!

Dunaújvárosi és környékbeli molyok zóna Molyklub

>!
_Annamary_
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Sziasztok!
Keresem a Hiúság vására című könyvet Dunaújváros környékén. :)
Előre is köszönöm!

Kapcsolódó könyvek: William Makepeace Thackeray: Hiúság vására

William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Mikulástól szilveszterig: OLVASÓJEGY „FÉLPÉNZEN” – AMNESZTIA
A közelgő ünnepek alkalmából megajándékozzuk kedves olvasóinkat. December 6-a és 29-e között: beiratkozás és tagsághosszabbítás féláron! Amnesztia: a késedelmi díjat elengedjük. Szeretettel várunk minden régi és új olvasót, látogatót! Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Beiratkozás és olvasójegy hosszabbítás féláron!

December 6-a és 29-e között a központi könyvtárban és a Béke Fiókkönyvtárban
ünnepi kedvezménnyel várjuk minden kedves régi és új látogatónkat!

Békés karácsonyi ünnepet és boldog új évet kívánunk minden látogatónknak, olvasónknak!

Kedvezményes tagdíjak
Alapdíj (könyv- és folyóirat-kölcsönzés)
1000 Ft/év

Emelt díj (könyv-, folyóirat-, DVD-, hangoskönyv-kölcsönzés)
1500 Ft/év
Érvényes diákigazolvánnyal, 16 éven felülieknek
Alapdíj (könyv- és folyóirat-kölcsönzés)
500 Ft/év
Emelt díj (könyv-, folyóirat-, DVD-, hangoskönyv-kölcsönzés)
750 Ft/év

A Béke Fiókkönyvtárban: alapdíj: 500 Ft/év. Érvényes diákigazolvánnyal, 16 éven felülieknek: 250 Ft/év
A Béke Fiókkönyvtár december 24. január 2. között ZÁRVA tart!

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Kortárs irodalmi verseny CIMBORÁKNAK!
A Sárkányok pedig nincsenek című vetélkedő öt fordulóból áll, és egyénileg kell megoldani a feladatlapokat. A versenyben alsós tanulók vehetnek részt. Marcsi néninél jelentkezhettek a versenyre, nevezési díj:1000 Ft! Az 1. feladatlap beküldési határideje: november 30.
1. FELADATLAP (beküldési határidő: november 30.) »> http://gyerek.jakd.hu/index.php…

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

FELHÍVÁS: Mesemondó Gyerekek Találkozója a Gyerekkönyvtárban!
December 7-én (pénteken) újra mesemondó verseny a Gyermekkönyvtárban! Szeretettel várjuk az alsósokat és a felsősöket Mátyás királyos mesékkel! „A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz…” (Csukás István)
Szeretettel várjuk a dunaújvárosi és környékbeli iskolák diákjait a

Mesemondó Gyerekek Találkozójára!
Nevezési határidő: november 30. (péntek)

A verseny időpontja, helyszíne: december 7. (péntek), Gyermekkönyvtár

Alsósok versenye: 10:00-tól

Felsősök versenye: 14:00-tól

EZEN A NAPON A GYERMEKKÖNYVTÁR ZÁRVA TART!

A mesemondóversenyen általános iskolások (1-8. évfolyam) vehetnek részt, egy iskolából évfolyamonként egy-egy gyermek jelentkezhet. Négy kategóriában (1-2. o., 3-4. o. 5-6. o., 7-8. o.) hirdetünk Aranyalma-díjasokat, akik könyvjutalomban részesülnek.

Idén a Mátyás király-emlékév alkalmából Mátyás királyról szóló mesékből készülhetnek a gyerekek, a mesék, meserészletek maximum 4 perc időtartamúak lehetnek.

Nevezni lehet személyesen a Gyermekkönyvtárban, e-mailben, vagy telefonon (06/25-423-952), nevezési lapot kérhettek a Gyermekkönyvtárban, vagy letölthetitek innen»>
http://www.jakd.hu/hirek/2018/10/felhivas_mesemondo_gye…

Hirdetés
>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

KARÁCSONYI KAVALKÁD a Gyermekkönyvtárban
Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot december 14-én (pénteken) 13-18 óráig a Gyermekkönyvtárba! Karácsonyi kézműveskedés, cserebere zsibvásár, kézműves kiállítás vár Rátok! Hozz egy megunt játékot, és cseréld el! Készíts ajándékot, vagy csak meríts ötleteket! Várjuk együtt a karácsonyt!

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

HELYISMERETI KVÍZ hónapról hónapra – NOVEMBER
A hónap témája: A KÖNYVTÁR. Februártól novemberig más-más várostörténeti témában játékra hívunk minden érdeklődőt! A helyes megfejtők között könyvajándékot sorsolunk ki.
Februártól novemberig más-más témában játékra hívunk minden érdeklődőt.
A novemberi hónap témája: A KÖNYVTÁR.

Beküldési határidő: 2018. december 15.

A helyismereti kvíz októberi nyertese: Sztakó Tamás – Gratulálunk!

A helyismereti kvíz elérhető személyesen a könyvtárban, honlapunkon és a könyvtár Facebook oldalán. A megfejtéseket névvel és elérhetőséggel leadhatják személyesen a könyvtárban, vagy elküldhetik a könyvtár Facebook oldalán, illetve e-mailben az olvszolg@jakd.hu címre. A helyes megfejtők között könyvajándékot sorsolunk ki.

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Lübeck után az amerikai dél világa – KÖNYVKLUB
November 21-én fél ötkor a könyvklubban William Faulkner, amerikai író négy regényéről beszélgetünk: Sartoris, Megszületik augusztusban (Augusztus fénye címmel is megjelent), A hang és a téboly, Míg fekszem kiterítve. Hagyományok, tekintélytisztelet, feszültségek, nyugtalanság és érdekes történetek.
Október 24-én Thomas Mann klasszikus regénye, A Buddenbrook ház című könyv volt beszélgetésünk alapja.

Amiben mindannyian egyetértettünk, hogy Thomas Mann stílusa rendkívül szemléletes, szépen ír. Leírásai alapján egyáltalán nem volt nehéz magunk elé képzelni a történet szereplőit, eseményeit. Például a nagypolgári család karácsonyi ünnepségeinek leírása előhívta, előhívhatta Bergman Fanny és Alexander című filmjének nyitójeleneteit.

Van-e a regénynek főszereplője? Erre a kérdésre először Thomas Buddenbrook neve merült fel, aztán felvetettük, hogy talán inkább Tony, a lánytestvér. Anita jegyezte meg, hogy legtöbb részletet az ő életéről tudhatunk meg. Vele indul a történet, őt látjuk kislányként nagyszüleivel, szüleivel, testvéreivel egy idilli, nagypolgári környezetben. Vele is zárul a történet, hiszen ebből a családból már csak ő él.

Beszélgettünk arról is, hogy egy nőnek a 19. században mennyire kellett engedelmesnek lennie? Mit várhatott és mit kapott „cserébe”? Maja vetette fel, hogy bár sem Tony, sem Kárász Nelli házassága (Németh László Iszony című regényének hősnője) nem sikerült – a férjek taszítóak, közönségesek – a „megoldások” mennyire különböznek. Igaz, hogy a két nőalak között van néhány generáció. Érdekes volt még Gerda (Thomas felesége) alakja, aki a hegedüléssel, a zenével egyfajta elefántcsonttoronyban élt, és bár közös vonzalom volt a házasságuk alapja, mégis egyfajta hűvös távolságtartás jellemezte házasságukat.

Szó volt a polgári, kereskedői erényekről ( öntudat, műveltség, hagyomány, szorgalom, becsület, tisztesség, kötelesség, tekintély stb.), amelyeket az öreg Bruddenbroook intelme fejez ki találóan: „Láss nappal vidáman, üzleteid után,de csak olyan üzleteket köss, hogy éjszaka nyugodtan alhass!”

A család nem minden tagja akart, vagy tudott ezen intelmek szerint élni. Szóba került Krisztián alakja, aki Judit szerint könnyelmű, gyenge ember volt, nem találta helyét a polgári családban. Hannoról, a család utolsó férfi tagjáról Magdi beszélt, aki sajnálta a magányos fiút, akinek sok problémája volt az egészségével, az iskola is nyűg volt számára és nem lehetett belőle művész. Magdi külön megjegyezte, hogy milyen fájdalmasak lehettek a korabeli fogorvosi kezelések, melyeket Thomas Mann rendkívül érzékletesen írt le.

Következő találkozónkon (november 21-e, fél öt) William Faulkner regényei kapcsán egy egészen más közegről,
más világról beszélgethetünk, amely azonban néha párhuzamba állítható a 19. századi Lübeck polgárainak életével.

>!
Jakd U
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Schlitterné Nyuli Anna: RÉGI DUNAPENTELEI TÖRTÉNETEK – Könyvbemutató
Penteléről, nem csak penteleieknek! Díszbemutató a könyvtárban. A Pentele Baráti Kör és a József Attila Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt november 22-én csütörtökön 17 órakor a Felnőttkönyvtárba!
Autentikusan, az eredeti kézirat mentén adja közre a Pentele Baráti Kör Schlitterné Nyuli Anna történeteit az 1930-es évektől a városépítésig. Hosszú távra tervez a Pentele Baráti Kör támogatását bíró szerkesztő csapat. További kiadásra várnak Panni néni történetei. A könyv szerkesztője Kemény Lajosné, a borítón Kaizler Gitta festménye szerepel az őszi Dunapenteléről. Az Előszót Jakóné Fekete Teréz helytörténész írta. A kötetet Pálinkás Bertalan méltatja.
A Pentele Baráti Kör és a József Attila Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt!

Részlet Kaizler Gitta festményéből
Részlet Kaizler Gitta festményéből
KÖNYVBEMUTATÓ
Schlitterné Nyuli Anna: Régi dunapentelei történetek
József Attila Könyvtár, 2018. november 22. (csütörtök) 17 óra

Jakóné Fekete Teréz így emlékezik vissza a kézirat szerzőjére:

„- Anna nagynéném már családanyaként és a korabeli óragyár dolgozójaként fogott kezébe egész életét megváltoztató, csodatevő tollat. Erre munkahelyi iskolájának magyar szakos tanára, Papp Sándor ösztönözte. Házi feladatait elolvasva, egyszer csak azt mondta neki: „Magának írnia kell!” Ezzel a tanítvány, az őstehetség lelkében felpattant egy zár, és az addig alatta szunnyadó érzések, emlékek, élmények a felszínre törtek, életre keltek. Kinyílt a szíve, és ez örömet, megnyugvást okozott neki. Ettől kezdve egymás után teltek be kockás füzetei, amelyekben megelevenedett a hajdan volt huszadik század eleji Dunapentele: utcái, lakói, közéleti eseményei, mindennapjai – a bölcsőtől a sírig. Önmaga erről így vall: – Leírtam Pentelét.”

Kemény Lajosné, Bori, a kötet szerkesztője mesél a kezdetekről, Anna néniről és a könyvekről:

„– A nagynéném, Schlitterné Nyuli Anna gyermekkori emlékeiből és az idősek elmesélései alapján, több mint tíz éven keresztül írta a történeteit. A fia halála után került hozzánk a kézirat, elolvastam és úgy gondoltam, ez csak nekünk, a hozzátartozóinak érdekes, de aztán többeket megkérdeztünk, és úgy döntöttünk, másokkal is meg kell osztani ezeket… Szeretnénk, ha a könyvekben szereplő személyek leszármazottai is megismernék őseik hétköz- és ünnepnapjait.”

„… Panni néném is nagyon szeretett olvasni, akik hazajöttek rokonok, ismerősök, hozták a slágereket, megtanulták, és leírta azokat is. Nagyon szép írása volt. A hetedik, nyolcadik osztályt már felnőtt fejjel végezte el, s amikor fogalmazást kellett írnia, fölfigyelt rá a tanára, s mondta neki, ezt nem szabad abbahagyni, írogasson másokat is. Visszakérdezett: – Mégis, mit írjak? – Hát, ami megtörtént az életében, vagy amit hallott innen-onnan – felelte a tanára. Akkortól kezdett el írni.”

"Amikor már több száz olyan éneket, nótát leírtam, amelyek az évek folyamán itt Dunapentelén a dalos lelkűek ajkán elhangzottak, gondoltam egyet. Azt gondoltam, ha ezeket írom, miért ne írhatnám le az életüket is. Dunapentele életét a régi időből…. Biztosan lesz az utódok között, aki örömmel olvassa majd hogyan éltek ősei…. Így legalább tudni fogják a kedves utódok: Volt egyszer egy Dunapentele, így éltek Dunapentelén, az ínekes Dunapentelén.”