!

Merítés zóna

>!
Lunemorte MP
Merítés

(Aki eddig nem kapcsolt volna) Megjelent az új Merítés, benne a VersRovattal:

https://moly.hu/merites-rovatok/versrovat-60

spoiler

>!
akire MP
Merítés

Nemes Nagy Ágnes az Addio III. fedélzetén, 1958
https://index.hu/nagykep/2018/07/20/az_irodalom_merules…


Nemes Nagy Ágnes
Balaton (részlet)

Mocsári tó. Mint nádcukor
csorog belé a hold,
elforrta már a féllevét,
mig délibb napja volt,
csak ősszel látni, ha higúl,
s felszáll a gőz a domb hegyéig,
hogy ott szelídebb istenek
kecskecsecsű szölleje érik.

http://www.magyarulbabelben.net/works/hu/Nemes_Nagy_%25…

A Petőfi Irodalmi Múzeumban még szeptember 18-ig megtekinthető a Balatoni nyár (Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években) című kiállítás. A Fényőrség e havi számában mi is a nyaraló művészek nyomába eredünk.

https://moly.hu/merites-rovatok/fenyorseg-muveszek-a-balatonon-i

Nekik köszönjük a tartalmakat:
@alaurent, @virezma, @robinson, @Wolly, @Emmi_Lotta„ @Bélabá, @Dün, @Bla, @_Andrea_, @_natalie_, @vargarockzsolt, @baranyeszter

8 hozzászólás
>!
Arianrhod MP
Merítés

Nincs kijelölt út, ami az időhöz hasonlóan
feleslegessé tenne,
folyamatosan változik az elhelyezkedése.
Kamerát vittem magammal,
hogy rögzítsen helyettem,
elég legyen néznem.
Egyetlen rubinvörös pontra figyeltem,
oda összpontosult, ami mellett az autó elhaladt:
növényi rostok, villanásnyi szünetek a fényben,
kővel patkolt lovak, az ujjakat formázó,
ismétlődő horizont. Ez a vérvörös pont
felgömbölyítette, amit nem láttam mégsem.
Civilizációt épített.
A kamera működésjelzője tükröződött az ablaküvegen.
selyemút, sehova,
ha nincs mögötte egy kéretlen, elkerülhető élet.

Fenyvesi Orsolya: Ostrom című verseskötetéből való a „Selyemút” című költemény. Erről tevekaravánok és sivatag szokott eszembe jutni, vagyis utazás! Ám lehet utazni képzeletben is, vagy úgy, hogy olvasunk mások kalandjairól, ráadásul akár tevéket is láthatunk – amikor napozunk a hátunkon fekve, és az égen vonuló felhők gyorsan változó alakzatait figyeljük.

Ha van kedvetek, tartsatok velünk a Selyemúton, a |Merítés júliusi |kaleIDÉZkóp rovata és expedíciónk útra kész:
https://moly.hu/merites-rovatok/kaleidezkop-kalandozasok-a-selyemuton

Vezetőink lesznek a felfedező túra során, akiknek közreműködését előre is megköszönöm, és csak reménykedhetnek, hogy kedvenc tevepárunk, Sámson és Delila nem csókolja homlokon őket, ha Allah is úgy akarja:

@ppayter, @Chöpp, @graphoman, @Biedermann_Izabella, @Laohu, @Bélabá, @eme, @Zizzer, @vargarockzsolt, @csgabi, @tmezo, @motyi11 @Eule, @lzoltan, @Négygyerekanyja, @Emerencia, @Lunemorte, @Emmi_Lotta, @SteelCurtain, @Arturo, @Olympia_Chavez, @kaporszakáll, @Bori_L, @ppeva, @Timár_Krisztina, @libapásztor, @Futóhomok, @szabics22, @AnnaPanni, @Nikolett0907

Aki kedvet kap a felfedezésekhez, talál kedvére való kihívásokat is a rovat végén, köszönet érte: @Turms, @Bori_L és @Mesemondó

Kép forrása: Daily Mail
A hangulat fokozásának érdekében pedig egy kis zene:
https://www.youtube.com/watch…

20 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride IMP
Merítés

Három hónap szabi után ismét HatárŐrködünk, kerítés nélkül.
Sajnos a visszatérés nem túl vidám, Kányádi Sándorról emlékeztem.
Olvassátok a rovatot, de az ő sorait is :)
https://moly.hu/merites-rovatok/hatarorseg-63

Felhasznált tartalmakat köszönöm nekik:
@Bi_bi_bi
@MrClee
@latinta
@Zsuzsanna_Makai
@Dominik_Blasir
@dianna76
@ThePaleEmpress

Kapcsolódó alkotók: Kányádi Sándor

4 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Merítés

A |Forever_Young_Adult rovat témája:

            Nyomozzunk és borzongjunk!

Úgy döntöttem, hogy valami kriminálisan meleg van – Köszönjük, Megmondó Kapitány! –, ezért némi borzongásra van szükségünk. Szóval ha úgy érzitek, hogy a skandináv krimik túl erőszakosak nektek vagy valami könnyebb, ám fordulatokban gazdag nyomozós történetre van szükségetek, akkor Nektek szól ez a mostani rovat!

https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-nyomozzunk-es-borzongjunk

A rovat elkészülését segítették a következő Molyok, akiknek köszönöm a sok-sok tartalmat: @Lara_Black, @Eboli, @gocsi, @PöttömP, @Maryana, @annaxe, @Rileey –, illetve külön köszi az izgalmas karcot a YA zónában @Nita_Könyvgalaxis -nak!

Továbbá ajánlom a havi Merítést a maga teljességében:
https://moly.hu/merites

Kapcsolódó könyvek: Mikaël Ollivier: Vértestvérek · Salla Simukka: Vérvörös · Mészáros Dorka: Én vagy senki · Morgan Matson: Save the Date · Mindy Mejia: Amit csak akarsz · Sara Shepard: Pretty Little Liars – Hazug csajok társasága · Ryan Graudin: Invictus – Az idő gyermeke

Mikaël Ollivier: Vértestvérek
Salla Simukka: Vérvörös
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Morgan Matson: Save the Date
Mindy Mejia: Amit csak akarsz
Sara Shepard: Pretty Little Liars – Hazug csajok társasága
Ryan Graudin: Invictus – Az idő gyermeke
Hirdetés
>!
pepege MP
Merítés

Megjelent 2018. hetedik Merítése!

Immár hagyománnyá vált, hogy néhány fantasy és sci-fi kedvelő moly – nem sajnálva időt, energiát – előválogatja számunkra az adott év választékát és végül mindkét műfajban összeállít egy ajánlólistát azokból a művekből, amelyeket mindenképpen olvasásra érdemesnek tartanak. Jelen számunkban tehát külön rovat készül ezekről a listákról, amelyekhez kapcsolódik a címlapképünk is.

ÍZELÍTŐ NÉHÁNY TOVÁBBI ROVAT TARTALMÁBÓL
Ha azt a kifejezést halljátok „nemszeretem szerzők”, bizonyára mindannyian rögtön tudnátok rá példákat mondani. @csgabi a Klasszikus magyar irodalom területén kutatott efféle szerzők után, melyet két részletben mutat be számunkra. A líra szerelmesei biztosan örülni fognak @Lunemorte szokásos válogatásának a VersRovatban. Legfrissebb szerkesztőnk @Zero, A hónap magyar írója rovat kortárs szekciójának gazdája Garaczi László bemutatásával debütál. Igazán „hunczutul” oldotta meg a feladatot. Genetika, evolució, humánetológia. @Ibanez ilyen komoly és fontos témákról állította össze a Tudomány rovatot. A VilágKlasszik rovat – @Ákos_Tóth jóvoltából – rávilágít az opera és a klasszikus irodalom kapcsolatára. @stippistop a Kopogtatás nélkülben ezúttal a testvérsorrendről készített egy összeállítást.

A könyvajánló listát itt találhatjátok:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

Jó olvasást Mindenkinek és ha tetszett valamelyik rovat, ne felejtsétek el csillagozni! Köszönjük!

https://moly.hu/merites

>!
vicomte MP
Merítés

Képzelet birodalmai – Strandra valók

Beharangozó

Ahogy az előző számunk előtti beharangozóban ígértük, visszatértünk, és az idei első félév szokatlanul bőséges fantasy felhozatalából ajánlunk ismét néhány kötetet azok figyelmébe, akik ebben a tényleg halálos hőségben a vízpartokra menekülve nem átallnak egy-két forróbb hangulatú könyvet is magukhoz venni a vészhelyzeti fagyi, jégkockás limonádé, esetleg gyöngyöző sör mellé.

Válogatásunk során a könyvhét újdonságaival nyitunk, de nem feledkezünk meg az időközben kiadott újabb kötetekről sem.

A hideg ital mellé a forró hangulatról pedig a következő elszánt molyok gondoskodtak: @tetsuo, @LRn, @abstractelf, @HoneyMimoza @Nuwiel, @Spaceman_Spiff, @Dominik_Blasir, @Zanbar, @ViraMors, @Linszyy, @pat, @Lobo, @kvzs, @WerWolf, @Bíró_Júlia, @Csöre

13 hozzászólás
>!
Tarja_Kauppinen IMP
Merítés

A Merítés pályázatának legutóbbi fordulójából:

Luca Turilli – The Miracle of Life

Végighallgattam, sőt néztem az aktuális feladatot. Elolvastam a zeneszerző életrajzát a Wikipédián. Az eredmény: egy nagy keverc lett a fejemben.
Ez a lukagyerek mindent összevegyít. Nemkülönben famulusa, bizonyos Fandanimus, aki a zeneszám által ihletett hasoncímű videócskáját a YouTube-ra tette.
Kezdjük a hangokkal, mert azzal gyorsabban végzünk. Bálnanótára jön a gregorián. A szimfonikus zenébe nem átallnak belegitározni – vagy inkább belemetálozni? Majd a dobolás, csörömpölés, be-belép a dinamikus, kiabálós ének, a következőkben néha az egész átmegy nagy ívű Jean-Michel Jarre szerű szintetizátoros zengésbe, amibe beleszövődik valami ACDC Thunderstruckhoz hasonló, végtelenül ismétlődő pár rövid ütem… Halmazatilag oszcillálsz a „nocsak, ez egész érdekes” és a „hű de szar” között.
Az „Élet csodája” cím eléggé kézenfekvően elvezet a négy őselemhez. Fandanimus ezt végig, bőven, vizuálisan is permutálja: víz, vízesés, köd, felhő, hó, jég, föld, fa, kő, hegy, tűzhányó, villám, aurora borealis stb. Újra és újra nekifutva. Történelmi dimenzióként vesz egy kis zöld níluspartot sivatagi háttérrel, kutyul hozzá kevés ausztrál ulurut vörös homokkőből, belehint egy csipet sztonhendzset és a végén megszórja macsupikcsuval. Jaj, jaj, kihagytam a grandkanyont meg a doversziklát! Bár azok nem annyira történelmi kötődésűek.
Állatvilág gyanánt bálna és delfin villan fel. Köztük fondorlatos átmenetet képez a gyilkos bálna, hiszen másképp mondva az a kardszárnyú delfin. Meg egy farkas, ami orrával bökdösi a Holdon a Nyugalom Tengerét, majdnem eltalálva az Apolló-11 historikus leszállóhelyét. A fehér fejű réti sas csak nem az USA címerből röppent ide? Ekkora fauna voltaképpen elég is, de én határozottan hiányolok még legalább egy, oldalazva ugráló, madagaszkári gyűrűsfarkú szifakát.
Megkerestem a szöveget, le is fordíttattam, ízlelgettem. Nyers volt, de főzve sem lenne nagy durranás… A spirituális izéket – mondjunk talán áthallásokat – most hagyjunk. Ezt azért mondom, mert a lemez címe „A teremtés végtelen varázslata”, ami egy magamfajta ateistának, tisztelve a más világnézetűek hitét és emócióit, már nem jár túl nagy adrenalin lökettel. Hacsak teremtésként nem kedves szüleink alapból örömszerző, amúgy mellékesen a mi létrehozásunkra is irányuló konkrét ténykedését értjük. Persze kibővítve a tajga bemutatott nyitvatermőire és sok hasonlóra is.
Figyeljük csak meg: egy életkor felett mindenről eszünkbe jut valami. Nekem most az egyetemi évek egy mozizása jött elő a mélyből. Hogy, hogy nem, elmentünk egy indiai filmre. Hamisítatlan Bollywood, szitár és csimpolya, sok cérnahangú ének, villogó szemek, nyakbillegetés, lábcsörgős tánc, barna bőrű románc. És persze homlokpötty is. Annyira, de annyira gagyi volt, hogy ezzel átbukott egy új minőségbe. Még egyszer meg kell nézni, mondtuk, ilyent nem sűrűn láthatunk. A kijáratnál meg is vettük a jegyet másnapra.
Nos, így vagyok ezzel a klippel is, még párszor megnézem.

Kedves résztvevők, leendő résztvevők!

Akárcsak tavaly nyáron, úgy most is utolért minket a kánikula és az elutazás okozta, az ihlet elapadásához vezető molyjárvány, a balatonitis. A fránya kórság miatt, úgy, mint tavaly ilyenkor, most is igen kevés írás érkezett – oly csekély számú, hogy már-már fontolóra vettük a pályázat felfüggesztését.
Aztán el is vetettük.
Felfüggeszteni nem fogjuk, köszönhetően annak a viszonylag kis létszámú, ám lelkes és aktív csoportnak, akik rendszeresen megtisztelnek minket az alkotásaikkal. Életbe léptetünk viszont egy új szabályt: győztest mostantól csak akkor hirdetünk, és nyereményt is csak abban az esetben osztunk, ha egy fordulóba legalább 10 db írás érkezik.
Ha a beküldött művek száma nem éri el a tízet, akkor is közzétesszük őket itt a zónában, csak a nyereménykönyv és a pro nem talál gazdára. (Nyereménykönyvek egyébként még szép számmal vannak, több kiadó, alkotó és magánszemély is ajánlott fel vadonatúj könyveket, amit ezúton is köszönünk!)
Tehát: írjatok. Nem a mi két szép szemünkért spoiler, ne is a nyeremények miatt, hanem mert írni jó.
(Emlékeztetőül: küldhettek most is, lehet írni bármiről, hívószó ezúttal nincs!)