!

Érdekes világ zóna

>!
Bélabá P
Érdekes világ

Különös ötlet.

March John angol vállalkozónak feltétlenül Amszterdamban kellett lennie egy bizonyos időre. Minden iparkodása ellenére is lekésett a repülőgépről, jobban mondva, amikor Croydonba érkezett, már minden hely el volt foglalva a repülőgépen. A vállalkozó kért, könyörgött, jutalmat ígért, fenyegetőzött, de minden hasztalan volt. Ekkor az egyik alkalmazott megsúgta neki, hogy utas részére ugyan a repülőgépen már nincsen hely, de csomagot még felvesznek. March Jonh megértette a dolgot. Hamarosan egy ládába telepedett, amelyet egészen szabályosan lezártak, megcímeztek, feladtak. March úr szerencsésen megérkezett a rendeltetési helyre, ahol kissé megtörve, de teljesen sértetlenül szállott ki a ládából. A tárgyalásra még kellő időben megjelenhetett és az üzletet megköthette. Azt hitte, hogy ezzel az érdekes kaland végére pontot tehet. De tévedett. A „Times“ egyik munkatársa megtudta az esetet és kissé gonoszkodva felvetette a kérdést, hogy March John úr tulajdonképpen mennyit fizetett a repülőgépen? Az igaz, hogy mint árut szállították, de valójában mégis csak személy volt a csomagban. Ha a felek nem tudnának megegyezni, — tréfált a komoly angol lap — akkor talán Shakespeare „Hamletijének „A beast, no more“ szavai után kellene igazodniok. Egy állat, semmi más, — ez lehet az irányadó. Ha March John nem akar fizetni mint egyén, mint személy; ha nem akar szerepelni élettelen csomagként, akkor, mint élő lény, csak az állatok szállítására előírt díjat kellene megfizetnie. Ez nem sértő, mert végeredményben minden ember állat. Ez a megoldás megnyugtató lenne és a vám tisztviselőt nem fogják megbüntetni, mert nem megfelelő díjszabást alkalmazott. A „Times“ cikkén a közönség jót mulatott és most várja, hogy a repülőgép-vállalat és a vámhatóságok mit szólnak a dologhoz.

Pesti Hírlap, 1938. szeptember 4.

>!
Everglow P
Érdekes világ

Tetszenek tudni, honnan ered a szaxofon, a guppi, vagy éppen a nikotin szó? Kiről kapta a nevét a szadizmus, a szendvics, vagy a bojkott? Ha nem, itt az ideje, hogy a mai szösszenetekben helyre tegyünk pár dolgot, és megnézzünk néhány olyan kifejezést, amiket mindenki használ, mégis kevesen ismerik az eredetüket.

https://chroniclesofabookshelf.blogspot.com/2018/07/szo…

>!
Bélabá P
Érdekes világ

Marseille város szabadalma.

A L’Oeuvre című párizsi napilap közli a következő rendőrbirói ítéletet:
„Pascal Regnoir szabadságon levő matróz, amint az Amendier-utca 22. számú háza előtt elhaladt, hallotta, hogy rákiáltanak: vigyázz! és a következő pillanatban nagy csomag esett a fejére. Valaki papírba csomagolva, mindenféle szemetet dobott le a harmadik emeletről az ablakon át az utcára. A szemét között azonban egy üres vastag üveg is volt, amely komoly sebet ejtett Regnoir fején és a matrózt kórházba kellett szállítani. Ez alkalomból ismételten figyelmeztetem a lakosságot, hogy az ablakon kidobott szemét közé semmiféle kemény tárgyat ne tegyen.“
A párizsi lap az esethez magyarázatként hozzáfűzi, hogy Marseilleben hagyományos, ősrégi szokás, hogy a magasabb házak lakói a szemetet ppairba csomagolják, azután elkiáltják magukat: vigyázz! és a csomagot az ablakon át kidobják az utcára. A rendőrség ezt az ősrégi szokást — mint a közleményből látszik — nem kifogásolja, csak arra figyelmezteti az emeleten lakókat, hogy a csomagba ne rakjanak kemény tárgyakat.

Pesti Hírlap, 1938. június 28.

>!
Shinzo P
Érdekes világ

Propellerek, repülőgépek és óriás szivattyúk – a jacuzzi rövid története

Ki ne kedvelné a jacuzzi bizsergető, lazító, pihentető pezsgését? Gondolták volna, hogy a ma már oly elterjedt fürdőzési forma alapját a repülőgépek propellerei jelentették? Pedig így van, az első „vizes felhasználás” kialakítását pedig egy családtag betegsége inspirálta. Ismerjék meg a jacuzzik világának több mint 100 éves történetét!

A jacuzzi története a XX. század elején, 1907-ben, kezdődött. Egy olasz, Friuli településről származó család ekkor költözött Kaliforniába, hogy ott szerencsét próbáljanak. A család neve: Jacuzzi. A hét Jacuzzi testvér (Franco, Valeriano, Gelindo, Candido, Giocondo, Giovanni és Rachele) már 1910-ben céget alapít, de a Jacuzzi Brothers, akiknek mai pezsgőfürdőinket köszönhetjük, csak 10 év múlva született meg.

Propellerek gyártásával kezdték
A Jacuzzi cég eredetileg propellereket gyártott, később pedig repülőgépek előállítására szakosodtak. A szárnyas masinák mellett folyamatosan kísérleteztek, új termékeken törték a fejüket. Az 1920-as évek elejére a repülőgépekhez tervezett propellereket, hidraulikus szivattyúkhoz felhasználva elkészítették a Jet Pump-ot, az első szivattyút, amely felszívta a vizet a legmélyebb rétegekből is. A szivattyúkat magas fatornyokra helyezték, amelyek az Egyesült Államok sivatagi, illetve szárazság sújtotta területeinek szimbólumává váltak.

A családban szükség volt egy kis masszázsra
1925-re a Jacuzzi testvérek cége már világszínvonalú vállalattá nőtte ki magát olyan tapasztalattal, amely új, különleges technikai alkalmazásoknak adott életet. 1956 fordulópontot jelentett a cég életében. A család egy tagja számára szükségessé vált a napi hidroterápiás kezelés, az ő segítésére született meg a hidromasszázs-berendezések első prototípusa. A berendezést kipróbálva a vállalatot irányító olasz testvérek úgy gondolták, a jóléti társadalomnak igénye van a kényeztetésre, akár gyógyulni, akár csak pihenni szeretnének. A Jacuzzi cég hamarosan megalkotta az első kádat, melynek belsejébe hidromasszázs berendezést és szivattyút építettek. A terméket orvosi szakvélemények alapján állították össze és gyönyörű külső megjelenést társítottak a praktikumhoz.

A jacuzzi státuszszimbólummá vált
Az első hidromasszázskád a Román Bath nevet kapta a klasszikus római kori fürdési kultúrára utalás jegyében. Megtervezésénél tanulmányozták a fúvókák pontos elhelyezését a kádon belül, figyelembe véve a fürdő ember testének a fúvókáktól mért távolságát is. Nélkülözhetetlen volt a sugarak pontos dőlésszöge és az, hogyan hat a levegő/víz keverék egy bizonyos hőmérsékleten a vízbe merülő testre. Egyik szabadalom után jelentették be a másikat, és a jacuzzi a 60-as évekre a jólét szimbólumává vált. Később a hidromasszázs gyakorlata egyre szélesebb körben terjedt el a fogyasztók között, a pezsgőfürdő bizsergető érzését és egészségre gyakorolt pozitív hatásait biztosítva a fürdőkbe, wellness- és fitneszközpontokba látogatóknak és jómódú vásárlóknak.

/forrás: termalfurdo.hu/

>!
Bélabá P
Érdekes világ

Tornádó és rémület Füreden

Ítéletidő. A Balaton támadása. Soha nem látott gyilkos vihar. Délben éjszakai sötétségben a város. Letarolt parti sétány. Visszaemlékezések a negyvenhat évvel ezelőtt Füreden tomboló tornádóról, amelyet máig a legnagyobb viharként tartanak számon a Balaton térségében.
“A levegőben kutyaólak, deszkák, virágvázák, lepedők, gyermekkerékpárok, gyökeres fák, ablakok röpködtek. Zuhogni kezdett az eső, amelyet néhány perc múlva jég váltott fel: előbb bab, majd dió nagyságú jégdarabok hullottak…” Így ír tíz évvel később az 1972. május 19-én történt katasztrófáról Szekér Ernő a Föld és Ég című lapban.

Az Olaszország feletti alacsony nyomású örvény robbanásszerű gyorsasággal változott zivatarrá és érte el Magyarországot, ahol több kedvező légköri tényező együttesen változtatta azt tornádószerű viharrá, ennek hatására alakulhatott ki a tromba. A felhőkből alányúló tölcsérszerű örvénytest szélsebessége elérte a 140 km/óra gyorsaságot is. Ez volt az első tornádó az országban, amelyről fényképek is készültek.

Szemtanúk szerint kékesfekete felhők lepték el az eget, amelyekből nagyon gyorsan kivált egy vízoszlop a Tihanyi-félsziget sarkánál. Szinte mindenki száz-százhúsz méter széles vízoszlopról beszélt, de voltak, akik szerint a 150 métert is elérte a tromba. Mindenesetre a pusztítás tanúsága szerint a vihar valóban tekintélyes víztölcsért emelt ki a Balatonból, a hivatalos feljegyzések szerint máig ez a legnagyobb tornádó a Balaton térségében. A vihar elmúltával még vagy két órán át szakadt az eső, így a megrongálódott tetejű házak ráadásul alaposan be is áztak.

A vihar másnapján a megyei napilap így írt: „A víztölcsért felszippantó forgószél a tihanyi révtől keletre, a somosi partszakaszon keletkezett. Végigsöpört a műúton és mintegy nyolcvan fát tört derékba vagy csavart ki tövestől. Balatonfüreden az első becslések szerint legalább hatvan épület szenvedett súlyos kárt, több mint húszezer négyzetméter ablaküveg tört össze.”

A Tagore sétányon több fát gyökerestől tépett ki a szél, voltak fák, amelyeket derékban kettétört. A sétányon nemhogy közlekedni, de az egymáson heverő, kicsavart fák miatt még átlátni is alig lehetett. A látvány lehangoló volt, korabeli feljegyzések szerint a fürediek közül többen sírtak, teljes volt a döbbenet. A faluban is nagy volt az elkeseredettség, családok siratták a teljesen tönkrement házukat.

A híradások szerint a vihar és az eső csitulása után azonnal hozzákezdtek a sétány takarításának. Később a néhány, épen maradt fát is kivágták és 1973 tavaszán a mohácsi erdészettől kapott földlabdás, 6-8 éves platánokat ültették a helyükre. Ezek a fák állnak most is a sétányon.

https://balatonfured.hu/2018/07/09/tornado-es-remulet-fureden/

Hirdetés
>!
Everglow P
Érdekes világ

– A rettegés neve: péntek 13. – tényleg van alapunk a félelemre? –

Sikeresen túléltük a legutóbbi péntek 13.-at, 3 nappal ezelőtt? Mindenki megvan még? Szuper, akkor beszéljünk kicsit arról, miért rettegünk ennyire ettől a dátumtól, és hova vezethető vissza ez az irracionális félelem.

https://chroniclesofabookshelf.blogspot.com/2018/07/a-r…

2 hozzászólás
>!
Emerencia
Érdekes világ

Boszorkányok ellen
A banya kövek, más néven lyukas kövek vagy odin kövek, azok, amelyekben természetes lyukak képeződtek. Évszázadokon át a Dél-Nyugat-Angliai, különösen a Dorset-i kavicsokat használták, hogy megvédjék az embereket a boszorkányságtól. Gyakran a lakosok házainak ajtajára, valamint kulcsaikra, ágyukra helyezték, hogy megvédjék őket a boszorkányoktól és démonoktól, akik ellopják erejüket alvásuk alatt. A gazdaságokban a banya kövek az ajtó felett voltak elhelyezve, de akár a ló nyaka köré is köthették, hogy megóvják őket a boszorkányságtól, mivel a boszorkányok hajlamosak a lovakat lopni, hogyan azokon jussanak el az orgiákkal teli, bűnös boszorkányszombatjukra.
https://www.facebook.com/oruletek.tortenelmi/photos/a.1…

>!
Bélabá P
Érdekes világ

Az első amerikai multimilliomos története

Kétszázötvenöt éve, 1763. július 17-én született John Jacob Astor, az első amerikai multimilliomos, az első amerikai tröszt és az Astor-dinasztia megalapítója.

Németországban, a ma Baden-Württemberg tartományhoz tartozó Walldorfban jött világra egy mészáros fiaként. Pályafutását apja mellett tejkihordóként kezdte, majd 16 évesen Londonban folytatta, ahol hangszerkészítő bátyjánál dolgozott és közben elsajátította az angol nyelvet. 1784 márciusában, a függetlenségi háború befejezése után érkezett az Egyesült Államokba. New Yorkban telepedett le, ahol volt pékinas, házaló, majd egy másik bátyjával hentesboltot nyitottak és ő látta el Londonban működő bátyja hangszer-kereskedelmi képviseletét is. 1785-ben megnősült, felesége a szerény, 300 dollár hozomány mellett gyakorlatias szemléletet és kiváló üzleti érzéket hozott a házasságba.

Astor szőrmekereskedőként alapozta meg vagyonát. Az 1780-as évek végén kapcsolódott be az üzletbe, az állatprémeket kezdetben az indiánoktól vette és hatalmas haszonnal adta tovább. Az 1794-ben aláírt, az angol-amerikai viszonyokat rendező szerződés után már Kanadában és a Nagy-tavak vidékén is nyitott felvásárló kirendeltségeket, a megszerzett árut pedig Európába is szállította. Az üzlet virágzott, 1800-ra negyedmillió dollárnyi vagyona volt, tucatnyi hajója járta a tengereket, volt olyan is, amely a kínai Kantonból hozott be teát és szantálfát.

A jól prosperáló üzletet az idegen hatalmakkal való kereskedést megtiltó 1807-es embargótörvény visszavetette ugyan, de Astor igyekezett alkalmazkodni az új körülményekhez. A következő évben elérkezettnek látta az időt, hogy kihívást intézzen a prémkereskedelem nagy részét bonyolító angol-kanadai Hudson's Bay Company ellen. A hazai vállalkozásokat pártoló Thomas Jefferson elnök engedélyével 1808 áprilisában létrehozta az Amerikai Szőrmetársaságot, majd a Csendes-óceáni Szőrmetársaságot, hamarosan monopolhelyzetbe került a Csendes-óceán partján fekvő Columbia folyó és a Nagy-tavak vidékén zajló prémkereskedelemben.

Az ő vállalkozása alapította 1811 áprilisában a Columbia folyó torkolatánál a Fort Astoria elnevezésű kereskedőposztot, amely az első amerikai település volt a Csendes-óceáni partvidéken. Kereskedelmi állomásait egy évvel később el kellett adnia a briteknek, a kieső bevételeket ezután ópiumcsempészetből pótolta: 1816-ban 10 tonna török ópiumot vett, a csempészárut postahajóval Kantonba szállíttatta és eladta. Később hátat fordított a kínai piacnak és már csak Angliával kereskedett.

Az amerikai vállalkozásokat előnyben részesítő 1817-es protekcionista törvény ismét fellendítette az üzletet. 1822-ben a Mackinac-szigeten építette fel cége főhadiszállását, ez lett a világ szőrmekereskedelmi központja, Astor kereskedőhajói a világ minden tájára eljutottak. A dúsgazdag üzletember 1799 óta az ingatlanpiacon is ügyködött, New York környékén vásárolt földeket, amelyeket nagy haszonnal bérbe adott. 1803-ban a mai Broadwaytól nyugatra vett egy 70 holdas farmot, egy év múlva az éppen megszorult alelnök manhattani földjeinek bérleti jogát vette meg 99 évre, majd a területet, immár 250 részre parcellázva 21 évre ő is bérbe adta.

Az 1830-as évektől minden idejét és pénzét a New York-i ingatlanpiacra, azon belül is Manhattanre összpontosította. A szőrmecéget és minden egyéb vállalkozását eladta, a pénzből földeket vásárolt fel és adott bérbe busás haszon fejében. Ő maga ritkán épített, bár nevéhez fűződik az 1836-ban megnyitott Astor House luxusszálló New York szívében. A legenda szerint halála előtt nem sokkal azt mondta: ha mindent újrakezdhetne, Manhattan minden négyzetcentiméterét felvásárolná. Amikor az üzletbe belefáradva visszavonult, vagyonának egy részét nemes célokra fordította, mecénásként támogatta egyebek között az író Edgar Allan Poe-t és a híres ornitológus és festő John James Audubont.

1848. március 29-én bekövetkezett halálakor John Jacob Astor az Egyesült Államok leggazdagabb embere volt. Vagyonát 20 millió akkori dollárra becsülték, ez mai értéken mintegy 111 milliárd dollárnak felel meg, amivel az ötödik helyen áll a leggazdagabb amerikaiak örökrangsorában. Végrendeletében 400 ezer akkori dollárt hagyott az Astor könyvtár, a mai New York-i Közkönyvtár elődjének megalapítására és 50 ezer dollárt szegény- és árvaház építésére szülővárosában, Walldorfban. A német kisváros sem feledkezett el nagylelkűségéről, az 1908-ban alakult focicsapat az ő és családja iránti tiszteletből kapta az FC Astoria Walldorf nevet.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Jacob_Astor