!

Könyvtárba járunk! zóna

+
>!
Niko_oka P
Könyvtárba járunk!

Könyvtárlátogatás, Hard level :)))

Előre leszögezném, hogy nem célom az a fajta lehúzó hasonlítgatás hazánk kontra Európa gazdagabb országai között, ami mostanában oly divatossá vált. Csak egy rendkívüli élményt szeretnék megosztani, amit pár napja éltünk át, amikor beléptünk a brémai nagykönyvtár falai közé.

Már az aulában szemem-szám tágra nyílt: centrumba állítva egy gyönyörű, térhatású építmény fogadott, tövében a zárás előtti órában is rengeteg fiatal, ki nyomtatott, ki elektronikus szellemi táplálékkal elmélyülve a köré emelt padsoron.
Az átadást követő képsorok: http://rauminraum.de/341-forum-am-wall
Mindezt 3 kávézó öleli körül, diszkrét csevegőkkel biztosítva a vidám, mégis egyfajta meghitt hangulatot. Ezt követően a recepcióra invitál a kétszárnyú ajtó, ahol kissé kérdőn is néznek ránk, míg ki nem derül, hogy regisztrációt érvényesítenénk. Pillantásuk okát jobbra tőlem egy automata előtt álló hölgy ténykedése magyarázza meg, ahol is szembesülök a modern vívmányok számomra új megtestesítőjével: az elektronikus könyvtárossal. Kicsit olyan, mint az önkiszolgáló pénztár: lecsippantod a könyvet, majd a kártyád, kapsz egy bizonylatot a határidőről, és már mehetsz is olvasni. Elmerengek azon a pár évvel ezelőtti eseten, amikor önjelölt bölcset játszva kivettem valami Szex, szerelem, gyengédség típusú könyvet, segíteni akarva a barátnőm válságba jutott házasságán: történt ugyanis, hogy a check-in pultnál az a nálunk mémmé vált, köztudottan megkeseredett, egyedül maradt vénlány ült, aki mindezek mellett szigorú sasszeméről volt híres. Az említett könyvet jó magasra tartva, hümmögve és végigmérve engem emelt hangerővel megkérdezte: „Elmúlt 18?” Mögöttem kígyózó sor, szekunder szégyenérzet….és ennek a korszaknak vége.

A következő emeletre vezető beugróban, kvázi félemeleten középkorú filozófus alkatok játsszák elmélyülten az élő sakkot, ami olyan élvezetes, hogy még a gyerekek is megállnak megcsodálni. Tévedésből első blikkre betévedünk a felnőtt részlegre, mielőtt tovább mennénk, Anya gyorsan magába szívja a jövőbeni kedvenc helyének atmoszféráját, és persze lemeózza a kínálatot. Megdöbbentő módon férfi-női szegregáció van egyes polcokon, de a hangsúly mégis a középen elhelyezett hangoskönyv gyűjteményen van. Szinte elképesztő, de itt minden elérhető ebben a formában is, tulajdonképpen ami itt nincs, az nem létezik. Ennek tudatában konstatálom is magamban, hogy az egész hely hozza az akadálymentesítés magas szintjét, minden téren.

Eljutva a várva várt gyerekbirodalomig, rájövök, hogy még mindig tudnak újat mutatni: itt minden arról szól, hogyan szerettessék meg a gyerekekkel az olvasást és a klasszikus dolgokat. Olvasós sarkok, bábszínház, kalózhajó, függőágyak, középen pedig egy jurta-szerű erődítmény, belül stadion-mintára kialakított két padsor, tele véletlenszerűen kiválasztott könyvekkel. Zavarbaejtően gazdag a DVD kínálat, a pult mögött pedig egy mostanában divatos, falba épített érintőképernyő miniszámítógép, interaktív, könyvekkel kapcsolatos feladatokkal. Az ilyesmit én nem szívesen látom viszont egy könyvtárban, de belátom az előnyeit.

Lefelé menet a liftet választjuk, ami szintén elképesztően modern, de már fenn sem akadunk azon, hogy hangszóró tudósítja lépéseinket.

És ami a legjobban tetszett: a bejárat mellett kialakítottak egy beugrót, könyves piactér gyanánt. Itt a tagok fillérekért vásárolhatják meg az állományból leselejtezett könyveket, amik olyan jó állapotban vannak, hogy meg nem tudnám mondani, miért kerültek ki. Plusz funkcióként figyelemfelkeltő feliratok jelzik az újonnan felkerült darabokat, hogy a rendszeresen válogatóknak ne kelljen minden alkalommal átnézni a teljes kínálatot.

Köszönöm a türelmét azoknak, akik végigolvasták az élménybeszámolót :) Először megpróbáltam kurtítani, de az érzéseim ezzel kapcsolatban ahhoz hasonlók, mint amikor egy falusi lány felkerül a fővárosba. :)))

Summa summarum: hozzá lehet szokni a jóhoz és a modernhez. De mindig hiányozni fog a jól megszokott, sőt még a régi, elavult is. Én már csak ilyen szentimentális vagyok :)

spoiler

1 hozzászólás
>!
Blanka_Molnár
Könyvtárba járunk!

Bevallom sosem voltam az a nagy könyvtárba járós típus. Nem értettem mi abban a jó, ha az emberek elemennek, olvasgatnak, keresgélnek, végül pedig kölcsönöznek egy olyan könyvet, ami nem is a sajátjuk. Eddig… Kell egy jó kötet és egy jó tarsaság és ezzel minden meg is van oldva! :) @Nellko @Zsófia_Katona_2 @Rebbencs

Kapcsolódó könyvek: J. L. Armentrout: Obszidián · Abbi Glines: A végzetem

J. L. Armentrout: Obszidián
Abbi Glines: A végzetem
>!
diamondfox
Könyvtárba járunk!

Ismét könyvtár és valószínűleg utoljára a helyi kicsi… semmi, de semmi nincs! Ami van, az meg a sorozat befejező része… :|

Kapcsolódó könyvek: Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut! · Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy · M. J. Arlidge: Ecc, pecc

Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Hirdetés
>!
Ferkó 
Könyvtárba járunk!

Hogy olvassam az olyan papírfedelű könyvtári könyvet, ami lapokra esik szét? (A kiadó olcsójánossal köttette be a derékszögű gerincűre a lapjait.)

2 hozzászólás