erre a regényben szereplő mechanikusan működő, butaságba taszított emberekre. A harmadik magyarázat szerint pedig a cím egy metafora, utal arra az organikus egészre, amely tele van élettel, nedvekkel, édességgel és illattal, és amit aztán mechanikussá tesz a rendszer."

as queer as a clockwork orange: nagyjából egy olyan dolgot jelent, ami kívülről természetesnek és normális tűnik, de belül bizarr.

Forrás:
https://konyves.blog.hu/2012/05/21/50_eves_a_legendas_b…

Kapcsolódó könyvek: Anthony Burgess: Gépnarancs · Anthony Burgess: A Clockwork Orange

Anthony Burgess: Gépnarancs
Anthony Burgess: A Clockwork Orange
>!
itschristine P
NK Bookclub

Sziasztok!
Nórival arra gondoltunk, hogy augusztustól szeretnénk egy kicsit felpörgetni a könyvklubot, ami abban nyilvánulna meg, hogy nem mindig csak értékeléseket posztolnánk, hanem más jellegű bejegyzéseket is. Az első ilyen egy #havikérdés nevezetű kis „játék” lenne, ahol mindig kérdeznénk tőletek valamit és ha van kedvetek, akkor beszélgethetnénk a feldobott témáról.
Az első kérdés: Nektek mi volt az első meghatározó klasszikus irodalmi élményetek? Akár kötelező olvasmány, akár olyan könyv, ami teljesen lenyűgözött és nagy hatást gyakorolt rád.
spoiler

19 hozzászólás
>!
itschristine P
NK Bookclub

Állatfarm értékelésünk. :)
http://thejoyofexistence.blogspot.com/2018/07/allatfarm.html

update: most hogy elolvastuk, a Netflix bejelentette, hogy adaptációt készítenek belőle Andy Serkis rendezésében. :)
https://hu.ign.com/allatfarm/40510/news/a-netflix-csapo…

2 hozzászólás
>!
GingerKid IP
NK Bookclub

Sziasztok!

Íme meghoztuk Az ajtó című regény kibeszélőjét is. :)
Most már úgy tűnik, behozzuk a lemaradásunkat, jövőhéten Állatfarmozunk, utána jöhet Dosztojevszkij, augusztusra pedig megint izgalmas olvasmányokkal készülünk. :)
Kriszti: http://thejoyofexistence.blogspot.com/2018/07/az-ajto.html
Nóri: https://jesuisvoyager.blogspot.com/2018/07/nk-bookclub-…

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda: Az ajtó
Hirdetés
>!
Gyöngyi0309
NK Bookclub

Sziasztok!

Mostanában szorgalmasan olvastam a feladatokat, de karcolni nem nagyon volt/van időm. Viszont szívesen megosztom a zónában az értékeléseimet Veletek is, hátha elindul valami beszélgetésféle a könyvekről.:)

L.M. Montgomery: Anne otthonra talál:
Igazi csajos történet, amit felnőttként is annyira élveztem, mint gyerekkoromban az írónő másik lányregény-sorozatát a Váratlan utazást.
Anne szigorúan e-vel a végén! könnyen szerethető, hamar belopja magát az olvasó szívébe. Nagyon jól építette fel a karakterét az írónő, mindannyian megtalálhatunk egy kis részt benne -ebben a szeleburdi, álmodozó, locsi-fecsi kislányban-, magunkból.
Kicsit meglepődtem a történet időbeli terjedelmén, nem olyan vastag könyv, mégis elég sok évet felölel a cselekmény. Teljesen elszórakoztatott, néhány kaland által újraéltem a hasonlóan szeleburdi gyerekkoromat.. bár nekem a zöldre festjük a hajat epizód kimaradt.
Nagyon tetszett Avonlea leírása, tipikus álmos falu, tele van ilyennel Magyarország is. :), A lakói is nagyon jól megformált figurák, velük is lehet párhuzamot vonni, minden kis falunak megvannak az ikonikus karakterei, figurái is, ezek által még közelebbinek, magunkénak érezhetjük a történetet.
Felüdített, kellemes változatosságot jelentett a kislány története, biztosan folytatni is fogom a sorozatot, mert kíváncsi leszek a kalandjaira.
Sajnáltam Matthew-t, viszont nagyon-nagyon tetszett, hogy egy ilyen szomorú eseményt is belevett a könyvbe. A célcsoportnak ( jelen esetben a kislányoknak) az élet szomorú oldalát is meg kell mutatni, muszáj a halált is megismerniük. Ezt a „tanítást” példásan oldotta meg L.M. Montgomery.

Szabó Magda: Az ajtó
Az írás terápia. Ennek bizonyítéka ez a történet is. Ritkán csal könnyeket a szemembe olvasmány, inkább a filmeken sírok, azon is csak néha, de ezen kb. a 210. oldaltól kezdve hol könnyeztem, hol zokogtam. Nagyon szétszedett.
Szándékosan nem olvastam előre semmit a történetről, az olvasás kezdetéig azt sem tudtam, hogy ez ennyire személyes, inkább önvallomás, mint regény. Annyira intim, hogy egyrészről nem is engedtem volna kiadni, másrészről pedig úgy érzem, hogy kötelező olvasmánynak kellene lenni, de nem az iskolában, hanem az életben.
Annyira a szívembe zártam Szeredás Emerencet a maga nyersségével, ismertem ilyen öregasszonyokat, akik az élet viharait szálfaegyenesen zokszó nélkül állják. Talán emiatt érintett meg ennyire.
Nagyon tetszett az egyszerűség és hiperműveltség ilyen értelmű szimbiózisa, hogy ismét bebizonyosodott, hogy a szeret menniyre felül tudja írni a társadalmi, vagyoni, jellembeli különbözőségeket.
Imádtam, ahogy Emerenc kíméletlenül görbe tükröt tart az írónőnek, illetve elgondolkodtatott a saját dolgaimon is. Sokszor én is elszégyelltem magam.
Szabó Magda zseniálisan gyönyörűen, szívet tépően illeszti a szavakat egymás után, nem lehet érzelmek nélkül olvasni. Tegnap este le is kellett tennem, és alvás előtt könnyűt olvasni, mert annyira felzaklatott a mélysége.
A regény idején még voltak közösségek, még törődtek egymással a szomszédok, nem közönyösek voltak , vagy rosszabb esetben rosszindulattal viseltettek egymás iránt, hanem mindenki figyelt a másikra. Ez biztonságot is adott, elképzelhetetlen volt, hogy nem segítettek a rászorulóknak. Persze nem azt mondom, hogy csupa báj és idill volt az az időszak, nem véletlenül nem engedett be Emerenc senkit az ajtón belül, de mégiscsak..a közösség szónak tartalma is volt.
A televíziós jeleneten sírtam el magam először, legszívesebben felráztam volna Szabó Magdát, menj és, addig segíts amíg tudsz.
Szép példája a regény annak is, hogy nem mindig azzal segítünk a másikon, ami szerintünk segítség, mégha tetteinkben a legjobb szándék is vezérel. Ez a regény egy bocsánatkérés, egy élet árulásának lelkiismertfurdalása. Mert valakinek csak a méltóság adatott meg az emelt fővel járáshoz, ha az elveszik, elveszik minden, megszűnik a szív tovább dobogni.
spoiler
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/milyen-titkokat-re

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Az ajtó · L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Szabó Magda: Az ajtó
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
18 hozzászólás
>!
itschristine P
NK Bookclub

Meghoztuk a Nóra kritikánkat. :) Tartozunk még „Az ajtó” kritikával – ami előreláthatólag jövő héten fog érkezni –, aztán száguldunk is tovább a júliusi olvasmányokra. :)
http://thejoyofexistence.blogspot.com/2018/07/nora.html

Kapcsolódó könyvek: Henrik Ibsen: Nóra

Henrik Ibsen: Nóra
>!
itschristine P
NK Bookclub

Sziasztok! Mi még az a helyzet, hogy a júniussal sem végeztünk – hamarosan behozzuk magunkat –, de már itt is vannak a júliusi olvasmányok! :)
http://thejoyofexistence.blogspot.com/2018/06/nk-bookcl…