!

Kortárs irodalom zóna

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Kortárs irodalom

Alább egy rövidebb részlet olvasható a regényből. Ha a legtöbb ember azt hallja, hogy Államvédelmi Hatóság, általában sötét pincéket és összevert, megkínzott embereket társít a fogalomhoz. A regény egyáltalán nem az erőszakról szól. Ugyanakkor bárhogy is nézzük, ez része volt az akkor világnak, és épp ezért kell beszélni róla, hogy ne menjen feledésbe, ami akkor történt. Egy regény ráadásul könnyebben eléri ezt, mint egy történelemkönyv.
https://24.hu/kultura/2018/06/24/igy-utott-a-kinzas-mag…

Kapcsolódó könyvek: Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Kapcsolódó alkotók: Cserhalmi Dániel

>!
Roboraptor U
Kortárs irodalom

„A zombik önmagukban nem érdekesek, az élőhalottak (vagy más rémek) mindig azokra a társadalmi problémákra reflektálnak, amelyek fontosak a film/regény/képregény megszületésének idején. A regényben például többször utalnak George A. Romero Az élőhalottak éjszakája (1968) filmjére, ami az amerikai civil mozgalmak felemelkedése és a vietnámi háború idején született. De a zombi-filmek általában gyakran foglalkoznak a globalizációtól, a világhatalmak átláthatatlan működésén át a másik embertől és a morális rendek összeomlásától való félelemig.A társadalomkritika a regényben duplán is jelen van. A sorozat egyrészt reflektál a könyvön kívüli valóság jelenségeire, de kicsinyítő tükörként is viselkedik a regényben: a filmesek ugyanolyan gátlástalanul megzavarják a helyiek életét, ahogy a beköltöző újgazdagok alakítják saját kedvükre a tájat.”

– írja Csilla a zsánertémát (zombik) érintő regényről, Térey János Káli holtakjáról. A könyv egyszerre szól kicsit a zombiinvázió kliséiről és a magyar művészvilág képmutatásáról.

A teljes írást itt olvashatjátok: https://roboraptor.24.hu/2018/06/21/a-magyar-zombiapoka…

A könyvet köszönjük a @Jelenkor kiadónak!

Kapcsolódó könyvek: Térey János: Káli holtak

Térey János: Káli holtak

Kapcsolódó alkotók: Térey János

>!
olvasóbarát P
Kortárs irodalom

Nyitott tárca

Plutarkhosz jutott eszébe, hogy a sors a legnagyobb dolgokat is jelentéktelen apróságokkal szokta eldönteni.

/Szív Ernő: A mandulafa/

"Meghívást kaptunk a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba, stílusosan, a Nyitott Műhelybe. Komolyan vettük Szív Ernő meghívását, ott voltunk, aki tudta, ki volt Rienzi Mariska azért, aki nem tudta, azért. Megtelt a terem. Szív Ernő legújabb könyvében nem kisebbre vállalkozik, mint hogy megírja a magyarok történetét. A bejövetelüket, a kimenetelüket és mindazt a sok fényes és zűrzavaros kalandot, ami e kettő között történt, történik. A magyarok mind költők, így nem csoda, hogy e sajátos fénytörésű irodalomtörténet voltaképpen a nemzet történetének tankönyve, olvasom a beharangozó szövegben. Tehát jöttek, mentek a magyarok, és még most is úton vannak, történetekkel, megtörténtekkel, vagy olyanokkal, amelyek megtörténhettek volna, talán meg is történtek; ha olvassuk, hallgatjuk a felolvasást, valósággá válnak.

Darvasi Lászlóval vagy inkább Szív Ernővel Bíró Kriszta színművész beszélgetett. Részleteket, tárcákat is felolvastak Szív Ernő legújabb könyvéből. Jól időzített kérdések, hozzáfűzések Bíró Kriszta részéről, látszik, nem csak felolvasásra készült, jól ismeri a könyvet."

http://www.barkaonline.hu/helyszini-tudositasok/6334-ny…

Kapcsolódó könyvek: Szív Ernő: Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba

Szív Ernő: Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba

Kapcsolódó alkotók: Szív Ernő

>!
Demencze_Ilona_blogger
Kortárs irodalom

Sziasztok! Egy legkevésbé sem szokványos romantikus/ erotikus regényt ajánlok a figyelmetekbe. Renáta W. Müller drámai története erősen hat az érzelmekre.
Az írónő egy teljes értékű regényt alkotott, egy kerek egész történetet, szépen kidolgozott szereplőkkel, nem kevés drámával és érzelemmel.
Bővebb értékelésem és ajánlóm az Olvass Hazait.blogon olvashatjátok:

http://olvasshazait.blog.hu/2018/06/14/hogyan_szeret_eg…

Kapcsolódó könyvek: Renáta W. Müller: TestVÉR 1

Renáta W. Müller: TestVÉR 1
Hirdetés
>!
TiaRengia IMP
Kortárs irodalom

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász c. könyvének bemutatóján jártam

A számomra eleddig ismeretlen szerző első könyvének bemutatója alkalmából az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába tettem látogatást.

Mielőtt rátérnék a lényegre, muszáj megemlítenem, mennyire dekoratív és kellemes kis helyszín volt ez. Az azerbajdzsáni és spanyol követség szomszédságában meghúzódó többemeletes kutatóintézet eddig nem került a figyelmem központjába, pedig nagyon fontos és érdekes munka zajlik ott. Közben a kiváló Das Leben der Anderen című film zárójelenete ugrott be spoiler, örvendetes, hogy nagykorú magyar állampolgárként bármelyikünk beleolvasgathat az intézet aktáiba. spoiler

A könyv másik szponzora a Nemzeti Emlékezet Bizottsága spoiler volt, így mindkét részről hallottunk egy pár szavas köszöntőt, mire is végre a lecsóba csaptunk, vagyis Cserhalmi Dániel helyet foglalt a kanapén Müller Rolf társaságában és kezdetét vette a szerzővel való ismerkedés, illetve a könyv bemutatója. Utóbbiról spoiler-okokból kifolyólag jóval kevesebb szó esett, ám amit hallottam, az én kíváncsiságom felkeltette.

Az ’50-es években játszódó történelmi krimi három szemszögből mutatja be a valós eseményeken alapuló történetet: Egy ÁVH-s százados spoiler, egy, a rendszer ellen ármánykodó, egyelőre névtelen illető, illetve maga Rákosi pajtás is megjelenik.

A könyv megírásának előzménye két, nagyon ellentétes érzelmi állapotból eredeztethető. Egy meg nem nevezett magyar kortárs történelmi regényíró spoiler, noha szerzőnk is rajongója (volt), idővel mint kiderült, nem állta ki a történelmi hitelesség és feszes cselekményvezetés próbáját. Ezt a csorbát hivatott ez a könyv kiköszörülni, illetve szerzőnkre pozitív impulzusként két egykori tanára, a magyart, illetve a történelmet tanító pedagógusok is nagy hatással voltak. Előbbi az írást, utóbbi a témát illetően.

Cserhalmi Dánielnek egyébként hivatalosan nem sok köze van az irodalomhoz, az Állatorvostudományi Egyetemen végzett, elsősorban a növények mérgező mivolta mozgatja a fantáziáját, polgári szakmája is ide köti. Ilyen háttérrel pedig igencsak izgalmas meglesni, mit is sikerült a netes publikációk után papír alapon is megalkotni, pláne annak, aki még a korábbi műveket sem olvasta.

Az író egyébként nagyon rokonszenvesen viselkedett az egész beszélgetés alatt, majd mikor odaléptem hozzá, hogy dedikáltatnék, a mellettem álló idős úrnak kellett kisegítenie őt egy tollal. :) Az este kellemesen zárult, kíváncsian fogok nekilátni a könyvnek, bízom benne, hogy a megelőlegezett bizalmam jogos volt.

Kapcsolódó könyvek: Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
12 hozzászólás
>!
pepege MP
Kortárs irodalom

Június 13-án (szerda) lesz Cserhalmi Dániel Csengőfrász című regényének a könyvbemutatója:
https://www.facebook.com/events/383859852133984/

Kapcsolódó könyvek: Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
>!
sophie P
Kortárs irodalom

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban
Megjelent a KULT50 kiadvány
https://fidelio.hu/plusz/kiderult-kik-ok-ime-a-kultura-…

„A KULT50 nem ranglista. Olyan kiadvány, amely révén örömmel ismerjük el ötven jelentős hazai alkotó munkásságát, s bemutatjuk őket az olvasóknak.”

6 hozzászólás
>!
akire MP
Kortárs irodalom

Garaczi Üveggolyó-díjas* lett

"Egyik kora májusi éjszaka a könyvemet korrektúráztam, reggelre kellett leadnom. Kóla, kávé, sör, metaxa, hogy minden típusú fáradtságra tudjak reagálni. Nem könnyű a kívülálló szemével olvasni saját könyvedet huszadszor. Hajnali háromkor fejeztem be. Elküldtem a fájlt, töltöttem még egy pohárkával. Azon töprengtem, kitől tanult ez a könyv, kik a titkos elődök. Kapásból válaszoltam: Mándy és Mészöly. A felszínen talán nem látszik, de nélkülük nem lenne ez a könyv. Nem ez a könyv lenne. Másik könyv lenne, amely esetben viszont kezdhetném elölről a korrektúrázást. Nem mondom, hogy nem voltam már kicsit, izé, fáradt.

Május közepén érkezett az Írók Boltja munkatársainak kedves levele, amelyből nagy örömmel értesültem, hogy idén én kapom az Üveggolyó-díjat. Megnéztem a korábbi díjazottak névsorát, így kezdődik: Mándy, Mészöly. Aztán a többiek, sorban, mit mondjak, nem rossz csapat. Mikor leülök reggelenként egyedül az íróasztalhoz, valójában velük ülök le. Felvenni az elejtett beszélgetés fonalát. Az írás az elődök és a kortársak által fölvetett témák, problémák, módszerek továbbgörgetése, továbbgondolása. Összjáték. Egy a csapat, Pázmánytól Potozkyig. Gurulnak a színes golyók, súrolják egymást, összekoccannak, megpördülnek. Minden „dobás" az előzményekből következik, és egy teljesen új állást hoz létre. És nemcsak a kortárs tanul a régitől, a régi is az újtól. A kortársi fejlemények hatására a régi kollégák megelevenednek, felfénylenek, új arcukat mutatják, visszafeleselnek, rátromfolnak, kiterítik a kártyáikat. Az idő nem vonal, hanem hurok. Nem hasítás, hanem pörgés. Az idő oszcilláló hurkok gomolygása, ennél szebben már tényleg nem tudom mondani."
http://www.litera.hu/hirek/garaczi-laszlo-uveggolyo-dijas

*Az Írók Boltja „Üveggolyó rend”-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek.

Kapcsolódó könyvek: Garaczi László: Hasítás

Garaczi László: Hasítás
2 hozzászólás