!

Jellegzetes épület, helyszín a könyvben zóna

>!
gesztenye63 P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"Nagy megkönnyebbülést és hálát érzett, amikor felfedezte, hogy a Talgarth Roadnak épp arra a részére érkezett, ahol az általa keresett ház állt.
Bár London teli van ilyesfajta építészeti anomáliákkal, Strike még sosem látott olyan épületeket, amelyek ennyire nyilvánvalóan nem illettek a környezetükhöz. A régi házak, egy magabiztosabb és több képzelőerővel megáldott kor sötétvörös téglaemlékei sajátos sorban álltak egymás mellett, míg mellettük mindkét irányban kíméletlenül száguldott a forgalom – ez volt itt ugyanis a nyugatról Londonba bevezető legfőbb közlekedési artéria."

Fotó: https://makingamark.blogspot.hu/
St Paul's Studios on the Talgarth Road (courtesy of Google Streetview)

Kapcsolódó könyvek: Robert Galbraith: A selyemhernyó

Robert Galbraith: A selyemhernyó

Kapcsolódó alkotók: Robert Galbraith

4 hozzászólás
>!
forElle P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Cameron Highlands

„A felföldet a kormány egyik földmérője, William Cameron térképezte fel 1885 – ben. Akkor bukkant rá a végeláthatatlanul elterülő ködös hegyekre és völgyekre, amikor Parang és Perak határainak felmérésekor elefántjain keresztülvágott e vidéken. ”

Kapcsolódó könyvek: Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Kapcsolódó alkotók: Tan Twan Eng

3 hozzászólás
>!
mokata P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Az autóbuszban a tőlünk elvárható legnagyobb lármát csaptuk, halálra bosszantva a sofőrt, és szemtelen megjegyzéseket eregetve Romaní atya felé, aki az első ülésen ült, amely húsz évvel később az idegenvezető-lányok szokásos helye lett, amint mikrofont szorongatva magyarázzák, hogy jobb kéz felől látható a Sagrada Familia templom, a világhírű építész, Antoni Gaudí alkotása, és a rákvörösre égett turista szórakozottan lefényképezi a Sagrada Familia romjait, ez ősrégi ám, biztosan még a rómaiak idejéből való – ugye, my darling? – ez a Gawdee pedig karthágói lehetett, de my darling esze már másutt jár, ejnye, mi is volt annak a tejszínes fagylaltnak a neve, Camy vagy Frigo, az idegenvezető pedig folytatja, húsz évvel ezelőtt, ezen az autóbuszon, vagy egy hasonló, csak sokkal rozogább buszon utazott II. avagy Elmélkedő Miquel Gensana a két elválaszthatatlan barátjával, Rovirával és Bolósszal meg még negyven gézengúzzal a Casp utcai jezsuita középiskola hatodik osztályából Hostalets felé a lelkigyakorlatra, boldogan, mert három napig egyetlen tanár, még a matekos sem kérdezi ki a leckét, és nem írat dolgozatot, nem szidja meg őket, ha zsivajognak a folyosón, mert arra gondoljatok, hogy ez a három nap elmélkedésre való, és amit ezekben a napokban eldöntötök, sokkal fontosabb lehet az életetekben, mint azok a tanulmányok, amelyeket még évekig folytattok.

Kapcsolódó könyvek: Jaume Cabré: Az eunuch árnyéka

Jaume Cabré: Az eunuch árnyéka
>!
gesztenye63 P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Indulás tehát holnap 14.30-kor. Sabine kimentette magát. Holnap délelőtt Meersburgba megy, bejelentkezett a fodrászhoz. Minden esztendőben ahhoz jár, ugyanazon a napon.”

Meersburg, Bodenseee
Fotó: http://echt-bodensee.de/orte/meersburg
Hát, nem festői városka?!

Kapcsolódó könyvek: Martin Walser: Menekülő ló

Martin Walser: Menekülő ló

Kapcsolódó alkotók: Martin Walser

2 hozzászólás
>!
gybarbii P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„A távolban ott magasodott Euterpé, a múzsa, az örömre fakasztó múzsa, aki már oly régóta őrzi Frédéric Chopin sírját. A síremlék lábát virágcserepek vették körül, a rácsba rózsacsokrokat dugtak a megemlékezők.”

Père-Lachaise, Párizs

Kapcsolódó könyvek: Nicolas Barreau: A nő mosolya

Nicolas Barreau: A nő mosolya
>!
csgabi P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"- És most hová? – érdeklődött a sofőr.
– Álljon meg egy percre a rue de la Ferme-ben. Bal felől lát majd egy kis bisztrót…
Úgy érezte, megérdemel egy pohár sört. Kis híján meghívta Torrence-ot és a felügyelőt is, de végül beérte a sofőr megvendégelésével.
– Mit iszik?
– Én csak egy üveg ásványvizet kérek.
A nap aranyló fénybe vonta az utcát. Hallatszott, ahogy a Bois de Boulogne hatalmas fáinak lombjában neszez-susog a szellő."

Kép: https://fr.wikipedia.org/wiki/Bois_de_Boulogne

A Bois de Boulogne-t III. Napóleon létesítette, hogy a városközponttól nyugatra húzódó divatos környék még vonzóbb legyen. Napközben az elegáns és kifinomult társaság, éjjel a kétes alvilág találkozott itt – ahogyan ma is: naplemente után bizonyos helyeket tanácsos elkerülni.
Elragadó utak és ösvények vezetnek el a tavakhoz a fenyőerdőn és a számos tölgyfaligeten át. A Jardin d’Acclimatationban számos egyéb szabadidős tevékenység mellett lovagolni és minigolfozni lehet.
A park szívében lévő Jardin Shakespeare egy kis, 300 férőhelyes szabadtéri színpad.
A Parc de Bagatelle közel 9000 rózsabokra rendkívül látványos tavasszal és nyáron, de impozáns a vizililiom- és nősziromkertje is.
A Bois déli csücskénél, a Roland Garros Stadionnál találhatók az auteuili üvegházak, a trópusi üvegház és a központi kupola alatt egy pálmaház.

Kapcsolódó könyvek: Georges Simenon: Maigret és a Langaléta · Lisa Davidson – Elizabeth Ayre: Párizs

Georges Simenon: Maigret és a Langaléta
Lisa Davidson – Elizabeth Ayre: Párizs
7 hozzászólás
Hirdetés
>!
Bla IMP
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

A Butantan Intézet egy brazil orvosbiológiai kutatási központ São Paulo Butanta kerületében. Úgy tartják az egyik legfontosabb tudományos központ a maga nemében, és vált így a kígyómérgek és az ellenük ható vakcinák világhírű kutatásainak centrumává. Az első igazgatója az orvos, Dr. Vital Brazil, aki közelről, élőben „megvizsgálta a brazil közegészségügyi problémákat”, s küzdött – kétszer is elkapva és túlélve halálos kórokat – megoldásukért.
A Butantan Intézet – bár már a fekete halál, a pestis ellen is eredményesen állított elő vakcinát – híres azonban mégis a kígyóméreg elleni hatóanyag iránti kutatások eredményei miatt lett. A Butantan Intézetben Dr Vital Brazil 30.000 mérges-kígyót vásárolt össze, s mérgüket rendszeresen fejték. A kígyómérgekből összeállított sajátos mix-et – természetesen miligrammokról van szó – glicerinnel és lanolinnal dúsították és lovakon kísérletezve, az állatok vérplazmáját vették le, amelyekben már kifejlődött a mérgek beadását követően az ellenanyag. Ezt az ellenanyagot kezelve jutottak el a vakcinákhoz, amely a különböző kígyómérgek ellen a kígyómarásos áldozatnak idejében beadva végül hatásosnak bizonyult.

Kapcsolódó könyvek: Molnár Gábor: A dzsungel doktora

Molnár Gábor: A dzsungel doktora

Kapcsolódó alkotók: Molnár Gábor

>!
Orbantorgyan P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Lipcéből is megindultak az emberek kora reggel.
A nyárfás úton a templomtól egészen az erdőig, mintha egy lassan gördülő szekérláncot látna az ember. Csak lépésben lehetett haladni, olyan tolongás volt, oldalt pedig mindkétfelől csak úgy kápráztatta a szemet a piros szoknyák, fehér szűrök sokasága.
A nép úgy ellepte az utat, mintha az egész falu megindult volna.
Gyalog mentek a szegényebb gazdák, mentek az asszonyok, mentek a béresek és szolgálók, és a zsellérek is, s a legszegényebbek , a napszámosok, mert ezen a vásáron szoktak szolgálatba állni vagy szolgálatot változtatni. Volt olyan, aki venni, másik eladni ment, némelyik meg csak azért, hogy élvezze a vásárt.

Kapcsolódó könyvek: Władisław Stanisław Reymont: Parasztok

Władisław Stanisław Reymont: Parasztok
>!
Csoszi P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Kézen fogva sétáltunk a Fővárosi Állat- és Növénykert bejáratához.

340. oldal

Kép: http://www.zoobudapest.com/orizzuk-ertekeinket/kepzomuv…

Kapcsolódó könyvek: Papp Dóra: Tükörlelkek 2.

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
>!
Bla IMP
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

…a párizsi választási éjszakáról, az első fordulóról szól ez a tévéposta: a képernyő előtt ülve a Dámbovita városában(Bukarest) a Szajna-parti eseményeket követhettem úgy, ahogy 14 évvel ezelőtt párizsi lakásomban az akkori első fordulót.

Dâmbovița megye Románia központi-déli részén helyezkedik el. Székhelye Târgoviște. A megye a folyóról kapta nevét – amely a fenti képen látható Bukarestnél.

Kapcsolódó könyvek: Baracs Dénes: Chansonévek

Baracs Dénes: Chansonévek

Kapcsolódó alkotók: Baracs Dénes

6 hozzászólás