!

Jellegzetes épület, helyszín a könyvben zóna

>!
Zsákmányállat P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Az expedíció 1903 elején érkezett Brit Kelet-Afrikába*, Mombasa kikötőjébe, de Damaszkin** hamarosan hazautazott***, magára hagyva a maláriás lázrohamoktól szenvedő Kittenbergert, aki egy német orvos gondos kezelésének köszönhetően gyógyult fel. A cserbenhagyott**** Kittenberger a mombasai Metropol Hotel egyik emeleti szobájában lábadozott hetekig egy vadásztársa kegyelemkenyerén*****.”
https://www.youtube.com/watch…

* ma hozzávetőleg Kenya, valamint Tanzánia (egykor Tanganyika) észak-nyugati része, szűk értelemben véve a Maszájföld (Viktória-tó, Serengeti, Ngorongoro, Arusha, Kilima Njaro és Mombasa)
** Damaszkin Arzén --> https://hu.wikipedia.org/wiki/Damaszkin_Arzén
*** ez tévinfó: Damaszkin valójában továbbutazott az expedíció eredetileg kijelölt célja felé Maszájföld belsejébe
**** az eset valóban úgy tűnnék, mint afféle cserbenhagyás, de erről természetesen szó sem volt: a már a hajóúton betegeskedő Kittenberger Kálmánt alapos előkészületek és óvintézkedések után – az állapotát és további gyógyulását messzemenően szem előtt tartva – hagyták a Mombasai Metropolban a német követség orvosának felügyelete alatt
***** az valóban tény, hogy csekélyke pénzét – önhibáján kívül – igen hamar felélte

Kapcsolódó könyvek: Fekete István: Kittenberger Kálmán élete · Kittenberger Kálmán: Vadász- és gyűjtőúton Kelet-Afrikában · Damaszkin Arzén: A maszáj fennsíkon

Fekete István: Kittenberger Kálmán élete
Kittenberger Kálmán: Vadász- és gyűjtőúton Kelet-Afrikában
Damaszkin Arzén: A maszáj fennsíkon
>!
mokata P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Úgy látszik, Csingacsguk és Unkasz sem először járt erre. A patakocska, vagy inkább erecske, itt eltűnt az avarban; a két mohikán letérdelt, s a víz eltűnésének helyén kezdte félredobálni a leveleket. Csakhamar előbukkant a kékes agyag, amelyből a patak forrása felbuzogott. Az indiánok gyakran felkeresték ezt a helyet, s jól ismerték a víz üdítő és gyógyító hatását. Később a sápadtarcúak is megismerkedtek vele, s ide építették a híres ballstoni fürdőt.

Ballston Spat 1771-ben alapították New York állam Saratoga megyéjében. Az első hotelt 1787ben Benajah Douglas építette, közel a természetes forráshoz. 1803-ban épült meg a Sans Souci Hotel, mely kora legnagyobb és legfényűzőbb hoteljának számított. Elnököket, kormányzókat, szenátorokat láttak benne vendégül.
A városka gyógyvizeiről vált híressé, magnézium- és kalcium-karbonátot, valamint ezek sóit tartalmazza főleg.
James Fenimore Cooper is írta Az utolsó mohikán egyes részeit a jelenleg a Brookside Múzeumnak otthont adó épületben, megihlette őt a táj szépsége.
Sídney Pollck is itt forgatta 1973-ban az Ilyenek voltunk című filmet és a Suttogó bizonyos jeleneteit is itt vették fel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ballston_Spa,_New_York

Kapcsolódó könyvek: James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán
>!
vorosmacska P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"Salpetriere valóban olyan volt, mint egy vár, várkastély! Párizs szívében, ahová egybegyűjtötték azokat a nőket, akiket megzavart a szerelem, akiknek erkölcsei szétzilálódtak, akik beleöregedtek, vagy belerokkantak a várakozásba. Közös vonásuk a szerelemnek az életükben betöltött fontossága volt, és a csalódás.
A kórházban összesen 4500 férőhely volt, de nem mindenkinek jutott ágy. Jóval többen zsúfolódtak össze benne; főként Aggok Menhelye volt. (…) Az öregek (…) többségben voltak ugyan, de nem ők alkották a várkastély titokzatos és eleven legbelső körét. Nem, írja Jane Avril későbbi feljegyzéseiben, ennek a siralomvölgynek az arisztokratái és hírességei a leépült epileptikusok és hisztérikák voltak. Irigyelt előkelőségnek számítottak a sötétségnek és búskomorságnak ebben a poklában. Ők voltak az irigyelt kiváltságosok annak a hatezer szürke árnyéknak egyszerre tragikus és komikus gyülekezetében, akik ordítva, vagy sírva, vagy magukban motyogva vánszorogtak a mocskos folyosókon vagy szobákban, a méteres falak között, vagy csoportokba verődve bóklásztak a szűk udvarokon.
(…)
Száz évvel ezelőtt."

Kapcsolódó könyvek: Per Olov Enquist: Blanche és Marie könyve

Per Olov Enquist: Blanche és Marie könyve
>!
Lulu88 IP
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Azokban a komor, mozdulatlan időkben az emberek úgy gondoltak a lakókocsira, mint arra a nagyszerű, ezüstös valamire, amit az autó mögé lehet kapcsolni, ha arra szottyan kedvünk, hogy a Yellowstone Nemzeti Parkba menjünk, és az asszonyt meg a srácokat az Old Faithful nevű gejzír előtt fényképezzük le.”
107. oldal

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Borzalmak városa

Stephen King: Borzalmak városa
>!
Csoszi P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

– Igen. Ez itt a Fontana Del Porcellino. Valójában csupán a másolata az eredetinek, de már a tizenhetedik század óta itt van kiállítva. A hagyomány szerint ha megdörzsölöd a vadkan orrát, egészen biztos, hogy visszatérsz Firenzébe.

160. oldal

kép: https://1.bp.blogspot.com/-VIardv9UZoo/TrQrU_bXzkI/AAAA…

Kapcsolódó könyvek: Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár

Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
3 hozzászólás
>!
Bla IP
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Az Antonia Erőd Jeruzsálemben a Templom részletével

„Kiértek a palotából. Urit szembe csapta a fény. Alatta több emeletnyi mélység. Megszédült. Visszasandított. Az erőd harmadik emeletén léptek ki a Templomot körülvevő kettős oszlopsor tetejére. A fehér márványoszlopokat cédrusfalemezek borították. Felnézett az erődre. Négy magas tornyot látott a négy sarkában, a keleti és a déli magasabb volt, mint a másik kettő.”

Kapcsolódó könyvek: Spiró György: Fogság

Spiró György: Fogság

Kapcsolódó alkotók: Spiró György

Hirdetés
>!
shadowhunter1975 P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"A Széchenyi-Lánchíd – Budapest egyik hídja a nyolc közül- háromszázhetvenöt méter hosszan ível át a Duna felett. A Kelet és Nyugat kapcsolatát megtestesítő mérnöki művet a világ egyik legszebb hídjának tartják. Mit tegyek? – tűnődött Köves rabbi a kavargó, fekete vizet nézve a korlátok fölött. A püspök azt tanácsolta, hogy maradjak otthon.
Köves tudta, hogy nem volna szabad kimerészkednie, de valahányszor elfogta a nyugtalanság, mindig ide vonzotta valami a hídra. Évek óta sétált már itt esténként, az időtlen látványt csodálva elmélkedés közben. Keletre Pest, a Gresham-palota kivilágított homlozatával, és mögötte büszkén emelkednek a Szent István-bazilika harangtornyai. Nyugatra, Budán, a Várhegy tetején a Budai Vár falai. És északra, a Duna partján a Parlament, Magyarország legnagyobb épülete nyúlik el hosszan elegáns tornyaival." 177. oldal

Kapcsolódó könyvek: Dan Brown: Eredet

Dan Brown: Eredet
>!
Csoszi P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

– És az ott micsoda? – Egy sokkal kisebb, nyolcszögletű épületre mutattam, a Duomóval átellenben. Magas, faragott aranyajtai voltak, és emberek fényképezkedtek előtte.
– A keresztelőkápolna. Azok az ajtók ott a Paradicsom Kapui, a város leghíresebb műalkotásai között tartják számon őket. Ghiberti alkotása, aki huszonhét évig dolgozott rajtuk.

73. oldal

(kép: saját)

Kapcsolódó könyvek: Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár

Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
>!
Csoszi P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

– Ott van. – Befordultunk a sarkon, Howard pedig azt utca végére mutatott, ahol egy magas épület állt.
– Mi van ott?
– A Duomo. Firenze katedrálisa.

72. oldal

(kép: saját)

Kapcsolódó könyvek: Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár

Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
>!
Négygyerekanyja P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Most olvasom Jókai Mórtól a Rab Rábyt. Első rácsodálkozásom az volt, hogy a címadó főszereplő (Ráby Mátyás) valós személy volt, a második pedig az, hogy lakóhelyén, Szentendrén máig is áll a háza, nem is akárhol: a Rab Ráby tér 1 szám alatt.

Egy rövid leírás róla: A kereskedőházak, a polgárházak mellett létezik még egy ugyancsak foglalkozáshoz köthető épülettípus: a szőlősgazdaház. A legismertebb, ma is látható szőlősgazdaház az úgynevezett Ráby-ház. Jellegzetes barokk lakóépület, közös udvarú kettős lakóház, kazettás nagykapuval, kovácsoltvas pincekapuval, kőkeretes ablakokkal. Jókai Mór: Rab Ráby című regényéből ismert Ráby Mátyás ebben a házban élt.

A Ráby-ház kosáríves kapujának zárókövén szőlőfürt, valamint az 1768-as évszám látható.

Kapcsolódó könyvek: Jókai Mór: Rab Ráby

Jókai Mór: Rab Ráby