!

Irodalmi díjak zóna

>!
Csabi MP
Irodalmi díjak

Lábass Endre kapta idén a Mészöly-díjat Árnyékkereskedő 1-3 (Üvegsziget, Varázscsomó, Mutabor) című esszéregényéért.
http://www.litera.hu/hirek/labass-endre-meszoly-dijas

Kapcsolódó könyvek: Lábass Endre: Árnyékkereskedő 1–3.

Lábass Endre: Árnyékkereskedő 1–3.

Kapcsolódó alkotók: Lábass Endre

5 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Irodalmi díjak

…A 2012-ben alapított, 50.000 euró díjazású, az alapító Szőcs Géza által költészeti Nobel-díjnak megálmodott Janus Pannonius-díj lehet, hogy sok mindenre alkalmas, egyre biztosan nem: nem közvetít a külföldi és a hazai szcéna között. Minden évben elhoz egy ismert külföldi költőt Magyarországra, ez tény, és minden évben meg is jelenteti ennek a költőnek a kötetét magyarul, ráadásul még a díjazottak (vagy a jelöltek) névsorával sem lenne nagy vitánk – csakhogy mindezt úgy teszi, mintha direkt az lenne a célja, hogy hozzáférhetetlen és hatástalan legyen az egész. A díjátadó zártkörű és nincsenek nyilvános kísérőeseményei sem, a kötetek pedig lényegében beszerezhetetlenek.
Mintha egy zárt klub hóbortja lenne az egész, Szőcs magándíja, a köz pénzén, persze.
m.magyarnarancs.hu/pislogo_szobrok/hiaba-hazudjuk-azt-hogy-vilagraszolo-a-magyar-kolteszet-108838

6 hozzászólás
>!
janetonic P
Irodalmi díjak

Dunajcsik Mátyáshoz eljutott a Merítés-díj :)

A képet innen loptam:
https://www.facebook.com/photo.php…

Kapcsolódó könyvek: Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

Kapcsolódó alkotók: Dunajcsik Mátyás

3 hozzászólás
>!
tengshilun IP
Irodalmi díjak

Idén a Merítés-díj próza és líra kategóriák díjai nem a Moly-szülinapon, hanem egy héttel később, éppen tegnap este kerültek átadásra, és nem máshol, mint a Magvető Caféban.
Kellemes kis este volt. A mai hóesést megelőző, első igazi fogvacogtató téli este sötétedett ránk, amikor (közel sem váratlanul) betoppant Árvai Judit és Grecsó Krisztián. Egy hosszú és forró kávé (az én oldalamon), és két pohár fehér bor (az ő felükön) közbeni beszélgetés alatt az est másik díjasa, Varró Dani is megérkezett. @Ciccnyog konferálta fel az estet (mint az esemény szervezője), és lelkes taps kíséretében @AeS moly közreműködésével átadta a díjakat az érdemeseknek (itt most csaltam, mert valójában három díjazott volt: Grecsó Krisztián és Varró Dani mellett Krasznahorkai László is bekerült a Merítés-díj tulajdonosai közé, de az ő nevében a Magvető kiadó igazgatója, Dávid Anna vette át az elismerést).
Az est @Kuszma irányította beszélgetéssel folytatódott: sok nevetéssel, némi meghatódással és a túlzó olvasói reakciók fölötti merengéssel (amelynél Varró Dani – Lackfi János nyomán – arra jutott, hogy nem gond a haragos/dühödt felhördülés sem, hiszen heves reakciót vált ki az olvasóból – és mi más lenne a költészet feladata, mint hogy atomi szinten reakcióba lépjen vele?) Apropó, az irodalom/költészet feladata: Varró Danit – ha valamivel lehet – akkor a “költészet feladata” című tézissel lehet felzaklatni, mármint azzal, hogy a költészetnek feltétlenül van/kell, hogy legyen feladata. Grecsó Krisztián kicsit más kérdés latolgatása közben azt mondta magáról, hogy kisgyermek kora óta szinte mániákusan érdekli a család és a közösség sorsa és történelme, amely szenvedélyből származnak végső soron prózai írásai. Az immár Merítés-díjas Jelmezbál utáni kötete, a nemrég megjelent 30 év napsütés a maga novelláival mintegy “válogatás” az elmúlt 20 év rövidebb írásai közül (best of Grecsó), sőt, ha minden úgy alakul, ahogy Krisztián tervezi, két további regényének fontos alakja is megtalálható ebben a novelláskötetben. Írónk azt is elárulta, hogy inkább nappal ír, mivel az irodalmi-zenés szcénához kötődő fellépős-elmenős programok általában este vannak, így azok előtt talál magának időt az újabb írások megszülésére.
Kiderült az is, mit gondol a költő a Bögre Azúr és a Mi lett hova? című kötetek különbségéről: a Mi lett hova? írója “idegesebb”, a versekben is megjelenik ez az állapot, mint a költemények egyik gyakori alaphangja. És persze közben eltelt tizen-egynéhány év, ami alatt költőnk nemnyelvtanttanult ugyan nem komolyodott (hál’ Istennek), de elképzelhetőnek tartja, hogy néhány év múlva saját öregedése és időközben kamasszá cseperedő gyermekeinek esetleges szemtelensége lehet verseinek egyik komolyabb forrása.
Krisztián a beszélgetés folyamán több, Danival megélt régi-kedves történetet is elmesélt, melyekből ízelitőnek álljon itt a következő: Krisztián és Dani évekig leveleztek egymással (sajnos valószínűleg ezek az írások már egyiküknek sincsenek meg), amikor is egyik alkalommal Krisztián fővárosipolgármesterihivatalos borítékot kapott. Úristen – mondta Krisztián – de hisz írt a Demszky! Mikor azonban a boríték kibontásra került, kiderült hogy Dani levele rejlik benne, aki elnézést kért a levélben, mondván, csak ilyen boríték volt otthon. :)

Végül, de nem utolsósorban a közönség is kérdezhetett a művész uraktól, amit ki is használtunk, a művész urak nagy megelégedésére (a beszélgetés után én még külön odamentem Danihoz, hogy biztosítsam őt afelől, hogy érdemes szabadverseket írnia, aminek nagyon örült). :)

Mert minden olyan, mintha báró Wenckheim éppen jelmezbál idején tért volna haza.
Vagy mi is lett…hova?

UI: a képen „elrejtettünk” egy plusz főt, aki először megtalálja és megfejti, ki az, távmantrában kap tőlem egy nagy adag molyenergiát, amivel egy hét alatt a moly összes kihívását teljesíteni tudja!

Kapcsolódó könyvek: Grecsó Krisztián: Jelmezbál · Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér · Varró Dániel: Mi lett hova?

Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
Varró Dániel: Mi lett hova?

Kapcsolódó alkotók: Grecsó Krisztián · Varró Dániel · Krasznahorkai László

33 hozzászólás
Hirdetés
>!
vargarockzsolt P
Irodalmi díjak

„A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata minden évben díjazza az adott esztendő legjobbnak ítélt irodalmi alkotásait, köteteit. 2017-ben Az Év Legjobb Könyve díját Lövétei Lázár László: Alkalmi című verseskönyve; 2017 Könyv Nívódíjait Terék Anna: Halott nők című verseskönyve és Majoros Sándor: Az ellenség földje című elbeszéléskötete kapta.”

A |Merítés-díj zsűrije, meg a kortárs magyar irodalmi rovat szerkesztője mit szól ehhez?
Itt a molyon ezek a szerzők és művek szinte teljesen visszhangtalanok.

28 hozzászólás
>!
akimojka P
Irodalmi díjak

Ha már korábban kitettem, akkor ezt is.
Czinki Ferenc, Potozky László és Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje. A kortárs magyar irodalom fiatal alkotóit támogató díjat 2017-ben ötödször adják át, ez alkalommal november 30-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Érdekesség, hogy Závada Péter harmadik alkalommal kerül be a Top3-ba.

Forrás: Litera
http://www.litera.hu/hirek/megvan-a-horvath-peter-iroda…

Kapcsolódó könyvek: Czinki Ferenc: A pozsonyi metró · Závada Péter: Roncs szélárnyékban · Potozky László: Égéstermék

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró
Závada Péter: Roncs szélárnyékban
Potozky László: Égéstermék
10 hozzászólás
>!
Csabi MP
Irodalmi díjak

Kiosztották az idei Goncourt-díjat. Eric Vuillard: L’ordre du jour (Napirend) című regénye kapta az elismerést. A könyv a nácik és az ipari nagyvállalatok kapcsolatát írja meg.
https://librarius.hu/2017/11/06/rovid-de-nagy-ereju-ira….
Úgy tűnik, a szerzőnek eddig nem jelent meg magyarul könyve. Remélhetőleg ezt hamar lefordítják.

6 hozzászólás
>!
encsy_eszter
Irodalmi díjak

(szak)irodalmi díj :)

"Bódi Katalin, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója alapvetően a felvilágosodás irodalmának tudósa, ugyanakkor szakmai odaadással fordul mind a társművészetek (elsősorban a színház és a vizuális művészetek), mind a kultúratudomány irányzatai (említhetjük akár a gender studies-t, akár az emlékezethelyek teorémáját), mind a magyar kortárs irodalmi fejlemények, mind a francia irodalom különböző szövegei felé.
Az Alföld-díj átadásával november 7-én 20.30-tól a Nagyerdei Víztoronyban invenciózus értekezői, kiterjedt kritikusi és példás oktatói tevékenységét ismerik el és köszönik meg a folyóirat szerkesztői."