!

Budapesti Molyklub zóna

>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Gyertek júniusban is a Klubba, ahol a témánk a századforduló lesz. Ezúttal nyugodt, csöndes környezetben. ;)
https://moly.hu/esemenyek/juniusi-budapesti-molyklub-2

>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Azt szeretném kérni, hogy ezen a linken szavazzatok a lehetséges júniusi időpontokra, amikor a századfordulós tematikájú klubalkalmat megtarthatjuk: http://doodle.com/poll/xc4zgq9r3v6hgdbz

Ha lesz időpontunk, helyszínt is választunk majd – a szavazást május 19-én, pénteken zárom. A Könyvtár Klub a múltkor kicsit zajosnak bizonyult, de végül megoldottuk. :)
Ha valami nyugodtabb helyre vágynátok, jelezzétek a karc alatt. Ötleteket szívesen várok.

Köszi, üdv:

Niki

Kép forrása: https://librarius.hu/2014/09/28/ujra-nyit-legendas-japa…

49 hozzászólás
>!
Habók P
Budapesti Molyklub

Én sem csináltam sokat – de többünkéből csak összeáll a galéria…

4 hozzászólás
Hirdetés
>!
bagie P
Budapesti Molyklub

Kedves @Habók, @k_annamaria, @Ákos_Tóth, @DaTa (és Bobby), @Kuszma, @regulat, és @Ezüst! Én is örülök, hogy végül Normafát választottam mára! Jó volt kinn levegőn, beszélgetni és kutyuzni. :)
Ugyan egy fotót ígértem… így sikerült! :)

6 hozzászólás
>!
pillepaplan P
Budapesti Molyklub

2017.05.02. – Budapesti Molyklub 5.

Végső felvonásként a „szívmelengető per kedves(ebb)” olvasmányok témája köré csoportosítottam a következő olvasásokat:

Először is nézzük mit olvasott @B_Niki: az ő választása ebben a hónapban Mészöly Ágnes Szabadlábon című ifjúsági regényére esett. Főszereplője egy édesanyjával élő, édesapját nem ismerő 16 éves kamasz fiú, Dani, aki a fiatalok mindennapi problémái mellett még egy plusz nehézséggel is szembenéz: kerekesszékben kell töltenie a mindennapjait. Ám egy nap facebookon különös üzenetet kap: egy férfi Németországból keresi és azt állítja, ő az apja. Dani, hogy kiderítse az igazságot, ellopja édesanyja hitelkártyáját, repülőjegyet vált és kezdetét veszi a könyv „roadmoviesága”, amint azt az alcím ígéri.
Az írónő hiteles világot tud teremteni a könyvében, mivel a való életben a Pető Intézet konduktora volt, tehát mélyen ismeri a Danihoz hasonló fiatalok életét, érzéseit, problémáit. Mészöly Ágnes „olyan természetességgel ébreszt empátiát a főszereplő iránt, hogy az nem lendül át túlzott sajnálatba.” @B_Niki beszámolóját olvasva a tavaly megjelent Tiszta szívvel című film és a hihetetlenül laza Fenyvesi Zoltán jutott eszembe: http://port.hu/galeria/tiszta-szivvel/movie-156047…
@B_Niki beszámolóját itt olvashatjátok: https://moly.hu/ertekelesek/2375838

Lélekmelengető könyvként említeném @Melinda_Makkai olvasását, ami ebben a hónapban Győri Katalintól a Kupak-Nyár című novellafűzér volt, „amiből egy nyár regényszerűen összefűződő története bontakozik ki”. Melinda kiemelte az értékelésében, hogy tulajdonképpen hálás azért, hogy a manapság divatos végtelen részes sorozatokkal ellentétben a Kupak-novellákat nem próbálták meg a végletekig kifacsarni és „csak” egy kötetre valót olvashatott belőlük. A történetekben megjelenik Kupak, a 16 éves fiú életének több fontos eseménye, melyeket egy-egy novella dolgoz fel: kötelező önkéntesség az öregek otthonában, első szerelem, haverok, családi problémák, továbbtanulás, külföldi tanulmányok lehetősége. A történetek lazán fűződnek egymáshoz, épp hogy érintve egymást. Kicsit Szilvási Lajos Egymás szemében című könyvéből az Attila-fejezetek jutnak eszembe a Kupak-történet kapcsán. A klubban végighallgatott elemzés után az írásos beszámoló (mely itt érhető el: https://moly.hu/ertekelesek/2359190) csak még jobban felkeltette az érdeklődésem a történet(ek) iránt, hamarosan meg is nézem, hogy a helyi könyvtárban elérhető-e :)

@csgabi a keddi talákozóra ugyan még nem olvasta végig Janikovszky Éva Szalmalángját, de az utólag készített értékelésből megtudhattam, hogy a könyvvel egy finom, kellemes lányregényt kapott és nem is vágyott többre. Tetszett @csgabinak a történet tisztasága, a szereplő naivsága és a korszak nyugodtsága. Szembeállítva a mai napok pörgésével, nyüzsgésével talán tényleg nagyobb nyugalma volt az akkori kor kamaszainak (1960-as évek). Én magam valahogy 13 éves koromban olvastam a regényt a ráckevei strand egyik fűzfája alatt – a történet csak vonalaiban él már az emlékezetemben, de a kellemes emlék a könyvvel kapcsolatban azért megmaradt. Az írónőre visszatérve: tudtátok, hogy a lengyel Mosolyrend lovagjává választották 1988-ban? És azt, hogy a Janikovszky név tulajdonképpen a férjéé volt és ő Kucses Éva Etelka Nametta-ként látta meg a napvilágot? A Szalmalángról további beszámolót @csgabitól itt találtok: https://moly.hu/ertekelesek/2377958

Következzék @Kuszma választása: Adamik Zsolttól a Bibedombi szörnyhatározó. @Kuszma szerint a célközönség a 4-6 éves gyerekek és szüleik, tehááát, az ő átlagukat véve, ami az ifjúságot jelenti, igazán nem mondhatjuk, hogy nem sorolható be jogosan az klub aktuális témájába. Teljesen elgyengültem, mikor @Kuszma lefejtette a könyvről a borítót és egy csodálatosan megszerkesztett térkép tárult elénk, mégpedig Avaros városának, a szörnyek lakóhelyének pontos meghatározása. A kötet tulajdonképpen egy ABC sorrendben felépített lexikon, mely felsorolja az Avaroson és környékén található szörnyeket. @Kuszma részletesebben bemutatott egy-két szörnyet nekünk, hogy ízelítőt kaphassunk Bibedomb szörnyállományáról, így megismerhettük például a Hüjetit és Talicska bácsit, a helyi rendfenntartó szörnycsőszt. Szeretném beszerezni a könyvet, hogy a térkép segítségével beazonosítsam a helyes GPS koordinátákat. Avarosra akarok menni nyaralni!

Végül de nem utolsó sorban említem, hogy @LuPuS_007 sajnos csak rövid ideig volt jelen a keddi találkozón és (ez alkalommal is :)) lázadt az aktuális téma korlátai ellen: e havi lázadásai közül a Duna TV-n futó Egynyári kaland című minisorozatot említeném meg. Magam részéről: sajnos teljes részt nem értem el, így be kellett érnem a pár perces előzetesekkel, és egyetlen megjegyzésem lenne: miért, ó miért gondolja bárki azt, legyen az rendező vagy casting vezető, hogy a mai magyar lányok átlagban mind bikini modellek és/vagy tökéletes alakjukon még a cselédlány ruha is pazarul hat?… Ha igazán mélyenszántó és gondolatébresztő epizódok is voltak a sorozatban, kérlek jelezzétek, de a Wikipédián elérhető összegzésből csak igen halvány esélyt láttam erre.(https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyny%C3%A1ri_kaland) Mindenesetre ha ezen rövid karc hatására valakinek megjött a kedve a sorozathoz, holnaptól már élvezheti is a második évad izgalmait a Duna TV-n. Biztos amit biztos, én bele fogok nézni, csak hogy felülbírálhassam a mai gondolataimat.
UPDATE: köszönet @B_Nikinek, hogy belinkelte a @LuPuS_007 által szintén említett korábbi olvasásást, a kortárs ifjúsági norellákat tartalmazó Jelen! című kötetet. @LuPuS_007 értékelése szerint a válogatás zseniális és érezhetően az ifjúság szól bennük az ifjúsághoz. Nagyon tetszett a beszámolóban, hogy név szerint említetve lettek mind az alkotók, mind pedig a zsűri tagjai is.
A teljes értékelés itt olvasható: https://moly.hu/ertekelesek/2084346

Kép forrása: http://www.vrouwenpassie.nl/wp-content/uploads/2016/02/…

Kapcsolódó könyvek: Janikovszky Éva: Szalmaláng · Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó · Győri Katalin: Kupak – Nyár · Dávid Ádám – Gaborják Ádám (szerk.): Jelen! · Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Janikovszky Éva: Szalmaláng
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Győri Katalin: Kupak – Nyár
Dávid Ádám – Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
6 hozzászólás
>!
pillepaplan P
Budapesti Molyklub

2017.05.02. – Budapesti Molyklub 4.

Folytatva a múlt keddi alkalmunk összefoglalóját nézzünk két Delfin sorozatból való olvasást:

@Ákos_Tóth A várúr fiát választotta Nemere Istvántól – beszámolt róla, ahogy szobáról szobára járt valami olyan könyv után kutatva, ami megfelel az e havi kritériumnak – ez a kép ismerős :) Ákos ezt a 80-as években játszódó ifjúsági regényt csakis „retró célzattal ajánlaná, másból nem”, de megjegyezte, hogy mindettől függetlenül kénytelen bevallani: a kötet egyszerűen jól sikerült, Nemere „pont annyit tesz bele a dologba, amennyi egy kistinédzsereknek szóló regénybe kell”. Ákos szerint olyan ez a regény, mint egy Balatonon nyaralós film, csak könyvben.
Nemeréről pár szót szólva, tudtátok, hogy több mint 600 könyv fűződik a nevéhez, hogy eszperantó nyelven írt regényeinek számával világcsúcsot tart, valamint hogy számtalan álneve közül a következő hármas variáció a legviccesebb? (szigorúan személyes vélemény!): Stewart Harrington // Stuart Herrington // Stuart Harrington. Nemere egyébként idén novemberben ünnepli majd a 73. születésnapját.
Ákos teljes értékelését itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/2348195

@Bla is a Delfin sorozatból választott, mégpedig Kővári György Kapd el a tolvajt és tartsd a szád! című ifjúsági regényét. A történet helyszínét egy ausztriai hotel szolgáltatja. @Bla értékelését olvasva döbbentem rá, hogy való igaz, nagyon sok írót megihletett már a szálloda mint helyszín – ezen elgondolkodva nekem nem regény, hanem film és nem ifjúsági téma hanem thriller jutott eszembe, mégpedig az 1408 című, de ez kicsit nagyon nem a tárgyhoz tartozik.
Visszatérve az értékelésre, a következő mondat-gyöngyszemre találtam rá Bla tollából: „Megannyi szoba a világban, megannyi zárt világ, kis titkok, apró bűnesetek: számtalan rejtély.” A regény rejtélyét egy ékszerrablás adja, melynek okán három fiatal ered a titokzatos tolvaj nyomába, lekörözve az ostoba szállodai detektívet és bezsebelve a sikeres megoldásért járó dicsőséget. @Bla összegzése szerint a könyv kellemes és élvezhető.
Mivel a téma kortárs magyar ifjúsági irodalom volt, ezért kíváncsi lettem, Kővári vajon él-e még és ha igen, hol jár a korban, de kutatásom arra az eredményre jutott, hogy 2009-ben hunyt el az akkor 87 éves író, aki egyébként német nyelven írta a „Kapd el…”-t.
A teljes értékelést itt éritek el: https://moly.hu/ertekelesek/2375044

Szintén ehhez a karchoz sorolom @Oriente olvasását, Nemere Istvántól az Állatkert a kozmoszbant, de annyival kilóg a sorból a kötet, hogy – ha jól láttam – nem tagja a Delfin könyvek sorozatának, ezen kívül pedig Oriente (ismét :)) összehasonlítva hozta a történetet egy másik regénnyel.
Az Állatkert a kozmoszban című regény kapcsán Oriente megosztotta velünk gyermekkori olvasás élményét: akkor 3 részt ismert meg a sorozatból, melynek a jelen kötet is a tagja és nagyon élvezte, de most úgy érzi, a mai ingerküszöböt a regény már nem éri el: „semmi szex, semmi vér, inkább csak egy cuki történet”. A humorfaktorról pedig: „nem ütnek annyira a poénok” mint gyerekfejjel olvasva.
@Oriente másik olvasása a hónapban Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten című regénye volt, melyről röviden ennyit jegyeztem fel: „nagyon el van találva, rajongója lennék 14 évesen! Böszörményi tudja, hogy kell ma ifjúsági regényt írni.”
A teljes beszámoló:https://moly.hu/ertekelesek/2347095

Kép forrása: http://img.index.hu/imgfrm/5/4/8/9/BIG_0011415489.jpg

Kapcsolódó könyvek: Kőváry György: Kapd el a tolvajt, és tartsd a szád! · Nemere István: A várúr fia · Nemere István: Állatkert a kozmoszban

Kőváry György: Kapd el a tolvajt, és tartsd a szád!
Nemere István: A várúr fia
Nemere István: Állatkert a kozmoszban
>!
csgabi P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Azt tudom, hogy néhányunknak már megvan, mit fog olvasni századforduló témában. Én ma döntöttem Gozsdu Elek – Petelei István – Bródy Sándor: Nemes rozsda című novelláskötete mellett. Már csak azért is, mert remek lesz a novellakötet-olvasós kihíváshoz májusra. :-)
A többieknek vannak esetleg már ötleteik?

Kép: https://elismondom.wordpress.com/2013/04/08/ujkori-furd…

12 hozzászólás