!

Érdekes világ zóna

>!
B_Tündi P
Érdekes világ

Újabb adalék a laposföld elmélethez, most éppen egy nagyon frappáns cáfolat: :)
http://hvg.hu/tudomany/20171201_lapos_fold_hold_holdfog…

Hirdetés
>!
borostyan P
Érdekes világ

A híres Woodstock fesztivál (1969 augusztus 15-18), amire valójában senki sem készült fel.

Pár meglepő adat a világ talán leghíresebb fesztiváljáról:

– Az első elképzelések szerint 50 000 embert vártak, de becslések szerint közel 500 000 résztvevője volt.
– Eredetileg azért született meg a fesztivál ötlete, mert egy induló lemezstúdióra gyűjtöttek pénzt.
– Egy magántulajdonban lévő állatfarmon tartották meg az eseményt, miután a környékbeliek a szervezők minden addigi próbálkozásának keresztbe tettek. A farmot felajánló tulajdonosokat Max és Miriam Yasgurt többen meg is fenyegették a helyi lakosság köréből, hogy lépjenek vissza a bérbeadástól, azonban sok támogatójuk is akadt.
– A városka nem bírt ekkora autósforgalommal, rendszeresek voltak a dugók, amelyek akár 16 km hosszúak is lehettek. Sokan döntöttek úgy, hogy egyszerűen kiszállnak a kocsijukból és gyalog folytatják az utat.
– A fesztiválra majdnem 200 000 jegyet adtak el előzetesen, de a plusz 300 000 emberrel végképp nem számoltak. Így a szervezők gyorsan döntöttek, nem szedtek belépőt és a kerítéseket megbontották.
– Az előadók maguk sem sejtették milyen jelentőséggel bír majd a későbbiekben az esemény. A beszámolók szerint Janis Joplin is csak alig valamit tudott arról, hogy hova is mennek majd fellépni, úgy készült fel az együttesével, mint egy átlagos fellépésre.
– Már azelőtt, hogy a szervezők szembesültek volna a valódi létszámmal is komoly fejtörést okozott, hogy hogyan fognak etetni ennyi embert. A helyi árusok nem akartak részt venni, mások szívesen beugrottak helyettük, de olyan pofátlanul drágán kínálták az ételt, hogy a feldühödött emberek kettő ételes standot le is égettek.
– Az ételhiányra maguk a fesztiválozók is próbálták megoldást találni. Sullivan megyéből több ezernyi ételt kaptak segélyként a koncertezők, azt pedig fesztiválozó önkéntesek főzték és/vagy osztották ki a tömegben.
– Nem csak az étel, hanem az orvosi segítségnyújtás is nehezen elérhető volt. Erre is próbáltak maguk megoldást találni. Olyan sátrakat emeltek, ahol önkéntesek alapsérüléseket láttak el.
– A folyamatos dugók miatt az ételt, a gyógyszereket és sokszor magukat az előadókat is helikopterrel szállították.
– Bár gyógyszert és ételt nehézkesen lehetett kapni, az LSD, a meszkalin és a hallucinogén gombák szinte bárhol beszerezhetőek voltak. Jelentések szerint a mentősök átlag 24 embert láttak el óránként LSD által okozott hisztéria miatt. Azok, akik rosszul reagáltak a pszichedelikumokra, sokszor kirívóan erős látomásos, paranoiás vagy szorongásos tüneteket produkáltak órákon át. Mindezek ellenére csodálatos módon „csupán” egy haláleset köthető droghoz a fesztivál ideje alatt.
– Rengetegen érkeztek felkészületlenül, sem sátorral, sem az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházattal nem készültek. Sokan jobb híján egyszerűen a sáros földön aludtak.
– Gyerekek is fesztiváloztak a szüleikkel. Ráadásul a híresztelések szerint 2 gyermek is született a 4 napos fesztivál ideje alatt.
– A woodstocki események következtében Sullivan megye szükségállapotot rendelt el és betiltotta minden jövőbeni összejövetel szervezését a megyében. Maga Max Yasgur sem járult hozzá további rendezvényszerezésre a földjén. Bár elégedett volt a koncerttel, állítása szerint csendesebb életre vágyott.
– Bár hivatalos árusítás nem szerepelt a tervek között, sokan nyitottak instant bódékat, ahol a portékájukat árusították. Jellemzően batikolt anyagokat.
– Sűrű esőzések kapták telibe a fesztiválozókat. Egy bizonyos ponton már a fellépők biztonságáért aggódtak, mert attól tartottak, hogy a rengeteg víz miatt áramütés éri őket a színpadon. Eközben a tömegben nem volt ritka a sárban dagonyázós mulatozás.
– Azok a fellépők, akik autóval próbáltak meg a helyszínre jutni, gyakran késtek, de zenésztársaik ilyenkor magukra vállalták, hogy szórakoztatják a tömeget helyettük odaérkezésükig.
– A Woodstock album borítóján látható pár a mai napig együtt van.
– Jimi Hendrix volt az utolsó fellépő, de az eső okozta csúszások miatt csak hétfő reggel léphetett színpadra, amikorra az emberek többsége már elment és nagyjából 30 000-en maradtak. Ők voltak azok a szerencsések, akik átélhették azt a zenetörténelmi pillanatot, amikor Hendrix az amerikai himnuszra készített adaptációját adta elő, amit azóta is sok filmbejátszásban mutatnak ha Woodstockról van szó.

További képek és forrás: https://tettybetty.com/woodstock-in-photos/

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak mit hagytak maguk után a fesztiválozók, akkor katt a videóra. https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
>!
borostyan P
Érdekes világ

Betty Lou Oliver, aki pár óra leforgása alatt kétszer is megmenekült a halál torkából.

Betty Lou Oliver az Empire State Building egyik liftkezelője volt az 1940-es években. 1945 július 28-án, az akkor 20 éves Betty-re nagy kihívások vártak.

Aznap sűrű köd volt New Yorkban, melynek következtében egy katonákat szállító B-25-ös bombázó pilótája elvesztette a tájékozódó képességét és kérte a toronyt, hogy adjon útbaigazítást merre tudna leszállni. A torony kérte, hogy ne szálljon le, mert veszélyes. Smith kapitány vette az adást, de úgy döntött nem fogadja meg a tanácsot. Mire észrevette, hogy a felhőkarcolók között repül már késő volt. Az Empire State Building 79-dik emeletébe csapódott be és Betty épp ekkor indult a lefelé a 80-dik emeletről a lifttel.

„Épp indultam volna a 80-dik emeletről, amikor hirtelen zajt hallottam, aztán a liftkocsi teteje beszakadt egy nagy gépdarab alatt én pedig kirepültem a fülkéből.”

Égési sérülései keletkeztek, eltört a kismedencéje, a háta és a nyaka.

Miután ellátták a helyszínen, besegítették egy másik liftbe, hogy leküldjék a mentőkhöz a földszintre. Csakhogy a repülőgép becsapódása következtében a lift kábelei megsérültek. Nem sokkal azután, hogy a lift elindult, a kábel elszakadt és Betty 75 emeletet zuhant. Ezt is túlélte!

Sokan találgatták, hogyan lehetséges ez, hisz ez a csodával egyenlő. A vizsgálatok alapján, a leszakadt és a pincében összegyűlt 300 méternyi kábel enyhítette az ütközést ill. a zuhanó lift maga előtt besűrítette valamelyest a levegőt és ez is lassított az esésen.

5 hónappal később Betty újra beszállt az Empire State Building liftjébe és egészen a tetejéig merészkedett.

Betty Lou Oliver a mai napig a Guiness rekordok könyvében szerepel, mint a legmagasabb pontról történt (regisztrált) liftzuhanás túlélje.

Nem mindenki volt szerencsés aznap, a repülőgép becsapódása következtében 14-en haltak meg, köztük a pilóta.

Betty 74 éves korában, 1999-ben hunyt el.

Forrás: https://survivor-story.com/betty-lou-oliver-survived-tw…
és https://www.npr.org/templates/story/story.php…

Kép forrása: http://www.gettyimages.de/fotos/betty-lou-oliver…