!

Krimi zóna

>!
Eryka93
Krimi

„Ez a könyv jó… is lehetett volna, de sajnos nem az. Ruth Ware fogott egy nagyszerű alapötletet, és finom, édes limonádé helyett savanyú citromlevet facsart ki belőle.”

Sötét erdő közepén értékelés:
https://lapozzbeleblog.blogspot.com/2018/08/ruth-ware-i…

Kapcsolódó könyvek: Ruth Ware: Sötét erdő közepén

Ruth Ware: Sötét erdő közepén
>!
Bélabá P
Krimi

A műfordító.

Az egyik nagy francia könyvkiadó egy angol bűnügyi regényt szándékozott kiadni. Megfelelő forditót keresett, de nem talált, mert a kiszemelt könyv tele volt a tolvajnyelv „szakmabeli“ kifejezéseivel és aki jól tudott angolból franciára fordítani, az nem volt bennfentes a tolvajnyelvben, aki pedig nagyon is otthonos volt e szakkifejezésekben, az sokkal csekélyebb műveltségű és képzettségű volt, semhogy ilyen regényt jól le tudott volna fordítani. Mi segít ilyen bajban a leghamarabb? A hirdetés. A kiadó hirdetésben felszólított jelentkezésre mindenkit, aki töviről-hegyire ismeri mind az angol, mind pedig a francia tolvajnyelvet. A kikötés még csak az volt, hogy az illetőnek büntetett előéletűnek kell lennie, azaz tapasztalatból kell ismernie az angol fogházat és a francia fogházat is. Szóval: mindkét országban ült már. Nem is hinné az ember, de rengeteg ajánlat érkezett a feltételeknek megfelelő emberektől. A legalkalmasabbat kiválasztották egy jogvégzett, jó családból származó, de elzüllött fiatalember személyében, aki nagyszerűen bevált. Mesteri módon lefordította franciára az angol könyvet. A cég hosszabb időre szerződtette a „műfordítót“, akivel három újabb amerikai bűnügyi regényt fordittat le. Lám, mire lehet jó alkalomadtán, ha az ember már ült.

Pesti Hírlap, 1938. szeptember 14.

fotó: Egy ausztrál bűnöző rendőrségi nyilvántartási fényképe (mug shot) a ’20-as évekből

15 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P
Krimi

Hey-ho emberkéim! Tartottatok már igazi NCIS maratont? Nem ilyen kis „három részt is megnézek egymás után” féle lötyögést, hanem igazi, két napon át tartó, nagyrészt csak alvással megszakított tömény sorozatnézést? Bevallom, én még nem, de valahogy úgy képzelem el, mint M. J. Arlidge – Üsd, vágd c. kötetét – ahogy visszafelé, e könyv is felért számomra egy NCIS maratonnal. Ha kíváncsiak vagytok az értékelésemre Arlidge letehetetlenül izgalmas krimijéről, akkor katt a linkre, és enjoy! ;)

http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/08/gyilk…

Kapcsolódó könyvek: M. J. Arlidge: Üsd, vágd

M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Kapcsolódó alkotók: M. J. Arlidge

>!
Roboraptor U
Krimi

"A probléma csak az, hogy ezt a két csavart úgy 200 oldallal korábban kellett volna ellőni. Így mire igazán elkezdenénk élvezni a könyvet, hipp-hopp véget is ér. Ahogy a fordulatok, úgy talán a könyv is egy kicsit megkésett. No, nem sokat, csak egy olyan fél évszázadot. A klasszikus noir minden eleme mára unásig ismert, ezerszer elcsépelt és kismilliószor kifigurázott. Ha Moore faarccal írt volna egy echte noirt, az is paródiának hatna, hiszen a világ már bőven túl van azon, hogy komolyan tudja venni ezeket a sémákat.Márpedig a Noir sablonokat használ, viszont egészen a légvégéig messze nem forgatja ki őket annyira, mint mondjuk a Roger nyúl a pácban, vagy ahogy Shane Black teszi a neo-noir kapcsán. A könyv ajánlójában Tapsi Hapsit emlegetik, és ezzel kicsit vissza is nyal a fagyi:
Moore nem tudja, vagy nem meri olyan szintre fokozni az őrületet és a kreativitást, ahova a Looney Tunes meséknek sikerült a legjobb pillanataikban."

– írja Ákos Christopher Moore nemrég megjelent könyvéről. Írja, a humor szubjektív, de a Noirban több baj is van. A teljes cikkből kiderül, mi:
https://roboraptor.24.hu/2018/07/25/szurke-lett-ez-a-no…

Kapcsolódó könyvek: Christopher Moore: Noir

Christopher Moore: Noir

Kapcsolódó alkotók: Christopher Moore

>!
Könyvkuczkó P
Krimi

Sziasztok!
Ma a blogomon egy régi kedvencemről, A Manderley-ház asszonyáról írtam, Daphne du Maurier-től:
https://konyvkuczko.blog.hu/2018/07/24/daphne_du_maurie…
Kellemes estét mindenkinek!

Kapcsolódó könyvek: Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya · Daphne du Maurier: Rebecca

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Daphne du Maurier: Rebecca

Kapcsolódó alkotók: Daphne du Maurier

>!
Dóri_42 MP
Krimi

Jo Nesbo, a hazánkban is ismert és kedvelt norvég író és az angol kiadója, a Harvill Secket bejelentették a Harry Hole sorozat legújabb kötetét. Ez lenne a jó hír. A rossz hír az, hogy erre közel egy évet kell várni, mivel a Knife (Kés) megjelenését 2019. július 11-ére időzítették.

https://csakegypercre.blog.hu/2018/07/20/egy_evet_kell_…

spoiler

Kapcsolódó alkotók: Jo Nesbø

3 hozzászólás
Hirdetés
>!
somersby
Krimi

Az ANIMUS kiadó új sorozatba kezd.
Szeptember környékére szeretnénk elindítani egy új sorozatot, melybe rögtön két kötetet is teszünk. Ez a sorozat gyűjti majd össze azokat a krimiket és thrillereket, melyek a hagyományosabb krimi vonalat képviselik, nem pedig a már tőlünk megszokott Animusos skandináv krimiket, még akkor sem, ha történetesen skandináv szerző írja az adott könyvet.

Elisabeth Norebäck Vér a véremből és Anna Ekberg könyve lesz az első két induló kötet a sorozatban, mesélünk majd ezekről a könyvekről, ha már kicsit közelebb leszünk a megjelenéshez. (Például az Anna Ekberg könyv végleges címét is gyúrjuk még.)

A sorozat egyébként a Sárga Könyvek nevet kapta, amivel picit szeretnénk utalni a régi jó kis Albatrosz sorozatra, mely sokunknak talán még mindig ott sárgállik a polcokon. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi még az illatukat is imádjuk, ezeken a krimiken nőttünk fel.

2 hozzászólás
>!
Eryka93
Krimi

„Az első könyvem Jo Nesbøtól, de biztosan nem az utolsó. Lenyűgöző krimibe ültetett átdolgozása az eredeti műnek, amit maga Shakespeare is megirigyelne.”

Macbeth értékelés:
https://lapozzbeleblog.blogspot.com/2018/07/jo-nesb-mac…

Kapcsolódó könyvek: Jo Nesbø: Macbeth

Jo Nesbø: Macbeth
>!
Dóri_42 MP
Krimi

Megjelent a Merítés Bűnügyi rovata, benne sok-sok Könyvheti újdonsággal!
Nézzetek be, nézzetek szét :)

https://moly.hu/merites-rovatok/bunugyi-rovat-54

1 hozzászólás
>!
Roboraptor U
Krimi

„A negyedik majom nyári strandkönyv azoknak, akik szeretik a kicsit véresebb krimiket. A könyv brutalitása egy percre sem lépi át az átlagolvasó tűréshatárát, és gondolatisága se fogja elterelni a figyelmet a lángosról és a fagyiról. Ellenben néhány nap alatt gond nélkül kiolvasható, pár óra alatt gondosan megemészthető és napok alatt teljes mértékben kiürül az emlékezetből. Talán csak a poszt-poszt-posztmodern “nesze semmi, fogd meg jól” befejezés feküdheti meg az ember gyomrát, és viheti fel a vérnyomását, de aggodalomra semmi ok: mire eljutunk odáig, már úgyse nagyon fog érdekelni ez az egész.”

– Ákos nem volt annyira elragadtatva J. D. Barker véres krimijétől, A negyedik majomtól. Könyvkritikájában megtudhatjátok, miért nem: https://roboraptor.24.hu/2018/07/07/a-negy-majom-gyilko…

Kapcsolódó könyvek: J. D. Barker: A negyedik majom

J. D. Barker: A negyedik majom

Kapcsolódó alkotók: J. D. Barker