!

Budapesti Molyklub zóna

>!
pillepaplan
Budapesti Molyklub

Hahó mindenkinek. Az itthoni meg nem értettséget tudomásul véve muszáj végre megosztanom ujjongó örömem olyanokkal, akik remélhetőleg értékelik.
Életemben először ellátogattam a könyvhétre és nem bírtam magammal, ami mozdítható volt, azt hazahoztam. Annyira jó volt *-* Ezt miért nem reklámozzák agyon??? Miért nem adják le főműsoridőben??? Miért nem leng zászlóként a bármelyik hídon, hogy csődüljön mindenki azonnal a Millenárisra??? Előadásra már nem volt erőm beülni, de az energia, az a csendes öröm, a mérhetetlen mennyiségű könyv látványa és összefogdosási lehetősége mindennél többet ért ezen a hétvégén :)
Ahh, végre kiadhattam magamból. Köszönöm ^-^

Kapcsolódó könyvek: José Saramago: Minden egyes név · Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója · Sigmund Freud: Pszichoanalízis · Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája · Sigmund Freud: Három értekezés a szexualitásról · Friedrich Nietzsche: Bálványok alkonya · Laurent Gounelle: A férfi, aki boldog akart lenni · Levent Mete: Rika agyában · Grecsó Krisztián: Megyek utánad · Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok · Laurent Gounelle: Amikor Isten inkognitóban jár

José Saramago: Minden egyes név
Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója
Sigmund Freud: Pszichoanalízis
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
Sigmund Freud: Három értekezés a szexualitásról
Friedrich Nietzsche: Bálványok alkonya
Laurent Gounelle: A férfi, aki boldog akart lenni
Levent Mete: Rika agyában
Grecsó Krisztián: Megyek utánad
Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok
Laurent Gounelle: Amikor Isten inkognitóban jár
23 hozzászólás
>!
Ezüst P
Budapesti Molyklub

A korábbi bejegyzésre adott reakciók alapján úgy ítéltem, hogy van kedv egy hétvégi zöldövezetes bulájhoz is, ezért feltennék még pár kérdést ezzel kapcsolatban.

Javaslatok helyszínre? (Magam részéről a Normafát eszeltem ki, de csak kósza ötlet, nem kényszer…) Javaslatok időpontra? Ha május, akkor annak melyik hétvégéje lenne megfelelő? (Szombat esetén a lehetőségek úgy néznének ki, hogy: 05. 06., 05. 13., 05. 20., 05. 27.) Amennyiben a május nem bejövős, akkor még jócskán ráérünk megszülni a dolgokat, de ebben az esetben is szívesen veszem az ötletelést.

19 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!
Áprilisi témánk a kortárs magyar ifjúsági irodalom lesz. Szeretettel várunk minden kedves korábbi klubtagot és új érdeklődőt!
Húsvét és a Könyvfesztivál miatt az április igencsak sűrű hónap, ezért az áprilisi alkalmat úgy döntöttünk, hogy május első hetén tartjuk meg, szép idő esetén külső helyszínen. A májusi alkalmat pedig várhatóan a hónap utolsó hetén.
Legyetek szívesek ezen a linken szavazni az áprilisinak minősülő, május első heti opcionális időpontokra:
http://doodle.com/poll/mmbfe5sxvg9uyav4
A szavazat mellett helyszínjavaslatot is várok.
Köszönöm, üdv:
Niki

23 hozzászólás
>!
Ezüst P
Budapesti Molyklub

Kedves Lányok és Fiúk!

A múltkori hétvégi mókázáson felbuzdulva bátorkodom megkérdezni, hogy.
Volna-e kedvetek valamikor (amikor már nem mos el minket az eső, fúj el a szél, öl meg a hideg), például úgy május táján egy hétvégi összeröffenéshez? Akár a természet lágy ölén? Vihetnénk kockás takarót, a hölgyek napernyővel, az urak kipödört bajusszal és piknikkosárral…

26 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!
Még nincs áprilisi időpontunk, de már előre szeretnék szólni, hogy az áprilisi A Budapesti Molyklub legközelebb május 2-án találkozik, ahol a témánk a kortárs magyar ifjúsági irodalom lesz! Kortárs alatt most is azt a definíciót értve, hogy a szerzője még élő alkotó.
Segítségül itt a 2016-os megjelenésű magyar ifjúsági irodalom listája, amely idén új kategóriaként szerepel a Merítés-díjban is:
https://moly.hu/listak/merites-dij-2016-ifjusagi-irodalom
Csináltam egy listát a Könyvesblog 2014-es, 2015-ös és 2016-os ajánlásai alapján is, ezek között nem csak magyar megjelenések vannak:
https://moly.hu/listak/konyvesblog-2014-2015-2016-legjobb-ifjusagi-konyvei
Jó válogatást, jó olvasást!

Kép forrása: http://konyves.blog.hu/2016/12/20/2016_az_ifjusagi_rege…

4 hozzászólás
Hirdetés
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. március 28. – Budapesti Molyklub 4.

Lehet, hogy @regulat Harisnyás Pippivel jobban járt volna, de ő mégis a ’70-es, ’80-as évek magyar könyvkiadási mozgalmának* egyik gyöngyszemét olvasta el, hogy csak az igazat mesélhesse el nekünk Örum Csak az igazat c. krimijéről. Mégpedig azt, hogy megvan benne minden, amitől @regulat szerint egy skandináv krimi skandináv krimi lesz. S hogy – többek között – mi is ez? Olvassátok el!
„Van ezekben a skandinávokban valami elfojtott indulat, ami baljóslatú, mint egy noire, vagy mint egy thriller, de még sem az… valami nyomott izé, amit tán csak sör és az aquavit tud oldani… ”
https://moly.hu/ertekelesek/2323080

@Oriente ügyesen „kijátszotta” az új rendszert, ami nem is bizonyult túl szigorúnak (miszerint mindenki csak egy könyvről beszélhet). Szerencsénkre, mert így a feröeri irodalomról és Kim Leine Kalakjáról is érdekes dolgokat tudhattunk meg a tolmácsolásában.
A Polar Könyvek sorozatban megjelent Elkárhozott muzsikusok az egyetlen magyarul megjelent feröeri író, William Heinesen „édes-szomorú” családtörténete, melyet @Oriente a következőképp jellemzett:
„A szöveg nagyon igényes és szép, teljesen áthatja a zeneiség is, de kicsit olyan volt olvasni, mint egy kellemes kamaradarabot hallgatni, ami közben csak el-elkalandozik a figyelmünk.”
https://moly.hu/ertekelesek/2327737

Az önéletrajzi ihletésű Kalak is egy hasonlóképp kis lélekszámú és elszigetelt területen, Grönlandon játszódik, ahol a szerző ápolóként dolgozott. Ez egy „k# jó könyv!” , s hogy miért is, azt mesélje el @Oriente maga!
„Kim Leine öt érzékszerven át támad, olvasáskor teljesen a hatása alá kerültem. (…)”
Folytatás itt: https://moly.hu/ertekelesek/2340358

* Mint az többször megtörtént, a szerző sok kötetéből csak egyet fordítottak magyarra.

Kép: Kim Leine, Forrás: http://kultography.blog.hu/2014/04/21/kim_leine_851

Kapcsolódó könyvek: Poul Örum: Csak az igazat · William Heinesen: Elkárhozott muzsikusok · Kim Leine: Kalak

Poul Örum: Csak az igazat
William Heinesen: Elkárhozott muzsikusok
Kim Leine: Kalak
2 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. március 28. – Budapesti Molyklub 3.

@majashurka a Nobel-díjas Hamsun Éhség c. önéletrajzi regényét olvasta. Az újságcikkeket író főszereplő viszontagságai közepette éhezik, eközben az olvasók megismerik a XIX. század végi Kristianiát, a helyszínt, a skandináv szokásokat. @majashurka szerint a könyv erőssége annak ábrázolása, hogy mennyire máshogy gondolkodik az ember, ha éhezik, ösztönei mennyire elállatiasodnak. Tanulságos könyv.

@Tigrincs a Klubban már több alkalommal terítékre került finn szerző, Arto Paasilinna könyvét, Az üvöltő molnárt olvasta. A szerzőnek jó a stílusa, ami átlendíti az olvasót a szomorú részleteken, de a történet miatt keserű szájízünk maradhat. A történetben kiemelt szerepet kap az, ahogyan a szereplők a másságot nem tolerálják, ahogyan kivetik maguk közül a faluba érkező molnárt, aki megveszi a malmot és fűrészüzemet is nyit. Mássága abban gyökerezik elsősorban, hogy állathangokat ad ki. Ezt az abszurditást Paasilinna északi akasztófahumorral ábrázolja. @Tigrincs úgy foglalta össze az olvasmányélményét, hogy bár a könyv „nem pozitív hangulatú, de pozitív tapasztalat” – érdemes elolvasni.
„ (…) érdekes párhuzamos gondolatként az járt az eszemben, hogy ebben a könyvben az egyetlen önmegismerésre és megértésre törekvő ember egy „őrült”.”
https://moly.hu/ertekelesek/2323189

@LuPuS_007 egy olyan könyvről mesélt nekünk, amelyhez családjának személyes kötődése van, a tiszteletbeli nagyapává fogadott Bartha István, az évtizedekig Svédországban élő kutatómérnök írta az életéről Ábel Svédországban címmel. (Jelenleg nem található meg a moly adatbázisában, de @LuPuS_007 megígérte nekünk, hogy majd regisztrálja.) A könyvből @LuPuS_007 figyelemfelkeltő történeteket osztott meg velünk, például arról, hogy a svéd hadiipar hogyan tud profitálni egy ’56-os magyar emigráns galvanilázással kapcsolatos kutatásaiból. Reméljük, @LuPuS_007 hamarosan értékelést is fog írni a kötetről!

A képen Arto Paasilinnát – ha nem is az akasztott rókák erdejében, de egy erdőben láthatjuk. Forrás: http://www.mtv.fi/viihde/muut/artikkeli/arto-paasilinna…

Kapcsolódó könyvek: Knut Hamsun: Éhség · Arto Paasilinna: Az üvöltő molnár

Knut Hamsun: Éhség
Arto Paasilinna: Az üvöltő molnár
13 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. március 28. – Budapesti Molyklub 2.

@dtk8 megosztotta velünk a klub születésnapját megelőző éjszakai „könyves ámokfutását”. Ugyanis attól tartva, hogy majd az ünneplés közben belevágunk a skandináv témába, gyorsan elolvasott egy viszonylag vékony darabot, a Hiltu és Ragnart, ami egy Édes Anna-szerű, nem igazán vidám szerelmi történet. A fülszöveg szerint Ragnart édesanyja féltőn irányítgatja, „igyekezvén megóvni őt a világ s nem utolsósorban a nők csábításaitól”. Hiltucselédlányként kerül a házhoz, mondanunk sem kell, hogy ezzel bonyolítva a cselekményt. @dtk8 szerint klassz könyv volt, de azért nem élete skandináv könyve – főleg, hogy finn volt. :)

@Habók Erlendur felügyelő hetedik történetével készült az alkalomra, a Hideg nyomont olvasta, melyben @Habók véleménye szerint nem a krimi szál a lényeg, spoiler hanem az ún. izlandi életérzés:
„Száraz. Hideg. Mindenki szenved. Mindenki boldogtalan. Mindenki egyedül van. És aki mégsem, az feledhető kapcsolatban.”
https://moly.hu/ertekelesek/2320211
Az „IKEA-szerű, egyszerú, szögletes”, unalmas karakterek után @Habók egy verseskötettel vigasztalódott, amit két éve olvasott. Idézzük meg a Hideg nyomonban megismert hangulatot, olvassunk bele mi is!

Ingrid Sjöstrand: Néha csontvázról álmodok

Néha csontvázról álmodok,
csak elindul felém,
jön közelebb, egyre közelebb.
Nem bírom tovább, visítok
és felébredek.
– Csak álom volt –
mondja anya.

Mintha sokat segítene,
hogy a szörnyűség itt belül van
és nem ott kívül.

A fényképpel ezúttal Izlandra látogatunk. Forrás: http://www.icelandprocruises.com/

Kapcsolódó könyvek: Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja · Frans Eemil Sillanpää: Hiltu és Ragnar · Arnaldur Indriðason: Hideg nyomon

Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja
Frans Eemil Sillanpää: Hiltu és Ragnar
Arnaldur Indriðason: Hideg nyomon
6 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. március 28. – Budapesti Molyklub 1.

Az immáron egyévessé cseperedett Molyklubunk ma tartotta meg márciusi összejövetelét, ahol több új tagot is üdvözölhettünk körünkben. Köszönjük szépen a könyves felajánlásokat @Gregöria_Hill-nek, és @Bla-nak, aki elcipelte azokat, a könyvjelzőket, képeslapokat és személy szerint különösen a folyóiratokat @bagie-nak.

Vágjunk is bele, lássuk, ki mit olvasott skandináv (~északi irodalom) témában!

@Bla egy hátborzongató című krimivel készült, a Lány a hűtőszekrényben c. könyvvel. Ez a könyv Gunnar Staalesen egyetlen magyarra fordított könyve, pedig jó pár része van Varg Veum magándetektív kalandjainak. @Bla szerint a Lány a hűtőszekrényben jó krimi, kellemes olvasmány. Különösen érdekes benne az, ahogy a helyszín, az egykori kisváros, Stavanger az olajiparnak köszönhetően nagyvárossá növi ki magát, és nagyvárosi problémákkal (pl. prostitúció, bűnözés) szembesül.
„Szóval nekem tetszett, s az olaj miatt meggazdagodott és amerikanizálódó Stavangerről, erről a norvég kisvárosról is kap az olvasó egy esőben-hóban elmosódó társadalomrajzot, valamint a skandináv krimik sajátos jellemzőjeként a nyomozó magánélete is terítéken van. Olvasnék még Varg Veum nyomozó eseteiről”
https://moly.hu/ertekelesek/2340770

@TiaRengia először látogatott el hozzánk, és a skandináv téma apropóján egy Polar Könyvvel a kezében érkezett. A befutott dán reklámszakember, Knud Romer különös című könyvét, az Aki pislog, fél a haláltól-t olvasta.
A könyv önéletrajzi ihletésű, a dán apától és német anyától született szerző nehéz témát választott, családtörténetén keresztül ábrázolta a dániai idegengyűlöletet, amely elsősorban a németek ellen irányult a II. világháború után. @TiaRengia így írt erről:
„Szerintem ez egy elképesztően fontos téma, amit Knud Romer megírt a könyvében. Mostanság újra egyre többször futok bele olyan helyzetekbe, amikor valakit olyasmiért közösítenek ki, amiről nem tehet. Legyen az származás, szexuális irányultság stb. Ilyenkor felmerül a kérdés, mi is a helyes reakció az áldozat részéről? Titkolja-e a dolgot, próbáljon-e meg betagozódni a társadalomba, vagy büszkén vállalja fel azt, ami a lényének része? Hősünk anyja ez utóbbit választja, de nekem nem tűnt úgy, hogy nagyon sokra ment volna vele. Számomra mégis nagyon bátor tett benyomását keltette.”
https://moly.hu/ertekelesek/2023370

@gesztenye63 több könyvet is olvasott márciusban a témában (ld. A nyúl éve, Doppler, de szegénybe belefojtottuk a szót. Részletesen végül Cecilie Enger Anyám ajándékai c., szintén önéletrajzi ihletésű könyvéről számolt be nekünk. Egy újabb súlyos történet – az este folyamán a skandináv kontextus miatt még sokszor hangzott ez el –, melyben a szerző Alzheimer-kórban szenvedő édesanyjának leépülésének lehetünk tanúi. Ráadásul úgy, hogy az írás „drámai, szomorú, nyomasztó és mégis szelíden derűs. Ám a legfőbb erőssége, hogy az írásmódja olyan visszafogottan intelligens, hogy mindezek a stílusjegyek nem robbannak petárdaként az olvasó arcába, hanem finom ízléssel tálalva, szinte mindenki csak annyit vesz a fájdalom asztaláról, amennyit a lelke még elbír és amelytől még nem érzi maga körül lengedezni az összeomlás szelét.” @gesztenye szerint a következőre figyeljünk, ha a könyv olvasására szánjuk rá magunkat:
„Amire figyelnünk kell, az a szerteágazó, északi nagycsalád elmúlt ötven évének laza szőttese, amely az édesanya évtizedes karácsonyi ajándéklistáiból szövődik sokszínűvé, tarkabarkává és mégis egyszerű meleggé, komfortossá, mint egy finom „norvégmintás” pulóver.”
https://moly.hu/ertekelesek/2341227

Úgy látszik, nem tudok tömören fogalmazni a mai este után, ezért inkább (a korábbiaknál is) több részre darabolom a beszámolót. Hamarosan folytatása következik!

A képen Stavanger látható, Norvégia negyedik legnépesebb városa (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Stavanger).
Kép forrása: http://stavanger-forum.no/en/visiting-stavanger

Kapcsolódó könyvek: Knud Romer: Aki pislog, fél a haláltól · Gunnar Staalesen: Lány a hűtőszekrényben · Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Knud Romer: Aki pislog, fél a haláltól
Gunnar Staalesen: Lány a hűtőszekrényben
Cecilie Enger: Anyám ajándékai
12 hozzászólás