!

Jellegzetes épület, helyszín a könyvben zóna

>!
Boritek70 P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Ahogy megérkeztünk a csodálatos kikötő melletti útra, a taxis lassított. A parton fahomlokzatú, a fehér, a bordó, a narancs- és a citromsárga különböző árnyalataiban pompázó házak sorakoztak, és mindegyiknek jellegzetes, vörös téglás sátorteteje volt.”
Bergen

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: Viharnővér

Lucinda Riley: Viharnővér

Kapcsolódó alkotók: Lucinda Riley

>!
Boritek70 P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„Egy másik nap felszálltak a Fløibanenre – a kis siklóvasútra –, amely felvitte őket a Fløyen hegyre, a Bergent körülvevő hét lenyűgöző csúcs egyikére. A kilátóból az alattuk elterülő város és fjord pompás látványa tárult eléjük.”

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: Viharnővér

Lucinda Riley: Viharnővér

Kapcsolódó alkotók: Lucinda Riley

>!
Zsákmányállatka P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Çanakkale – Gallipoli emlékmű
Az 1915. február 19-től 1916. január 9-ig tartó ostrom vereséggel felérő győzelmének monumentális diadalíve --> https://moly.hu/karcok/1010195.
Nem messze tőle több katonai temető található. A sírok sokhelyütt szó szerint beterítik a partszakasz egyes részeit.
A Gallipoli-félsziget ostroma az első világháború egyik legfontosabb hadművelete volt. A csata során a védekező török hadsereg sikerrel védte meg a Dardanellák tengerszorost a támadó Antant erőkkel szemben. A hadművelet során Gallipolinál 1915. április 25-én kezdődött meg az antant csapatok partraszállása, amelynek első számú célja az volt, hogy a Dardanellák tengerszorost ellenőrzésük alá vonják, így lehetővé téve a hajózást Isztambulig, majd ezáltal a kijutást a Fekete-tengerre.
A hadműveletet a törökök „Çanakkale Savaşı” elnevezéssel illetik, azaz csanakkalei csatának hívják.

Kapcsolódó könyvek: Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása · John Keegan: Az első világháború · Buket Uzuner: Hosszú Fehér Felhő

Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása
John Keegan: Az első világháború
Buket Uzuner: Hosszú Fehér Felhő
>!
bogcica 
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„1872-ben a Saville Row 7. szám alatt (Burlington Gardens) – e házban halt meg 1814-ben Sheridan – Phileas Fogg esq., a londoni Reform Club tagja lakott, aki, bár nyilvánvalóan minden igyekezetével azon fáradozott, hogy semmivel ne irányítsa magára a közfigyelmet, mégis a klub egyik legkülönösebb és legfigyelemreméltóbb tagja volt.”
És egy kis barangolás :D :
http://verne.garmtdevries.nl/en/london/

Kapcsolódó könyvek: Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Kapcsolódó alkotók: Jules Verne

>!
bogcica 
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„De ezen a napon feltűnt előttük az ír partvidék s a fasteneti világítótorony.”
Harmincharmadik fejezet
Kép (google) Fastenet világítótorony:
https://hu.123rf.com/photo_9744426_stock-photo.html

Kapcsolódó könyvek: Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Kapcsolódó alkotók: Jules Verne

>!
bogcica 
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

"…; máris rohantak mindannyian az omahai pályaudvarra.
Itt, ebben a jelentős nebraskai városban ér véget a tulajdonképpeni Nagy Nyugati Vasút, mely összeköti a Mississippi medencéjét a Csendes-óceánnal. Omahától Chicagóig a vasútvonal Chicago-Rock Island Road néven egyenesen halad keletnek, és ötven állomást érint."
Harmincegyedik fejezet
Képek (google) 19. századi vasútállomás:
http://www.alamy.com/stock-photo/19th-century-railroad-…

Kapcsolódó könyvek: Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Kapcsolódó alkotók: Jules Verne

Hirdetés
>!
Zsákmányállatka P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Héttorony – Isztambul
A Héttorony hatalmas kőbörtöne különösen gyászos emlékű számunkra, sok magyar senyvedt itt a török hódoltság idején. Itt raboskodott Szilágyi Mihály, Wathay Lőrinc, Csesznek várának kapitánya, Majlád István erdélyi vajda, és itt fejezte be életét Török Bálint és Béldi Pál is. A Héttorony utolsó magyar rabja gróf Esterházy Antal császári főstrázsamester volt 1698–99-ben. A leghíresebb magyar rab azonban minden bizonnyal Bornemissza Gergely volt.
Bornemissza Gergely (1526-1555) az 1552-es egri diadal egyik kulcsszereplője. Az egri ostrom kezdete után három évvel – szinte napra pontosan – Isztambulban, a hírhedt Héttoronyban, a Yedikülában felakasztották. Bornemissza Gergely 1526 körül született Pécs városában, egy kovácsmester fiaként. Gyermek és fiatalkoráról szinte semmit sem tudni, valószínűsíthető hogy 1549-től 1550-ig a Nyitra melletti Gimes (Ghymes) várának várnagya volt. Ami biztos, hogy 1552-ben 250 puskása élén érkezett meg Eger várába, így Bornemissza nem csak a regényben, hanem a valóságban is az 1552. évi nagy egri katonai siker egyik kulcsszereplője volt. Cecey Éva Gergely deák feleségeként való szerepeltetése viszont pusztán Gárdonyi írói fantáziájának gyümölcse. Bornemisszának a valóságban két felesége volt, az első Fügedi Erzsébet, halála után a második Sygher Dorottya volt: házasságkötésük 1554 januárjában az egri várban történt. Gergelynek négy gyermekéről bizonyíthatóan tudunk; név szerint: Orsolya, Kató, György és János. Ezt követően, miután megjárta kétszer Bécset, 1554. október 17-én egy portya során Pásztó környékén török fogságba esett: az egri ostrom egyik török parancsnoka, Veli hatvani szandzsákbég lépre csalta egész csapatával együtt. Valamennyi fogoly Hatvanba került, de Bornemissza nem sokáig maradt itt, mert 1554. november 1-én már a budai pasa tömlöcének rabja lett. Mindössze két napos budai fogsága alatt megírta ismert végrendeletét, majd 1554. november 3-án elindították Isztambulba, ahová az ott tartózkodó Verancsics Antal szerint december 12-én érkezett meg. Budáról útja Isztambulig tehát 39 napig tartott. A török fővárosban Gergely a Yedikülában raboskodott. Felesége 1555 januárjában levélben kérte Nádasdy Tamás nádort, hogy járjon közbe szabadulása érdekében, a közbenjárás azonban sikertelen volt (vagy meg sem történt). Kara Ahmed pasa, Eger várának sikertelen ostromlója 1555 szeptemberében – talán bosszúvágytól vezérelve – akasztatta fel az akkor 29 éves Bornemissza Gergelyt. A nagyvezírré lett albán származású Kara Ahmed pasa sem kerülhette el sorsát: a mindenható Hürrem szultána (ki más?) intrikái nyomán megfojtották. A Héttoronyban meghaltak tetemeit – tekintet nélkül származásukra és rangjukra – a leírások szerint a Vérkútba (https://moly.hu/karcok/1009577) vetették. Nagy valószínűséggel ez a méltatlan verem a végső nyughelye Bornemissza Gergelynek is.

Kapcsolódó könyvek: Gárdonyi Géza: Egri csillagok · Nemes János: Egri harangok · Sugár István: Bornemissza Gergely deák élete

Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Nemes János: Egri harangok
Sugár István: Bornemissza Gergely deák élete
5 hozzászólás
>!
bogcica
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Kép (google) Ogden (gyönyörű!):
https://www.google.hu/search…
„Két órakor az utasok kiszálltak Ogden állomáson. A vonat csupán hat órakor indult tovább; Mr. Foggnak, Mrs. Audának és két útitársának maradt hát idejük, hogy az ogdeni állomásról elágazó helyi vasúton felkeressék a Szentek Városát. Két óra bőségesen elég erre az ízig-vérig amerikai városra; mivel ízig-vérig amerikai, egészen egy kaptafára készült az Unió összes többi városával: ez is roppant sakktábla, rideg, hosszú vonalakkal; rajtuk, Victor Hugót idézve: “a derékszögek síri szomorúsága”. A Szentek Városának alapítója sem tudta leküzdeni az angolszászokra jellemző szimmetriaszomjúságot. Ebben a furcsa országban, ahol az emberek tagadhatatlanul az intézmények alatt maradnak, minden “szögletes”: városok, házak, ostobaságok.”
Huszonhetedik fejezet
Egyéb ízelítő a vasútról:
http://kalandozok.blogspot.hu/2015/06/bee-brown-transzk…

Kapcsolódó könyvek: Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül · Dee Brown: Vasút a Vadnyugaton

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül
Dee Brown: Vasút a Vadnyugaton

Kapcsolódó alkotók: Jules Verne · Victor Hugo · Dee Brown

>!
Zsákmányállatka P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Aya Irini – Isztambul
Az Aya Irini Isztambul egyik legrégebbi bizánci temploma. Nevét Szent László lányáról, Piroskáról (Priszka) kapta, aki Irén (Eirine) néven lett bizánci császárnő. A Komnenosz János bizánci császárhoz 1104-ben feleségül adott magyar királylány nyolc gyermeket hozott a világra, melyből ketten (Alexiosz és Emánuel) később szintén császárok lettek. Eirine Konstantinápolyban több ispotályt, valamint egy monostort is alapított. Az elesettek védelmezőjét halála után szentté avatták.
A bejutás a templomba napközben lehetetlen, már messziről elhessegetik a kiváncsiskodókat. Csak a koncertek idején látogatható, rendkívül szigorú beléptetési protokollt követően. A koncertek legtöbb esetben ingyenesek és hetente két-három alkalommal rendezik.
Ez a keresztény templom azért kerülhette el a „mecsetesítést” mert a város bevétele után az ottomán hadsereg lőporraktára lett. Elhelyezkedése miatt könnyen védhető és, bár a Topkapi területén belül volt, biztonságos távolságra esett a szultáni szerájtól.

Kapcsolódó könyvek: Magyar Zoltán: Az Árpád-kori szentek legendái · Nagymihályi Géza: Árpád-házi Szent Piroska

Magyar Zoltán: Az Árpád-kori szentek legendái
Nagymihályi Géza: Árpád-házi Szent Piroska
>!
Georginanéven 
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Jennifer megmutatott a nevezetes épületek közül néhányat, a karcsú, fehér stukkós városházát, amelyik egyik kedvenc írójának, Flannery O'Connornak volt gyermekkori otthona, a gyönyörű Andrew Low-házat az Albercorn Streeten, és a Poetter Hallt, a román stílus megújhodásának szépséges, vörös téglás gyöngyszemét, amely most a Savannah Képzőművészeti Egyetemnek adott otthont. (USA – Savannah)

http://lowcountrystudios.com/wp-content/uploads/2012/02…

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-o/06/dd/2…

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/06/dd/2…

http://hamilton-turnerinn.com/wp-content/uploads/2016/1…

https://www.scad.edu/sites/default/files/media/Faciliti…

Kapcsolódó könyvek: Tasmina Perry: Ház a Naplemente-tónál

Tasmina Perry: Ház a Naplemente-tónál