!

Inside My Head Olvasókör | IMHO zóna

>!
Meguliuna
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok!

A második körre Lewis Carroll: Alice Csodaországbant választottam.
Ezzel a történettel korábban semmilyen kapcsolatom nem volt. Egyetlen emlékem sem köthető hozzá a gyermekkoromból. Valahogy mindig elkerültem, sosem érdekelt a történet. Így felnőtt korban elolvasva már értem, hogy miért. Annyira groteszk volt az egész sztori, annyira elrugaszkodott a valóságtól. Bár valahogy jobban szeretek kevéssé valóságos történeteket olvasni. Mégis úgy éreztem, hogy néha a szerző már túlzásokba esik.
Ami zavart a történetben az Alice alakjának egyszerűsége, sokszor az értetlensége és tudatlansága. Tudom, hogy Alice a történetben kislányként szerepel, bár az nem derült ki számomra, hogy mennyi idős, csak annyit lehet róla tudni, hogy már iskolába jár. Biztosan alsó tagozatos lehet, olyan 3. körülre saccolom. De az egyszerűsége ellenére mégis szerethető volt a karaktere. Megismerkedik egy csomó más termtménnyel, akiknek a többsége szintén szerethető volt.
Összességében úgy gondolom, hogy a könyv jó példát nyújt arra, hogy serkentse a kisebb gyerekeket az olvasásra, sőt akár a nagyobb vagy a felnőtt korosztályt is le tudja kötni. Irodalmi klasszikusról van szó és ezért úgy vélem méltán szerepel a népszerű könyvek listáján. Fontos, hogy ne csak mai szerzők, hanem a klasszikus irodalom is képviseltesse magát ezen a listán.
Így utólag nagyon örülök, hogy elolvastam. Mindenképpen elolvasom a folytatását és mindenkit csak erre tudok buzdítani.

https://moly.hu/konyvek/lewis-carroll-alice-csodaorszagban/en-es-a-konyv/meguliuna

Kapcsolódó könyvek: Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Lewis Carroll: Alice Csodaországban
>!
annaalma00
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok :) Jöttem a második körömmel, ami a Leigh Bardugo – Six of crows vagy is a hat varjú könyve volt.
Már az első oldalakból éreztem, hogy ezt a könyvet nekem írták. Eddig ettől a Grisa világtól elégé távol tartottam magam, de tényleg annyira imádja ezt a könyvet mindenki, hogy nekem is el kellett olvasnom. Hát nem csalódtam. Imádni való könyv, az elejétől a végéig, és nagyon remélem, hogy a kiadó csipkedi magát, és minél hamarabb hozza a folytatását ennek a könyvnek, mert az első sorban fogok állni a boltban, hogy megvehessem.
Hogy miért lett ez a könyv felkapott? Először is a stílusa miatt. Nagyon jók a szereplők, és kifejezetten tetszett a nézőpont váltás. Az írónő mindig annyit mutatott meg amennyit akart, és nem lehet rájönni a csavarokra. Nagyon izgalmas a könyv az elejétől a végéig, nem hagyja az olvasók figyelmét lankadni, és ez nagyon jó. Másodszor, hogy a világ amit felépített nagyon jól működik, és a szereplőkön látszik, hogy nem csak egy síkú karakterek, hanem gondosan oda lett figyelve rájuk. Annyira megszerettem ezt a világot és az írónő stílusát, hogy a rossz vélemények ellenére neki fogok állni az árnyék és csont könyvnek is. Sőt, amint kijön a sorozat annak is egyből neki állok. Egy vicces, és izgalmas könyv ez, amitől mindenki eldobja az agyát, és szerintem a folytatás is lesz ennyire jó. Legalábbis remélem. Így előre láthatólag a befejező kötet is felkapott lesz majd, és szerintem ezt meg is érdemeli.

2 hozzászólás
>!
rohanoazis P
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Szervusztok! Ebben a körben Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihül c. könyvét válaztottam. Szerintem nem toplistás. Tudom, nagyon felkapott, az eredeti színdarab – mert, hogy először az volt – díjat is kapott Japánban. Az ötlet valóban kiváló, sajnos az írónak nem telt többre, mint érzelgős, hollywoodi ízlésű könyvre. Pedig a téma drámai, nem melodrámai – szerintem.

Mert a fenti karcom rövidnek találtatott, tehát kissé hosszabban. A könyv témája drámai. Röviden arról szól, hogy kaphatsz egy esélyt visszamanni életed egy pillanatához. Ahhoz, amikor nem montad ki a legfontosabb szavakat a másiknak. Akinek ezért vagy azért már nem fogod tudni soha elmondani. A visszamenetel feltételei között van két nagyon fontos – persze mind a négy, illetve öt az, de ez a kettő igazán –, hogy a visszamenetel nem változtatja meg a jelent, és hogy csak annyi időd van, amíg ki nem hül a csésze kávéd.
Maga a négy élettörténet is érdekes. A helyzetek kezelése is majdnem jó. És ezen a majdnemen megbukik a könyv. A drámából szirupos melodráma lesz. Mind a négy esetben, talán a második kivételével. Túlírt, könnyes-szerelmes történetekké silányulnak vissza. Lehet, a fordítás az oka, de ezt megítélni nem tudom. Szerintem sajnos nem jó a könyv. Lehetne pedig, nagyon is.
https://moly.hu/konyvek/kavagucsi-tosikadzu-mielott-a-kave-kihul/en-es-a-konyv/rohanoazis

Kapcsolódó könyvek: Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl
2 hozzászólás
>!
Sára_Tábi
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok! A második körben léptem be, és Sarah J. Maas – Crown of Midnight, azaz Éjkoronát olvastam el. @Ngie

Akinek talán nem tetszett az első rész, annak mindenképpen ajánlom a második részt, mert garantáltan nem tudja majd letenni. Igaz, az első fele annyira nem fogott meg, de utána beindultak az események. Abszolút megváltozott a véleményem a főszereplőről, ami elmondható Dorian Havilliardról is.

Szerintem teljesen megérdemli a toplistás jelzőt, hiszen meg van benne minden, amit egy YA regény sorozattól elvárunk. Szerelem, izgalom, dráma, és persze fantasy amivel mindig le lehet láncolni az olvasót. A könyv olvasása közben érződött számomra egy kis Tűz és Jég dala, de ez egyáltalán nem negatívumkánt tudom felsorolni. Inkább előnyként, mert kedvet kaphatunk az előbb említett regényhez, és még jobban beleáshatjuk magunkat a nagyon izgalmasan felépített mágia világba. Egyetlen negatívumot tudok felsorolni, az pedoig hogy néhol a kacifántos megfogalmazásokon nem mindig tudtam elmenni, de ez lehet a magyar fordítás miatt is.

Kapcsolódó könyvek: Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
>!
patakizs P
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok!

Első körben Dan Brown: Eredet c. könyvét választottam.
Régebben olvastam az írótól a Da-Vinci kódot és a Digitális erődöt, így azért nagyon nagy meglepetés nem ért…
Azt nem lehet mondani, hogy Dan Brown-nak nincs fantáziája. Meg beszélőkéje. Az írókat mostanában tömegre vagy oldalszámra fizetik? Ahhoz képest, hogy kalandregény, voltak benne halálosan unalmas részek (pl. az első 110 oldal). Szerintem túl volt magyarázva, és a felénél arra gondoltam, ha még egyszer leírja, hogy honnan jövünk? Hová tartunk?, sikítani fogok. Pedig még párszor leírta (meg az eidetikus memóriát meg a porózus szivacsszerkezetet is)…..Aztán még az se tetszett, amit a spoiler
Ami tetszett, az Winston karaktere, „cselekedetei”, amelyek valóban felvetnek néhány kérdést a technológiai fejlődésekkel kapcsolatban. Jó volt a tudományos rész is, bár abból inkább csak a biológiai részt értettem. A fordító rendesen megdolgozott a pénzéért (itt csak egy facepalm volt a makimajom szóért…azt honnan szedte…).

Kapcsolódó könyvek: Dan Brown: Eredet

Dan Brown: Eredet
>!
Knyobold01
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok,
Második körben Stephen King- Owen King Csipkerózsikák című könyvét választottam.
Nem volt rossz, de kiemelkedően jó sem. Fura érzésem maradt utána. A könyv végére érett meg a gondolat ami igazán az egész olvasás közben zavart, hogy kiszámítható és emiatt egyik karaktert sem hozta közelebb vagy keltett egy mini „izgulok érte” érzést. A történet jó volt, nem éreztem bugyutának. Három nagy egységre van tagolva a könyv. Részemről a harmadik egység teljesen felesleges volt. Pontosan ugyanannyira lett volna kerek a történet nélküle. Sőt picit még el is gondolkoztatott volna.
Fájó szívvel de szerintem csak az írói nagyság juttatta a könyvet a listára és nem annak történeti zsenialitása.
https://moly.hu/konyvek/stephen-king-owen-king-csipkerozsikak/en-es-a-konyv/knyobold01

Hirdetés
>!
Chloe_Cassie
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok!

Én meg adós vagyok az első körös ajánlással.
Nem tudom @Ngie elfogadod-e még.
A választott könyvem A tél jegyesei volt még januárban.

Nagyon érdekes és összetett világot teremtett az írónő, melyet igen részletesen ismertet meg az olvasóival.
Ophéliet hamar szimpstikus lett. A könyv végére kedvenc karaktert svattam személyében. A mellékszereplők jócskán emelik az olvasasélményt.
A történet hol pörgősebben hol lassabban haladt, viszont beszippantott.
Ahogy halad előre a történet és egyre jobban megismerjük a világot (Anima, Sark, Holdvilág ) néha előfordulhat, hogy egyszerre sok lesz az új információ. A történet szempontjából ez sajnos elkerülhetetlen.
Aki nem szereti a függővégeket, annak ajánlott készenlétbe tenni a folytatást.
Szerintem A papírmágus trilógia kedvelőinek ez a történet is tetszeni fog.

Kapcsolódó könyvek: Christelle Dabos: A tél jegyesei

Christelle Dabos: A tél jegyesei
1 hozzászólás
>!
Heni_
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok,

A második körben Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című könyvét olvastam el.
Ha lehet így mondani nem én választottam (még csak nem is hallottam róla), hanem a könyv választott engem. Igazából a könyvtárba mentem meghosszabítani a kikölcsönzött könyveket és akkor adta a kezembe a kedves könyvtáros, mert szerinte tetszene nekem. Elolvastam a fülszövegét és úgy döntöttem, hogy haza hozom. Pár napra rá el is kezdtem olvasni és bár az elejével kicsit döcögősen haladtam, a könyv második felével már igen hamar végeztem.
Őszintén szólva tetszett az egész történet, de nekem kicsit sok volt a jóból. Elhiszem, hogy ezek a terápiák nagyon sokat, sőt rengeteget segítenek az embernek ha maga is kipróbálja. Viszont van egy de is. Lehetséges, hogy nekem ez, itt és most keveset nyújtott. Talán túl sokat vártam el tőle, ami hiba volt a részememről.
Ami tetszett benne az a főszereplő elszántsága volt és az élethez való hozzáállása.
Összeségében tetszett és tervezem elolvasni a szerző más regényeit is.

Kapcsolódó könyvek: Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Raphaëlle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Kapcsolódó alkotók: Raphaëlle Giordano

>!
READER
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok
A második körre a Mi vagyunk a medvéket választottam: https://moly.hu/konyvek/fredrik-backman-mi-vagyunk-a-medvek/en-es-a-konyv/reader bár jelen állás szerint nincs a listában, de mikor elkezdtem benne volt. Remélem így is elfogadható.
Megint egy tavalyi közös, megint egy könyv, amit a Nincs időm olvasni kihívásnak és @szabadosági – nak köszönhetek, mert valószínűleg nélküle nem veszem a kezembe és nem is találkozom a könyvvel. Megmondom őszintén fenntartásokkal kezdtem bele a könyvbe, mert nem csak a havas közeg, de a sport is elég messze áll tőlem – Nem beszélve a hokiról. Féltem, hogy mennyire fog lekötni, mennyire tartja fent az érdeklődésem, mennyire fogom „érteni a hokit.” De, ahogy haladtunk előre a történetben rá kellett döbbenjek arra, hogy egyrészt laikusok számára is élvezhető, érthető módon tálal egy olyan sportot, ami nem annyira közismert vagy felkapott- ha csak az ember nem börnstadi – hehe. Másrészt ahogy haladt a történet rá kellett jönnöm, hogy sokkal több a mondanivalója, mint, amit az ember elsőre gondolna. A szereplők életét követve, olyan élethelyzetekkel találkozunk, amik elég fajsúlyos,elgondolkodtató dolgok, mint például: nemi erőszak, iskolai bántalmazás, gyász, hűség, összetartozás, felelősség vállalás.Talán azon felül, hogy egy rendkívül élvezhető, jó könyv azért is lehet a felkapott könyvek között, mert nem csak szórakoztat, de elgondolkodtat és tanít is. Személy szerint nagyon szerettem a szereplők életéről olvasni, mert akarva akaratlanul közel éreztem magam hozzájuk, együtt éreztem velük, aggódtam értük, sajnáltam őket.Talán az egyetlen negatív dolog, amit a könyvvel kapcsolatban fel tudok hozni, hogy olvasás közben nagyon oda kell figyelni, mert rengeteg a szereplő; mire elhelyezel a történetben egyet már ott egy újabb idegen. Ezt leszámítva biztosan fogok még olvasni az írótól és folytatni a történetet reménykedve abban, hogy a folytatás; az „Egymás ellen” tíz évvel az első rész befejezése után folytatódik majd. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy folytatódik a fiúk élete, sorsa.

Kapcsolódó könyvek: Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék
>!
juliazslv
Inside My Head Olvasókör | IMHO

Sziasztok!
Az első kör alatt Leiner Laura: Maradj velem c. könyvet olvastam. Nem csodálom, hogy Leiner Laura legújabb könyve, felkerült erre a listára, sőt még mindig fent van rajta! Az Iskolák Országos Versenye trilógia első kötete már magába bolondította az olvasókat, s nem kétség, hogy ezt az imádatot a Maradj velem csak fokozni tudta. Én ezzel indítottam az újévet (szó szerint) és már majdnem aznap ki is olvastam, de muszáj volt megállnom. :( Sajnálatos módon lespoilereztem magamnak a végét, de még így is, nehéz szívvel csuktam be a könyvet. Már nagyon-nagyon várom a zárókötetet, kíváncsi vagyok mi lesz a verseny végén, s mi lesz Hannával és Kornéllal. :)

Kapcsolódó könyvek: Leiner Laura: Maradj velem

Leiner Laura: Maradj velem