!

Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára? zóna

>!
Olympia_Chavez P
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Az utolsó római ebéd… :-(
Ha jól sikerült leolvasnom és felírnom a nevét, akkor ez bizony „tonmarelli broccoli e arzillo” és egy kis üveges chinotto.
olaszosok előnyben
Némi activity után a szakácsfiú elmagyarázta, hogy az arzillo nem más, mint a lapos, repülve úszó hal… :-)

>!
KönyvParfé P
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Részletek nagyi szakácskönyvéből (íródott 1937-ben):

Krumpligombóc
(télen és nyáron ugyanúgy készítendő).

15 dkg vékony csíkokra vágott zsemlét alaposan beáztatunk egy kevés tejbe. 60 dkg nyers krumplit meghámozunk, megmosunk és lereszelünk, aztán egy tiszta fehér kendőbe tesszük, és erősen kicsavarjuk. Hozzáadunk egy tojást és egy kevés sót, aztán a beáztatott zsemlével jó alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és forrásban lévő vízben egy fél óra hosszat főzzük.

Észrevétel: Mielőtt belevágtam a főzésbe, megnéztem, milyen krumpligombóc receptek vannak fent a neten. Egy olyat sem láttam, ahol csak nyers krumplival dolgoznak, szinte mindenhol főtt és nyers burgonya kombinációjából készítik. Bevallom, aggódtam, mert nem hittem el, hogy ez olyan lesz, mint amilyen a nagykönyvben meg van írva. Mindenesetre követtem az utasításokat és mindent úgy csináltam, ahogy Nagyi tanácsolta. Mikor beledobtam az első gombócokat a forrásban lévő vízbe, pár perc múlva arra lettem figyelmes, hogy az összes szétesett és a víz tetején úszkálnak, apró, pici cafatokban. Bőgni tudtam volna… utálok krumplit reszelni, annál jobban már csak a mosogatást rühellem, így nem hagyhattam, hogy kárba vesszen a munkám. Egyszerűen muszáj volt mentenem valahogy a helyzetet. Valahol azt olvastam, ha ilyesmi történne, akkor lisztet kell hozzá adni és alaposan összedolgozni. Bőven szórtam bele, megint összekevertem, gombócokat formáztam, de kétkedve dobtam bele a forró vízbe. A képen látszik, hogy sikerült, de azt tanácsolom, te menj a tutira és már az elején tegyél hozzá egy kevés lisztet, és először csak egy gombócot próbálj ki. Sok sikert! :)

A könyvről bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/11/21/rita_falk

Kapcsolódó könyvek: Rita Falk: Télikrumpligombóc

Rita Falk: Télikrumpligombóc
28 hozzászólás
>!
dianna76 P
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Kínai sültkáposztás tészta, ezúttal lilakáposztából, sárgarépával és némi paprikával. Valamint újragondoltam a mákosgubát, de hívhatjuk a zserbó leképezésének is. (A kiflikarikákra lekvár és darált dió került. Tetején tejföl van, kakaóporral-cukorral kikeverve.)

>!
erta
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Újra elkezdem….

Mennyire fontos a táplálkozásunkban a reggeli? Kollath Werner német orvosnak köszönhetően rendelkezésünkre áll egy módszer amivel teljes értékű táplálékkal tudjuk indítani a napot.

A nyers reggeli segítségével fogyhatunk, javulhat a koncentrálóképességünk, erősödnek csontjaink és még számos más előnyt tartalmaz. Van 10 perced az egészségedre?

Mit jelent a Kollath-reggeli és mire jó?
Tudósok megállapították, hogy nincs egészségesebb a nyers ételeknél. A földön élő 700 000 élőlényfaj közül az ember az egyetlen, aki főtt ételt fogyaszt. De valójában nekünk is kizárólag nyers ételeket szabadna fogyasztanunk? Kollath Werner német orvos és táplálkozástudós kifejlesztette azt a módszert, amivel a leginkább teljes értékű táplálékot tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

A Kollath-reggeli csoda receptje
Még este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspelyhet (+ szezám- és lenmagpelyhet) áztass be. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. Ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke.
Szintén még este áztass be kevés vízbe kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, datolyát stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsd össze és apríts vagy reszelj bele 1 almát (kb. 100 g) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adj hozzá két evőkanál mákot, egy kiskanál mézet, 1 evőkanál apróra vágott diót (mogyorót, napraforgót stb.) vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál citromlevet. Kész is a tápláló reggeli.

Mik a speciális reggeli jótékony hatásai?
1. Nem terheli túl a gyomrot, csak legalább 4 órán át van jóllakottság érzet.
2. Normális testsúlyt biztosít. A kövérek fogynak anélkül, hogy éhesek lennének addig, míg jön az ebédidő. A túl soványak pedig híznak és emésztőszerveikben is javulást észlelnek.
3. Megszűnik a székrekedés.
4. Csökken az emésztőrendszeri gyulladások esélye.
5. Ez a típusú reggeli méregtelenít, ezért elmúlik a fáradtság.
6. Nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség.
7. Javul a közérzet, amely a biológiai egyensúlyból következik.
8. Nem kívánod többé a kávét, a cigit vagy az alkoholt.
9. Nő a koncentrációképességed, mivel az emésztőszerveid nincsenek túlterhelve.
10. Javul a véred összetétele, a koleszterinszinted pedig csökken. A jobb vérkeringés megszűnteti a bőrbetegségeket (ekcéma, kelés, pikkelysömör)
11. A haj regenerálódik, rugalmassá válik.
12. A köröm fényessé válik, nem lesz törékeny.
13. A fogaid javulni fognak, az ínysorvadás mértéke csökken.
14. A csontvázad megerősödik.

5 hozzászólás
Hirdetés
>!
naravna
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Nagymamám süteményein nőttem fel. Kelt tészta minden mennyiségben, néha egy kis krémes, hókifli, rácsos, meggyes pite. A keltek persze a dédnagymama konyháját idézték, a 20. század második felét, sok tojással, fa lisztszitával. De már ezekbe is csak margarin került. A rácsosba is, de abba még egy jó púpos evőkanál zsír is, mert „már a margarin sem a régi”. Persze ahogy kinyílt az internet és elszaporodtak a gasztroblogok, felfedezőútra indultam az angol nyelvű receptek között (ezek főleg amerikaiak), és elámultam, hogy a mi puritán süteményeinkhez képest micsoda habos-mázas édes csodák vannak. Aztán feltűnt, hogy milyen hihetetlen mennyiségű vajat és cukrot használnak ezekhez, amikor pedig kipróbáltam pár receptet, akkor az is feltűnt, hogy mennyire finomak. Persze van, ami túl édes, de azért valljuk be, zseniálisan jó állagú tésztákat csinálnak, és ha nem lenne a térfogat alapú mérés, azt is mondhatnánk, hogy (nyilván nem mindenki) nagyon tudományos alapon állnak az egészhez. A sok cukor például nem engedi kiszáradni a tésztát. Tőlük tanultam, hogy nem szabad ész nélkül simára keverni a gofri tésztáját, hogy az egyszerűbb süteményeknél sem mindegy, milyen hőfokon sütjük őket és hogy a brownie nem egy sápadtkakaó-színű, kávéval ízesített piskóta dióval a tetején. Meg hogy létezik vajmorzsoló eszköz (ezeket nálunk tényleg nem használták soha?), hogy ne melegedjen fel a kezünktől a vaj (ami tök fontos bizonyos tésztáknál, a nagymama pl. ezt se feltétlenül tudja, hacsak nem cukrász családból származik). (Van persze a boxed mix-cool whip vonal, akik nagyon látványos desszerteket készítenek félkész alapanyagokból, na azt elég igényelennek tartom.)
Idén lehet, hogy kipróbálom a mázas sütiket is. Csak ne utálnék annyira nyújtani…
Vannak magyar sütis blogok is, akik ezt a vonalat képviselik, bár nekem sokszor kicsit erőltetett utánzásnak tűnik, amit csinálnak. Jó lenne, ha lenne olyan hely, ahol az itthon kapható alapanyagokra (és mennyiségre) adaptálva lehetne ilyen recepteket találni egy helyen. Vagy egy facebook csoport. Tudtok ilye(smi)t?
Kedvenc angol nyelvű sütős blogok? Nekem ez az aktuális, rengeteg how-toval: https://www.handletheheat.com/

>!
TheEArt P
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Nekem mindig bonyolítják az életem. Linzert ugye minden anyuka, feleség süt “ ráérő” idejében, hogy a család két étkezés között tudjon min nyamnyogni. Egyszerű virágforma, lekvár, összeragaszt, kész.
Igenám! De nálunk/ meg sok helyen/ kapható a cukrászdában kimérve , méregdrágán talán Néró? nevű linzer. . No nem ám ilyen puritán mint a képen/ forrás: Pinterest/, hanem olyan habzsákból kinyomott cucc, ez tehát az igény. Olvasgatva a recepteket az igaz, hogy 8 tojás kell hozzá???? Van valakinek jól bevált receptje amivel átsegít ezen komoly gondomon ?:-))

16 hozzászólás
>!
csfannie P
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Drágáim, ez egy olyan pizza, ami tészta helyett rántott csirkemellből készült, és arra ment a feltét. :D Lehet nem tűnik étvágygerjesztőnek, de higgyétek el, iszonyat finom volt.

6 hozzászólás