!

Merítés zóna

>!
Tarja_Kauppinen I
Merítés

A Merítés novemberi pályázatából:

@sw34: Két világ

Előzmény végigsétált a kihalt folyosón. Szűkös volt, minden oldalán megszámlálhatatlan sok ajtóval. Ügyelve arra, nehogy zajt csapjon, belépett az egyiken. Bent nem talált mást, csak egy nyolcszáz éves asztalt, rajta két hajcsattal: egy feketével és egy sárgával.
Következmény – a nővére – bosszúálló természete miatt, halála után a tépőfogakra emlékeztető csatokat hordó Éjszaka Seregébe került. A Sereg tagjai arra voltak hivatottak, hogy kegyetlenül elbánjanak azokkal a túlvilágra érkező emberekkel és lényekkel, akiket szívből gyűlöltek.
Ezzel szemben Előzmény és a Fény Szolgálói a jó lelkek utazásánál segédkeztek. Utat mutattak nekik, megnyugtatták őket, elterelték figyelmüket a borzalmakról. A túlvilág előszobájának ezek voltak a legfontosabb feladatai.
Előzmény egész életében nagyon segítőkész volt. Számára többet jelentett segíteni, mint boldognak lenni, ezért csatlakozott a Fény Szolgálóihoz, vállalva a díszes, sárga csatot, ami most a nővére feketéje mellett feküdt az asztalon. Következmény más volt, de nem ok nélkül vadászott ellenségeire.
A szülei és iskolatársai kegyetlenül bántak vele, később pedig sötét ügyekbe keverte az egyetlen ember, akiben valaha megbízott. Nem ő választotta a bűn útját, ezért nem kellett elkárhoznia, így az Éjszaka Seregébe került.
Előzményt eleinte sokkolta, hogy van egy testvére. Édesanyja mindig azt mondta neki, hogy egyke, és ez nem is lesz másképp. Meg kellett halnia, hogy megtudja, néhány perccel nővére után született, akit édesanyjuk az egyik szomszédjának adott, mert csak egy gyermeket várt.
Így Következmény egész életében szenvedett, míg húgára szép ifjú évek vártak, igaz, hamar végett vetett ennek a boldogságnak egy ittas sofőr.
Most már itt vannak mindketten, a túlvilág előszobájában. Az éj leszállt, de a nappal még nem jött el, ezért a szolgálat is szünetelt.
Előzmény kezébe vette nővére csatját, kilépett a szobából, és elindult az Éjszaka Seregének szállásai felé. Sok mindent kellett még kiderítenie.

https://moly.hu/kihivasok/a-merites-allando-palyazata
Egy kis motiváció: a (minimum) ezer körüli számú olvasás minden jelentkezőnek garantált. Az az alkotás például, amelyet legutóbb – 8 nappal ezelőtt – feltettem, már most 910 megtekintésnél jár…

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Merítés

A Mikulás meghozta a megjelenést! ^.^

A 11. |Forever_Young_Adult rovat témája: Winter Is Coming

https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-winter-is-coming

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már túl vagyok az idei első hógolyócsatámon*. Szóval hivatalosan is itt a tél, ezért a rovat havi témája is a tél köré összpontosul – következnek a téli romantikázások, az adventi kalandok, a karácsonyi történetek, a fagyöngy alatti csókok és a Tél Királyságában játszódó regények.

*Random érdekesség: Yukigassen (雪合戦) a japánok hivatalos hógolyócsata-versenyének a neve!

Továbbá ajánlom a havi Merítést a maga teljességében:
https://moly.hu/merites

A tartalmakat (karcokat, képeket, értékeléseket, etc.) köszönöm a következő Molyoknak: @miaow, @jessyke13, @reta09, @meseanyu, @Mrs_Christmas, @esztie, @Beke_Nóri, @Sippancs, @deen, @Rémálom, @agi452, @tollacska – és külön köszönöm @Lunemorte molynak a kis okosságot a Mikulásról! :) Nagyon funny.

Kapcsolódó könyvek: Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra · Sara Raasch: Hó mint hamu · Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak · Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja · Amy Reed: The Nowhere Girls · Catherine Rider: Csók New Yorkban · Jen Klein: Rád hangolva

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Sara Raasch: Hó mint hamu
Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily 12 napja
Amy Reed: The Nowhere Girls
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Jen Klein: Rád hangolva
4 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride IMP
Merítés

Bajor Andor a fiatal, erdélyi verziója lehetne Karinthynek, merítettem belőle. Bizakodom, hogy hátha felkelti az érdeklődéseket ez a jópofa pofa és következő alkalommal sokkal hosszabb listában köszönhetem meg a szerkesztői besegítőknek a tartalmakat :D
Addig is örök hála nekik:
@sophie
@vargarockzsolt
@Horvát_Klára
@Aczeoba
@imma

Olvassatok HatárŐrséget, mert miért ne:
https://moly.hu/merites-rovatok/hatarorseg-60

Kapcsolódó alkotók: Bajor Andor

6 hozzászólás
>!
Arianrhod MP
Merítés

Gyed Maróz, az orosz Télapó – aki északi kollégáitól eltérően nem rének húzta hintón vagy szánon, hanem trojkán közlekedik – ma éjjel orvul becsempészte a molyok kiscsizmácskáiba a Merítést, és így a kaleIDÉZkóp aktuális rovatát is. Mivel így megkímélt a beharangozó karctól, nem maradt más hátra, mint megköszönni a közreműködést molytársaimnak, akikkel a nagy oroszországi sztyeppén végigvonulhattunk honfoglaló őseink csapásán, érintve töröknyelvű barátaink otthonát Tatárországban, Csuvasföldön, Baskíriában.

Küs Babaj (a tatárok Mikulása) áldjon meg benneteket a csodás karcaitokért és idézeteitekért:

@Bélabá, @Frank_Spielmann, @Hanging_Moss_9102, @ppeva, @pepege, @gesztenye63, @Piintyő, @Habók, @Noro, @cassiesdream, @mandris

Azért zene nélkül semmi sem az igazi, hallgassatok egy kis pattogóst a tatároktól:

https://www.youtube.com/watch…

8 hozzászólás
>!
Archibald_Tatum MP
Merítés

(magyar-irodalom.elte.hu)
    
Kedves molyok!
    
Megjelentünk.
A hónap magyar írója Kosztolányi Dezső.
Stílusa utánozhatatlan, ezért most csak köszönetnyilvánításokra szorítkozunk (@pepege és én). Csillagozásotok vagy annak elmaradását viszontköszönetnek, szívesennek vagy annak tekintjük, aminek ti gondoljátok, más típusú visszajelzést vagy annak elmaradását a szövegkörnyezetnek megfelelően értelmezünk, külön kérésre eltekintünk az értelmezéstől.

Mindezek alapján a rovatban való megjelenésük sorrendjében köszönettel kukacoljuk:

@Ebrody
@Ibanez
@fióka
@Zsofir
@Sz_Flóra (2x)
@Edit91
@HA86
@vargarockzsolt
@Dark
@Timár_Krisztina
@Asgard47
és
@latinta

molyokat.
    
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-magyar-iroja-kosztolanyi-dezso
    
spoiler

Kapcsolódó alkotók: Kosztolányi Dezső

35 hozzászólás
>!
Véda MP
Merítés

A Mikulás meghozta a |Merítés novemberi számát, benne egy új rovattal, a Hölgyválasszal.
(https://moly.hu/karcok/1016940)
Az e havi szám „meginterjúvolt” vendége Nagy Bella és az ő láthatatlan személyisége.
A rovat tartalmának összeállításában nagy segítségemre voltak @Shea, @robinson, @akire, @B_Niki karcai.
Olvassátok szeretettel! :)
https://moly.hu/merites-rovatok/holgyvalasz

5 hozzászólás
Hirdetés
>!
Csabi MP
Merítés

Megjelent a |Merítés novemberi száma a Kortárs magyar irodalommal.
Ebben a hónapban idei újdonságokat mutatok be, van még mindig, amiről nem volt szó, és érdemes róla beszélni (de főleg elolvasni).
Az Ami megmaradt rovatban 2004-et fésültem át olvasnivalóért.
És van jó hír is, a Merítés-díjnak készítettünk egy Facebook oldalt, lehet ott is nyüzsögni.

https://moly.hu/merites-rovatok/kortars-magyar-irodalom-73

Az e havi munkában ők voltak a segítségemre:
@marcipáncica
@Kuszma
@n
@Hermész
@ddani
@giggs85
@ppeva
@Mariann_Czenema
@posztmagyar
@garçonquilit
@gocsi
@NaKi1122
@Basset
@Zsolt_Beke
@NoirDésirer
@cseri
@Gyula_Böszörményi
@balagesh
@vargarockzsolt
@akire
@János_testvér
@mbazsa

13 hozzászólás
>!
pepege MP
Merítés

Hohohó! Megérkezett a Mikulás és vele együtt a |Merítés !

Miért érdemes elolvasni a Merítést?
– Mert voltál a 9. Moly-szülinapon.
– Mert nem voltál a 9. Molyszülinapon.
– Mert érdekelnek a felfedezések, expedíciók és az ezzel kapcsolatos könyvek.
– Mert kíváncsi vagy az új rovatunkra (Hölgyválasz).
– Mert fogalmad sincs milyen fantasy kötet kerüljön a karácsonyfa alá.
– Mert kifúrja az oldalad, hogy @ursus rovatának (MOLYrágta történelem) mi köze a romantikához.
– Mert „Winter Is Coming” – tűkön ülsz, vajon milyen regényeket ajánl ennek tükrében @AniTiger a Forever Young Adult rovatban.

És mert kíváncsi vagy, milyen Lappföld (és irodalma) valójában, szereted Jo Nesbø-t, a verseket, (a klasszikus, netán a kortárs világ- és magyar irodalmat, meséket, Caravaggio-t,) érdekel a tudomány, a novemberben megjelenő sikerkönyvek, meg, hogy milyen a Molyok szerint a Világ! , a középiskolában gyűlölted a kötelezőket, sportolsz (minimum a fotelból), szívesen olvasnál érdekes programokról (illetve azok beszámolóiról), a tatárokról, vagy egy elhanyagolt, de figyelemre érdemes erdélyi íróról.

Az e havi számban mindezeket megtalálhatod!

A szerkesztőség ebben a hónapban is kiemelt néhány könyvet, amelyet erősen olvasásra ajánl, ennek a listáját itt találhatjátok:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-2017-november

Ez pedig az összesített lista, érdemes rajta bejelölgetni az eddigi olvasásaitokat:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

Minden kedves Molynak Áldott Ünnepeket, hatalmas könyvkupacokat a fa alá és izgalmas olvasmányokkal teli Új Esztendőt kívánunk!

https://moly.hu/merites

>!
Timár_Krisztina ISMP
Merítés

…és mielőtt a harmadik virtuális mandarint kioszthattam volna, nem megjelentünk?! :) Soha ilyen hamar!

A hónap külföldi írója: Alejo Carpentier!
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-alejo-carpentier

Háromszoros fanfár @marschlako-nak, aki kitalálta!

Rajta kívül nálam vendégeskedett még: @gab001, @pwz, @eme, @Noro, @Anne_Shirley81, @ulcinj, @giggs85, @Arianrhod, @mandris, @Kuszma, @ponty, @Gregöria_Hill, @Mandragoria, @sophie, @Bla, @jethro, @ervinke73.

Köszönöm a tartalmaitokat!

10 hozzászólás
>!
Véda MP
Merítés

Hogy miért posztolok egy képet körbe-körbe ugrándozó nőkről? Segít ha elárulom, hogy a Baldassare Peruzzi festmény címe: A múzsák és Apollón tánca.

A |Merítés| havonta megjelenő |Búvár| rovatát most elküldtük táli álmot aludni, hogy átadja a helyét valami újnak és izgalmasnak. A múzsáknak. A múzsáknak, akik több-kevesebb ideje inspirálnak minket, vagy inspiráltak sokakat a művészet, tudomány, stb. terén. Újonnan megjelenő rovatunkban azokat a nőket szeretnénk górcső alá venni, akik egy-egy területen kiemelkedőt alkottak, vagy nagy művészeket tudtak inspirálni, illetőleg kevéssé ismerten, de letették a névjegyüket a saját világukban és nyomot hagytak maguk után. Nők, akik gyakran a háttérben álltak, vagy nem is tudjuk, hogy ihletül szolgáltak.

Szeretők és házastársak, csábítók és áldozatok. Szenvedélyesek vagy szelídek, ösztönösek vagy számítóak. Ők a múzsák. Olyan nők, akik nélkül nem születtek volna meg a legszebb alkotások, nem jöttek volna létre értékes dolgok. Volt, aki csak néhány hónapig állt a társa mellett, és volt, aki egy életen át kísérte végig párja útját. Volt, aki elfogadta szerepét és mindent megtett azért, hogy szerelme zavartalanul dolgozhasson, és volt, aki fellázadt a múzsa-szerep ellen. Volt, aki maga is a társával egyenrangúként alkotott, és volt, akinek ehhez társ sem kellett. Van, akinek az élettörténete könyvekben szerepel, és van, akinek az emléke mára teljesen feledésbe merült. Van, aki több lehetőséget is kapott, hogy szerepéről nyilatkozzék, és van, aki sohasem szólíttatott meg. Velük foglalkozik a hamarosan megjelenő Hölgyválasz.

9 hozzászólás