!

Dunaújvárosi és környékbeli molyok zóna Molyklub

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Az aulában 50, 100, 200, 300, 500 Ft -s könyvek várják új gazdájukat :)

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Magyar Széppróza Napja: HELKA – a Balaton legendája újraéled
Vendégünk lesz NYULÁSZ PÉTER, a Helka írója február 19-én (hétfőn) 14 órakor a Gyermekkönyvtárban! Közreműködik: Farkas Erik színművész. A programra bejelentkezés szükséges!
"2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezik meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját.

Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el."

(www.magyarszepprozanapja.hu)

Kapcsolódó könyvek: Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka

Kapcsolódó alkotók: Nyulász Péter

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Könyvbemutató – BALOGH MÁRTA: SZILÁNKOK
Író-olvasó találkozóra hívjuk Önt és családját február 19-én, hétfőn 17.30 órakor a József Attila Könyvtár előadótermébe. Szeretettel várunk minden érdeklődőt csurdu Balogh Márta legújabb kötetének bemutatójára! A tavaly megjelent „Szilánkok” című kötet Páli Zsuzsanna Zsibi emlékének tiszteleg.
"Karácsony felé közeledve jelent meg csurdu Balogh Márta legújabb kötete, a „Szilánkok”, amelyet Páli Zsuzsanna emlékének ajánlott. A kötet különleges borítójával, míves tördelésével felhívja magára az olvasó figyelmét… A cím az élet csillámaira, parányaira utal. Pillanatképek, gondolatok, aforizmák, líra, szösszenetek, életképek, élethelyzetek találhatók a könyvben. A szövegek olyan érintések, amelyeket bárki átélhet.

Balogh Márta: Szilánkok
című könyvének bemutatója

Tabló: Páli Zsuzsanna munkássága
A bemutatót előadók színesítik

2018. február 19-én, hétfőn 17.30 órakor
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a könyvtár előadótermébe!

"No, de ki az a Zsibi?… A szellemi szövetséges: Páli Zsuzsanna lénye már az első kötetét inspirálta. Zsibinek volt humora, szeretett játszani a szavakkal, állandóan foglalkoztatta a szellemét… Tehát a lelkiségem és Zsibi miatt született meg a negyedik könyvem, a Szilánkok, amely a Tükörlabirintussal „egységbe” fogja eddigi munkámat, valamint lezár egy szakaszt az írói tevékenységemben… Amíg élek, Zsibinek helye van a lelkemben, a könyveimben is.

Pénzes Petra grafikus, a kötet címképtervezője a Szilánkok-ról így vall: – Szeretnék úgy festeni, ahogyan Márti ír… Meg tud érinteni, meg tud jeleníteni mindenféle embert. Meg tudja mutatni azt is, ami az ember mögött van… Hiszem, hogy az emlékszilánk megragadásával is teljes képet festhetünk valakiről, aki fontos számunkra, akár tollal, akár ecsettel tesszük….”

Fotó: Zsedrovits Enikő
Forrás: Dunaújvárosi Híralp, duol.hu
Balogh Márta honlapja: csurdu.hu

A Dunaújvárosi Kulturális Egyesület és a József Attila Könyvtár
szeretettel várja az érdeklődőket február 19-én 17.30 órakor a könyvtár emeleti előadótermébe!

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Ez történt a KÖNYVKLUB januári találkozóján
Ezen a foglalkozáson Ildikó volt a főszereplő. Milyen könyveket és miért olvas szívesen? Melyik könyvvel nem sikerült megbirkóznia? Mi volt a legutolsó olvasmányélménye? Szeretettel várunk minden érdeklődőt február 14-én (szerdán) fél ötkor kezdődő találkozónkra!
Ildikó arról beszélt, hogy számára elsősorban terápiát, tanulási forrásokat, értékek, példaképek keresését jelentik a könyvek, az olvasás.

Nem csak szépirodalmat olvas, szívesen vesz kezébe dokumentum-, esszéköteteket, tényirodalmat. Popper Péter, Polcz Alaine, Müller Péter és Jean Sasson könyvei a kedvencei közzé tartoznak.

Úgy érzi, viszonylag későn kezdett el olvasni. Egyik első komolyabb olvasmányélménye Dymphna Cusack Ketten a halál ellen című kötete volt. Mint kiderült, ez a történt többünk számára is ismerős volt, szívesen olvastuk. Ildikó kedveli az életrajzi történeteket, regényeket. Pl. Alfred Amenda Erocia című könyvéből sok mindent megtudott Beethovenről. A könyv nem csak mint zeneszerzőt mutatta be Beethovent, hanem emberi tulajdonságai, érzései is középpontba kerültek. Hasonlóan kedves élménye volt Ildikónak Dallos Sándor Munkácsy Mihállyal kapcsolatos regénye. Abban mindannyian megegyeztünk, hogy az életrajzi regények közelebb hozzák főhősüket az olvasóhoz. Sok mindent megtudhatunk róluk, amit a szerző a fellelhető dokumentumok alapján írt meg, de az író mindig egyfajta szabadságot is élvez a gondolatok, érzések bemutatásában.

Ildikó utolsó olvasmányai közzé tartozott Sándor Anikó Házasságsirató és Amin Maalouf A tévelygők című könyve. Sándor Anikó története egy mai negyven év körüli nő története, amely izgalmas feldolgozása egy válságos élethelyzetnek. Maalouf francia nyelven alkotó libanoni író. A tévelygők című könyvének főhőse a Franciaországban élő keresztény arab történész, Adam, aki az 1970-es években, a polgárháborús zavargások idején hagyta el hazáját. Adam húsz év múltán – egy haldokló egykori barát telefonhívására – hazalátogat. A könyvben apránként kirajzolódik előttünk egy valaha sokszínűségével tüntető, elbűvölő vidék megannyi súlyos társadalmi konfliktusa és jóvátehetetlen egyéni tragédiája.

Amit még nem sikerült elolvasnia Ildikónak az Gabriel García Marquez Száz év magány című ikonokus műve. Mint kiderült szinte mindannyiunknak volt már olyan élménye, hogy mások által nagyra tartott, a kritika által dicsért művet nem sikerült elolvasnunk vagy csalódást okozott. Pl. Maja A kis herceg című könyvvel került ilyen helyzetben.

Találkozónk végén többnyire olyan könyveket vittünk haza, amelyekről már hallottunk egymástól, de még nem olvastuk azokat.: Stedman: Fény az óceán fölött, Barry: Messze, messze, Fowler: A Jane Austen könyvklub, Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni, Rakovszky: A kígyó árnyéka, Barry: Kánaán földjén, Shaffer: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság, Barry: Egy eltitkolt élet, Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt.

Januári találkozónkon bővült kis közösségünk, Éva csatlakozott klubunkhoz Inci invitálására.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt február 14-én (szerdán) fél ötkor következő találkozónkra!

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

OlvasóPróba ÚJRATÖLTVE!
Újra indult a sárkánytojás és a pontgyűjtés! Alsósoknak: Győzd le a sárkányt, és szabadítsd ki a könyveket! Legyél Te a KÖNYVTÁR HŐSE vagy HŐSNŐJE!
Felsősöknek: Legek Harca! Legyél Te, aki a legtöbb könyvet olvassa! Legyél Te, aki a legtöbb pontot gyűjti össze! Legyél Te a LEGOLVASOTTABB!

Bővebben: http://gyerek.jakd.hu/index.php…

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

OlvasóPróba ÚJRATÖLTVE!
Újra indult a sárkánytojás és a pontgyűjtés! Alsósoknak: Győzd le a sárkányt, és szabadítsd ki a könyveket! Legyél Te a KÖNYVTÁR HŐSE vagy HŐSNŐJE!
Felsősöknek: Legek Harca! Legyél Te, aki a legtöbb könyvet olvassa! Legyél Te, aki a legtöbb pontot gyűjti össze! Legyél Te a LEGOLVASOTTABB!

Bővebben: http://gyerek.jakd.hu/index.php…

Hirdetés
>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

VETÉLKEDŐRE FEL, CIMBORÁK!
Olvasd el Berg Judit Alma című regényét, és válaszolj a kérdésekre! A márciusi eredményhirdetésen a díjakat maga az írónő, Berg Judit adja át! „Alma öt éves kora óta sakkozott, gyakran járt versenyekre. (…) A sakksétányra érve elkerekedett a szeme, és azonnal beállt az egyik asztal mögé…”

Szeretsz sakkozni? Akkor ez a Te könyved! Szereted a kalandokat?
Ne habozz, olvasd el, és nevezz be!

A kétfordulós vetélkedő ELSŐ FELADATLAPJÁT már innen is letöltheted!»>

Leadási határidő: február 13.

A kétfordulós vetélkedő MÁSODIK FELADATLAPJA februárban érkezik! :)

Leadási határidő: március 13.

A vetélkedő eredményhirdetésére március 21-én (szerdán) délután kerül sor,
ahol a díjakat maga az írónő, Berg Judit adja át!

Bővebben: http://gyerek.jakd.hu/index.php…

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Új év – ÚJ MAGAZINOK, ÚJSÁGOK
Új szerzemények a könyvtárban. 2018 januárjától bővült a folyóiratok, napilapok, magazinok köre: Forbes, Hello! Magazin, Marie Claire, Mozimánia, Világjáró, Világgazdaság, Blikk és további újdonságok várhatók! Az új évben is várjuk olvasóinkat, látogatóinkat könyvtárunkba!
A tavalyi évben beszerzett új magazinok, újságok – Haszon Magazin, Hammer World-Metal&Hard Rock Magazin, Látkép-a meghökkentő világ, Nimród Vadászújság, Nők Lapja Egészség, Nők Lapja Ezotéria, Sikeres Sporthorgász, Zöld Újság – után 2018 januárjától tovább színesítettük folyóirat kínálatunkat.

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Szeretettel várjuk a 7-10 éves gyerekeket február 8-án (csütörtökön) 15 órakor a Gyermekkönyvtárba a Holle anyó című papírszínházas, interaktív mesedélutánunkra! Mese, zene és farsang vár! :) „Szegény lány visszament a kúthoz, nem tudta, mitévõ legyen; félelmében végül is az orsó után ugrott.”

>!
Jeffi SP
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Filmes borítós példányt cserélnék nem filmes borítósra, ha valakinek van ilyenje csápoljon :)

Kapcsolódó könyvek: Alex Garland: A Part

Alex Garland: A Part