!

Minden, ami pszichológia zóna

IrodalMacska P>!
Minden, ami pszichológia

Szabados Ági beszélget Almási Kittivel. Két fantasztikus és okos nő: az olvasás koronázatlan királynője és a pszichológus, aki gyakorlati példáival bárki számára érthetővé és megközelíthetővé teszi a tudományt, ami sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

https://www.facebook.com/azelsobastya/videos/651371445780198/

off

Kapcsolódó alkotók: Almási Kitti · Szabados Ágnes

Virág_Blogger P>!
Minden, ami pszichológia

Szerintem egy hónapja azt sem tudtam, hogy létezik efféle irányzat a pszichológián belül, erre most azon kapom magam, hogy én magyarázok róla másoknak… avagy kiadós kutatómunka után összeszedtem viszonylag röviden, mi mindent érdemes első körben tudni a logoterápiáról és egzisztenciaanalízisről, azt leszámítva, hogy az ember keze elszárad és leesik, ha túl sokszor leírja ezt a két szót.

Szóval gyorstalpalós ismerkedés a logoterápia és egzisztenciaanalízis irányzatával itt: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2020/09/gyor…

Kapcsolódó könyvek: Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Kapcsolódó alkotók: Viktor E. Frankl

dontpanic P>!
Minden, ami pszichológia

A KRITIKUS ÉS A GONDOSKODÓ SZÜLŐI ÉNRÉSZÜNK

Mindannyiunkban ott él egy kritikus és egy gondoskodó szülői énrész. Lehet róluk nem tudomást venni, de lehet úgy is dönteni, hogy meghallgatjuk, mit üzennek nekünk.

Megkérdezhetjük tőlük, mire vágynak, mitől félnek, mi tenné őket boldoggá. Sokat tanulhatunk magunkról így.

Ha a kritikus szülői énünket kérdezzük arról, mi tenné őt boldoggá, valószínűleg valami olyasmit válaszolna, hogy az, ha megfelelnénk a külső igényeknek. Ha tökéletes gyerekek, tökéletes szülők, tökéletes házastársak, tökéletes munkaerők, tökéletes barátok lennénk. Hiszen mindenhol helyt kell állnunk, belesimulnunk a környezetünkbe. De miért? Kérdezzük meg azt is, mitől fél a kritikus szülői énünk. Ez az énrész jó eséllyel attól fél, hogy ha nem vagyunk tökéletesek, nem állunk helyt az összes szerepünkben, akkor nem leszünk szerethetőek. Akkor ránk sütik a nagy „NEM FELELT MEG” bélyeget, megvonják tőlünk a pozitív visszajelzéseket, leszidnak, elutasítanak minket. Érdemes elmondani a szülői énrészünknek szeretettel, empátiával, hogy tökéletlenül is szerethetőek vagyunk. Hogy mindig lesznek olyanok az életünkben, akik szeretnek minket hibáinkkal, esendőségünkkel együtt, sőt, néha úgy még jobban is. Érdemesek vagyunk a szeretetre kudarcainkkal, gyengeségeinkkel együtt is.

A gondoskodó szülői énrész, ha tehetné, nem csak rólunk gondoskodna, hanem mindenkiről. Mi ezzel baj? – kérdezhetnénk. A kritikus szülőhöz képest ez egy sokkal pozitívabb része énünknek, nem? Alapvetően nem baj, hogy ott van bennünk a gondoskodó szülő (ahogy a kritikusnak is megvan a maga helye), de érdemes vele is beszélgetünk – őt mi motiválja? A gondoskodó szülői részünk akkor boldog, ha körülötte mindenki boldog. Ha a saját igényeit háttérbe szorítva másokat szolgálhat. Ő majd gondoskodik másokról, ő nem számít, hiszen ő azért van, hogy másokat boldoggá tegyen. Kérdezzük meg tőle, mitől fél – valószínűleg azt válaszolja, hogy attól, hogy hirtelen nem lesz rá szükség, feleslegesség válik. Mélyen hisz benne, hogy csak akkor van helye a világban, ha hasznossá teszi magát, ha „megszolgálja” a szeretetet. A gondoskodó szülői énrésznek, bár először valószínűleg nem fogja elhinni, el tudjuk mondani, hogy nem attól szerethető, hogy a körülötte élőknek szüksége van rá, hogy ugrásra készen szolgálni akarja őket. Önmaga jogán is szerethető, attól, hogy egy megismételhetetlen, egyedi lény, megismételhetetlen és egyedi személyiséggel, aki már léte okán megérdemli a szeretetet. Nem kell kiérdemelnie.

Érdemes nem csak beszélgetnünk a kritikus és gondoskodó szülői énrészünkkel, hanem úgy is tenni, ahogy mondtuk nekik: szeretni őket tökéletlenségeikkel és a maguk jogán, mindenféle ellenszolgáltatás elvárása nélkül.

Ne akarjuk elhallgattatni énünk ezen részeit, mert akkor csak hangosabban fognak kiabálni a figyelmünkért. Beszélgessünk velük, kérdezzük meg, mitől lennének boldogok és mitől félnek a legjobbak. Hallgassuk meg mit mondanak, és szeressük őket. Vagyis: magunkat, hiszen ők mi vagyunk.

(Saját szöveg, eredetileg az irodalomterápiás Facebook oldalalom jelent meg, itt: https://www.facebook.com/263008247482207/photos/a.26526…

kitsunov>!
Minden, ami pszichológia

Sziasztok!

Egy ideje foglalkoztat, hogy alakulhatott ki és honnan jöhet az, hogy sok nő azzal a hiedelemmel él (legtöbbször inkább tudattalanul talán), hogy rivalizálnia kell a többi nővel, különben értéktelen lesz, miközben mélységes szorongást és bizalmatlanságot él meg más nőkkel szemben. Biztos bele szoktatok futni ti is mindenféle csodás általánosításokba, hogy márpedig egy nőben nem lehet megbízni, „sosem dolgoznék olyan helyen, ahol nők vannak többségben, mert ők csak marni tudják egymást”, „nő létemre csak férfiakkal barátkozom”, de komolyabbra fordítva a szót, egész sűrűn találkoztam az utóbbi időben azzal, hogy nők arról számoltak be, mennyire hiányoznak nekik a mély, szeretetteljes és őszinte női kapcsolatok, de nem mernek közeledni más nőkhöz, mintha ez egészen általános jelenség lenne. Szerencsére egyre több női kört, támogató csoportot is látok mostanában, és hozzájuk kapcsolódóan többször olvastam már arról, hogy régebben, amikor még törzsközösségekben éltünk, a nők inkább egymás nővéreiként, és nem ellenségekként viselkedtek, ami nagyon megnyugtató és reményteli a számomra, szeretek én is a női testvériségben hinni. :D Kíváncsi vagyok, hogy juthattunk el innen a mostani állapotba, ti mit gondoltok erről? Nem tudtok esetleg egy olyan könyvről, cikkről vagy bármi más olvasmányról, ami ezt fejtegeti?

(Ugyanitt: megbízható női kör kerestetik Budapesten. :D)

9 hozzászólás
Sznida_Nóri>!
Minden, ami pszichológia

Eladóvá vált könyvek!
Unokatesóm szeretne túladni rajtuk helyhiány és egyéb okok miatt, de nincs fent molyon így én hirdettem meg őket. A polc leírásában vannak a részletek. Főleg pszichológiai témájú kötetek vannak terítéken.
https://moly.hu/polcok/elado-konyvek-556

dontpanic P>!
Minden, ami pszichológia

Lévay Anikó Borderline személyiségzavarom van című könyvéről írtam egy könyvajánlót irodalomterápiás blogomra.

Személyes, szubjektív olvasónapló, ahogy maga a könyv sem szakkönyv, hanem egy mélyen emberi, megrázó leírás erről a létállapotról.

Olvassátok szeretettel! (A könyvről korábban írtam Molyra értékelést, ez annak az átdolgozása, így néhányaknak már ismerős lehet.)

https://www.rudolfpanka.hu/blog/2020-07-22-konyvajanlo-…

Kapcsolódó könyvek: Lévay Anikó: Borderline személyiségzavarom van

Lévay Anikó: Borderline személyiségzavarom van
Hirdetés
Junes P>!
Minden, ami pszichológia

Sziasztok!

Hoztam egy pszichológiához köthető kihívást. Szívesen fogadom a jelentkezőket: https://moly.hu/kihivasok/szemezgessunk-jorge-bucay-muveibol

Kapcsolódó alkotók: Jorge Bucay

Virág_Blogger P>!
Minden, ami pszichológia

Hát halihó. Nem láttuk egymást már egy ideje – nem tudok sokat, de ebben az egyben olyan biztos vagyok, mint Beck abban, hogy a maladaptív sémáink megváltoztathatóak! Amit az elmúlt hónapokban produkáltam, az a legkevésbé írható le blogolásként, én inkább csak afféle kétségbeesett kísértésnek nevezem, ugyanis bár vissza-visszatértem a blog felületére, nagyjából olyan haloványak voltak ezek a jelenéseim, mint a szellemek valami zs-kategóriás fantasy filmben.

Na de most…

Amolyan igazi hamvaimból újraéledős, arculatváltós, pszichokontentesen lelkes visszatéréssel készültem mára, sorra véve a posztban néhány ezerszer is hallott tévhitet a pszichológiával/pszichológusokkal kapcsolatban, úgyhogy tartsatok velem és verjük szét a hamis sztereotípiákat! Enjoy! ;)

https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2020/06/szov…

Szepesi_Ágnes P>!
Minden, ami pszichológia

A Libri akciója pszichológiai témájú könyvekkel. Hátha érdekel valakit. :)
https://www.libri.hu/a-megoldas-bennunk-van