!

Merítés zóna

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Merítés

A Merítés pályázat márciustól májusig tartó fordulójába a szokásokhoz híven kilenc írás érkezett (lehet valami ezekben a meseszámokban…): nyolc próza és egy líra. Az első helyezett @ClumsyCollie – nyereménye könyvjutalom (https://moly.hu/konyvek/lukasz-orbitowski-egy-masik-lelek), egy hónapos pro tagság, illetve kitüntetés.

Gratulálunk neki is, ahogy minden résztvevőnek, és köszönjük az írásokat!

A nyertes mű:

A szívesség

Akkoriban még nem közmunkának hívták. Ha a Tanácsnak szüksége volt valamire, szívességet kértek. A szívességért szívesség járt, így olyanokhoz fordultak, akikkel már volt dolguk. A szívesség hatalom ott, ahol mindenki ismer mindenkit. Szinte az ember homlokára volt írva, hogy hány szívességet tett másoknak. Ez nem volt szégyen, nem azt mutatta, hogy az embert kedvére ugráltatja a falu – épp ellenkezőleg, hogy ő ugraszthat bárkit, ha valamire szüksége támad.
Bakos Gyula bácsinak mindig tele volt a zsebe aduászokkal. Képletesen és szó szerint is: az volt a szokása, hogy a végrehajtott szívességeket a régi, zsíros szélű ászlapok hátuljára jegyezte föl. Lehetett az egy ital, vagy egy kölcsöló a szántáshoz – egyik szívesség sem volt rosszabb a másiknál.
Gyula bácsitól féltek kérni. Nem a visszautasítástól tartottak, mert az nem utasított vissza semmit. Inkább attól, hogy nem lehetett tudni, miként kell majd meghálálni. Nagy dolgokban rendszerint azokon segített, akiknek nem volt más választása. Pletykák keringtek a befolyásáról. Azt mondták, a fia ott ül valahol a pártban, és a legmagasabb elvtársak fülébe suttog az apja kénye szerint – a fiú nem állt jól a szívességek skáláján; felnevelése és kiiskoláztatása külön kártyát kaptak az öreg zsebében.
Így érthető, hogy vasárnap reggel futótűzként terjedt a pánik, amikor a Kiss Gabi azzal állított be a templomba, hogy látta a Gyula bácsit a hivatalnál. Öltönynadrág volt rajta zakóval, kiöltözött, mint minden rendes ember az Úr napján, de míg egyik kezében a zsoltáros könyvet, meg a bagót szorongatta, a másikban hanyagul egy sártól mocskos lapátot tartott. Hiába faggatták, a Gabi nem merte megkérdezni az öreget, hogy mi járatban volt.
A mise alatt fel-feltört a moraj. Mi dolga lehetett ott a Gyulának? Hát hova jut így a falu, ha már a Tanácsnak is attól a szívesség-uzsorástól kell kérnie? Vagy a Gyula hálált meg valamit? Na de vasárnap reggel? És mit lapátolt? Ma még senki sem látta a Pintér elvtársat – lehet be kellett mennie a TSZ-be. Vagy a Gyula őt magát lapátolta el a tanácsépület udvarán. Így tanakodtak, és a papnak több ízben meg kellett köszörülnie a torkát, hogy a elhallgattassa a nyáját.
Aztán a mise közepén belépett a Gyula bácsi. Levette a kalapját és betette maga mögött a nyikorgó faajtót. Mielőtt leült volna az utolsó sorba, azt a bizonyos lapátot odatámasztotta a bejárat mellé. A teremben lévők a pap helyett mind a lapátot lesték, lélegzetvisszafojtva.
A pap ezt már nem hagyhatta szó nélkül. – Hát Gyula bácsi, azt a szerszámot minek hozta magával?
Az öreg hátranézett a lapátra, majd vissza a papra. – A Pintér panaszkodott tegnap a kocsmában, hogy van egy régi lapátja, de arról már az Isten se vakarja le az ezeréves koszt. Én meg gondoltam, adjunk csak egy esélyt ennek, úgyis van-egy két dolog a rovásán… – mondta és felmutatott egy ászt, ami úgy tele volt írva, hogy már egy szó se fért volna rá. A közel ülők csak a legtetejére, az adós neve helyére biggyesztett szót tudták elolvasni: JÓISTENKE.

4 hozzászólás
>!
Csabi MP
Merítés

Megjelent a legfrissebb Merítés a Kortárs magyar irodalommal.
Ezúttal, a zárókötet megjelenése kapcsán Oravecz Imre Szajla-trilógiájával foglalkoztam kiemeltem.
Ezenkívül, kissé megkésve, de összefoglaltam a tavalyi év legfontosabb magyar irodalmi díjasait.
Szó lesz röviden a várható újdonságokról, valamint az Ami megmaradt rovatban 2006-ba utazunk vissza.

https://moly.hu/merites-rovatok/kortars-magyar-irodalom-77

Akiknek a tartalmakat köszönhetjük:
@Juci
@berg
@Goofry
@mintha
@olvasóbarát
@Zero
@Székely_Ági
@eme
@myaurelia
@Aigi
@Olya
@Brigi007
@rheinfuss
@Roxa
@Johnny_Rotten
@csillagka
@brigi11
@marcipáncica
@WolfEinstein
@Cipőfűző
@tgorsy
@cippo
@MortuusEst
@somogyiréka

20 hozzászólás
>!
akire MP
Merítés

Móricz Zsigmond és családja leányfalui házuk kertjében, a háború utáni években. Háttérben a Duna.

Az e havi Fényőrség a Dunakanyarban élő, nyaraló művészeket követi, miközben a Dunát sem veszítjük szem elől.

Köszönöm jó útra vivő karcaitokat:
@vargarockzsolt
@Gabriella_Balkó
@Bla
@danaida
@bbea
@robinson
@shadowhunter1975

https://moly.hu/merites-rovatok/fenyorseg-dunakanyar

6 hozzászólás
>!
pepege MP
Merítés

Megjelent az áprilisi Merítés!
Benne olvashatjátok – többek között – @Ciccnyog Könyvfesztiválról szóló összeállítását. Új rovatokkal jelentkezünk: @Razor elkészítette a MolyComics @TiaRengia az LMBTQ – avagy a szivárványon túl , @Lunemorte pedig a MolyRettegő rovatot. Terveink szerint ezek a rovatok kéthavonta lesznek olvasóhatóak a magazinunkban.
A Bűnügyi rovat új szerkesztője @Dóri_42, reméljük mindenki örömmel fogadja összeállítását.
Szerencsésen megtaláltuk állandó korrektorunkat is, @Tarja_Kauppinen személyében.

Az Impresszum rovatban indítottunk egy „Kulisszatitkok” sorozatot, melyben minden hónapban egy-egy szerkesztő lerántja a leplet arról, hogyan állítja össze rovatát. Elsőként @csgabi beszámolóját olvashatjátok. Ezen kívül itt kapott helyet egy linkgyűjtemény a szerkesztők első rovatáról.

A szerkesztők könyvajánló listája kibővült az áprilisi ajánlott könyvekkel (az elején vannak a régebbiek, a végén az újak):
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

Jó olvasást kíván a Merítés szerkesztősége!
https://moly.hu/merites

>!
Dóri_42 MP
Merítés

Tessék csak közelebb jönni, belépni, szétnézni, a szalag csak tájékoztató jellegű, ugyanis megjelent a bűnügyi rovat első, általam szerkesztett száma.
https://moly.hu/merites-rovatok/bunugyi-rovat-52

Az április nálam is a Könyvfesztivál lázában telt, így a hónap új megjelenéseire koncentráltam, a tartalmat pedig nektek köszönhetem:

@pattsims97 @mona0618 @gesztenye63 @csillagka @Gyula_Böszörményi @gabokiado @Szabó_G_Botond @KrenczNóra @AgiJovi @mate55 @jaspi @bokrichard @Black_Dawn @legrin @Agave_Könyvek @PRicsmond @cintiatekla @vyvienne @Laura_Négyesi @mate55 @hcs23 @Niki_ @General_Press_Könyvkiadó @PTJulia @Krumplicsku @Nyuszibusz

Remélem örömötöket lelitek majd a válogatás olvasásában, csodaszép pénteket mindenkinek!

18 hozzászólás
Hirdetés
>!
Timár_Krisztina ISMP
Merítés

MEGJELENTÜNK! :)

A hónap külföldi írója: Toni Morrison!
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-toni-morrison

@malnakivi, @geszti, @Sapadtribizli, @Kantele, @Youditta, @Bori_L, @eme, @fülcimpa, @mandris, @verdeleth, @dorothy_emerald, @sztimi53, @Nagyfehérasszony, @Bíró_Júlia, @dontpanic, @metahari, @pepege, @orvosi_székfű, @Juci, @kaporszakall, @dokijano, @Csilla_Beke, @renta, @Vivarumba, @Lily_Sz, @remenant, @ppeva, @olvasóbarát, @entropic, @Tíci, @zsoltika, @Miestas, @Keikorca, @tgorsy, @Kuszma, @giggs85, @oil, @szallosas, @Rebane, @Evi_Rakosi_2, @Surréalisme, @madárka, @Dana:
Nézzétek meg, hová kerültek a tartalmaitok! :)

@Zonyika, @anesz, @tündérrózsa, @mandris, @Luca87, @cortinadampezzo, @zsoltika, @kaporszakall:
Háromszoros fanfár, mert kitaláltátok! :) Igen, az utolsó kép valóban a névrokonára, Jim Morrisonra utalt. :)

@jkrizsma, @Littlewood, @mezei, @Arturo, @sztinus, @Chivas, @Maya, @forElle, @bogcica, @dokijano, @Turms, @B_Tünde, @Gaura_Ágnes, @Asgard47, @Nebula, @Holdbéli_nyúl, @ilder, @Dreamseeker, @bfg3, @malnakivi:
Remélem, még mindig szépek a virtuális nefelejcseitek. :) Nézzétek meg a rovatot! :)

27 hozzászólás
>!
makitra MP
Merítés

Az ehavi Film, színház, muzsika a vietnámi háború mozgóképes megjelenítéseivel és a korszak kapcsolódó társadalmi kérdéseivel foglalkozik sok zenével, ami nélkül nem is beszélgethetünk.

A tartalmakat köszönöm nektek:

@Asgard47, @akire, @robertjordan, @shadowhunter, @BoneB, @vargarockzsolt, @alexxy, @latti, @Bo_Ri, @HippyHelena, @borostyan, @Sándor_Langer_Pudingman, @Timár_Krisztina, @robinson, @verdeleth, @reta09, @Baráth_Zsuzsanna, @beccaelle, @maar_molli, @Leah

21 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP
Merítés

Kedves Molyok!
Hamarosan megjelenik a |Merítés április havi válogatása és benne a |VilágOlvasó. A helyszín ezúttal |Csehország.

A kiválasztott tartalmakat a következőknek köszönöm:
@akire @andianhu @annavagyok @Aurore @balagesh @Baráth_Zsuzsanna @chhaya @csartak @Dominik_Blasir @Elsie @Ferenc_Molnár_3 @gesztenye63 @giggs85 @Inpu @lizke @Lupin @Malbogian @marlowe @metahari @Mlinda @ppeva @regulat @risingsun @SteelCurtain @Timár_Krisztina @Zigó_Attila és @Zonyika.

A Merítés megjelenéséig ajánlom figyelmetekbe a legutóbbi VilágOlvasó-összeállítást |Írország irodalmáról: https://moly.hu/merites-rovatok/vilagolvaso-irorszag.

Új kiegészítés:
Megjelent a Merítés! Lásd itt: https://moly.hu/merites
A szóban forgó rovat pedig itt olvasható:
https://moly.hu/merites-rovatok/vilagolvaso-csehorszag

A kép forrása:
wikipédia (Marek Stránský)

14 hozzászólás