!

Itt jártam zóna

>!
Ibanez MP
Itt jártam

Ma Cittadella városába látogattam el, ami bár csak fél órára van tőlünk (alig 20 km), még sosem került fel a kirándulási listámra. Itt volt az ideje, hogy megnézzem ezt a kis városkát és erődítményét.

A várost elég későn, a XIII. században alapították. Padova (amelyhez tartozott és tartozik most is) konfliktusba keveredett Vicenza és Treviso városokkal. Ez utóbbi egy katonai erődítményt létesített, melyre válaszul Padova megépítette Cittadellát. Benvenuto da Carturo tervezte a várost, s majdnem kör alakú formát kapott az erődítmény. Az 1400-as években a Velencei Köztársaságé lett a város, melynek uralma alatt sokat fejlődött. Később a Lombard-Velencei Köztársaság megalakulásakor csatolták vissza padovai területként.

A Camminamento di Ronda során az erődítmény falán lehet teljesen körbemenni. Négy kapuja van, ezek közül a Porta Bassanese (Bassano-i kapu) az, ahol indul a túra, 5 euróba kerül a jegy. Pontosan átellenben (tehát a félkörnél) található egy kijárat (de visszamenni nem lehet), az archeológiai múzeum, egy kis ajándékbolt és egy panorámaterasz (ekkor látunk rá pontosan a város közepén magasodó dómra elölnézetből), ahol egy középkori ruhás papírmasé bigyula is volt, naná, hogy nagy nehezen belefotóztam magam :-D

Most, hogy a kört megjártam, azt mondanám, hogy érdemes csak félkört tenni, és a városon keresztül visszatérni a kiindulópontra. A teljes kör amúgy kb. egy órát vesz igénybe. Nagyon hasonló Dubrovnik városához, bár itt jóval szűkebb a sétaút, kényelmesen egy embernyi hely van. Amire felfigyel az ember: a fal „alatt” a kertek mindegyike gyönyörűen karban van tartva, lenyírva, semmi szemét, szinte „angolosan” rendben tartott kertek (meg is kérdeztem a végén a jegyárusító lányt, hogy van-e valami rendelet erre… nem tudta, azt mondta, lehetséges, bár az is lehet, hogy csak a tulajdonosok önmaguk becsületére tartják ilyen tisztán az udvarukat, kertjüket… arra viszont van rendelet, hogy a faltól x méter távolságig nem lehet semmit építeni).

Az óváros a négy kapu közötti főutakból és még pár kisebb utcából áll, percek alatt elérhetünk a központba. A falon kívül egyrészt a fal alatt vezet körbe egy sétaösvény, másrészt a falakat kívülről szegélyező folyó túloldalán is körbe lehet járni, ez ajánlottabb, hiszen szuper fotók készíthetőek (legfelső fotó). Parkolni egyrészt a Bassanói kapu alól nyíló parkolóban lehet (az óvárosba csak engedéllyel lehet behajtani), vagy a külső körön (én ott parkoltam, árnyékban, 20 centes óránkénti parkolódíjért), valamint egy utcával kintebb akár ingyenesen is.

7 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Itt jártam

A Királyréti Erdei Vasút a budapesti iskolák osztálykirándulásainak kedvelt helye, én is 1988-ban, nyolcadikosként voltam utoljára. Pedig csodaszép, nincs is messze, nem is drága. Utána egy séta a nagymarosi Duna-parton, és meg is van a vasárnapi program.

1 hozzászólás
Hirdetés
>!
dogwhisperer P
Itt jártam

Tudjátok, nekem Szlovénia egy nagyon semleges hely volt, de a bledi tavat nagyon meg szerettem volna nézni. El is mentünk, nyaralásunk első állomására, ami egy konkrét csoda. Nem is akartunk eljönni, pedig én annyira vártam Olaszországot.. Most visszamennék abba a gyönyörű kincsesládába, ahol a házak ablakában muskátli van, az emberek kedvesek és ha kilépsz a szabadba eláll a lélegzeted. Augusztusban visszajövünk. :)