!

Jellegzetes épület, helyszín a könyvben zóna

shadowhunter1975 P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Holyroodhouse-palota
„ A nyomornegyed fölött emelkedett az ódon edinburgh-i vár. Onnan vezetett a Royal Mile, egy széles, káprázatos út a Holyrood House-hoz, a Stuartok palotájához.
Stuart Mária, Skócia királynője volt Holyrood leghíresebb lakója. Sokáig élt itt, és a holyroodi apátságban kelt egybe unokatestvérével, Darnley urával, Stuart Henrikkel. Fiuk, Jakab később Anglia és Skócia királya lett. Károly herceg, Jakab ükunokája is itt akarta kiépíteni udvartartását.” 219. oldal

Kapcsolódó könyvek: Nora Roberts: Királyt Skóciának!

Nora Roberts: Királyt Skóciának!
shadowhunter1975 P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Edinburgh-i vár, Skócia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Edinburgh-i_v%C3%A1r
„ A nyomornegyed fölött emelkedett az ódon edinburgh-i vár. Onnan vezetett a Royal Mile, egy széles, káprázatos út a Holyrood House-hoz, a Stuartok palotájához.” 219. oldal

Kapcsolódó könyvek: Nora Roberts: Királyt Skóciának!

Nora Roberts: Királyt Skóciának!
azboka P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Az a legjobb a Railay Beachben, hogy egy félszigeten található, és csak csónakkal lehet megközelíteni. Csillaggal sok elképesztő helyen jártunk már, de az, amikor a hosszúfarkú csónak fapadján ültünk, és berregő motorral száguldottunk át a kékes-zöld tengeren, majd egyszercsak megpillantottuk a mélykék ég fölé meredő hihetetlen kősziklákat, az biztos, hogy életem öt legvarázslatosabb pillanata közé tartozik.”

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: Gyöngynővér

Lucinda Riley: Gyöngynővér
Varga_Írisz_Dóra IP>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Ezek itt asszonyfák, ezek a platánok.”

(Szabó Magda: Álarcosbál (Móra, 1976, 88. oldal))

Kép forrása: saját fotó: „Platánasszony” (Bozsok, Sibrik kastély parkja, 2020. 08.26. 13:41:34)

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Álarcosbál

Szabó Magda: Álarcosbál

Kapcsolódó alkotók: Szabó Magda

6 hozzászólás
Varga_Írisz_Dóra IP>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

    „Igen, a villa aljában van a FÉNYSZÖV. Az egész földszint üzletté alakult: Patyolat, cukrászda, fotószalon, virágüzlet.”
(…)
     „12-es számú FÉNYSZÖV. Nagy, modern, neonbetűs tábla, a kirakatban nem a szokásos mosolygó kisbaba vagy ábrándos menyasszony képe, hanem egy vén paraszté: csepp, okos, figyelő szeme valami furcsa, begyűrt süveg alól villog a nézőre. Körötte semmi dísz, csak egy váza, benne piros bogyós faágak. „Jó ízlése van” – gondolta Megyeri tanárnő.”
(…)
    „Rápillantott a cédulára. 12-es fotóműterem. Öt darab levelezőlap, átvehető október 15-én, a megrendelő neve: Megyeri Éva, tanár.”

(Szabó Magda: Álarcosbál (Móra, 1976, 89., 98. oldal))

Kép forrása: https://gallery.hungaricana.hu/hu/Fortepan/1109146/…

Kapcsolódó könyvek: Szabó Magda: Álarcosbál

Szabó Magda: Álarcosbál

Kapcsolódó alkotók: Szabó Magda

1 hozzászólás
azboka P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"A Langdale-völgyet fenséges látványt nyújtó sziklacsúcsok vették körül, amelyek magasan a felhőkig nyúltak. (…)
Archie lesegítette Florát a bakról, majd egymás mellett állva néztek felfelé. (…)
– Ezért szeretek a hegyek közt lenni- sóhajtott nagyot Archie – Az ember érzi, hogy milyen jelentéktelen is valójában. Gombostűk vagyunk a hatalmas kozmoszban."

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: Árnyéknővér

Lucinda Riley: Árnyéknővér
Hirdetés
azboka P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Elkeseredetten, és azzal az érzéssel, hogy nem tartozik ide, végül Thomaskirchében talált menedéket, a hatalmas, gótikus épületben, amelynek gyönyörű fehér tornyából messzire hallatszott a harangszó. Bár ez a templom jóval nagyobb volt, mint a kis heddali, az illata és a légköre az otthonára emlékeztette.”

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: Viharnővér

Lucinda Riley: Viharnővér
marschlako P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

L’Anse aux Meadows Kanadában található, ahol a múlt század közepe táján egy viking falu maradványait találták meg. Többek szerint ez lehetett a legendás Vinland, melyet az első ezredforduló környékén alapíthattak. Ha minden igaz, ez az egyetlen igazolt, Grönlandtól nyugatra található ónorvég település.
Vinlandról több saga is mesél, ezek egyikének, a Vörös Erik sagának egy részlete a jobb alsó képen látható. Felette egy korabeli viking ház mása, mellette pedig egy Kolumbusz előtti Vinland-térkép található. Az alsó sor másik két képén a Minnesota-beli Kensingtonban található Rúnakő-emlékmű és ötször kisebb (de így is 92 kg-os) eredetije látható, melyről azt gondolták, hogy XIV. századi skandináv felfedezők állították, de kiderült, hogy csak egy XIX. századi hoax.

Kim Stanley Robinson gyakran megcsodálta ezt az emlékművet, s Vinland iránti lelkesedésének szülötte a Vinland the Dream c. novella, de részben ez ihlette Icehenge c. regényét is.

A képek forrásai:
link
link
link
link
link

Kapcsolódó könyvek: Kim Stanley Robinson: Stan's Kitchen

Kim Stanley Robinson: Stan's Kitchen
Manoli>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

https://www.youtube.com/watch…
Egy kereskedővárosban, amilyen Cádiz is, ahol a tenger a legforgalmasabb út, a táplálék köldökzsinórja békében és háborúban egyaránt, vagyonokat lehet csinálni, amikor beüt a szerencse, vagy amikor valakinek sikerül kihasználnia egy adódó lehetőséget.

Kapcsolódó könyvek: Arturo Pérez-Reverte: Cádiz ostroma

Arturo Pérez-Reverte: Cádiz ostroma
forElle>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Az oszmán időkben a legkülönbözőbb népek éltek errefelé: örmények, akiknek ezeréves templomai közül egy-kettő még ma is teljes pompájában ragyogott; a mongol és iráni hódítók elől menekülő zoroasztriánusok; a Bizánci és a Pontoszi Királyságból megmaradt görögök; s rajtuk kívül grúzok, kurdok és mindenféle cserkesz törzsek képviselői. 1878-ban, miután az ötszáz éves karsi várat elfoglalta az orosz hadsereg, a muzulmánok egy része elmenekült, ám a gazdag családok itt maradtak, és a város sokszínűsége sem változott. Miközben az orosz fennhatóság idején a várhegy lejtőin elterülő Kaleiçi negyed pasapalotái, fürdői és más épületei lassan pusztulásnak indultak, a Kars folyótól délre fekvő síkságon a cári építészek új város építésébe fogtak: a keleti városokra egyáltalán nem jellemző tervek alapján öt nyílegyenes és egymással párhuzamos sugárútból álló negyed épült, amely az elkövetkező években gyors gazdagodásnak indult. Az oroszok célja az volt, hogy hatalmukat kiterjesszék a Földközi-tenger irányába, és ellenőrzésük alatt tartsák a kereskedelmi útvonalakat, …”

Kars/Törökország

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Orhan Pamuk: Hó

Orhan Pamuk: Hó

Kapcsolódó alkotók: Orhan Pamuk