!

Jellegzetes épület, helyszín a könyvben zóna

>!
Zsófi_és_Bea P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„A Ryoanj templomkertben történt valami. A fehér homokkal borított parkban, melyet tengerparthoz akartak hasonlatossá tenni, tizenöt szikla állt, hetes, ötös és hármas csoportokban. Ichiro elmagyarázta, ha az ember leül, és megszámolja őket, csak tizennégy jön ki.”

Kapcsolódó könyvek: Takeshi Kitano: Fiú

Takeshi Kitano: Fiú
>!
Zsófi_és_Bea P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"Néha elmentünk autóval az Odenwaldba vagy a Hardtwaldba, és túráztunk. Rinke kisasszonynak voltak turistatérképei, és megtervezte, hol tegyük le az autót, és merre gyalogoljunk.
Számomra a közös utak mindig olyan alkalmak voltak, amikor beszélgetni lehet."

Kapcsolódó könyvek: Bernhard Schlink: Olga

Bernhard Schlink: Olga
2 hozzászólás
>!
sophie P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„(…) és ültek tovább az autóban, nézték, ahogy a katlan túlfelén, egy tengerszem tükrében csodálta magát a nárcisztikus Matterhorn, vagy ahogy a határ olasz oldalán nevezik: a Cervino” (Kepes András: Istenek és emberek, 11. oldal)

„Ézsaiás Benedek arra utalt, hogy a Matterhorn az afrikai és az eurázsiai kőzetlemez találkozásából gyűrődött fel, mintha a kontinensek százmillió éve ölelkeznének, Afrika még a fejét is odahajtja Európára, gondolta Benedek, amikor először olvasott erről. Ujjaival mutatta, a távolban, hogy a csúccsal együtt a déli oldal Afrikához, az északi pedig Eurázsiához tartozik. Geológiailag persze,m tette hozzá.” (17. oldal)

Kép: https://www.zermatt.ch/en/Media/Attractions/Matterhorn

Kapcsolódó könyvek: Kepes András: Istenek és emberek

Kepes András: Istenek és emberek
2 hozzászólás
>!
BakosJuci P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

a római Pantheon kupolája spoiler

"- Kérdezek tőled valamit, Lionardo. Hiszen ismered a Pantheon kupoláját. Mondd meg nekem, ismersz egyet is a természet alkotásai közül, amely annyira tökéletes volna?
– Ismerek sokat – szólt Lionardo csendesen.
– Mondj csak egyet!
– Nézze meg főtisztelendőséged a koldust, aki az ön Madama-palotájának kapuja előtt ül, az ő koponyacsontja művészileg szebb és tökéletesebb építmény, mint a Pantheon. Ahhoz képest minden templomkupola csak gyerekes próbálkozás, nyers kontármunka. És ezért az istenség gondolatának legméltóbb temploma az emberi koponya marad."

Az egykori Mars-mezőn emeltette ezt a templomot i. e. 27-ben M. Agrippa, Augustus legkedvesebb hadvezére, barátja és veje minden istenek együttes tiszteletére. Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.
Augustus császár a születésnapján, szeptember 23-án mindig a Pantheon közepén mutatkozott meg a római népnek. Nem sokkal déli tizenkét óra után az őszi napéjegyenlőség napján a nap sugarai a Pantheon kupoláján levő nyíláson keresztül beragyogták az alakját.
80-ban a templom leégett, és Domitianus császár állította helyre. Traianus uralkodásának idején villám csapott az épületbe, és megint leégett. Valójában szinte az egész épületet újjá kellett építeni, és ez valamikor 126 után történt, már Hadrianus irányítása alatt. Az épületen talált feliratokból kiderül, hogy a későbbi időkben még Antoninus Pius, Septimius Severus és Caracalla is végzett helyreállító munkálatokat.
Az épületet 609-ben szentelték keresztény templommá, amelyet Szűz Máriának és az összes keresztény vértanúnak ajánlották, neve pedig Santa Maria Rotonda lett.
663-ban a Pantheon tetőzetének aranyozott bronztégláit II. Constans császár leszedette, és Konstantinápolyba vitette.
A templomot nem használták rendszeresen, a pápa leginkább csak nagyobb ünnepek alkalmával misézett a Pantheonban. A kupola tetején található, kilenc méter átmérőjű kör alakú nyílás ugyanis alkalmatlanná tette az épületet arra, hogy esős időben vagy éppen a téli hónapok alatt befogadja a pápa meghallgatására összegyűlő hívők tengerét.
Sikerült azonban módot találni arra, hogy kihasználják az oculusban (a kör alakú nyílás) rejlő lehetőségeket is. A 11-12. századtól kezdve a Pantheon adott otthont a Dominica de Rosa nevű szertartásnak, amelynek során rózsákat dobtak le a kupola tetejéről az épület belsejébe, ezzel szimbolizálva a Szentlélek visszatérését.

okosságom forrásai: spoiler

Kapcsolódó könyvek: Herczeg Ferenc: Az élet kapuja

Herczeg Ferenc: Az élet kapuja
>!
szadrienn P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„A homoki szél nagy szobrász, kemény kézzel felvázolja a táj arcát, aztán jönnek a forró kis szelek, ringatják, becézgetik, méricskélik a homokot, a homok mozog, alakul, mélyéről régen elfeledettnek hitt titkok bukkannak elő. Ilyenkor az öreg északi szél rámordul a kölykökre, munkájukkal foglalkozzanak, avagy nincs elég tennivalójuk a Homokháton, no, megálljanak csak!”

Duna–Tisza közi homokhátság
https://hu.wikipedia.org/wiki/Duna%E2%80%93Tisza_k%C3%B…

Kapcsolódó könyvek: Halász Margit: Gyöngyhomok

Halász Margit: Gyöngyhomok

Kapcsolódó alkotók: Halász Margit

>!
Zsófi_és_Bea P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Az IKEA-ban a hétvégéken egész tömegek pihennek, játszanak és alszanak, és a svéd cégnek külön sajtóközleményben kellett biztosítania a vásárlókat arról, hogy ezzel semmi gondja nincs, annyit panaszkodtak az értetlen eladókkal a külföldiek és a gazdagabb, elnyugatiasodott helyiek.”

Kapcsolódó könyvek: Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó

Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó
Hirdetés
>!
Zsófi_és_Bea P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Egy kirándulás után, amelyet a Ludwigshöhe-villához tettünk, a kávéház teraszán ültünk, és Rinke kisasszony hirtelen elnémult, merev tekintettel nézett egy idős, jól öltözött párt néhány asztallal odébb, a nő fehér hajú és testes volt, a férfi kopasz és karcsú. Rinke kisassszony felállt, tett feléjük néhány lépést, és megállt. A rá jellemző, egyenes testtartással állt, aztán megrázta a fejét, és leeresztette a vállát. Én felugrottam, de ő leintett. Nem akart semmit, csak gyorsan elmenni onnan.”

Kapcsolódó könyvek: Bernhard Schlink: Olga

Bernhard Schlink: Olga
>!
Zsófi_és_Bea P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Sanghaj szupervárosában tíz budapestnyi területen huszonnégymillió ember él és dolgozik, szó szerint éjt nappallá téve. Utcáin reggel és délután a munkába igyekvő csúcsforgalma zakatol megállíthatatlanul, éjszaka pedig a város boltjainak és intézményeinek vérkeringéséről gondoskodó teherautók és kisbuszos, motoros, triciklis, kerékpáros és gyalogos futárok, valamint a hét hét napján vígan bulizó számtalan szubkultúra és kiszolgálóik.”

Kapcsolódó könyvek: Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó

Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó
>!
moonchristal P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Taupói-tó, Új-Zéland

„Mum? Have you ever been to New Zealand?’ As she entered the kitchen, I saw a deep indent running down the side of her cheek from the binding of the sofa cushion where her face must have been resting on it.
Liza reached out absently to try to smooth it away. ‘No, sweetheart.’
‘I have,’ I said. I was darning an old pair of socks, which Liza told me was a waste of my energy when the supermarket sold them for a few dollars a pack. But I’m not the kind of person who can sit and do nothing. ‘I went to Lake Taupo a few years ago on a fishing trip.’
‘I don’t remember that,’ said Hannah.” – Jojo Moyes: Silver Bay

***

A Taupói-tó 616 km²-es felületével Új-Zéland legnagyobb tava, az Északi-sziget közepén terül el. A Taupo tűzhányó kalderájában keletkezett, annak mintegy 26 ezer évvel ezelőtti szupervulkáni kitörése nyomán. A Waitahanui, Tongariro, és Tauranga Taupo folyók táplálják, fölös vizét a Waikato, Új-Zéland leghosszabb folyója vezeti le.

A tó partján üdülőváros terült el, fontos turisztikai központ, több millió évi látogatóval. A tóból nagy mennyiségben halásszák a betelepített sebes pisztrángot és szivárványos pisztrángot.
(Forrás: Wikipedia)

Kapcsolódó könyvek: Jojo Moyes: Silver Bay

Jojo Moyes: Silver Bay
2 hozzászólás