!

Érdekes világ zóna

>!
Bélabá P
Érdekes világ

Nem is olyan régen olvastam a TransAtlantic c. regényben az első Atlanti-óceán átrepülésről. Az újdonság volt számomra, hogy ezt az utat 1931-ben egy magyar pilótapáros is megtette! A magyar hősöket Endresz Györgynek és Magyar Sándornak hívták. Endreszről, a pilótáról ma utca van elnevezve Budapesten. Nagy György is megemlékezik róla egy írással a könyvében
Egy cikk a különös kalandról.

https://index.hu/fortepan/2017/12/03/a_felcsuti_hatarba…

https://hu.wikipedia.org/wiki/Endresz_György

Kapcsolódó könyvek: Nagy György: Magyarország apróbetűs története

Nagy György: Magyarország apróbetűs története
2 hozzászólás
>!
Ananiila P
Érdekes világ

Március 20 – A boldogság napja

Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. Konszenzussal elfogadott határozatában a Közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy megfelelő módon ünnepeljék március 20-án a boldogság napját, mindenekelőtt az oktatásban.
A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

Kép forrása: https://www.telegrafonline.ro/cele-mai-frumoase-poezii-…

>!
Bélabá P
Érdekes világ

spoiler Akkor itt egy másik perui „csoda”…

Caral-Supe

Caral egy hatalmas település volt Peruban, a Supe folyó völgyében, a Lima megyei Barranca tartományban elhelyezkedő Supe körzetben, Lima városától mintegy 200 km-re északra. Caral az amerikai kontinens, sőt valószínűleg az egész világ legősibb városa, a Norte Chico civilizáció Caral kultúrájának sokat tanulmányozott helyszíne.
2009 júniusában Caral-Supe szent városa néven az UNESCO bejegyezte a világörökségi listára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Caral-Supe

2 hozzászólás
>!
Emerencia P
Érdekes világ

A világ első régésznője, aki ráadásul magyar származású

A világ első régésznője igazán szerény, adakozó jellem hírében állott. Vagyona egy részét kutatásaira, a másik részét jótékonyságra áldozta. Gyakran adományozott értékes leleteket a tudóstársai számára, noha cserébe sokszor még annyit sem kapott, hogy tudományos értekezéseikben hivatkozásként megemlítsék.
Ásatásokból előkerült cserépdarabokkal, történelmi leletekkel játszadozott már gyermekkorában is a világ első régésznője, Torma Zsófia. Életében gyakran vált élcelődések tárgyává, és noha a magyar tudományos élet szereplői közül sokan nem ismerték el munkásságát, a külföldi archeológusok között azonban tudományos hírnevet szerzett.
Torma Zsófia elsőként tárta fel a neolitikus tordosi-kultúrát, felhívva a figyelmet a tordosi jelek és az asszír – babilóniai írásbeliség közötti kapcsolatra, a sumér írásbeliségnek Délkelet-Európa közvetítésével történt behatolására. Húsz éven át dolgozott Tordoson, a gondosan összegyűjtött, rendkívül értékes leletek felfedezésével, az azokról írt értekezéseivel több mint harminc évvel megelőzte a szakmát, hiszen a Vinca–Tordos-kultúra feltárása csak 1908-ban történt. Felfedezője a szerb Miloje Vasic régész ennek révén szerzett tudományos hírnevet, meg sem említve elődje, Torma Zsófia érdemeit, akinek nyomain elindult.
https://librarius.hu/2016/03/19/torma-zsofia-a-vilag-el…

1 hozzászólás
>!
Bélabá P
Érdekes világ

Peruban annyi természeti csoda és egyéb érdekesség akad, amit akár három másik ország is elfogadna sajátjának.

Cotahuasi Canyon Peru, a legmélyebb kanyon a világon.

Arequipa város közelében, a Cotahuasi-kanyon mélysége közel 10 605 méter, ami duplája a Grand Canyon-nak!

9 hozzászólás
>!
_Enii_ P
Érdekes világ

132 éves palackpostát sodort partra a víz Ausztráliában

Egy 132 évvel ezelőtt írt, palackba zárt üzenetet sodort partra a víz Ausztráliában – közölte a Nyugat-Ausztráliai Múzeum. A német nyelvű üzenetet rejtő palackot egy Tonya Illman nevű ausztrál nő fedezte fel séta közben egy nyugat-ausztráliai strandon, félig a homokba fúródva.

“Csak egy csinos kis régi palacknak hittem, ezért felkaptam és arra gondoltam, hogy milyen jól mutatna a könyvespolcomon. A fiam barátnője volt, aki felfedezte az üzenetet, amikor kirázta a homokot a palackból. A papírdarab nedves volt, szorosan összetekerték és madzaggal is átkötötték. Hazavittük és kiszárítottuk. Amikor kinyitottuk, német nyelvű nyomtatott szöveget és nagyon halvány kézírást láttunk rajta” – mesélte Tonya Illman.

Az üzeneten az 1886. június 12-i dátum szerepel, ami azt jelenti, hogy ez a világ egyik legöregebb ismert palackpostája.A levél írója arra kéri a megtalálót, hogy jegyezze fel, mikor és hol találta meg az üzenetet, majd juttassa el azt vagy a hamburgi Német Haditengerészeti Obszervatóriumba, vagy a legközelebbi német konzulátushoz.

A Nyugat-Ausztráliai Múzeum szóvivője szerint Illman január 21-én bukkant rá a palackra, amelyet a Paula nevű német vitorlás hajóról dobtak annak idején az Indiai-óceánba a Német Haditengerészeti Obszervatórium egyik hivatalos kísérletének keretében, amelynek célja a globális óceáni áramlatok jobb megismerése, valamint a gyorsabb és hatékonyabb hajózási útvonalak felkutatása volt.
https://www.youtube.com/watch…
http://www.erdekesvilag.hu/132-eves-palackpostat-sodort…

2 hozzászólás
Hirdetés
>!
Turms P
Érdekes világ

Nellie Bly amerikai újságírónő 1889-ben Verne regényének hatására mindössze 72 nap alatt megkerülte a Földet.
UPDATE: @Mesemondó molytárs nemrég olvasta és értékelte is Bly 72 napos utazásáról írt könyvét: https://moly.hu/ertekelesek/2638443

https://index.hu/tudomany/til/2018/03/16/a_vilag_legbat…

Kapcsolódó könyvek: Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Kapcsolódó alkotók: Jules Verne

5 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Érdekes világ

Meglepő ötlet, de valóban szép lett a végeredmény: „David Macdonald volt az, aki ötven tizedesig lekottázta a Pi értékét, és zongoradarabot írt úgy, hogy a billentyűket számértékekkel látta el.”
https://papageno.hu/intermezzo/2018/03/lekottaztak-a-pi…

>!
Bélabá P
Érdekes világ

Ez volt Petőfi Sándor utolsó lakhelye

A Marczibányi-házban Petőfi először 1845-ben vett szállást, barátjánál, Egressy Gábornál. A Nemzeti Színház jeles színésze ekkor és itt készíthette róla azt a dagerrotípiát, amit ma a költőről fennmaradt egyetlen hiteles fényképként ismerünk. Másodszor 1849. május 29-én költözött ide feleségével és kisfiával. Lakásuk a második emeleten volt, két szoba a Dohány utcára, a harmadik pedig az udvarra nézett.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ez-volt-petofi-san…

Kapcsolódó alkotók: Petőfi Sándor

1 hozzászólás
>!
Andrée P
Érdekes világ

Március 15.-e tiszteletére, ismét piros-fehér-zöldben az óbudai Főtáv kémény.