!

Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek zóna

>!
dora_horvath_cat IP
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

A feminista, aki a Playboy-nyuszi jelmezt is bevállalta

A napokban ünnepelte 85. születésnapját az amerikai feminista mozgalom egyik vezéregyénisége, Gloria Steinem.

A Magyarországon méltatlanul kevésbé ismert író-aktivistát olyan hírességek köszöntötték fel, mint Jane Fonda, Cyndi Lauper, Lena Dunham, Michael Moore és Meryl Streep. Nadia Bolz-Webertől, az újító szellemű evangélikus lelkésznőtől egy vaginaszobrot kapott ajándékba, ami nem akárhogy készült. Az amerikai fundamentalista egyházak a „tisztaságkultusz” jegyében nemcsak a fogamzásgátlást démonizálják, hanem sajátos apa-lánya szertartás vagy bálok keretében szüzességet is fogadtatnak a fiatal lányokkal házasságkötésükig. E fogadalmat (amely vajmi kevéssé hatékony a tizenéveskori terhességek és nemi betegségek megelőzésében) egy ékszer jelképezi. A szexualitás tabusítása ellen tiltakozó lelkésznő a követőitől összegyűjtött „szüzességgyűrűk” beolvasztásából készítette el barátja ajándékát. Gloria Steinem ugyanis egész életében a nők – nem csak szexuális értelemben vett – felszabadításáért dolgozott.

https://24.hu/kulfold/2019/03/31/a-feminista-aki-a-play…

>!
dora_horvath_cat IP
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

A JÁRVÁNY MÁSHOGY HAT A NŐKRE, MINT A FÉRFIAKRA. DE MIÉRT?

Shakespeare karrierjének nagy részét Londonban töltötte a színházak közelségében, míg a családja egy Stratford-upon-Avon nevű városkában lakott mintegy 20 km-re Birminghamtől, az Avon folyó partján. 1606-ban a drámaírót a sors megkímélte a fekete haláltól, ám sokan, köztük például a művész szállásadónője, nem voltak ilyen szerencsések. Shakespeare azért is tudott a krízis közepette dolgozni, mert a felesége és a két, akkor már felnőtt korú lánya biztonságban volt a vidéki otthonunkban. Newton pedig sohasem nősült meg, nem voltak gyerekei. 1665–66-ban a szigetország keleti részén húzta meg magát a családi birtokon, amikor ismét tombolt a pestis. Egyébként felnőtt élete jelentős részét Cambridge-ben töltötte, ahol az étkezéséről, a lakóhelye tisztán tartásáról az egyetem gondoskodott, hogy ő mindvégig a munkájára koncentrálhasson.

Ezzel a szemléletes történeti bevezetővel indul Helen Lewis brit újságíró cikke, amely pár napja jelent meg a The Atlantic online felületén. A szerző többek között azt állítja, hogy „a nők függetlensége lesz világszerte a vírus egyik néma áldozata”. Ezt olvasva talán most dühösen legyintesz, és azt gondolod: emberi életek forognak kockán, nem igaz, hogy még most is nőjogi kérdésekről kell beszélni. Sajnos sok döntéshozó is így van ezzel, ezért máig nem készült olyan elemzés sem az egészségügyi szervezetek, sem a kormányok részéről, amely a készültség közepette külön reagálna a nők igényeire.

https://divany.hu/vilagom/2020/03/23/koronavirus-nok-sz…

2 hozzászólás
>!
dora_horvath_cat IP
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

Amikor a diktatúra a hálószobákban is diktálni próbált

Hitler kormánya már 1933-ban elhatározta, hogy jelentős anyagi támogatásban részesíti a sokgyerekes családokat, és megadóztatja az egyedülállókat. Már ebben az évben kamatmentes hiteleket adtak azoknak a friss házasoknak, ahol az árja német menyasszony a házasságkötést megelőző két évben legalább hat hónapig dolgozott, de az esküvője után felhagy a munkával, hogy teljes egészében a családjának szentelje magát. A kölcsön minden gyerek megszületése után 25%-kal csökken, a negyedik gyerek megszületése után pedig már egyáltalán nem kell visszafizetni. A hitelt 1937-ig a pároknak alig egynegyede vette igénybe. Az asszonyok többsége nem szívesen adta fel az állását a világválságot követő nehéz időkben, nagyon kellett a családoknak a két fizetés.

https://torimaskepp.blog.hu/2020/03/20/amikor_a_diktatu…

2 hozzászólás
>!
gabokiado KU
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

"Elismerés illeti a budapesti GABO Könyvkiadót, amiért a hírek nyomán itthon is sokak érdeklődését felkeltő kötetet kevesebb, mint egy éven belül magyar nyelven is elérhetővé tette, Kránicz Dorottya kiváló (megítélésem szerint gyakorlatilag hiba nélküli) fordításában.(…)

A Láthatatlan nők alapmű; az elmúlt évtized egyik, ha nem a legfontosabb feminista szakkönyve, és ott a helye mindenkinek a polcán, akit foglalkoztat a nemek társadalmi helyzete."

Antoni Rita nagyon alapos ismertetőt közölt a Láthatatlan nőkről a nőkért.hu-n, érdemes elolvasni:

http://nokert.hu/k-20200317-2311/2973/6/embereletekbe-k…

A könyv egyébként digitális formában hó végéig kedvezményesen megvásárolható a dibookon:

https://www.dibook.hu/konyv/Lathatatlan_nok

Kapcsolódó könyvek: Caroline Criado Perez: Láthatatlan nők

Caroline Criado Perez: Láthatatlan nők
>!
BookShe
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

Nehéz lenne egy szál virággal helyrehozni
58 nőt öltek meg, 1464 asszonyt bántalmaztak, több mint 200 lányt erőszakoltak meg, további több tucat áldozatot szexuálisan kényszerítettek, és legalább 35 lányt „adtak el” Magyarországon 2019-ben.
https://index.hu/belfold/2020/03/08/nok_elleni_eroszak_…

1 hozzászólás
Hirdetés
>!
Victoria_Crane
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

Tudnátok olyan listát ajánlani (elsősorban itt a molyon, de ha nincs, bárhonnan), ami olyan könyveket gyűjt, amiknek a szerzője LMBTQ? A könyveknek nem kell LMBTQ témájúnak lenni, hanem kifejezetten a szerzők érdekelnek.

4 hozzászólás
>!
Krausz_Emma IP
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

Emlékezzünk csak Harry Potterre, akinek élete nagyon is hasonlít, ha nem megegyezik Hamupipőke mostoha sorsával. Gyakorlatilag csecsemőként árva lett, mostohaszülők és mostohatestvére mellett, borzalmas körülmények között nevelkedett fel. Egyetlen dolog menti meg Harryt, a szeretet, a bizalom és a megbocsátás képessége. Harry hihetetlenül bátor, de nem azért, mert a Griffendél-ház tagja. Azért bátor, mert képes a kedvességével és belső erejével önmagát és másokat gyógyítani. Miért is gondolnánk Harryre gyenge emberként? Miért gondolnánk Hamupipőkére másképp?

Az Írók egymás között lányaival ezúttal sorba vettük az erős, számunkra fontos női karaktereket. Olvassátok szeretettel!
»link: http://krauszemma.hu/irok-egymas-kozott-az-eros-noi-kar…

Kapcsolódó alkotók: Krausz Emma

>!
Mircsi_coach U
Minden, ami gender – nők, férfiak, társadalmi nemek

Képzeljétek, nőnap örömére a Hosszúlépés elhelyezte egy magyar hősnő szobrát Budapesten! Ez egy miniszobor, de hamarosan érkezik egy nagyobb is. :)
Szenes Hanna azok között a 17 izraeli ejtőernyős önkéntes között volt, akiket arra képeztek ki, hogy valamilyen módon próbálják meg megakadályozni a magyar zsidók deportálását!
Igazi nemeslelkű és bátor nő volt, akiről az 50 elszánt magyar nő c. könyvben is olvashattok – onnan a fotó is! :)

A szobor egyébként a Szenes Hanna parkban található, itt: https://www.google.com/maps/place/Hana+Senesh+Park/@47.…

A #wonderwomanbudapest kezdeményezés nevében jött létre a szobor, amit remélhetőleg még több fog követni!

Bővebb infó: https://fidelio.hu/vizual/pottom-ejtoernyoslany-kolodko…

Kapcsolódó könyvek: Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
1 hozzászólás