!

Évfordulók – események zóna

>!
Bla I
Évfordulók – események

523 éve Vasco da Gama elindult Indiába.

1497. július 8-án a lisszaboni kikötőből kifutott az első olyan flotta, amelyik Indiába akart eljutni azon az útvonalon, amelyet Bartolomeu Dias megnyitott a portugálok számára.
A flotta élére egy fiatal nemesembert, Vasco da Gamát állították vezetőnek. 1497 december 16-án hajói elérték azt a pontot, ahonnan Bartolomeu Dias visszafordult és amelyen túl addig egyetlen európai felfedező sem jutott. Ezután észak felé tartottak Afrika keleti partjai mentén. Mozambikban aztán megtapasztalhatták, mennyire gazdag az Indiai-óceánon virágzó kereskedelem. Arannyal, ezüsttel, fűszerekkel, gyönggyel és rubinnal megrakott arab hajókat láttak. Az arabokat hihetetlenül feldühítette a keresztények megjelenése. Még attól sem riadtak vissza, hogy megpróbálták elfoglalni a portugál hajókat. Ennek ellenére Vasco da Gamának sikerült olyan navigátort találnia, aki az óceánon keresztül elvezette őket az indiai partokig. 1498 májusában befutottak Calicut város kikötőjébe. A gazdag kikötőben senkinek sem kellettek a portugálok olcsó árui. Végül da Gama már annak is örült, hogy fűszermintákkal és a portugál királynak szóló levéllel indulhatott hazafelé, amelyet maga Calicut város legfőbb ura írt. A hazaút majdnem egy évig tartott.

Otthon igazi hősként ünnepelték, hiszen valóra váltotta Tengerész Henrik herceg nagy álmát: bebizonyította, hogy Indiába a tengeren át is vezet út. 1502-ben újra elindult Indiába, 1524-ben India alkirályává nevezte ki III. János portugál uralkodó. Vasco da Gama indiai megérkezése után röviddel meghalt, hamvait 14 évvel később szállították vissza szülőhazájába. Lisszabonban, a Szent Jeromos-kolostorban nyugszik. Róla nevezték el Lisszabon hídját, a Vasco da Gama hidat, mely Európa leghosszabb hídja.

>!
Bla I
Évfordulók – események

1683 éve halt meg Constantinus császár, az első keresztény uralkodó.

2 hozzászólás
>!
Bla I
Évfordulók – események

454 éve halt meg Nostradamus francia orvos és asztrológus jövendőmondó.

>!
Bla I
Évfordulók – események

67 éve Nagy Imrét nevezték ki a minisztertanács elnökévé, aki ezt a tisztséget először 1955. 04. 14-ig töltötte be.

>!
Bla I
Évfordulók – események

112 éve tisztázatlan eredetű tűzgolyó robbant fel Közép-Szibériában, amit azóta „Tunguz meteor” néven említenek.

>!
Bla I
Évfordulók – események

620 éve tartják így számon, a Péter-Pál nap, az aratás kezdete

Hirdetés
>!
Bla I
Évfordulók – események

106 éve ezen a napon gyilkolták meg Ferenc Ferdinánd trónörököst, ami ürügyként szolgált az első világháború kirobbantásához.

>!
Bla I
Évfordulók – események

974 éve született I. László magyar király, aki 1077-től 1095-ig uralkodott, s akit 828 éve e napon Szentté avattak…

>!
Bla I
Évfordulók – események

79 éve érte bombatámadás Kassát, Munkácsot és Rahót, ezután Magyarország belépett a II. világháborúba.

>!
Bla I
Évfordulók – események

347 éve halt meg d’Artagnan lovag, francia nemesember és katona, kormányzó, aki létező személy volt.