!

Évértékelés zóna

Nienna001 P>!
Évértékelés

2020 évértékelés

2019-ben 206 új könyvem lett, amire 186.436 Ft költöttem, most már különböző kiszórásokkal ebből csak 140 van meg.

2020-ban sikerült visszafogottabb maradni 68 könyvre 90.500Ft-ot költöttem. Ami egyrészt annak köszönhető, hogy nem volt sok pénzem, másrészből hiába találtam Csíkszeredában könyvszekrényekben rengeteg könyvet, sajnos hazahozni nem tudtam őket, így kb 100-120 könyvet ki kellett raknom. Hátha másnál boldog helyet találtak a könyveim :)

– 527 könyvet olvastam el, összesen 53928 oldalban, tavaly 104 olvasásom volt, 23216 oldallal. Elkezdtem gyerekkönyveket olvasni és több ismeretterjesztőt is. Több időm volt az önkénteskedés mellett, és miután hazajötten 2 hónapig munkanélküli voltam. Nem hiszem, hogy lesz még egyszer ilyen év, hogy ennyit olvasok.

Magánélet terén
– Augusztusig Csíkszeredában önkénteskedtem, egy környezetvédelmi ESC projektben. Sajnos nem tudtam hazajönni a legjobb barátnőm esküvőjére, online kellett végezni a tevékenységünket az iskolákban való előadás helyett. Senki nem tudott eljönni meglátogatni. És még ezzel együtt is egy csodás időszak volt, amit örülök, hogy bevállaltam. Egy álmom vált ezzel valóra, bár nem úgy ahogy gondoltam. Ember tervez, covid végez.
off
– Elkezdtem dolgozni megint ügyfélszolgálaton, ezúttal hibabejelentésen. Örülök, hogy sikerült elhelyezkednem, plusz home officeban lehetek, amit szeretek.
– Sok helyen jártam Erdélyben, amit nagyon élveztem.
– Megcsináltam az urban eve blog Ennél zöldebb nem lesz tanfolyamát, ami sokat adott. Plusz a Courserán egy wellbeing tanfolyamot, ami szintén hasznosnak bizonyult.

A olvasottságom 77%-os volt az évvégén. 2021. Február 20-ára 73%-ra sikerült már letornáznom :D

luthienlovemagic IP>!
Évértékelés

Sziasztok!

Felkerült a blogomra egy Évösszegző bejegyzés a 2020-as évemről blog és olvasási statisztikával.

https://www.luthienkonyvvilaga.hu/2021/02/evosszegzo-2020.html

2 hozzászólás
Riszperidon P>!
Évértékelés

Csak azért is megcsinálom a 2020-as év értékelését még januárban! Sokszor tervben volt molyságom óta, de szerintem most először írom meg! :D

2020 olyan év volt amilyen. Az elején nem esett jól, hogy alapból borította egy jó pár utazásom és futóversenyem, de aztán túllendültem rajta. Mert egyrészt patikai dolgozóként épp ezen nem volt időm meg energiám rágódni, másrészt tudom azt, hogy vannak, akiknek sajnos sokkal nagyobb problémákat, esetleg tragédiákat okozott az az év. :( Itt szeretnék sok erőt kívánni azoknak a molytársaknak és családjuknak, akiknél fertőzés komolyabb lelki sebeket okozott.

De, én szeretek és egyre inkább igyekszem a pozitív dolgokra koncentrálni, úgyhogy azt kell mondjam, nekem 2020 jó év volt, és csak néha nyekeregtem.

Életem eddigi legnagyobb ajándékát hozta el nekem 2020 és @Gate sógornőm, amit nem győzök elégszer elmondani, most is épp tőle jövök! ♡♡♡ https://moly.hu/karcok/1516612

Olvasás szempontjából pedig a hihetetlennel határos módon jól sikerült számomra a tavalyi év. Emlékszem, azt szerettem volna egy éve ilyenkor, hogy legyen meg egy évben végre 75 elolvasott könyvem. Kár, hogy azért nem jár plecsni, de amúgy meg saját magam győztem volna le. Erre, még most is alig hiszem el, de 25 perccel 2020. 12. 31. éjfél előtt meglett a 100 olvasott könyvem! Szóval nem csak győztem volna, hanem győztem! :)
Oldalszámban a 20.000-ret szerettem volna elérni, de 32066 lett belőle a moly szerint. Azt hozzá nem adogattam, hogy a félbehagyott meg a be nem fejezett könyvekből hány oldal jött össze, mert nem is érdekel, és ami a legfontosabb, itt is sikerült mérföldekkel túlszárnyalnom eddigi molymagam! 33-ot szerettem volna elérni olvasott könyvek terén, de 2020 végére a magánkönyvtáram 36%-át gyűrtem le.

Azt hittem, hogy alig vettem könyvet tavaly, de spoiler lett végül. Jó, oké, vérmolyhoz képest ez mégis visszafogott! :D

És, hogy mivel telt nekem 2020 jó része? Naaaa, ki tudja kedves molyok? XD off A fenti képen látható úriemberrel, sorozatgyilkosokkal, vérrel, profilozással és kriminálpszichológiával, és tudjátok mit? Imádom a mániámat, ilyen „vén” fejjel is! :D
Talán azért is ütött ekkorát, mert nekem az első Hunter könyv, amit egekig dicsértek, 2019-ben került a kezembe, elolvastam, és néztem, hogy ezen ugyan mi a jó francot esznek úgy? Aztán a Chris Carter: Kivégzéssel engem is kivégzett a szívem beteg, brazil mazsolája. Be is szereztem az egész sorozatot: https://moly.hu/karcok/1507093. Az egyik a tetejében limitált, a tündérvirágom kézjegyével ellátott példány! *.* https://moly.hu/karcok/1478022
Persze Facebookon meg Instagramon is követem, és ennek örömére tavaly még egy szívecskét is kaptam tőle: https://moly.hu/karcok/1493326
Mondjuk csak virtuális kattintósat, nem igazit! Most már csak a személyes találkozó van hátra.

És, hogy mit ígérhetek 2021-re? Vért, verítéket és Cartereket, meg persze rókákat, sokat!
Nagyszerű 2021-et mindenkinek! ^^

1 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Évértékelés

Ami tervezhető volt 2020-ban és ami nem.
Bár sejthetően közel sem tudtam mindent megvalósítani, annál azért jobban sikerült ez az évem, mint amit márciusban gondoltam. Több szempontból is.
Elmesélem.
(A kép egy 1800 éves fantasy/sci-fi tartozéka, arról is mesélek.)

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/01/09/blogbejegy…

4 hozzászólás
Noferure P>!
Évértékelés

2020 sok szempontból az egyik legrosszabb évem volt, úgyhogy ide már csak a jó dolgokat szeretném összegyűjteni.

Az egyik ilyen az olvasás volt… Soha életemben nem olvastam még ennyi könyvet egy év alatt, bár az év végén már erőltettem, hogy meglegyenek betervezett könyvek, igaz, volt, ami így sem fért már bele. A 2019-ben elolvasott 22 könyvhöz képest tavaly 73 könyvet olvastam, összesen 23.496 oldalt. A célom az évi 52 könyv volt, így ezt sikerült túlszárnyalni, és a rendszeres olvasást visszaépíteni az élembe, amire már évek óta nem volt példa.

A könyvtárbezárások miatt pedig nagyrészt a saját, olvasatlan könyveimet olvastam, összesen 45-öt. Ha jól emlékszem, 2020 elején 55% körül volt az saját könyveim olvasottsága, ez az év utolsó napjaira 70% lett. Ennek lett egy olyan előnye is, hogy amiket az utóbbi pár évben felhalmoztam, mert akciós volt, vagy ingyen lehetett elhozni, egy csomóról kiderült, hogy mégsem szeretném, ha a polcomon lenne, így ezektől a könyvektől valamilyen módon biztosan megválok.

Rengeteg kihívást teljesítettem, bár a legbüszkébb az 50 könyves, és a 20.000 oldalas plecsnire vagyok, ezeket most értem el először.

Tavaly tettem egy fogadalmat, hogy maximum 25 új könyvet szerzek, hát ebből végül 46 lett. :-D Bár mentségemre szóljon, hogy mindegyik vagy nagyon nagy akcióval, vagy pár száz forintért, illetve ingyen, vagy ajándékként került hozzám, és vannak közte olyanok is, amelyek nehezen beszerezhetőek, így nem bánom egyiket sem. Idén 10 a cél, aztán hátha így meglesz az a 25-ös szám végre. :-D

Kiemelten jó olvasmányaim voltak idén:
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért (Ezzel Izland is felkerült a számomra különösen érdekes országok, témakörök közé)
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Niklas Natt och Dag: 1793
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
Jevgenyij Vodolazkin: Laurosz (Az egyik legkülönlegesebb olvasmányom volt)
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Phyllis T. Smith: Én, Livia
P. L. Travers: Mary Poppins (Gyerekkorom egyik kedvence, rájöttem, hogy ami másoknak a Harry Potter, az nekem Mary Poppins)
Deborah Feldman: Unortodox
Jenn Lyons: Királyok Veszte

Ezeken kívül még számos remek könyvet olvastam, köztük pár klasszikust is, és ezekből idén szeretnék párat olvasni. Volt néhány csalódás is, de többségében jó évet zárhatok. Egy könyvet sem hagytam félbe.

Ezeken kívül:
– Az évet Harkányban kezdtem egy wellness hétvégével
– Bemutató órát tartottam, és az igazgatónő, és az igazgatóhelyettes is nagyon meg volt elégedve
– Én voltam a húgom tanúja a gyönyörű esküvőjén februárban.
– Összeköltöztem a barátommal.
– Júliusban elvittem a szüleimet Orfűre, illetve elmentünk családostul egy hétvégére Prágába.
– Augusztusban elmentünk a Tutanhamon kiállításra.
– A hozzánk csapódott anyamacska hazahozta a két kölykét hozzánk.
– Októberben ismét boszinak öltöztem Halloweenkor, ezúttal egy maszkkal kiegészülve, a hónap végén pedig megszületett az unokaöcsém.
– Novemberben pedig sikeresen véglegesítettem a portfóliómat.
Az évben először részt vettem több könyves ajándékozáson, amiket nagyon szerettem, legalább olyan izgalommal állítottam össze a csomagokat, mint ahogy kibontottam a sajátjaimat.
Legnagyobb meglepetésemre kétszer is bekerültem a havi merítésbe, pedig előtte azt sem tudtam, mi az. :-D

Tervek 2021-re:
– Az évi minimum 52 könyvet idén is szeretném elérni, de ha sikerülne megint elérni egy 70 körüli számot, annak még jobban örülnék.
– Szeretném idén visszahozni a régi hobbijaimat is, amire nagyon régen nem szántam időt, mint például rajzolás, festés, kerámiafestés, ékszerkészítés.
– Szeretnék idén végre tényleg elkezdeni sportolni, és egy sokkal egészségesebb életmódot kialakítani magamnak, már nagyon rám fér.
– Felkértek a suliban, hogy segítsek „felturbózni” a suli könyvtárát, amire örömmel igent mondtam, rengeteg ötletem van, remélem, hogy sikerül is megvalósítani.

Mindenkinek jó olvasást, egészséget, és egy sokkal jobb, boldog új évet kívánok!

4 hozzászólás
george08>!
Évértékelés

Az én 2020-as évem:
– Összesen 207 könyvet olvastam, 47 340 oldalt.
– Ebből 97 angol nyelvű, 110 magyar.
– Az év első felében rákaptam a képregényekre, összesen 79 darabot olvastam el, mindet angolul.

– Leghosszabb könyv:
J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix (Sokkal jobban tetszett, mint anno.)

– Legnagyobb csalódások:
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Stephen King: The Institute
Ransom Riggs: The Conference of the Birds (a sorozatot sem fogom folytatni)
J. J. Abrams · Doug Dorst: S. (évekig pihent a polcon)

– Folytattam a 2018 karácsonya után elkezdett Agatha Christie életmű elolvasását, 58 könyvet olvastam tőle 2020-ban, így már csak 5 kötet hiányzik a teljes magyar életmű befejezéséhez.

– Stephen Kingben idén (is) csalódtam. Három könyvét olvastam, de sajnos egyik sem tetszett. (The Institute, Elevation, End of Watch) Idén ezért nem tervezek tőle olvasni, pedig 2012 óta mindig a listámon szerepelt.
– William Shakespeare-t sem sikerült megkedvelnem, pedig 4 esélyt is adtam neki. (Lear király, Hamlet, Szentivánéji álom, Julius Caesar)
– Illetve Neil Gaiman sem lesz kedvenc, de még egy esélyt kapni fog tőlem az American Gods képében. (Fortunately, the Milk, Caroline)
– Paulo Coelho Szerelem című könyvét is megpróbáltam elolvasni, nem kellett volna.

– Brandon Hackett viszont kedvenc lett a Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról című kötetével, úgyhogy tőle még biztosan fogok olvasni.
– Isaac Asimov pedig az Alapítvány-Birodalom-Robot univerzumával lett kedvenccé.
– Ted Chianggal zártam a 2020-as évet, és a másik kötetével nyitottam az ideit, őt is szerettem.

– Megpróbáltam pár korábban olvasatlan klasszikust is beiktatni, lásd Shakespeare feljebb. Ezen kívül még a Tüskevárat, A két Lottit, A köpönyeget, a Szép új világot, a Selymet és az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?-t olvastam.

– 2020-ban 0 kihívásra jelentkeztem és ebből 0-át is sikerült teljesítenem. Valahogy engem ez a része nem izgat, sőt inkább tehernek élem meg, így ebből idén is ki szeretnék maradni. Bár a Molyos kitüntetéseket szeretem. :D

– 16 könyvvel bővült a könyvespolc, melyből 15-öt már olvastam is.

– Harry Potter könyvgyűjteményem 6 könyvvel bővült, így már 65-re nőtt a számuk.

Összességében tehát kijelenthető, hogy nagyon sokat olvastam, bár nem mindig érte meg. Sajnos teljesítménykényszerem is lett miatta (hogy elérjem a 200-at), ami szintén csak rontott a dolgon, így idénre nem jelöltem ki pontos számot és semmilyen fogadalmat nem tettem, inkább csak élvezni szeretném. :)

sebzek>!
Évértékelés

Gondoltam az előző évet olvasási szempontból érdemes megvizsgálni, és egy toplistát létrehozni, hogy kifelé is legyen értelme a dolognak.

Rövid adatok
Összes olvasás: 76 könyv
Ebből
13 idegennyelvű (német)
6 verseskötet
1 dráma

Top 10 (nem újraolvasás)
1. Roberto Bolaño: Vad Nyomozók
2. Vladimir Nabokov: Lolita
3. Roberto Bolaño: 2666
4. Cervantes: Don Quijote
5. Bodor Ádám: Sinistra körzet
6. Jorge Luis Borges: A halál és az iránytű
7. J. D. Salinger: Franny és Zooey
8. Krasznahorkai László: Sátántangó
9. Wells Tower: Elpusztítva, felperzselve
10. Philip Roth: A Portnoy-kór és Johann Wolfgang Goethe: Az ifjú Werther szenvedései

Ez a ma esti állás, holnap már lehet máshogy gondolom. Az első négy viszont stabilan áll.
2020-ban rengeteg új szerzővel ismerkedtem meg. Roberto Bolaño személyében új favoritot találtam.
Nagy öröm továbbá, hogy a középkori és reneszánsz-barokk irodalom nagyjaitól olvastam, méghozzá időrendbe haladtam rajtuk végig (Dante-Rebelais-Cervantes).

A tízes listából kitűnik, hogy főként a nagyregények nőttek a szívemhez, így idén lehet kötetszámilag kevesebbet olvasnék, de cserébe hosszabb regényekbe ugranék bele.
Különösen sok büszkeséget okoztak az idegen nyelvű könyvek. Nem anyanyelven olvasni kicsit kényelmetlen (lassabb haladás, ismeretlen szavak, és már látom, hogy soha nem lesz ugyan az az érzés), de mivel szorgalmasan gyártottam az ankis szókártyákat, kezd megmutatkozni a fejlődés. Eredetiben olvasni úgy is megéri, ha döcög egy kicsit. És egy új front (az angol) megnyitásán is dolgozom.

Elvárásokból nincs hiány. Az év alatt megmutatkozik, mi lesz belőlük.

1 hozzászólás
Judit_Sike P>!
Évértékelés

Évértékelés 2020.

2020
Tavaly azt írtam, hogy „a legboldogabb és legnehezebb év, a legtöbb változással”. Nos, ez erre az évre is borzasztóan aktuális. A legboldogabb kivételével.
⭐ Május 4. – Elkezdtem ismét dolgozni
⭐ Május 17. – Kislányunk 1 éves lett
⭐ Szeptember 20. – 8 éves évfordulót ünnepeltünk
⭐ Szeptember 28. – 4 éves házassági évfordulót ünnepeltünk

2020
Olvasmányok
Olvasás szempontjából brutálisan rossz évet zártam. 29 elolvasott könyv, és abból is az utolsó 5-10 nyögvenyelős volt, majd júliusban azt mondtam, hogy rendben, viszlát olvasás, szünetet kell tartanom. Egyik sem érdekel, egyik sem köt le, mind unalmas. Az utolsó könyvet egy hónapig olvastam, augusztus 24.-én fejeztem be. De inkább számoljuk úgy, hogy július 30.-án hagytam abba a 2020-as olvasási pályafutásom.
✔️ 29 elolvasott könyv
✔️ 11008 elolvasott oldal
✔️ 17 szerzett kitüntetés
✔️ 852 felvitt idézet
✔️ Az év legjobb könyvei:
* https://moly.hu/konyvek/kate-mccann-madeleine/en-es-a-konyv/judit-sike
* https://moly.hu/konyvek/jon-krakauer-eg-es-jeg/en-es-a-konyv/judit-sike
✔️ Az év legrosszabb könyvei: (inkább az a kérdés, hogy melyiket NE tegyem ide)
* https://moly.hu/konyvek/daniel-keyes-szep-almokat-billy/en-es-a-konyv/judit-sike
* https://moly.hu/konyvek/dennis-lehane-egy-poharral-a-haboru-elott/en-es-a-konyv/judit-sike

Évértékelés 2019 : https://moly.hu/karcok/1378969

hcs23>!
Évértékelés

2020 nem volt túl termékeny év sem megjelenések, sem az én olvasottsági mutatóim szerint – előbbi okait tudjuk, utóbbiét még én is kutatom. A számok mindenesetre elég lehangolóak:
2015: 2.444 oldal
2016: 12.910 oldal
2017: 20.754 oldal
2018: 16.732 oldal
2019: 12.614 oldal
2020: 9.554 oldal

A nagy számok törvénye alapján idén minden hasonlóan alakult: kevesebb jó könyvbe botlottam, kevesebbet dicsértem meg (nulla ötcsillagos értékelés), és új kedvencet sem sikerült avatni. Néhány könyvet azonban jó szívvel tudok ajánlani az idei olvasások közül azoknak, akik ismerik és szeretik az ízlésemet:

A legjobb: Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje
Az év meglepetése: Arthur Brand: Hitler lovai
A megbízhatóság mintaképe: Douglas Preston – Lincoln Child: Temetői tánc
A precizitás fellegvára: Caleb Carr: A Halál angyala
A visszatérő: Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem , Dennis Lehane: Megszentelt életek
A melléfogás: Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Citromdíjasként több jelölt is befutó lehetne. A Vezércselt a belőle készült sorozat miatt vártam nagyon, Turow Utolsó tárgyalását pedig az előzménykötetek miatt. Connelly Éjszakai műszakjában nagyon reménykedtem, úgy mint a sokak által favoritként kikiáltott Steve Cavanagh regényben, a Tizenháromban. Az idei Chris Carter is elmaradt a várakozásoktól, csakúgy, mint Herman Wouk (Zendülés a Caine hadihajón), vagy Graham Moore (Az éjszaka fénye), de a legmeglepőbb az volt, h a Futballfaktort (John King) egyenesen félbehagytam.

Célokat eddig sem szerettem meghatározni, de most már végképp nem akaródzik. Legyen egy jó évünk, tudjunk elmenni nyaralni, és rendezzék meg az EB-t (nézők előtt). És olvassunk annyit, amennyi jólesik.

Előző éveim:
2019: https://moly.hu/karcok/1378648
2018: https://moly.hu/karcok/1209866

2 hozzászólás