!

Itt jártam zóna

>!
ScarlettBlair P
Itt jártam

Hoztam egy összegző bejegyzést arról, hogy eddig melyik helyeket csodáltam meg az alábbi könyvből :)

https://scarlettblair.blogspot.com/2018/09/1000-places-…

Kapcsolódó könyvek: Patricia Schultz: 1000 Places To See Before You Die

Patricia Schultz: 1000 Places To See Before You Die
>!
Mária P
Itt jártam

Sárszentlőrinc – Lázár Ervin Emlékház

Kapcsolódó könyvek: Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Kapcsolódó alkotók: Lázár Ervin

>!
Mária P
Itt jártam

Felsőrácegresi elemi iskola (ma iskolamúzeum): Lázár Ervin itt tanult két iskolai félévet 1942–1950 között
Emléktábla avatás: 2009. május 31.

Kapcsolódó könyvek: Lázár Ervin: A valóság íze

Lázár Ervin: A valóság íze

Kapcsolódó alkotók: Lázár Ervin

2 hozzászólás
>!
TiszlaviczMarcsi IP
Itt jártam

Augusztus végén Rab szigetén nyaraltunk. Egy nap esett az eső, akkor néztük meg a várost :)
A szobor a sziget védőszentjét, Szent Kristófot ábrázolja, aki egyben az utazók védőszentje is. (A szentet legtöbbször gyermekkel a vállán ábrázolják, amint átkel a vizeken. Egyetemista koromtól kezdve sokat utazom, elmaradhatatlan „kellék” nálam a Szent Kristófot ábrázoló kulcstartó – babonaság vagy mély hit, ki minek nevezi.)
A kép hátterében a Szent Kristóf templom tornya látható – fel lehet menni egészen a tetejére, de csak bátraknak ajánlott – az utolsó két lépcsősor és a kijárat a toronytetőre előveszi az emberből a tériszonyt :)

5 hozzászólás
>!
Olympia_Chavez P
Itt jártam

Hétvégén a Poprádi-tónál. Itt még jó időben. :-)

>!
Lénaanyukája P
Itt jártam

Oxigén Adrenalin Park. Mátrafüred és Mátraháza közt, csodás környezetben, a volt kőbánya területén. Kicsik és nagyon is megtalálják a kedvükre való szórakozást. Nézegettem az átfordulós hintát, de nem mertem kipróbálni, mert gyáva kutya vagyok. Bezzeg a kislányom mindenre felmászott. Én meg közben gyönyörködtem a kilátásban.

3 hozzászólás
Hirdetés
>!
Bla IP
Itt jártam

Utazásom előtt elővettem néhány könyvet, hogy felidézzem a múltat. Jó régre visszanyúlva ismerjük Ausztria történetét, az egészen az őskőkorszakig nyúlik vissza. A vaskorban itt volt a hallstatti kultúra központja. A mai Ausztria területe nagyrészt a Római Birodalom Noricum és Pannonia provinciáihoz tartozott. Miután germánok és szlávok települtek be, a 10. században létrejött az Osztrák őrgrófság. 1156-ban a Német-római Birodalom független hercegségévé vált. 1278-ban a Habsburg-család szerezte meg a hercegséget, amely az Európa jelentős részét magába foglaló Habsburg-birodalom kezdetét jelentette. 1806-ban létrejött az Osztrák Császárság, majd az Osztrák–Magyar Monarchia. Bár az első világháborúban a Monarchia szétesett, s az Osztrák Köztársaság csak a volt birodalom németlakta területeinek legnagyobb részét tarthatta meg, gazdagon iparosodott terület maradt. 1938-ban a náci Németország ugyan annektálta Ausztriát, de az a második világháború után újból független köztársasággá vált. Ausztria 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.
Az Ausztriában utazó benyomásai igen kedvezőek lehetnek. Nemigen lát gondozatlan területet. Salzkammergutban, ahol sokan élnek az idegenforgalomból a domboldalak az utolsó négyzetméterig rendszeresen nyírtak, senki nem rak le sehová építési törmeléket, nincs szétszórt szemét, hulladék, minden olyan rendezett, mintha a lakosság csak ezzel foglalkozna. Kicsit irigylem őket ezért a csodálatos környezetért, sebzett szívvel gondolok a trianoni Magyarországra. Mert ez bizony jelentős előnyt biztosít számukra, pl. Magyarországhoz képest. Elismerem én a Hortobágy és a kilenclyukú híd sajátos szépségeit – Petőfi is odavolt érte – de ez összehasonlíthatatlanul csekélység pl. ezekhez a hegyi tavakhoz, a 2000 métert is elérő bércekhez, a táj változatosságához képest, amely összehasonlíthatatlanul nagyobb vonzerőt képvisel, mint hazánk sok helyütt sík felszíne.
Nem is beszélve arról, hogy a korábbi évszázadok során a Habsburg uralom, valamint a Monarchia idején a két ország viszonya nem volt viszonos, hanem hazánk alá volt rendelve Ausztriának, s ez a szerződések, a kereskedelem, a gazdaságfejlődés minden részletére rányomta bélyegét. E több évszázadon keresztül fe nnálló hátrányos helyzetet, ill. az ebből következő gazdasági elmaradást ma is érzékelhetjük. Persze nemcsak e bből adódik a különbség a két ország belső viszonyait, életszínvonalát vagy GDP-jét tekintve, hanem mindenkori politikusaink helyes vagy helytelen döntéseiből is jelentős hátrányt sikerült összeszednünk. S ez a hátrány nem csökkenni látszik, bármennyire is ezt olvashatjuk a jelenlegi kormánypropagandában.
Szóval néhány napot itt töltöttem Ausztriában, s zongorázni tudnám az otthonihoz képest a különbséget. Ezt persze az itt és ott élők különbözősége is okozza, de úgy tűnik, itt lényegesen kevesebb a „közlegelők” szabályait megsértő – ha egyáltalán van, ill a mások rovására dezertőr magatartás, amely bármely szemlélőnek lépten-nyomon szembetűnik minálunk. Ezt érzem tán a legjelentősebb különbségnek, amelyen javítva gyors pozitív változást érhetnénk el. Persze tudom, amikor emberek saját létükért köszködnek, szegénységüket képtelenek legyőzni, nemigen jut eszükbe az ország dolga, sorsa, kinézete. S ha a politika nem az ország egészének jobbításáét célozza, csak egy kisebbségét, akkor ezen állapoton nem is igen tudunk változtatni. Ezek jutottak eszembe Salzkammergutban.

„Lehet, hogy máshol jóbb, de mi, akár tetszik, akár nem, itt vagyunk.”

Kapcsolódó könyvek: Karl Vocelka: Ausztria története · Koronczai Magdolna (szerk.): Ausztria · Pethő Tibor – Szombathy Viktor: Ausztria · Paál Ferenc: Ausztria · Erich Zöllner: Ausztria története · Alfons Huber: Ausztria története I-III.

Karl Vocelka: Ausztria története
Koronczai Magdolna (szerk.): Ausztria
Pethő Tibor – Szombathy Viktor: Ausztria
Paál Ferenc: Ausztria
Erich Zöllner: Ausztria története
5 hozzászólás