!

Merítés zóna

>!
Archibald_Tatum MP
Merítés

A Merítés júniusi pályázatának második helyezettje:
    
@Kun_Csilla

Olvasószolgálat

– Megnézné, hogy kikölcsönöztem-e már ezt a könyvet? – áll meg a pultnál a férfi kezében Robin Cooktól a Járványt szorongatva.
– Elég egyformák, igaz? – mosolygok rá.
Meleg, barna tekintete van. Jóképű.
– A nagymamámnak viszem – ül le. Kedves tőle, hogy törődik a nénivel. Ritka az ilyen férfi. – Imádja a krimiket, de sosem tudja, melyiket olvasta már. Legutóbb a könyv felénél járt, amikor rájött, hogy emlékszik: az orvos a gyilkos. Ne tudja meg, mit hallgattam érte! – Mosolyog. Szép a mosolya. Elnéző.
Elveszem az olvasójegyét, és megnyitom a korábbi kölcsönzései listáját. Több oldal. Agatha Christie, John Grisham és Robin Cook könyveinek tucatjai közé olyan címek ékelődnek, mint a Trónok harca vagy a Marsi. Ezeket biztos nem a nagymama olvasta. Könyvmoly a férfi is.
Lejjebb görgetek a listában. Jo Nesbo. Egyetlen cím. Túl erőszakos lehetett a néninek. Vagy a férfi olvasta, és nem fogta meg. Finom lelkű. Milyen türelmesen mosolyog, amíg a kölcsönzései között kutatok!
Egy kutya négy élete. Állatbarát. A három testőr Afrikában. Van humora. Megigazítom a blúzomat. A szemembe néz.
– Elnézést, nem gondoltam, hogy ilyen sokáig tart kikeresni. – A hangja barátságos. Nem mentegetőző, pusztán figyelmes.
– Mindjárt végzek.
A lista következő találata: Robin Cook, Járvány. Kölcsönzés ideje: 2015. május 2. Kezem a pulton fekvő könyv felé mozdul, de aztán görgetek tovább. Mindent tudni akarok erről a férfiról.
Maratoni futás mindenkinek. Sportol. Látszik. Az ingujján át kirajzolódik a bicepsze. Jamie Oliver. Főz. Magánépítkezők könyve. Saját háza van. Előredőlök, hogy mélyebb legyen a dekoltázsom.
Kispapák kézikönyve. Az ujjam megremeg az egéren, és véletlenül megnyitom. Háromszor hosszabbította meg.
Felemelem a pultról a Járványt.
– Nem, még nem olvasta – nyújtom vissza.
    

8 hozzászólás
>!
Archibald_Tatum MP
Merítés

A Merítés júniusi pályázatának nyertese:
    
@Poe_macskája

Relatív alternatíva

– Faterod má' délbe' be van tépve, hogy vihorogva meg motyogón támoly'g klozetiránt'? A bolyongó hollandusát. Mit lötyögtet a kézügyébe', mókusvizet?
– Mókusvizeletet? De undormányos vagy. Mókusunk sincs, honnan volna belőlevaló. Láttad vón' reggel. Más volt, dühös-vicsor.
– Érthető. Előttiségébe'. Absztinencia Pista 's morc vót'; előtte. Majdan gajdult.
– 'gyanmá'. Csupancser elhempert a kulacsa.
– Arról parolok. Meg a pirula… bajára. Milyet 's kapkod? A szivárvány hány tarkáját?
– Mittom. Gumimedvéket. Elvétve mutatja, hogyan működnek együtt.
– … erószi felcsattal. Ejnye, fiam, Innocenturio Naivitoso – kellő lendül'ttel kanyarítja fültövön a kiskorút.
– Mié' kaptam?
– Me' egyszeri vagy! Akkó' mostan hívom ki a gyámügyet meg mellé egy yardot.
– Nem értlek.
– Csak galacsiny vagy még likba' deres reggelen. Nem látós se be, se át jó apád
alkoholizmusát, retard' politoximánját, asse, mily beteg egy entit'.
– Félreértés essék, te meg gravittal arcra. A papi író. Max a klávot csépli. Mellesleg szólva, bátyám, büszkén pikkelek a világ gagyijára. A papa meg páternosztra fel a piedesztálra.
– Káromlassz, Csipa?
– Micsinál a te apád?
– A felnőttmozi latrináját tisztogja. Onnan hozza nap-nap a mamikáknak valót.
– Délceg.
– Te épp pikkélsz? Hasonló üreginyúlként bájlassz, mint überapád a túrásba', vagyon itten maga meg a se halló gondolatja.
– Egy gondola bánt engmet, miér' ver az ég …kel – ut'só leütésként kapott egy gyomrost, még's vihorin oldalgott, mer' még ilyes dicset se hallott.
    

2 hozzászólás
>!
Archibald_Tatum MP
Merítés

Kedves molyok!

A Merítés júniusi pályázatára 8 írás érkezett, 1 vers és 7 próza. Egy-egy pont döntött a helyezéseket illetően, ezért első és másodikat hirdetünk.

Június hónap első helyezettje @Poe_macskája a Relatív alternatíva című novellával. Jutalma az egy havi pro tagság és a kitüntetés.

Második helyezett @Kun_Csilla az Olvasónapló c. novellával, jutalma a kitüntetés – lenne, ha már nem kapta volna meg, így a dicsőségtáblán szerepel majd többször.

Mindenkinek, mindenkinek gratulálunk, és nagyon szépen köszönjük!

4 hozzászólás
>!
Véda MP
Merítés

Kedvesek!
Hűsölésképpen olvassátok a |Merítés májusi számának |Búvár rovatát, benne Livónia Hamburgjával, a Bizánc trilógia két kötetével, a Kínai Birodalom egy érdekes korszakával és több más értékes gondolattal.
Köszönöm @csillagka, @Ciccnyog, @Eowyn, @kérem_le_itt, @Bla, @Bélabá, @BookShe, @KingucK, @elge76, @NannyOgg, @mokata, @Pro_SKA, @Tímár_Krisztina, @barathkatalin, @Lunemorte, @vargarockzsolt, @janetonic, @aleph, @K_A_Hikari, @Baráth_Zsuzsanna, @deco_bohio, @Whirling_Dervish, @akire, @Mareszkaresz, @Bubuckaja, @Eszgé_Gabi, @vigili, hogy tudtam meríteni Tőletek!
Csillagozni, olvasás után itt ér: https://moly.hu/merites-rovatok/buvar-merulj-melyebbre-50
/Kép forrása: https://egycsipetfahej.wordpress.com/

16 hozzászólás
>!
alaurent MP
Merítés

Sziasztok!
Megjelent az e havi merítés, benne a Bűnügyi rovattal. A rovatban olyan krimikkel, bűnesetekkel foglalkozunk, amelyeket mentálisan sérült aggyal követtek el.
https://moly.hu/merites-rovatok/bunugyi-rovat-torott-elmek
A címért hálás vagyok @skeletrino -nak.
A Ti munkásságotokat használtam fel az összeállításához: @skeletrino, @gocsi, @ggizi, @altagi, @BeliczaiMKata, @mokus33, @CatherineEarnshaw, @Melcsó, @gesztenye63, @zeany, @Nagy_Emese95, @carduelis, @vargarockzsolt, @Bíró_Júlia, @Biba, @barathkatalin, @Treszka.
Köszönöm Nektek!

12 hozzászólás
Hirdetés
>!
Timár_Krisztina ISMP
Merítés

Megjelent a Merítés! :)

A hónap külföldi írója pedig ezúttal (a World Fantasy-díjas) Italo Calvino! :)

Fogadjátok szeretettel: https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-italo-calvino. :)

4 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea MP
Merítés

Örömmel jelentjük, hogy MEGJELENT A LEGFRISSEBB MERÍTÉS!

Benne a |Molyfaggató: ebben a hónapban külföldön élő molyokat faggattunk, akiknek ezúton köszönjük ismét, hogy válaszoltak a kérdéseinkre.

Köszönjük tehát a tartalmat a következő molyoknak: @_Eriii, @szilva81, @Bibi_3, @Black_P, @WindStorm és @Szamღca. :))

Szuperek vagytok, hogy betekintést engedtetek az életetekbe, a hétköznapjaitokba, a terveitekbe. Nagyon élveztük ezeket az interjúkat, egy élmény volt összerendezgetni.

|Molyfaggató : https://moly.hu/merites-rovatok/molyfaggato-13
|Merítés: https://moly.hu/merites

Az előző |Molyfaggatót itt olvashatjátok: https://moly.hu/merites-rovatok/molyfaggato-12

14 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Merítés

MEGJELENTÜNK!

A hatodik |Forever_Young_Adult rovat témája: (Még) nem megfilmesített disztópia trilógiák

Mondtam én, hogy specifikus és kitalálhatatlan! :))

Mivel az előző hónap kissé depressziósra sikeredett, így most kissé általánosabb témát választottam – az egyik vesszőparipámat! Az alábbi rovatban csak és kizárólag olyan magyarul megjelent trilógiákról lesz szó, amelyeknek:

        – megjelent magyarul az összes részük (vagyis mind a három),
        – (tudomásom szerint) nem terveznek hozzá kiadni több részt az íróik, és
        – jelen állás szerint még nem készült belőle film.

A tartalmakat (karcokat, képeket, idézeteket, értékeléseket, etc.) köszönöm a következő Molyoknak: @schummyka, @Nefi, @abstractelf, @Sheila_7, @somebody22, @Dies_lux, @genevieve, @WildWorld, @bmolli, @ClaireLockwood, @Kami577, @Kitti_Fehér, @Szyszyyy, @Evika82, @Violet_Finch_PMónika, @esztokam, @Midnightsp, @esztokam, @Midnightsp, @gabokiado, @KönyvParfé!

https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-meg-nem-megfilmesitett-disztopia-trilogiak
https://moly.hu/merites

9 hozzászólás
>!
Archibald_Tatum MP
Merítés

A Merítés májusi pályázatából:
    
@ElizaPetrelli

Zongora

A fiatal nő végighúzza az ujjait a billentyűkön. Egyet-kettőt véletlenül lenyom, és hamis, gyenge hangok csendülnek fel a már nem használt zongorából. Apró, felületes lélegzetet vesz és hirtelen megtorpan. Akkor már sután próbál valódi dallamot létrehozni, de elhangolt hangszerrel úgy, hogy neki sosem volt tehetsége hozzá, lehetetlen kívánság. Mégis fájdalom hasít a szívébe sikertelensége miatt.
Mozdulatlanul áll ujjaival a fehér-fekete billentyűk felett, de már nem ér hozzájuk. Becsukja a szemét és legalább elképzeli, hogy minek kellene lennie. Elképzeli a kezet az övén, érdes-édes érintést. Elképzeli a kezet, amely még az ő ügyetlen pötyögéséből is mennyei dallamot tudott varázsolni. Elképzeli a kissé csúfondáros, mégis kedves, türelmes nevetést a fülénél, amit akkor hallott, amikor már megint, minden segítség ellenére, rossz hangok hallatszottak. Elképzeli a halvány füstszagot, amely mindig betöltötte az orrát, amikor ott ültek a kicsiny padon, a válluk összeért és csak figyelte, ahogy a másik csodálatos muzsikát csalt elő a hangszerből. Csak elképzeli minden részletét. Az érintést, a hangokat, a dobogó szívet, hogy még akkor is játszott, amikor egy hosszú és nehéz nap után tért haza. Szorosan hunyja le a szemeit és szinte már hallja a zongoraszót. Dók, lák, rék repkednek körülötte, ahogy elveszik az emlékekben. Utánuk kap, de az akkordok túl hamar kicsúsznak az ujjai közül. Csak még egy percet kér, még egy pillanatét könyörög, amit nem kaphat meg. Kinyitja a szemét és csak akkor veszi észre, hogy könnyek folynak végig az arcán. Felsóhajt, letörli a nedves cseppeket és maga mellé ejti kissé remegő kezét. Amikor felnéz, a zongora tetején lévő bekeretezett fotóra téved a tekintete. Ketten vannak rajta, egymást ölelve, boldogan. Mindössze egy hónappal korábban.
Egy hős volt. Ezt mondták, pedig neki ezt nem kellett mondani. Ezt mindig tudta.