!

Festészet könyvekben zóna

>!
deaxx P
Festészet könyvekben

„Ralph azonban felhívta a figyelmét a közelben lógó kis Lancret-festményre: a képen egy rózsaszín mellényes, térdnadrágos, nyakfodros férfiú valamilyen kertben álló nimfaszobor talapzatára támaszkodik, s gitározik a fűben üldögélő két hölgynek.
– Felfogásom szerint ez az eszményi foglalkozás – mondotta Ralph.”

Kép forrása: https://fr.muzeo.com/reproduction-oeuvre/la-lecon-de-mu…

Kapcsolódó könyvek: Henry James: Egy hölgy arcképe

Henry James: Egy hölgy arcképe
>!
mokata P
Festészet könyvekben

Ámbár mi haszna lett volna a kis fogolynak abból, ha velencei tükrökkel ékes szalon lett volna a szoba, falán Goya önarcképével? A házszámot és az utca nevét akkor se tudta volna.

Kapcsolódó könyvek: Erich Kästner: Az Emberke

Erich Kästner: Az Emberke
>!
brigi11 P
Festészet könyvekben

„Vincent van Gogh, a Dutch artist, had signed his pictures “Vincent”, just as I had signed my gypsy caravan painting. I might have recognised his famous sunflower picture, but I had never before paid any attention to the signature, nor really taken on board who it was that had painted these amazing sunflowers. And I certainly did not know he had painted fishing boats as well. But there it was on the wall above my bed, my boat picture, and painted by the famous Vincent van Gogh.”

Kapcsolódó könyvek: Michael Morpurgo: Flamingo Boy

Michael Morpurgo: Flamingo Boy
>!
timeja
Festészet könyvekben

„A két fasírtot cellájának összefirkált hátsó falához csapta. Az egyik beleragadt egy mustár-, ketchup- és mártásfolt közepébe, amitől olyan groteszkül vidáman festett, mint egy Jackson Pollack-festmény.”
(itt is van egy:)
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81xcJr…

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Végítélet

Stephen King: Végítélet
>!
Ibanez MP
Festészet könyvekben

"..az alpin festészet… Ez utóbbiak úttörője Albrecht Dürer volt, aki az újkor kezdetén elsőnek festett olyan hegyi tájakat, amelyek nem csupán hátterül szolgáltak. Az ő követői voltak Albrecht Altdorfer, Wolf Huber, Augustin Hirschvogel. Itáliában Leonardo da Vinci alkotásaiban szerepeltek a hegyek, míg Hollandiában Pieter Brueghel volt az első, aki témáit az Alpok lakóinak életéből merítette.

Egészen modern koncepciójúak a XVII. századi Herkules Segher hegyektől ihletetett vásznai. Új irányt nyújtott az alpin festészetben Josef Anton Koch „Berner Oberland a Schmadribach vízesésével” című képével. Legjelesebb „hegyi festők” azonban Compton és főképpen Segantini voltak. A Tátra bérceit Mednyánszky László és Katona Nándor örökítették meg."

Montázs:
Balra fent Dürer: Alpesi falu című képe
Balre lent: Brueghel: Vadászok a hóban c. festménye
Jobbra: Koch „Berner Oberland a Schmadribach vízesésével” c. műve

(nekem személy szerint a vízeséses tetszik a legjobban) :-D

Kapcsolódó könyvek: ifj. Xántus János: Világjáró bakancsok

ifj. Xántus János: Világjáró bakancsok
1 hozzászólás
>!
obscurritae P
Festészet könyvekben

„Néha tagadhatatlan a kapcsolat a depresszió, a szorongás és a termékenység között. Gondoljunk Edvard Munch mindenki által ismert festményére, A sikolyra. Nemcsak hogy ez a legpontosabb vizuális megjelenítése annak, milyen érzés egy pánikroham, de – a művész állítása szerint – az egzisztenciális rémület pillanata ihlette.”

Kapcsolódó könyvek: Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?
Hirdetés
>!
mokata P
Festészet könyvekben

Ott állt a fal mellett, és mereven nézte Van Gogh Éjszakai kávéház című híres képének reprodukcióját. Kíváncsian fürkésző tekintete úgy tapadt a reprodukcióra, mintha jövetele kapcsolatban lenne ennek a képnek szokatlan, vészjósló és tragikus mondanivalójával.

Kapcsolódó könyvek: Gennagyij Gor: Varázsos út

Gennagyij Gor: Varázsos út
>!
mokata P
Festészet könyvekben

Vad és ostoba kívánság lobbant fel bennem, merész és szánalmas, akár egy tolvaj gondolata, aki elég tehetségesnek képzeli magát ahhoz, hogy ellophassa a La Giocondát a Louvre-ból.

Kapcsolódó könyvek: Gennagyij Gor: Varázsos út

Gennagyij Gor: Varázsos út
>!
marschlako P
Festészet könyvekben

Jan Vermeer van Delft (1632 – 1675): Levelet író hölgy és komornája
„Tomó otro sorbo de vino y miró su reproducción de Señora escribiendo una carta con su criada.”
A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Writing_a_Letter_wit…

Kapcsolódó könyvek: Rosa Montero: Lágrimas en la lluvia

Rosa Montero: Lágrimas en la lluvia
10 hozzászólás
>!
B_Niki P
Festészet könyvekben

„A lemenő nap fényében a lány nem Kagujahimére hasonlított, hanem a hercegnőre Vrubel festményéről, csak Belinda haja aranyszőke volt.” (140. oldal)

Mihail Alekszandrovics Vrubel (1856 – 1910) orosz festő, az orosz szimbolizmus és szecesszió képviselője. 1896-ban egy színésznőt vett feleségül, aki 1900-ban játszott Rimszkij-Korszakov Mese Szaltán cárról című operájában mint hattyúhercegnő. E szerep ihlette Vrubel Hattyúhercegnő (Царевна-Лебедь) című festményét.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mihail_Alekszandrovics_Vrubel

Úgy tűnik, Akunyin különösen kedveli ezt a képet, legalábbis az, hogy csinos női szereplőket előszeretettel hasonlít a festményen szereplő nőhöz, erre utal. A fekete városban is él a hattyúhercegnő hasonlattal, amiről itt karcoltam korábban: https://moly.hu/karcok/568515
Az ottani idézettől eltérően ebben a könyvében nem konkrétan hattyúhercegnőt említ, hanem csak hercegnőt (megnéztem az orosz eredetiben is: При свете заходящего солнца она была похожа не на Кагуяхимэ, а на врубелeвскyю царевну (…)), azonban nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy ugyanerre a híres Vrubel festményre gondolt.

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mihail_Alekszandrovics_Vr…

|intertextualitás

Kapcsolódó könyvek: Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Borisz Akunyin: A Víz bolygó