!

Budapesti Molyklub zóna Molyklub

>!
TiaRengia IMP
Budapesti Molyklub

Halihó Mindenki!

Novemberi klubalkalmunk kapcsán vannak híreim:

Mivel a november 22 volt a szavazás szerint az egyik legnépszerűbb nap, így bátorkodtam érdeklődni egy új helyszínen erre a dátumra. spoiler Ezzel kapcsolatban az alábbiakat sikerült kiderítenem:

A cím: 1067 Budapest, Podmaniczky u. 31. I/7.
A Winelovers terem elérhető lenne a fenti napon a klub számára, itt tudjátok megtekinteni: http://nyugatiteremberles.hu/galeria/winelovers-terem

Azt írja a kontakt, hogy bár alapból iskolapados az elrendezés, de át tudjuk rendezni, ahogy szeretnénk és akkor körbe is tudunk ülni. Illetve, ha ide megyünk, jó eséllyel nem lesz semmi zavaró tényező spoiler, elszeparáltan fogunk tudni csevegni.

FONTOS! Itt az a szabály, ha a teremfoglalás túllóg a 18.00-n (márpedig fél óra alatt nem végzünk), akkor minimum 3 órára ki kell vennünk a placcot. Ez azt jelenti, hogy 3 x 4.200 = 12.600 Ft lenne minimum díj. Ez elosztva szerintem nem olyan horribilis összeg, tekintve, hogy a múltkor is több, mint 20-an voltunk, illetve így talán ez alkalommal mindenkire jut majd idő.

Holnapig kértem haladékot, hogy egy végső áment mondjak, kérek mindenkit, hogy jelen karc csillagozásával jelezze, ha indíthatom a foglalást, kommentben szóljon az, akinek ellenvetése van. Szavazást most nem indítanék, de legkésőbb holnap késő délutánig zongorázzuk ezt le, jó?

Nagyon köszönöm mindenkinek az együttműködést előre is :)

21 hozzászólás
>!
csgabi MP
Budapesti Molyklub

Gondolom, már mindenki tűkön ülve várta, mikor olvashatja végre a szeptemberi Budapesti Molyklub összefoglalóját. Tádámm!!!

A téma az iskola volt.

2018. szeptember 27-e, Nyitott Műhely
2. rész

@Viktorius volt a következő, aki beszámolt nekünk élményeiről az iskola témájában. Nos, ő egy elég érdekes – és szerintem elég durva – kihívásban vesz részt: https://moly.hu/kihivasok/hetvegen-olvastam-2018-osz
Összekapcsolva a kellemes a hasznossal, került kezébe Ottlik Géza: Iskola a határon című regénye, így a klub előtt ezt olvasta el hétvégén. Sok könyvet olvasott már @Viktorius, ami kapcsolódik a témához; most valami meglepőt szeretett volna hozni, (gondolkodott Leiner Laura könyvein), aztán mégis egy Iskola a határon lett belőle.
Molytársunk meglepődött a könyvön, nem erre számított, tetszett neki a könyv. Évek óta tervezte ezt az olvasást, és most lenyűgözte @Viktorius-t a regény. Továbbélők címen is kiadták a regényt – ez egy rövidebb „változat”. 1948-ban adta be először egy kiadóhoz a szerző a regényt (ez volt a Továbbélők), de aztán visszakérte, hogy átdolgozza. Végül így jelent meg az Iskola a határon: egy hosszabb, átdolgozott regény.
Ahogyan @Kuszma fogalmazott: ”A Továbbélők egy történet, az Iskola a határon pedig az emlékezés tere.”

@Morpheus elkeseredett, amikor megtudta, hogy az iskola címkét választottuk – szavaztuk meg a szeptemberi alkalomra. A könyvtárban első választása nem tetszett neki, pár oldal után abbahagyta; ekkor került a kezébe Jiří Kratochvil: Kushadj, bestia! című regénye, amelyet 2005-ben adott ki az Ulpius-ház. Most, ahogy írtam a beszámolót, meglepve láttam, hogy itt, a Molyon milyen alacsony százalékon áll.
A történet Sztálin halála előtt nagyjából fél évvel játszódik. Egyes szám első személyben meséli el a történetet a szerző, a főhős gyerek szemszögéből íródott. Molytársunk szerint nagyon erős, súlyos könyv, tetszett neki a regény stílusa.
@Morpheus értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2897209

@mukunda volt a sorban a következő mesélő, aki szintén most jött el először a klubba, de reméljük, nem utoljára. A The Mysterious Benedict Society-t választotta Trenton Lee Stewart tollából.
A Rejtélyes Benedek-ben az tetszett molytársunknak, hogy ez szinte gyerekkönyv, 11 év körüli gyerekek is élvezhetik. A főhős gyerek jelentkezik egy iskolai ösztöndíjra egy különleges iskolába. Felvételkor derül ki, hogy kémeknek vették fel őket az iskolába, hogy egy másik iskola ellen kémkedjenek…
Kellemes olvasmány volt @mukunda-nak. A második részt is elkezdte olvasni, de az sajnos nem tetszett neki.

@Nicky egy Karinthy-könyvet olvasott, a Tanár úr, kérem-et. Nem maradt meg sok mindent molytársunkban a könyvről, nem tudta sajnos a könyv magával ragadni. Nyolcvannyolc oldalt tíz nap alatt olvasta el.
A Zápor utca azonban más volt, az teljesen magával ragadta @Nicky-t. A két idősíkon futó történetet négy nap alatt kiolvasta, még a szobafestésben sem segített párjának, annyira. :-)
@Nicky értékelései:
Zápor utca: https://moly.hu/ertekelesek/2889308
Tanár út kérem: https://moly.hu/ertekelesek/2857689

@Oriente is a más korábban említett 2050 című novellagyűjteményt választotta olvasásra, de más könyvet is hozott.
Molytársunk szerint erős a 2050-ben lévő válogatás. Van öt profi szerző a felkértek között. Fantasyként és ifjúsági kötetként is nagyon jó @Oriente véleménye szerint.
A másik könyv, amit elolvasott molytársunk: Kurt Vonnegut: Mi szép, ha nem ez? című kötete volt. Ebbe a könyvbe a beszédeit válogatták össze; ezek főleg iskolai (végzős egyetemistákhoz intézett) évzáró beszédek. @Oriente véleménye szerint jobb úgy olvasni ezt a könyvet, hogy előtte az ember olvasott már a szerzőtől néhány könyvet. Ez a válogatáskötetet először adták ki Magyarországon.
A 2050 csillagos értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2881960
Kurt Vonnegut: Mi szép, ha nem ez? értékelés szintén csillagokkal: https://moly.hu/ertekelesek/2895385

@Spaceman_Spiff következett több könyvvel:
Nagy Ádám (szerk.): Nevelj jedit!https://moly.hu/ertekelesek/2725371
Végjáték – kiemelnek egy hatéves kisfiút a családjából, és elviszik egy speciális iskolába… Molytársunk értékelése a könyvről: https://moly.hu/ertekelesek/1308409

@Zoltán-nak a klub előtt két nappal volt a nyolcadik molyszületésnapja. Ritkán jár a fővárosban, így külön megtisztelő volt, hogy beiktatta a klubot az idejébe. :-)
Azokat az iskolai történeteket szereti, ahol az iskola úgyszólván elszeparálja a diákokat: Harry Potter-könyvek, Abigél, Fácángyilkosok, stb.
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el… könyvéről mesélt nekünk. Ajánlja ezt a könyvet mindenkinek. Nehéz róla beszélnie: „Szép lassan van adagolva a gyomorrúgás a történetben.” – mondta @Zoltán.
Csillagos értékelés a könyvről: https://moly.hu/ertekelesek/2184005

@dontpanic egy német szerző, Otfried Preußler könyvét hozta, címe: Krabat.
Molytársunk nagyon lelkesen és hangosan (háttérzaj miatt :-)) mutatta be a könyvet. :-) @TiaRengia kérdésére @dontpanic történetleírása közben: ”És ez csak fiúiskola?”
Mindenkinek ajánlja a könyvet @dontpanic, leginkább meseregénynek tudja nevezni.
@dontpanic értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2906408

@Márta_Péterffy két regénnyel készült: Alain-Fournier: Az ismeretlen birtok című regényével és Lipp Tamás: Diákregény című könyvével.
A Diákregény csillagos értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2814722
Az ismeretlen birtok értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2561905

Akik még maradtak a végén:
@Kuszma olvasott, csak nem tudom, mi volt az. :)
@blueisthenewpinkJ. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stonehttps://moly.hu/ertekelesek/2882057
@janetonicRoald Dahl: Matilda három csodájahttps://moly.hu/ertekelesek/2899546 csak csillagos értékelés

Vége a beszámolónak. :-) Köszönöm a figyelmet.

Októberi témánk a mágikus realizmus lesz!

Kép forrása: http://www.koranyigimi.hu/

Kapcsolódó könyvek: Ottlik Géza: Iskola a határon · Jiří Kratochvil: Kushadj, bestia! · Kazuo Ishiguro: Ne engedj el… · J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone · Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem · Orson Scott Card: Végjáték · Alain-Fournier: Az ismeretlen birtok · Roald Dahl: Matilda három csodája · Lipp Tamás: Diákregény · Trenton Lee Stewart: The Mysterious Benedict Society · Kurt Vonnegut: Mi szép, ha nem ez? · Csendes Nóra: Zápor utca · Otfried Preußler: Krabat · Nagy Ádám (szerk.): Nevelj jedit! · Sirokai Mátyás (szerk.): 2050

Ottlik Géza: Iskola a határon
Jiří Kratochvil: Kushadj, bestia!
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Orson Scott Card: Végjáték
Alain-Fournier: Az ismeretlen birtok
Roald Dahl: Matilda három csodája
Lipp Tamás: Diákregény
Trenton Lee Stewart: The Mysterious Benedict Society
Kurt Vonnegut: Mi szép, ha nem ez?
Csendes Nóra: Zápor utca
Otfried Preußler: Krabat
Nagy Ádám (szerk.): Nevelj jedit!
Sirokai Mátyás (szerk.): 2050
19 hozzászólás
>!
csgabi MP
Budapesti Molyklub

Gondolom, már mindenki tűkön ülve várta, mikor olvashatja végre a szeptemberi Budapesti Molyklub összefoglalóját. Tádámm!!!

A téma az iskola volt.

2018. szeptember 27-e, Nyitott Műhely
1. rész

A szokásos program előtti csencselés, könyvcsere, jövés-menés után elcsendesedett a társaság, és először @Habók mesélte el élményeit „iskola-ügyben”.
Joanne Harris: Urak és játékosok című regényének cselekménye két szálon fut. Molytársunk szerint a könyv eleje erősen emlékeztetett Móra Szeptemberi emlékekére.
A regény egyik szála az iskolai pedellus fiáról szól, a másik pedig a latintanárról; aztán a két szál összeér. @Habók szerint nem lehet a regén unalmasabb részeit átugrani, mivel ezek az átugrott oldalak később hiányozni fognak. Klubtársunknak ez lett a kedvenc könyve az írónőtől.
@Habók értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2880875

@Ross új látogatója volt a Budapesti Molyklubnak, aki „csak @Zoltán miatt” jött el. :-) A polihisztorképzős kihívásra olvasta Csíkszentmihályinak egy könyvét a tehetséges gyerekekről. Hogyan lehet a flow-t az iskolára és az oktatásra ráhúzni? Molytársunk szerint érdekes lenne a könyv, de kb. 300 oldala nem jó, és a maradék 50 oldal a fontos.
A téma érdekes, de a könyvet nem ajánlja @Ross. Tetszett, hogy milyen aktív beszélgetés alakult ki a témában a klubtagok között.
Csak csillagos értékelés: https://moly.hu/ertekelesek/2804877

@Nita_Könyvgalaxis már kilenc éve tagja a moly közösségének, és jó ideje szemezett a Budapesti Molyklub havi alkalmaival. Mindannyiunk örömére továbblépett a nézegetésen, és eljött hozzánk. :-)
A Móra Kiadónál megjelent 2050 című novelláskötettel készült az alkalomra. Hogyan látják az írók, hogyan fog kinézni a magyar fiatalok élete 2050-ben? A kötet meglepően jó volt; sokan sokféleképpen gondolkodtak a témáról a kötet szerzői közül. Molytársunk több gondolatébresztő novellát is olvasott a kötetben.
@Nita_Könyvgalaxis értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2892618

@TiaRengia sokáig vacillált, két könyvet hozott, de végül Fehér Klára: Bezzeg az én időmben című regényéről beszélt. A történet 1942-ben játszódik, a főhőse egy 16 éves lány, Kata. Gátlásos, csúnyácska, jó tanul, akinek két lánytestvére van. Kata most először lesz szerelmes.
@TiaRengia szerint, akinek tetszett az Abigél Szabó Magdától, annak tetszeni fog ez a könyv is.
@TiaRengia értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2860693

@Archibald_Tatum átment a másik szobába, amikor megtudta a témát, és levette a polcról az Olcsó könyvtár sorozat egy tagját, Heinrich Mann: Ronda tanár úr című könyvét. Nagyjából öt oldalt el is olvasott belőle, aminek az esszenciáját is megosztotta velünk.
Archie szerint H. Mann tipikusan közepes író volt.

@szadrienn az Alekszandra és a Teremtés növendékeit, a Metamorfózi sorozat első kötetét hozta el nekünk értékelésében. Nagyon izgalmasnak találta a könyvet, melyet egy ukrán szerzőpáros írt. Felüdülés volt molytársunknak a sok angolszász szerző után.
A cselekmény egy ideig egy szálon fut, aztán nem.
A könyv vége egyre elvontabb volt, az egész egy teljesen egyedi, borzongató történet – fogalmazott @szadrienn. Megjelent már a sorozat mindhárom kötete, de ezek nem kapcsolódnak egymáshoz.
@szadrienn értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2838481

@csgabi Douglas Clark: Gyilkosság a lányiskolában című krimijével készült – volna, de csak elkezdeni sikerült a könyvet, még nem fejezte be. Korábban azonban többször is olvasta a regényt, és mindenkinek csak ajánlani tudja az Albatrosz-sorozat ezen részét.

@Melinda_Makkai sem olvasta még el a klubig a kiválasztott könyvet, de ami késik, nem múlik. :-)
A könyvtárban ez a könyv volt bent, ami a várólistáján szerepelt, ezért esett erre a választása.
Olvasta a bezzeg az én időmben-t is, ami tetszett neki, és a Mary Poppinst is – ez utóbbinál meglepte, hogy a film a regénynek csak néhány fejezetét öleli fel.
A Beszélnünk kell Kevinről című könyvről @Nita_Könyvgalaxisis beszélt nekünk.

@B_Niki Darwin-játszmájával készült.
Manapság már más az ifjúsági regény témája, mint korába volt – állapította meg Niki. Ma már teljesen „hétköznapinak” számító téma ezekben a regényekben a zaklatás, a bullying, a kábítószer, és más témák. Mészöly Ágnes regényében megjelenik Tellet Semmi című regénye is – ez a könyv sok helyen kötelező olvasmány manapság.
Nikit felzaklatta a könyv, letehetetlenül, izgalmasan van megírva. A regény formáját is érdekesnek találta molytársunk. A történet egy meg nem nevezett elit gimnáziumban játszdik. Nyomasztó, de @B_Niki nem tudta eldönteni, jó-e vagy rossz a regény. @Archibald_Tatum úgy gondolta, nagyobbat fog szólni a könyv a megjelenés után, de végül nem így lett.

@jkrizsma több könyvet is összegyűjtött a témában, pl. Harry Potter-könyveket és Jodie Picoult regényeit, de végül egyik sem került szóba.

Folytatás hamarosan.

Kép forrása: http://kondor.hupont.hu/

Kapcsolódó könyvek: Heinrich Mann: Ronda tanár úr · Joanne Harris: Urak és játékosok · Fehér Klára: Bezzeg az én időmben · Douglas Clark: Gyilkosság a lányiskolában · Marina Gyacsenko – Szergej Gyacsenko: Alekszandra és a Teremtés növendékei · Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről · Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában · Mészöly Ágnes: Darwin-játszma · Sirokai Mátyás (szerk.): 2050

Heinrich Mann: Ronda tanár úr
Joanne Harris: Urak és játékosok
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Douglas Clark: Gyilkosság a lányiskolában
Marina Gyacsenko – Szergej Gyacsenko: Alekszandra és a Teremtés növendékei
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában
Mészöly Ágnes: Darwin-játszma
Sirokai Mátyás (szerk.): 2050
4 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP
Budapesti Molyklub

Kedves Mindenki!

Lassan elkezdjük szervezni a helyszínt a novemberire, és habár azt írtam az eredeti karcban, hogy október közepén zárom a szavazást, úgy látom, hogy kezd körvonalazódni, a többségnek mikor lenne jó.

Ezért hát kérek mindenkit a következőkre:
a) aki még nem szavazott, az tegye meg
b) aki már szavazott, még egyszer gondolja át, mely időpontok jók neki és igény szerint módosítson a szavazatán.

Emlékeztetőül a szavazás linkje: https://doodle.com/poll/cuknexmtukwsgkxi

A kommentelést letiltom ennél a karcnál, hogy ne legyen kavarodás, bármi óhaj-sóhaj esetén ide írjatok, ha közérdekű: https://moly.hu/karcok/1167532

Köszipuszicsá

A karc írója kikapcsolta a hozzászólás lehetőségét.

>!
gingalló
Budapesti Molyklub

Dupla vásárlás miatt eladó egy hangoskönyv, budapesti átvétellel.
Lúdanyó meséi Für Anikó előadásában.
Ár.: 900 Ft.

1 hozzászólás
Hirdetés
>!
TiaRengia IMP
Budapesti Molyklub

Kedves Klubtagok!

A novemberi eseménnyel kapcsolatban kérlek, szavazzatok, melyik időpont lenne jó nektek! Sokat segít a helyszínfoglalásban, ha már körülbelül tudjuk, ki hogyan ér rá.
Köszi mindenkinek!

https://doodle.com/poll/cuknexmtukwsgkxi
A szavazás lezárul: kb október közepén

Kép forrása: spoiler

6 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP
Budapesti Molyklub

Novemberi témánk kapcsán ismét készül(t) egy ajánlópolc, segítsünk egymásnak olvasmányt találni :)

https://moly.hu/polcok/tengerre-molyklub-ajanlopolc

Kép forrása: spoiler

14 hozzászólás
>!
Nicky
Budapesti Molyklub

Sziasztok. Van valamelyikőtöknek mágikus realizmus címkével ellátott vékony (100-150 oldal max) könyve amit kölcsön tudna nekem adni?

4 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Lassan már az október is beköszönt, ezért ezúttal arra szeretnélek invitálni Titeket, hogy döntsünk az októberi klub időpontjáról a következő szavazólinken:
https://doodle.com/poll/emnpewkkth2xhzwd

Tudom, hogy nagyon sok az opció (még úgy is, hogy október első hetét kizártam a szeptemberi klub időpontjának közelsége miatt), ami talán nehéz döntést fog eredményezni. Ennek ellenére próbáljátok átgondolni, mely napok lennének a legjobbak. Azokra a napokra (pl. top3 időpontra) a MagNet Házban próbálunk majd termet foglalni, hogy azok is megnézhessék a helyszínt, akik az augusztusi alkalommal nem tudták.

Jövő héten pénteken (szeptember 28-án) zárom a szavazást.

Köszönöm előre is a közreműködést!

Üdv:

Niki

Kép forrása: https://www.juliancharles.co.uk/blog/2017/10/24/fall-ba…

8 hozzászólás