!

Eragon zóna

>!
MorcosMentatündér
Eragon

Ti mit gondoltok/ gondoltatok Bromról?
Anyukám nemrég olvasta a történetet, és már az első rész felénél spoiler Azzal, hogy mesemondó, egyből belopta magát a szívembe, de sajnos ez azzal járt együtt, hogy végig úgy képzeltem el, mint egy öregembert a Magyar népmesék rajzfilmből :)

1 hozzászólás
>!
Mirlia
Eragon

Én most olvasom az első részét, bár még nagyon az elején tartok, eddig nagyon tetszik :) :D

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Eragon

Christopher Paolini: Eragon
>!
Eragon
Eragon

Szerintetek is a Brisingr új borítóján Glaedrnak megvan mind a spoiler? spoiler
It van egy kép a borítóról:
https://moly.hu/system/covers/big/covers_575240.jpg?1571415109

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Brisingr

Christopher Paolini: Brisingr
1 hozzászólás
>!
nyusznyusz
Eragon

sziasztok lenne egy kérdésem ami összefügg egy másikkal kíváncsi vagyok a véleményetekre, már ha van :)
Na akkor: ugye Galbatorix lop egy új sárkányt, miután az övét megölik, de mi lett a sárkány eredeti lovasával? nem ölhette meg mert akkor a sárkány is meghal, értem én, hogy varázslattal megrontott a sárkányt de a lovasa nem is próbált tenni semmit?

8 hozzászólás
>!
MorcosMentatündér
Eragon

Eragon, Roran vagy Murtagh?
Ők a három legfontosabb férfikarakter a sorozatban, nektek melyikük a legszimpatikusabb?

Ugye Eragon a főszereplő, neki nyomja a legnagyobb felelősség a vállát, neki kell a legnehezebb helyzetekben helytállnia, és általában véve róla tudunk meg a legtöbbet. Sárkánya van, tud varázsolni, pöpecen harcol, nagyon erős, spoiler. Szóval minden menősége megvan, ami lehet. Elég nehéz döntéseket kell meghoznia, erkölcsi problémákon filózik, rengetegen támogatják, mert hát ő az egyetlen esély a birodalommal szemben. A magánélete viszont elég szerencsétlen, szinte mindenkije halott, a szerelmi életéről ne is beszéljünk, arra van ítélve, hogy a világ legyen a családja.

Nekem személy szerint Roran sokkal szimpibb. Olyan tenyeres-talpas parasztgyerek, aki nem veti meg a munkát, és ha valamit a fejébe vesz, azt végigviszi. Legyen az bármennyire lehetetlen. Neki nincs se sárkánya, se varázsereje, se túl nagy támogatótábora, csak egy jó nagy kalapácsa és a meggyőzőereje. És baromi jól csinálja. Úgy helytáll ebben a mágiától röpködő világégésben, hogy csak na. És, mint a mellékelt ábra mutatja, a világ végéig is elmenne Katrináért, szóval az ő motivációjában a boldog családi élet van, nem a világ megmentése, vagy más elvont dolgok. Olyan emberközelibb szereplő, nem az a pfűjdehőstípus. (Az viszont egy másik kérdés, hogy az eragonos részeket szívesebben olvastam.)

Murtagh olyan se nem hal, se nem hús nekem. Leginkább azért, mert az ő szemszögéből nem látjuk az eseményeket. Az egész fickó nagyon titokzatos. A gyerekkora nagyon kellemetlenül telt egy olyan apával, aki szeretett kardokkal dobálózni, és egy olyan anyával, akinek fekete volt a keze. (Jó, elég fáradt vagyok már :D). A későbbi sorsa valahol az önkéntes és az kényszerített számkivetés között telt. De hármuk közül ő a legfüggetlenebb, megtartja a terveit és a titkait. Nem igazán bízik senkiben. Viszont ő is elég menő, vívásban profi, spoiler. Nem igazán lehet tudni, melyik oldalon áll, leginkább a sajátján. De alapvetően jószándékú.

Szóval ti mit gondoltok?

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Eragon · Christopher Paolini: Elsőszülött · Christopher Paolini: Brisingr · Christopher Paolini: Örökség

Christopher Paolini: Eragon
Christopher Paolini: Elsőszülött
Christopher Paolini: Brisingr
Christopher Paolini: Örökség
3 hozzászólás
Hirdetés
>!
Eragon
Eragon

Szerintetek milyen volt az Eragonból a film? Szerintem elég rossz lett, főleg Saphira. Bár ha belegondolok akkor egész jó film lett volna belőle, ha nem néz ki Saphira olyan rosszul.
Aki még nem látta volna filmet, így néz ki Saphira:
https://images-wixmp-ed30a86b8c4ca887773594c2.wixmp.com…
https://data.whicdn.com/images/83746311/original.jpg
https://static.sky.ch/movieCover/ch/images/17/18298.jpg

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Eragon

Christopher Paolini: Eragon
8 hozzászólás
>!
MorcosMentatündér
Eragon

Beszélgessünk egy kicsit az Urgalokról! Ugye mindenki fejében megvannak azok a lelkiismeretfurdalás nélkül tucatra gyilkolászható nagggyon gonosz, baromi erős szörnyek, akiket mégis mind legyőznek a főhősök a bármelyik erkölcsileg sekélyesebb történetből? Most ismertebb példák nem jutnak eszembe, biztos van egy csomó, ilyenek a radírozók a Maximum Ride-ból, a zárok a a Szél Dalnokából, vagy a goblinok a a Smaragdviharból, biztos nektek is él a dolog a fejetekben. Meg ugye az orkok is ilyenek a Gyűrűk urában. Én előbb olvastam az Eragont, mint a Gyűrűk urát, és pont ezért hiányoltam azt, hogy az orkoknak legyen némi mélysége. Lehet ezen órákat vitatkozni, pár hónapja meg is tették, itt lehet katasztrófaturistáskodni: https://moly.hu/karcok/1355742.

Szóval nekem meggyőződésem, hogy Paolini is ilyen pfüjdegonosztölteléknek szánta az Urgalokat. Az első kötetben tökéletesen is teljesítik ennek a szerepnek minden árnyalatát, kegyetlenek, randák, erősek, nem túl okosak, és készségesen meghalnak, bármilyen nehéz is legyőzni őket. Eddig minden szép és jó. De aztán kiderül a második kötetben, hogy ők sem a földből nőnek, vannak családjaik, kultúrájuk, értékrendjük, és kb. ugyanolyan történeteket mesélnek az emberekről, mint az emberek az Urgalokról, mert a véres háborúkban mindkét félről sok áldozat volt. Csak az Urgalok egész életmódja sokkal nyersebb, központi szerepet kap benne a háború, és rangot is gyilkolással lehet szerezni. Alapvetően nem gonoszak, a természetüknél fogva durvák és harciasak. Az első könyvben azért álltak Galbatorix mellett, mert földet ígért nekik, és a vezetőik Durza hatalma alatt voltak, egyébként gyűlölik a birodalmat. Ugyanúgy gondolkodó és érző szereplők, mint az emberek, és én ezt hatalmas erényének érzem a könyvnek. Valahogy ilyen téren a második kötet már komolyabbnak érzem, és az is hozzátesz ehhez, hogy itt már emberekkel is háborúznak.

Az Urgalokról nem tudunk meg annyit mint a másik három fajról. Külsőre a frászt hozzák mindenkire, szürkés a bőrük, sárga és disznóéhoz hasonló a szemük (most meg kellett néznem, milyen szeme van a disznónak :D), göndör szarvacskáik vannak, és magasabbak bármelyik embernél, a kullok pedig nágyzetesen. Egyébként teljesen véletlenszerű, hogy kiből lesz kull. Az eredetükről annyit tudunk, hogy nyugatról jöttek a tündéket és az embereket követve, a történet idején pedig a Gerincben élnek, azért kering annyi baljós monda arról a helyről. A gyerekek eléggé hasonlítanak az emberekre, a felnőtté váláskor meg kell küzdeniük egyedül az erdőben valamilyen vadállattal. Ők is képesek varázslásra, mint a többi értelmes faj. A társadalmuk erősen agyajogú. A fandomon szépen összegyűjtöttek mindent, amit a könyvekben megtudhatunk róluk: https://inheritance.fandom.com/wiki/Main_Page A nyelvükről itt van bővebben azok számára, akik a mesterséges nyelvektől jönnek lázba, bár elég kevéske: https://www.paolini.net/fans/invented-languages-inherit…

A lezárásról pedig: spoiler

No, és nektek mi a véleményetek az Urgalokról?

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Eragon · Christopher Paolini: Elsőszülött · Christopher Paolini: Brisingr · Christopher Paolini: Örökség

Christopher Paolini: Eragon
Christopher Paolini: Elsőszülött
Christopher Paolini: Brisingr
Christopher Paolini: Örökség
1 hozzászólás
>!
MorcosMentatündér
Eragon

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Paolini hivatalos oldalán találtam egy csomó kérdezz-felelek típusú írást, és vannak nagyon érdekesek. Most kettőből válogattam ki az izgalmasabb kérdéseket, és saját kis botcsinálta fordításomban olvashatjátok őket. VIGYÁZZATOK, MERT SOK A SPOILER, CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE TESSÉK OLVASNI! Az enterek miatt nem tudatam egyesével bubiba rakni őket. Ha bármi nem teljesen érthető, előre elnézést kérek.

-Ha valaki megpróbálna elhagyni egy sárkányt, ami neki kelt ki, mit tennének a Lovasok, hogy megakadályozzák ebben?
– Elképzelhetőnek tartom, hogy elkapják az illetőt, és bezárják egy szobába, amíg észhez nem tér.

-Eragon a Lovasok első olyan vezetője, akinek nem fehér a sárkánya?
-Sok vezér volt, akinek nem fehér volt a sárkánya. Csak tetszett a szimmetria, hogy Eragonnak (a tündének) és Vraelnek is fehér sárkánya volt. Kezdet és vég.

-Hány Lovas volt a bukásuk előtt, és milyen erősek voltak Eragonhoz képest?
-Elég sokan voltak, legalább néhány százan. Az Eldunarík miatt Eragon erősebb lenne bármelyiküknél, nélkülük egy szinten van bármelyik tünde lovassal.

-Oromis milyen mértékben volt vezető pozícióban a Lovasok között? Említetted a könyvben, hogy tagja volt a tanácsnak, ami elutasította Galbatorix második sárkány iránti kérelmét, és Morzant és Bromot is tanította. A vezetők egyike volt, vagy csak egy átlagos képzett Lovas?
-Lovasként és tanárként is széles körben tisztelték. Nem ő a valaha volt legnagyobb Lovas, de mindenképpen olyasvalaki volt, akire érdemes hallgatni.

-Minden sárkánynak éget a vére? Emlékszem a könyvben arra a részre, amikor Tövis vére emberekre és házakra hullott, amik ettől meggyulladtak. Ez csak Tövisre igaz vagy az összes sárkányra?
– Igen, ha csak nem betegek. A sárkányok végtére is elég forróvérűek.

-Állítanád, hogy a tündék életmódja az emberek ideális életmódja, vagy közel áll hozzá?
-Nem igazán, a tündék túl vértelenek. Ha jobban belegondolsz, elég idegesítő lehet egy tündével élni. Mintha lenne egy szobatársad, aki mindig mindent tud, és úgy cselekszik, mintha jobb lenne nálad mindenben. A tündék nem olyanok, amilyeneknek az embereknek lennie kéne. Egyszerűen mások, nem jobbak vagy rosszabbak. Ugyanígy van a törpékkel és az Urgalokkal. Ennek ellenére szerintem az én törpéim közelebb állnak az emberekhez, mint a többi faj.

-Milyen akcentusa lenne a szereplőknek?
-A tündéknek skandináv jellegű, a törpéknek oroszok vagy más kelet-európai, Adzsihádnak, Nasuadanak és a vándor törzseknek valami egzotikusabb (nehéz leírni, részben japán, részben egyéb), az embereknek is különböző akcentusa lenne attól függően, hogy honnan származnak.

-A hangoskönyvben Saphirának morgó hangja volt. Ez helyes így?
-Én magamban mindig lágyabb hanggal képzeltem el.

-Megtudjuk valaha, hogy Eragon és Ayra összejönnek-e?
-Igen.

-Ha több önbizalomra van szükséged, hordj magaddal egy kardot. Fogadni mernék, hogy ezt néha megcsinálod.
-Igen, ezt alá tudom támasztani. Csodákat tesz az önbizalmaddal, ha egy karddal sétálgatsz.

-Hogyan hatott az Lovasok és a sárkányok közötti eredeti kötelékre, hogy a szövetséget kiterjesztették a törpékre és az Urgalokra is?
-Nem befolyásolta jelentősen, vagy csak erősebbé tette, mert Eragonnak birtokában volt a Szó, hogy segítsen. Az első alkalommal nem volt ott.

-Mekkora Saphira az Örökség végére?
-Nagy. Nagyobb, mint egy ház.

-Miért dontöttél úgy, hogy Galbatorix legyőzése inkább gondolati szinten (megérti a bűneit), mint harcban történjen?
-Mert logikus, hogy a fizikai erő nem működött volna. Túl erős hozzá. És erősebbnek is kellett maradnia végig Eragonnál, vagy nem lehetett volna kétséges, hogy Eragon győz-e. Én azért akartam, hogy Eragon amiatt nyerjen, aki. Azt akartam, hogy ha bárki más lenne az ő helyében, akkor elbukjon. Csak Eragon találhatta ki a varázslatot. A szereplők között senki másban nem volt meg az a kíváncsiság, az a figyelem arra, hogy mi jó vagy rossz, vagy ugyanaz az együttérzés. És kicsit valami kiszámíthatatlant akartam. A sorozatban jó pár csata volt már, és az Örökségben is. Láttunk sárkányokat harcolni, amikor Saphira és Tövis összecsapott (vagy Tövis és Glaedr). Sóval úgy éreztem, valami másra van szükség. Mint már mondtam, az általános logika azt diktálja, hogy Eragon harcban nem győzhette le Galbatorixot. Murtaghot karddal megverte, de Galbatorixnál mentális erővel győzött.

-Amikor a tündék lord Brasttal harcoltak, hogy lehetséges, hogy együttesen nem voltak képesek legyőzni őt egyetlen Eldunaríval a páncéljában?
– A Brastnak adott Eldunarí rendkívül erős volt. Nem szabad elfelejtkezni a hatalmas különbségről sem a sárkányok és az emberek vagy a tündék között. Például egyszer láttam egy videót, amiben egy elefánt kötélhúzósat játszott vagy száz emberrel. És az elefánt nyert. És most képzeld el ezt egy sokkal hatalmasabb teremtménnyel, megspékelve varázslattal és sokkal nagyobb erővel. Egy tünde, két tünde, ötven tünde… Nincs esélyük. Ezért volt olyan elkeseredett a tündék és a sárkányok háborúja.

-Ha egy Eldunarí eltörik, a felszabaduló energia megöl bárkit aki hozzáér? Ez történt lord Brasttal?
-Bizony. Mintha egy bomba robbanna fel.

-Tudod, hogy körülbelül hány tünde halt meg az uru’baeni csatában?
-Százak.

-Ha az Urgalok is csatlakoznak a Lovasokhoz, nem gondolod, hogy ez még veszélyesebbé és kegyetlenebbé fogja tenni őket?
-Nem. A sárkányok és a tündék mind kevésbé agresszívek a kötelék létrejötte óta. Erről beszélnek az Eragonban és az Elsőszülöttben. Még az emberek is megváltoztak, bár nem volt rá még idő, hogy ez kiteljesedjen. Remélhetőleg a kötelék hatására az Urgalok vérszomjassága mérséklődni fog.

-Milyen tippeket adnál nekem, ha egy portálon keresztül véletlenül Alagaësiába csöppennék?
-Maradj távol az Urgaloktól és az emberektől, a legtöbb vérontás az ő területükön történik. Tanulj meg varázsolni, amilyen gyorsan csak lehet, hogy megvédhesd magad az átkoktól. Próbálj meg Lovassá lenni ugyanebből az okból kifolyólag. Du Weldenvarden a legboztonságosabb hely (legalábbis a városok), de valószínűleg húsz év után beleőrülnél ott az unalomba. Ne zavard a szellemeket. És ha véletlenül látod Angelát, fuss az ellenkező irányba, mert akkor biztosan baj lesz a közelben.

Szóval ezeket hoztam. Nem fordítottam le minden kérdést, itt a forrásuk:
https://www.paolini.net/2015/10/29/qas-saphiras-size/
https://www.paolini.net/2016/04/27/qas-dragon-blood-cha…

Remélem, tetszettek!

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Eragon · Christopher Paolini: Elsőszülött · Christopher Paolini: Brisingr · Christopher Paolini: Örökség

Christopher Paolini: Eragon
Christopher Paolini: Elsőszülött
Christopher Paolini: Brisingr
Christopher Paolini: Örökség

Kapcsolódó alkotók: Christopher Paolini

7 hozzászólás
>!
MorcosMentatündér
Eragon

Ha már szóba került :) A svéd borító egyáltalán nem hasonlít se a régi, sem az új magyar kiadásra, de nekem nagyon tetszik! Még akkor akadtam rá, amikor először olvasgattam az Eragonról, de úgy beleszerettem, hogy kinyomtatgattam őket, és beleragasztottam a könyv elejébe. Érdekes lehet, hogy miért kapott ott ilyen komoly kiadást, de nem találtam róla semmi egyebet.
Itt van még néhány másik külföldi borító, érdekes nézegetni őket (de ez a legjobb): https://www.paolini.net/art/international-book-covers/

Kapcsolódó könyvek: Christopher Paolini: Eragon · Christopher Paolini: Elsőszülött · Christopher Paolini: Brisingr · Christopher Paolini: Örökség · Christopher Paolini: Eragon (svéd) · Christopher Paolini: Den Äldste · Christopher Paolini: Brisingr (svéd) · Christopher Paolini: Arvtagaren

Christopher Paolini: Eragon
Christopher Paolini: Elsőszülött
Christopher Paolini: Brisingr
Christopher Paolini: Örökség
Christopher Paolini: Eragon (svéd)
Christopher Paolini: Den Äldste
Christopher Paolini: Brisingr (svéd)
Christopher Paolini: Arvtagaren
6 hozzászólás