!

Irodalmi díjak zóna

balagesh IP>!
Irodalmi díjak

Az elmúlt években ilyenkor már átadtuk a Merítés-díjakat a próza és a szépirodalom kategóriában link, és izgatottan készültünk a 11. Moly-szülinapra link, ahol a gyermek és az ifjúsági kategóriák győzteseivel szerveztünk beszélgetést. 2020 azonban ezen a téren is felrúgta a terveinket, szokásaink kényelmes hintajából az útszélre lökött poroszkálni…
Ugyanakkor most történik meg az, ami a Merítés-díj szempontjából mindig is a legtermészetesebb lett volna: a szöveges értékelések, a benyomások egyeztetése, a tízes listák kihirdetése, a szavazás és az eredményhirdetés után most a beszélgetések is a netre költöznek.
Bár szeptember elején még lazán lehetett volna élő rendezvényeket szervezni, sőt különféle biztonsági előírások mellett még ma is zajlik néhány esemény, mi már akkor úgy éreztük, hogy nincs jogunk senkit további veszélybe sodorni, nincs jogunk tovább növelni az amúgy is magas megbetegedési kockázatot. Nyugodtan mondhatom, hogy közösségileg felsorakoztunk a mögé a gondolat mögé, hogy igenis minden élet számít.
Felelősen gondolkodva még a szükségesnek mondott emberi érintkezések egy része sem tűnik elkerülhetetlennek, a személyes élmény egy kulturális szórakozás keretében pedig, legyen bármennyire feltöltő, inspiráló, bármennyire is adjon szárnyakat a nehézségek közepette, mégiscsak a luxus kategóriája.
Úgy döntöttünk tehát, hogy a díjnyertes szerzőkkel igyekszünk on-line interjúkat készíteni, és ezeket egy Facebook-eseményen osztjuk meg, illetve utána feltöltjük majd a díj Youtube-csatornájára is. link

Új nekünk ez a műfaj. Olvasók vagyunk, az érdeklődésünk nagyobb a technikai tudásunknál, de nagyon bízunk benne, hogy még így is, ezeknek a beszélgetéseknek a révén tudunk valami pluszt adni, tudunk segíteni abban, hogy egy kicsit felemeljétek a tekinteteteket a földről.
Azzal a határozott kijelentéssel zárom ezt a bevezetőt, hogy amint az idő jobbra fordul, lesz tavasz meg lágy kenyér, és a kockázat mértéke egy új korszak szintjén normalizálódik, mindenképpen szervezünk majd élő beszélgetéseket is, pótoljuk a találkozásokat, de akkor is készítünk majd felvételt!

Az online díjátadó keretében a díjazott könyvekhez kapcsolódó felvételeket, online interjúkat és/vagy felolvasásokat Facebook-eseményen lehet meghallgatni december 4-én, 5-én és 6-án! Az eseményt itt találjátok:
https://www.facebook.com/events/428490081876256

További részletekért kövessétek Facebook-oldalunkat! link
A bejegyzés a díj honlapján is megtalálható Rendhagyó díjátadó címmel: link

gályanapló P>!
Irodalmi díjak

Nem csak első regény, hanem egyenesen első könyv, egyből Booker. Főszereplő alkoholista, de nem férfi, hanem nő. És saját sztori (édesanyja sztorija), magyarul marad a sajátélményes traumairodalom, mint trend. Kíváncsi vagyok, milyen mélyre megy.
https://24.hu/kultura/2020/11/20/booker-dij-2020-dougla…

EnMagam P>!
Irodalmi díjak

Hogy van az, hogy az idei Irodalmi Nobel-díjas Louise Glück költőnőnek még nem jelent meg egy kötete sem magyarul? Pedig nem valami nehezen hozzáférhető nyelven, hanem angolul alkot. Kissé furcsállom.

2 hozzászólás
balagesh IP>!
Irodalmi díjak

A Svéd Akadémia, úgy tűnik, mindig tud meglepetést okozni. Bár a várakozásoknak megfelelően egy észak-amerikai költőnőt díjaztak a 2020-as irodalmi Nobel-díjjal, az nem az igazán várt és sokat emlegetett Anne Carson lett, hanem Louise Glück, akinek a neve csupán idén bukkant fel az esélylatolgatók körében. A díjat az tette különösen váratlanná, hogy ő idén már kapott egy komoly díjat Svédországban. Év elején nyerte el a kétévente kiosztott Tranströmer-díjat, amelyet a Nobel Bizottságban is kulcsszerepet betöltő Per Wästberg elnökletével ítéltek neki. Éppen ezért gondolták sokan, hogy Wästberg talán egy ilyen duplázást nem szervezne le.
A díjazott személyét alapvetően pozitívan ítélik meg, egyrészt mivel hagyományosan értelmezett irodalmi alkotó, illetve legalább nem európai, nem férfi és nem prózaíró kapta a kitüntetést. Ehhez képest az, hogy egy újabb angol nyelvű, egyesült államokbeli alkotó a választott személy, jelen esetben szóra sem érdemes. Külön kiemelik több helyen, hogy ez a választás kellő ellenpontja Bob Dylan díjazásának, noha nem ellensúlyozza azt a tényt, hogy Dylan díjazása idején John Ashbery még élt, márpedig nagy amerikai költőként ő érdemelte volna ki leginkább a díjat. Ugyanakkor a Svéd Akadémia ezúttal is egy olyan életművet emelt ki, amely a sok szakmai elismerés dacára az irodalmi életben talán nem kapta meg eddig a kellő figyelmet. Ez jellemző az Akadémiára, amely a legelismertebbeket gyakran hanyagolja, talán azért, mert nekik nincs szükségük hírnevük további megerősítésére.
A mellékelt fotón a költőnő egyeteme, a Yale hirdeti büszkén a sikert:
link
Zárásul még egy podcastet ajánlok, amelynek segítségével meg lehet őt kicsit ismerni: link

Kapcsolódó alkotók: Louise Glück

virezma P>!
Irodalmi díjak

Izgalmas várakozást követően örömmel jelentem be a Merítés-díj líra kategóriájának eredményét:

A közönségszavazáson a legtöbb szavazatot kapta:
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ki-kapja-a-lira-kategoria-kozonsegdijat

A zsűri szerint a 2019-es év legjobb verses kötete:
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Nem a szemetek káprázik, mindkét kategóriában a mester győzedelmeskedett.

Érdekesség, hogy a pontozásban nagy volt a szórás, négy másik kötet is első helyre került az egyes zsűritagok egyéni sorrendjében. De hogy melyek, azt nem árulom el. Nem szeretnék senkit kiemelni, olvassatok kortárs lírát, és fedezzétek fel magatoknak!

A zsűri tagjai:
@Biedermann_Izabella, @Jucundus, @lencsemate, @Littlewood, @lzoltán, @_selene_, @virezma

A borítóképet @Csabi készítette.

Kapcsolódó könyvek: Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
3 hozzászólás