!

Dunaújvárosi és környékbeli molyok zóna Molyklub

>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

BOGYÓ ÉS BABÓCA KIÁLLÍTÁS
MÁRCIUS 4 – 31. A vitrinekben életre kelnek a sorozat szereplői, helyszínei bábok formájában. A gyerekek megcsodálhatják a mesékben szereplő házikókat, a léghajót, egész közelről szemügyre vehetik az apró tárgyakat és persze Bogyót és Babócát több jelenetben, az összes barátjukkal együtt.
"Bartos Erika a Bogyó és Babóca bábkiállítás anyagát másfél év alatt készítette el 2012-ben.

„Már a legelső Bogyó és Babóca kötet megjelenésekor megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjemmel rendszeresen elbáboztuk a Bogyó és Babóca meséket országszerte… Semmi másról nem szólt ez, mint örömöt okozni a legkisebbeknek. Minden egyes díszlet, kellék készítésére jól emlékszem, kinőtt ruhákat, kiürült papírdobozokat használtam a díszletekhez. ” (Bartos Erika)

A kiállítás számtalan helyszínre kapott meghívást bel- és külföldön egyaránt." (kulturkuria.hu)


Szeretettel várunk minden kis rajongót a Gyermekkönyvtárba márciusban,
hiszen nem mások lesznek a vendégeink, mint Bogyó, Babóca és barátaik!

Délelőtti, tematikus foglalkozásainkra a csoportoknak bejelentkezés szükséges!
Időpontegyeztetés: 06/25-423-952 | olvszolg@jakd.hu
Gyermekkönyvtárosok: Törökné Antal Mária, Pokornyi Orsolya

>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Tóth Jánosné Pro Cultura Intercisae díjas! Gratulálunk!
A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a hagyományokhoz híven átadták a Dunaújváros Közgyűlése által alapított Pro Cultura Intercisae díjat. Az idei díjat Tóth Jánosné a Munkásművelődési Központ nyugalmazott intézményvezetője kapta. Nagyon gratulálunk!
Szerda délután az evangélikus templomban tartott ünnepi eseményen fellépett a Magyar Örökség és Budapest Márka díjas Szent Efrém Férfikar, Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese. Ezen a napon a hagyományokhoz híven átadták a Dunaújváros közgyűlése által alapított Pro Cultura Intercisae Díjat, amely kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, művészeti közösségeknek adományozható, akik a város kultúrájáért hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak. A díjat Pintér Tamás polgármester adta át, a díjazott közművelődési szakembert köszöntötte Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is.

Az idei esztendőben Pro Cultura Intercisae díjat érdemelt Tóth Jánosné,
a Munkásművelődési Központ nyugalmazott intézményvezetője! Gratulálunk!

"Tóth Jánosné Végh Mária a Dunai Vasmű Vörösmarty Könyvtárának munkatársaként kezdte pályafutását 1964-ben. A városi és üzemi feladatokat is ellátó könyvtár jó iskola volt: segítő kollégák gondos irányításával a könyvtári szakma különböző területeit megismerhette és eredményesen gyakorolhatta. 1974. változást hozott a város könyvtári életében: összevonták a szakszervezeti Vörösmarty, és a tanácsi József Attila könyvtárakat, szervezetileg pedig a művelődési ház mellé rendelték. Az új könyvtár óriási vonzerővel bírt: igazi, pezsgő könyvtári élet folyt, hatalmas látogatói és olvasói létszámmal.

Tóth Jánosné az olvasószolgálati csoport vezetője lett. Szívéhez egész könyvtárosi pályája során ez a munkaterület állt a legközelebb. Az olvasókkal való közvetlen kapcsolat során tudta legjobban kamatoztatni irodalomismeretét, olvasottságát, itt kellett a választ megtalálni a felmerülő, legkülönbözőbb olvasói kérdésekre. Az olvasószolgálat 14 munkatársának munkáját szervezte, irányította. Kollégái elmondása alapján mi sem bizonyította jobban vezetői rátermettségét, mint a reggeli közös kávézások, amikor is felmérte a kollégák aktuális hangulatát és ez alapján döntötte el, hogy aznap kire milyen feladatot bízhat. Ha dorgálnia kellett, még azt is szeretettel tette, halkan szólva a renitensekhez.

A mindennapi munka mellett folyamatosan képezte magát: könyvtár szakos főiskolai oklevelet szerzett, és számtalan szakmai tanfolyamon vett részt. Az ott szerzett ismereteket igyekezett a helyi lehetőségek szerint hasznosítani: így többek között az ő kezdeményezésére indult el a hátrányos helyzetű olvasók könyvtári ellátása. Felkutatták a mozgásukban korlátozott, idős, beteg vagy házhoz kötötteket, és igény szerint havi rendszerességgel házhoz szállították az olvasnivalót. A csökkent látóknak, illetve vakoknak hangos könyveket gyűjtöttek, folyóiratokat járattak. Rendszeresen készítettek könyvajánlásokat, bibliográfiákat. Sok-sok könyvtári rendezvény, szóló irodalmi előadás, író-olvasó találkozó valósult meg a szervezésében: a kortárs magyar irodalom színe-java megfordult a könyvtárban. 1982-ben a könyvtár vezetője lett. A tőle megszokott, magas szinten végezte munkáját. Jó emberismerő, jó kapcsolatteremtő személyiség.

1986-ban kinevezték a művelődési központ igazgatójának. Tóth Jánosné fő vezetési elve volt: együtt a változó világgal. Ezért mindig törekedett a színes kulturális programkínálatra. Irányítása alatt számtalan művészeti csoport, népművészeti közösség, tárgyalkotó kör, klub, és szakkör működött. Ekkorra tehető többek között az MMK szabadtéri színpadának, valamint a sport-és játékudvarnak az átadása, a Jazz Klub, a Bódy Gábor filmklub elindítása, a Vasas Táncegyüttes is ekkoriban kezdte el a tánc-színházi produkciók bemutatását.
Tóth Jánosné – vagy ahogyan városszerte ismerik: Tóthné Marika – 1994-es nyugdíjba vonulásáig, mindig lelkiismeretesen, kimagasló szakmai hozzáértéssel végezte közművelődési munkáját."

Forrás: Dunaújváros Online

>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Könyves Kreatív
Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot FEBRUÁR 28-ÁN (PÉNTEKEN) 13-18 ÓRÁIG a Gyermekkönyvtárba! Ünnepeljük meg együtt a március 1-jén tartott Ölelj meg egy könyvtárost! nemzetközi világnapot egy könyves kreatív foglalkozással! :)

Hirdetés
>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

ADÓ 1% – Kérjük adóbevallásánál, gondoljon a könyvtárra a 2020-as évben is!
Olvasóink, látogatóink közül évek óta sokan felajánlják adójuk 1%-át. Fontos számunkra ez a támogatás, hiszen jelzi, hogy sokan gondolnak ránk és nem csak akkor, amikor olvasnivalót keresnek. ADÓSZÁMUNK: 15365408–1–07 Támogatásukat előre is köszönjük!

Kedves Olvasóink! Tisztelt Látogatóink!

>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

OlvasóPróba 3K: Könyv, kakaó, kalács
Január 31-én 17 órakor folytatjuk „könyvklubunkat”, ahol kötetlenül beszélgetünk, játszunk, könyveket ajánlunk egymásnak! Ráadásul azt is megtudhatjátok, ki hogy áll a sárkánytojás / pontgyűjtésben! Mindezek mellett még vajas kalácsot is majszolhattok, majd leöblíthetitek egy pohár kakaóval! ;)

>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Babák a könyvtárban – 0-4 éves korú gyerekek szüleinek
Kedves Kismamák és Kisgyermekes Szülők!

Kérjük, segítsék a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárának munkáját azzal, hogy kitöltik ezt a kérdőívet! Csak néhány percet vesz igénybe!

Köszönettel:
A gyermekkönyvtárosok

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnMJdzxHBYov0…

>!
Jakd KU
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

„A kultúra értékei romokban, béreink alatta…”
Január 22-én könyvtárunk is csatlakozott a KKDSZ országos „ fekete ruhás” akciójához, ezzel is meggyászolva a 2007 óta nem változó közalkalmazotti bértáblát.
Amennyiben tehetik, kérjük támogassák a petíció aláírásával a közalkalmazottakat:
https://www.peticiok.com/agazat_minimalberen_a_kkdsz_felhivasa – KKDSZ Kulturális Szakszervezet társaságában.