!

Képregény zóna

peterszebeni I>!
Képregény

Molnár Gábor és Molnár Gábor, mondhatni, Molnárgáborception. :D
Hullámtörés című antológiánkban jelent meg szerzőtársam, Molnár Gábor; Ahol az ösvény elágazik című képregénye. Ennek hatására kezdtem el olvasni névrokona, Molnár Gábor; Az Óriáskígyók földjén című útleírását.
Habár régóta ismerem a szokatlan kapcsolatot a két alkotó között, mivel én kezelem a kiadónk Moly.hu adatbázisát, így rendszeresen kell kéréseket írnom, hogy ez a Molnár Gábor nem az a Molnár Gábor, ráadásul még a választott témáik is sokszor azonosak, de mégse olvastam semmit sem az „eredeti” Molnár Gábortól.
Ezt a kapcsolatot járja körül Gábor képregénye, ami az író, vadász munkássága nélkül is érthető volt, de most a könyv elolvasása után még több rétegét fedezem fel ennek a rövid képregénynek, ahogyan egyetlen képben beleszövi a pletykás Brazil asszonyt, aki történetekkel fizet a vadásznak, vagy az Amazonas partján borotválkozó művészt, akinek leendő felesége menti meg az életét a rá leselkedő kajmántól.
Érdekes, ahogyan a képregényben is felmerül, mennyit változott eme útleírások megitélése. Habár engem is elkap a történet vadregényességének romantikája, de sokszor ugyanúgy elborzaszt, mikor a csónakból lelövik a békésen szundító anakondát, a bőrét a parton lenyúzzák trófeának, a dögöt meg csak visszadobják a vízbe. De semmi kedvem 100 évvel ezelötti emberek tetteit mai mérce szerint megítélni, és egyetlen vadász egy evezős csónakban valószínű sokkal kevesebb kárt okozott a természetben, mint az iparosodás, amit passzívan de én is támogatok.
Ettől függetlenül hihetetlenül inspiráló számomra, hogyan lesz egy alig húszéves fiú, ennek a világnak megbecsülésnek örvendő tagja, és még a helyiek számára is veszélyes vadon szakértője. Vagyis hiába fiatalabb tőlem vagy tíz evvel, és kora alapján szinte még gyerek, férfibb, mint én valaha is leszek. Legalább ugyanennyire inspiráló, hogy ezen „karrierje” hogyan törik meg szinte még az elején, amikor 23 évesen megvakul, és még ebből is képes újra talpra állni, és „cabaclóból” sikeres íróvá válni.

Kapcsolódó könyvek: Molnár Gábor: Az óriáskígyók földjén · Kiss Judit (szerk.): Hullámtörés

Molnár Gábor: Az óriáskígyók földjén
Kiss Judit (szerk.): Hullámtörés

Kapcsolódó alkotók: Molnár Gábor · Molnár Gábor

FélszipókásŐsmoly >!
Képregény

Kingpin 2021-es megjelenések (rövidhír-összefoglaló a Facebook oldalukról)
Forrás: link és link

– 1 Meglepetés kötet
– 6 Hihetetlen Pókember füzet (Superior Spider-Man, a teljes 31 részes új történetsor az első félévben; Pókverzum a második félévben)
– 2 Pókember 2099 különszám (az első félévben)
– 2 Pókember különszám (a második félévben)
– 5 Peter Parker füzet (új, current size formátumban és tartalommal, a 70-évekbeli The Amazing Spider-Man) + 1 PP különszám (60-as évekbeli, régi méretben)
– 2 Pókember kötet (az egyik keményfedeles)
– 6 Marvel+ füzet
– 6 Marvel Legendák kötet
– 4 Marvel Album link
– 4 Batman szám
– 4 Prédikátor
– 6 puha Y = 3 kemény Y
– 1+1 Megtorló (megy tovább a Max számozás szerint, de lesz egy extra Megtorló is a Marvel+-ban és az Oltalmazók kötetben is felbukkan Frank)
– 1 Ezüst Utazó történet (az MegaMarvel 4-hez hasonló korszakból)
– 1 Amerika Kapitány (folytatva a MegaMarvel 6-ban megjelent történetet)
– 1 F4 kötet (valószínű MegaMarvelben, mert több történetet emlegetnek, köztük elvileg Ultimate F4 is)
– 1 Oltalmazók (Marvel Legendák január)
– 2 X-Faktor (a szokásos M+ különszám)
– 1 Hulk (a szokásos M+ különszám)
– 1 Fenegyerek (a szokásos M+ különszám)
– 1 Marvel Kapitány (új M+ különszám, folytatva a 2020 decemberi nyitókötetet)
– 1 Új Bosszú Angyalai (folytatva a Hősök korát)
X-Men (M+ füzetekben)
– Rozsomák
– Fekete Özvegy
– Vörös Pók

10 hozzászólás
Vladi>!
Képregény

Most fejeztem be egy könyvet, és dillemába voltam, hogy értékeljem-e rendesen, de úgy döntöttem, hogy mivel én is szerkesztőként dolgozom, és emellett nem szeretném a molyon egyre jobban elharapózó negatív értékeléseket gyarapítani, így nem fogom értékelni.
Viszont képregényrajongóként nem tudok elmenni amellett szó nélkül, hogy egy Pulitzer-díjas regényt, amelynek két képregényalkotó a főszereplője és igazán jelentős része a történetnek a képregények aranykorát is érinti, hogy lehetett olyan szöveggondozással megjelentetni, ahol Oliver Queen (Zöld Íjász) Oliver Királynő lett, Bucky (A Tél katonája, Amerika Kapitány egykori társa) Gida, és ahol már az első mondatban „a comic convention” a comic-rajongók évi közgyűlése. Gyakorlatilag minden olyan képregényekkel kapcsolatos dolog, ami magyarul nem tükörfordítás félre van fordítva, vagy helytelenül szerepel a könyvben. És nem is az a legszomorúbb, hogy olyan emberek kapták meg ennek a könyvnek a magyarítását, akiknek egyrészt halvány fogalmuk nem volt a képregényekről, nyilvánvalóan még egy árva Marvel filmet sem láttak, emellett nem vették a fáradságot arra, hogy ha már nincsenek képben a témáról, aminek a könyvben ilyen esszenciális szerepe van, akkor legalább utána guglizzanak a dolgoknak, ahogy azt a fordítók és szerkesztők tenni szokták. Hanem az a legszomorúbb, hogy ahogy gyorsan átfutottam az értékeléseket itt, úgy láttam, hogy erről egyetlen egy olvasó sem tesz említést.

Kapcsolódó könyvek: Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai
93 hozzászólás
Szentinel >!
Képregény

Egy jópofa, fiataloknak és fiatalkorba visszavágyóknak szóló képregény, mixelve a fejlődéstörténetet és a kísértetsztorikat. =)

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Vera Brosgol: Ánya kísértete

Vera Brosgol: Ánya kísértete
Razor P>!
Képregény

A Vad Virágoknál új, ifjúsági Pókember-képregénysorozat indul még ez év decemberében. Ez nem fősodorbeli Marvel-cím, kint az IDW-nél jelent meg.

Kapcsolódó könyvek: Delilah S. Dawson: Marvel Akcióhősök: Pókember 1. – Új kezdet

Delilah S. Dawson: Marvel Akcióhősök: Pókember 1. – Új kezdet
Roboraptor U>!
Képregény

A Marvel Filmes Univerzumba történő becsatlakozással Pókember és annak különböző reinkarnációi végül igazi otthonra leltek. 2016-ban a Polgárháborúval, 2017-ben a Hazatéréssel, 2018-ban a Pókember: Irány a Pókverzummal és a Pókember videójátékkal, 2019-ben az Idegenbennel, 2020-ban pedig a Miles Moralesről szóló videójátékkal bizonyította a Sony és a Disney, hogy ha a két vállalat – és persze a kreatívok – összedugják a fejüket, abból jó dolgok sülhetnek ki. Így volt ez a 2019-ben megjelent, Miles Morales eredetét bemutató Marvel képregénnyel is. Miles Morales: Pókember képregénykritika Örstől.

https://roboraptor.24.hu/2020/11/25/miles-morales-pokem…

Kapcsolódó könyvek: Brian Michael Bendis: Miles Morales: The Ultimate Spider-Man Ultimate Collection 1.

Brian Michael Bendis: Miles Morales: The Ultimate Spider-Man Ultimate Collection 1.

Kapcsolódó alkotók: Brian Michael Bendis

sevil>!
Képregény

Bayer Antal FB poszt:
„Számításaim szerint (variánsok és változatlan újrakiadások nélkül) 2020-ban eddig 313 képregény jelent meg magyarul, eggyel több, mint 2018-ban. És még kb. másfél tucatról tudunk, ami ki fog jönni az év vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es rekordév után (431 megjelenés), a járvány okozta visszaesés dacára a magyar képregénykiadás történetének második legtermékenyebb évét zárjuk. Mármint szigorúan a megjelenések számát illetően – a forgalomról, eladott példányszámokról nincsenek információink.”