!

Érdekes világ zóna

SDániel P>!
Érdekes világ

Könyves doboz az olaszországi Lombardiából (1465 – 1485)

Dinah P>!
Érdekes világ

Quokka – A Föld legboldogabb állata

A Nyugat-Ausztrál partok szigetein élő quokkát, vagyis kurtafarkú kengurut a világ legvidámabb állataként tartják számon, mivel mindig mosolyog és olyan szelíd, hogy bárkivel hajlandó összeállni egy fotó kedvéért.

Az apró kis erszényes veszélyeztetett állat, ezért simogatni és etetni nem szabad, fényképezni viszont annál inkább. Nézzétek!:-)

Ausztrália

Forrás: FB

12 hozzászólás
Emerencia P>!
Érdekes világ

Az ízletes Holstein-szelet egyes feltételezések szerint Schleswig-Holstein északi német tartományról kapta a nevét. De valószínűbbnek tűnik az a történet, amely a 19. század végére teszi az étel létrejöttét. E szerint a mindig sietős, de nagyétkű Friedrich von Holsteinnek köszönhetjük ezt a fogást. Azon túl, hogy nagyszerűen kiismerte magát a politika útvesztőjében – a rossz nyelvek szerint nem kevés köze volt Bismarck bukásához –, nagyon értett a konyhához is.
Állítólag az ő útmutatásai szerint készítette el a berlini Borchardt étterem szakácsa az első, később róla elnevezett borjúszeletet. Az eredeti változatban a borjúhúsból készült rántott húst tükörtojás koronázza meg. Ha itthon rendelünk egy étteremben Holsteinszeletet, általában natúr húst kapunk tojással a tetején, két alapvető hozzávaló pedig többnyire elmarad az eredeti recepthez képest: a szardellafilé és a kapribogyó. Pedig éppen ezek teszik érdekessé a fogást, hiszen meghatározó ízükkel és eltérő állagukkal feldobják az osztrák rántott hús, vagyis wiener schnitzel német változatát. A húshoz még pirított, vajjal megkent kenyérszeleteket is kínáltak.
Mivel Magyarországon nehéz volt borjúhúshoz jutni az 1970es években, a Holstein-szeletet az éttermekben sertéshúsból készítették „sertésjava Holsteinmódra” néven.

Emerencia P>!
Érdekes világ

Pamukkale, Törökország termál medencéi
Pamukkale, vagyis törökül a ′′ gyapjúvár egy természeti terület Denizli tartományban, Törökország délnyugati részén. A terület híres a termál forrásvíz folyása által hagyott szénsavas ásványról. Törökország Belső Égei-tengeri régiójában, a Menderes folyó völgyében található, amely az év nagy részében mérsékelt klímával rendelkezik.

Emerencia P>!
Érdekes világ

A ponyva, ponyvaregény eredete
Valamikor a szabadságharc utáni időkben kapott nagyobb lendületet az írni-olvasni tanulás a magyar falvakban. Az egyszerű, nehezen olvasó emberek érdeklődését a „míves” irodalmi vagy tudományos művek nem kelthették fel, s ha beleolvastak sem biztos, hogy megértették. A betyárhistóriák, az ilyen-olyan gyilkosságok, a megesett lányok esetei versben és prózában, látványos címlapokkal viszont egyre inkább könyvvásárlásra ingerelte az olvasni tudókat. A legócskább papirosra nyomtatták őket, s a vásárokban legtöbbször földre terített vízhatlan „áruló ponyvákról*” árulták, hogy még az asztalok bérleti díját is megspórolják. Idővel az olvasásra rákapó emberek a „kaladárijumokat” is egyre többen vásárolták, hisz azok sok hasznos információt is tartalmaztak. A „ponyva” ma is az értéktelen irományok minősítésére szolgál. Az olvasásba belejött emberek talán már „mívesebb” könyveket is szívesen olvastak volna, azokat meg megfizetni nem tudták.

borostyan P>!
Érdekes világ

Az európai cipők jobb és bal lába egészen az 1800-as évek közepéig egyformák voltak. Nem volt különbség a két oldal között. A lábbeli lábfejformája végül a használó folyamatos viselésének volt köszönhető.

Az áttörés többek közt az ifjabb Charles Goodyear-nek volt köszönhető 1875-be, aki apja vulkanizált gumi találmányát átültette a cipő készítésbe és feltalált hozzá egy eljárást is, hogy ezt az új cipőtalpat hogyan lehet összeilleszteni a felső résszel.