!

Molyfesztivál zóna

>!
Izolda P
Molyfesztivál

Ritával mi is megjártuk a Nyitott Műhelyt szombaton, és akármilyen dögmeleg volt, jól döntöttünk, hogy mentünk. Dániel András élőben nagyon szimpi, sokat és felszabadultan mesélt, nem lehetett zavarba hozni hülye kérdésekkel sem és gyerekgügyögés és -nyekergés közben is remekül helytállt. Rita egyébként nagyon megörült a hűvösnek és jót aludt a beszélgetés nagy részében és utána is. Így még horgoltam is kicsit, mielőtt elindultam haza.
Dániel András új könyveit meg érdemes lesz várni, mert szuperviccesek lesznek.
És lett egy (újabb) dedikált könyvem is, a Matild és Margaréta.
Nagyon jó volt ez a kis részlet is a fesztiválból, aki nem jött, bánhatja.

(A kvíz, azon vajh hány pontom lett? :D)

Kapcsolódó könyvek: Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából

Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
7 hozzászólás
>!
Dolorien
Molyfesztivál

Igen extrém módon sikerült megoldanom a konyhám komplett hurcolását ama 4 napban, amíg az esemény zajlott, de pozitív lett a végeredmény, és ez a lényeg. Örültem, hogy én süthettem az első Molyfesztiválra, jó volt látni, hogy ízlik, tetszik, és végülis elfogy:D
Számomra a szerdai nap, és a csütörtöki első fele (sajnos a sci-fi beszélgetésen nem maradhattam, mert még időben haza akartam érni Dorogra), felért egy írói instant minikurzussal. Pár tanács, saját megvalósítás… Kaptam egy képet arról, hogy hogyan is kéne elkezdeni komolyan foglalkozni az írással. Bár nem ismerem a szerzők munkásságát, és hozzám nem áll közel az, ahogyan ők a szavakkal bánnak, mégis van mit tanulnom tőlük, így figyelmesen hallgattam őket. Pénteken mégiscsak bemerészkedtem a Booktion résztvevői közé, mert Tolkient nem tudom kihagyni. De a nap, sőt az egész hét fénypontja a Füzessy Tamással folytatott beszélgetés volt. Amíg más programokon a hátsó sorban figyelgettem, itt bevetődtem előre, és csüngtem minden mondaton. Óriási élmény volt. Ezt mégegyszer nagyon köszönöm a szervezőknek. Aztán én a másnapi tortákkal foglalatoskodtam, ezer hála Finta Lacinak, hogy türelmesen hagyta, hogy tevékenykedjek a konyhájában! Szombaton még befejeztem a tortákat, amiből végül az egyik pöttyös lett, a másikon pedig a molyos kis lepke tehénkedett. Meghallgattam Papp Sándor Zsigmond beszélgetését, amin nagyon jól szórakoztam, majd én is csatlakoztam a spontán moly (két)kerekasztal beszélgetésre, ahol többnyire Petőfi után kutattunk, és felfedeztünk magunk között egy vérfarkast. De aztán nekem véget ért a móka, ha időben haza akartam érni. Így összepakoltam, és kedves emlékeimet becsomagolva elindultam.
Köszönöm a lehetőséget, a rakás tombolás könyvet, és hogy foglalkoztok velünk molyokkal ti, molyok, hogy legyen egy újabb okunk a találkozásra. Bízom benne, hogy ez lassan rendszeres esemény lesz, mert a tapasztalatok leszűrésével ez csak jobb és jobb lesz:)

6 hozzászólás
>!
oldmoviegirl01 P
Molyfesztivál

Gondolatok, benyomások az I. Molyfesztiválról

Két könyvbemutató, valamint az idei Könyvfesztivál néhány programján tapasztaltak ráébresztettek arra, milyen jó dolog irodalmi beszélgetésen részt venni, így örömmel láttam és vártam a Molyfesztivál eseményét. Kicsit tartottam, senkit sem ismerve ’odaállítani’, de a kíváncsiságom erősebbnek bizonyult.

Számomra csütörtökön kezdődött el a fesztivál a Tóth Krisztina beszélgetéssel, amely rögtön meg is győzött arról, jól tettem, hogy elmentem. Nemcsak a díjakhoz fűződő viszonyáról és terveiről hallottunk, hanem az inspirációiról, a lábboltról, egy kislány történetéről a rákkal és a tengerrel, miközben sikeresen megoldódott a zöld mappa rejtélye is. Részemről a nap várva várt eseménye a sci-fi/fantasy beszélgetés volt, elsősorban a meghívott vendégek személye miatt. (Kleinheincz Csillát hallottam már a Könyvfesztiválon is, On Sai pedig könyvbemutatókról, dramaturgiai előadásairól, illetve egyik kedvenc könyvem miatt volt ismerős). A beszélgetés számomra legérdekesebb része azonban, nem is kapcsolódott szorosan a témához: megtudni, hogy írói/szerkesztői létük hogyan, milyen mértékben korlátozza/befolyásolja őket molyos felhasználói létükben. Persze arról is szó esett, hogy mely kérdéskörökre, tematikákra fűzik fel regényeiket: az egymásra épülő döntések következményei, a szabad akarat („lehet-e a jóért rosszat cselekedni”), a nemi szerepek a társadalomban, a jövő civilizációja.
A nap zárásaként pedig egy Tetovált mementóval sikerült távoznom.

A pénteki napra főleg a slam miatt voltam kíváncsi, mivel eddig csupán nyomtatott információim voltak erről a műfajról, amiről először egy regényben olvastam. Azonban a nap eseménye mégis a Babiczky Tiborral történt beszélgetés lett. Szégyen ide, szégyen oda nem mondhatom magam túl tájékozottnak a kortárs magyar szépirodalom terén, így sem a neve nem csengett ismerősen, sem a művei. DE, ahogy haladt előre a beszélgetés, megtörténtek az első felolvasások már képzeletben (hazaérve pedig fizikailag is) pakoltam is fel A jóemberek című verseskötetét és a Magas tenger című prózáját a kívánságlistámra. Többször szóba került a fesztivál során, hogy az íróknak kell-e, és ha igen milyen mértékű „közszereplést” vállalniuk, nevük, műveik minél szélesebb körben történő megismertetéséhez, ami persze nagymértékben függ az író/költő személyiségétől és a célközönségtől is. Sok esetben viszont – ilyen volt ez a mostani is – úgy gondolom elég egy nyitott és érdeklődő közönség; egy nyitott, „jelen lévő”, adni kész művész, a tehetség és a kisugárzás pedig megteszi a többit.
Pénteken tehát újabb pozitív élményekkel, egy Magánvégtelennel, és egy kedves, frissen megismert molytársammal buszoztam haza, aki meggyőzött, hogy a szombati programra is menjek el (amin azért nem kellett sokat gondolkodnom).

Szívesen indultam el szombaton is a Nyitott Műhelybe, emelni a létszámot. Aznap sem kellett csalódnom, ismét élményekkel, érdekességekkel, újabb nyereménykönyvvel, molyos könyvjelzőkkel, molyos dedikálásokkal lettem gazdagabb, illetve két nagyon fincsi tortaszelet kalóriamennyiségével. De ne szaladjunk ennyire előre, szóval szombat és Papp Sándor Zsigmond. Nagyon jól szórakoztunk, nevettünk, figyeltünk egy embert, aki közvetlenségével, humorával, elkalandozásaival, Molnár Vilmos ajánlásával, a moly antológia iránt tanúsított érdeklődésével egészen egyedivé tette azt a másfél órát, ami neki jutott. Egy kötetlen „molyok egymás közt kerekasztal beszélgetés”-t követően pedig a nap és a fesztivál zárásaként Nyáry Krisztiánt hallgathattuk meg, aki rengeteg szakmai, kiadói információt osztott meg velünk, valamint viszonyát a modern technikákhoz, illetve felolvasott egy teljes fejezetet most készülő könyvéből is, természetesen e-book olvasón.

Összességében elmondhatom, hogy fantasztikus élményt jelentett nekem az I. Molyfesztivál, ahol nemcsak a kortárs magyar irodalommal sikerült jobban megismerkednem, hanem kedves Molyokkal is.

Elismerés illeti a szervezőket és segítőket fáradhatatlan munkájukért, hogy egy színvonalas irodalmi fesztivált sikerült megvalósítaniuk. Egyértelműen kár lett volna kihagyni. A közönség létszámához pedig csak Papp Sándor Zsigmond szavait idézném, „nézzük meg hol tart most a Sziget.” :)

3 hozzászólás
>!
worsi ASP
Molyfesztivál

Be kell vallanom, hogy eredetileg nem is akartam elmenni. Mert dögmeleg van ezen a héten, meg kényelmesebb lustán itthon maradni. De @Ciccnyog megkérdezte, hogy volna-e kedvem beszélgetni Dániel Andrással. Lehet ilyen ajánlatra nemet mondani? (Nem hát.)
Szombaton tehát kicsit izgulva mentem a Nyitott Műhelybe, hogy egy igazi szerzővel fogok én! beszélgetni! és ezt mások végighallgatják! te jó ég! sose csináltam ilyet! jajmilesz! De kár volt idegesíteni magam, végül tök jó volt.
Megtudtuk például, hogy Török Sándor meseregénye miatt lett András a neve. Azt is, hogy nagyon szeret közlekedés közben írni. Meg hogy „minden postás nagy szerencséje, hogy Amerikában nincsen király.” Megismerkedhettünk Valamilyen Gyulával és Szőrtüsző Szódaszifonsszonnal. Azt nem tudtuk meg, hogy honnan van ennyi fantáziája Dániel Andrásnak, de remélem sok-sok könyve meg fog még jelenni.
Sokkal tovább nem tudtam sajnos maradni, vártak itthon. (Azért körülnéztem még a polcokon, hátha találok valami jófajta olvasnivalót, és találtam is. Úgy mentem, hogy ha ez megvan, akkor megveszem, mást meg véletlenül se – és volt.)
Legyen ilyen rendezvény még, amennyit láttam belőle, az szuperjó volt!

7 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP
Molyfesztivál

Tudjátok, van az, mikor egész délelőtt bevásárol és főz az ember, izzad a konyhában, egyszerre 3 fogást csinál, folyamatosan mosogat és törölget közben, de még ott van három másik dolog is, aztán eljön az étkezés ideje, és a család 3 perc alatt bezabálja az egészet, majd elégedetten szuszognak, végül visszamennek a szobába, emberünk pedig ott marad egy kicsit kiüresedve, egy halom koszos edénnyel, de azért érzi, hogy megérte.
Na, valami ilyesmit érzek én is most, 6 hónapnyi hol könnyebb, hol keményebb munka után, amit 4 nap alatt „megettünk”. Rengeteg minden történt, nagyon sokat tanultunk, tapasztaltunk, a szerzők kivétel nélkül közvetlenek és nyitottak voltak, talán még jobban is, mint tapasztaltuk máskor, máshol. Hasznos tanácsokat, érdekes történeteket kaptunk, kulisszatitkokat. Aki maga is kacérkodik az írással, annak ez felért (volna) egy szemináriummal is, de komolyan. Nagyon érdekes volt hallgatni, hogy egyazon témáról mennyire mást gondolnak vagy éppen, hogy ugyanazt. Voltak meglepő dolgok, de sokszor bólogattunk, bizony-bizony. Ezek azok az élmények, amiket nem szabad kihagyni, mert hosszú ideig velünk maradnak, formálnak minket és segítenek. Akár olvasóként, akár szerzőként. Lesz mit feldolgozni. :)
Nagy köszönet jár az NKA-nak, a molynak, a kiadóknak, a szerzőknek és a molyoknak, akik eljöttek és velünk együtt töltötték ezt a 4 napot (jó volt megismerni új embereket!), köszönöm a segítséget, a zenét, a finom sütiket – neveket nem írok, tudják ők :) –, és gratulálok minden kérdezőnek, azt hiszem, sikerült mindenkihez a legmegfelelőbb partnert megtalálni. :) Külön köszönet jár még mindenki kedvenc Fintalacijának és a Nyitott Műhelynek!

7 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP
Molyfesztivál

Nyáry Krisztián és Dániel András köteteit 20% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg!

Hirdetés
>!
Ciccnyog IP
Molyfesztivál

Ma Dániel András hoz nekünk kuflikat, Papp Sándor Zsigmond kulisszatitkokat, lesz néhány felolvasás a moly-antológiákból, hogy azután Nyáry Krisztiánnal méltó módon zárjuk le a fesztivált! És ma lesz torta is! :)

>!
tengshilun IP
Molyfesztivál

A tegnapi napot igazán az enyémnek érezhettem: volt egy fantasztikus Tolkien Booktion @dontpanic mollyal, aztán Füzessy Tamás, a Magyar Tolkien Társaság társelnöke látogatott el hozzánk, hogy beszéljen Tolkien életéről, és arról a csodáról, amit alkotott.
Meg volt egy súlyos Babiczky felolvasás (egyenesen az írótól) és egy Simonmarci slam (mit egy, egyből három), ami feltette az i-re a pontot.
Oh yeah!

>!
Ciccnyog IP
Molyfesztivál

A rock & roll jegyében jól kikérdeztem a Simonmarcit. De volt rendhagyó Booktion is dontpanic mollyal, Füzessy Tamással tengshilun beszélgetett, az élmény teljességének kedvéért pedig volt Smaug-muffin (köszi, Dolorien!), ésésés járt nálunk még Babiczky Tibi, akit virezma lelkesen bombázott a kérdéseivel. A Tolkien-kvízt Veron nyerte, gratulálunk neki, és megint rengeteg könyv talált új otthonra! Sokat tanultunk ma is, élmény volt! :)

>!
virezma P
Molyfesztivál

Babiczky Tibor elmesélte nekünk, hogy van egy Pilinszky-kötete tele madártollal, hogy a legszigorúbb kritikusa a négyéves kislánya és, hogy ősszel jön egy fordításkötete tele rockbandák dalszövegeivel. Ja, meg egy saját verseskötete is. Boldogság van! :)

10 hozzászólás