!

Budapesti Molyklub zóna

+
>!
bagie P
Budapesti Molyklub

A Hévíz művészeti folyóirat 2016-os számait kéri valaki?
Ha igen, szívesen elviszem a következő molyklubra.

2 hozzászólás
+
>!
csgabi P
Budapesti Molyklub

Ilyen volt az eg szombat ejszaka, hazafele menet. :) Sajnos a foto nem adja vissza annyira, de gyonyoru volt! :)

+
>!
TiaRengia I
Budapesti Molyklub

Hello mindenkinek!

Egy ideje már szemezek ezzel a kis rendezvénnyel, szeretnék egyszer én is benézni.
Csak két kérdésem merült fel:
1. Mi van akkor, ha az adott alkalomra nem tudok adott témában könyvet olvasni? Régebbi is ér?
2. Senkit nem ismerek személyesen :) Hogyan szoktátok megtalálni egymást?

Köszi, üdv,
Edit

11 hozzászólás
+
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Tegnap nagyon jó hangulatban megünnepeltük a Budapesti Molyklub első születésnapját. Örülök ennek az elmúlt egy évnek, a jó társaságnak, az érdekes beszélgetéseknek, az új ismeretségeknek, barátságoknak. Remélem, hogy az elkövetkező évben is hasonlóan telik majd a Molyklub élete. Legközelebb március 28-án találkozunk a könyvtárban! :)

Fotó: @bagie

U.I.: Ha csináltatok még több fényképet, kérem, küldjétek el, feltöltöm majd egy közös galériába. Update, ide: https://drive.google.com/drive/folders/0B1ADNAjToxM8VU9…

5 hozzászólás
>!
Bla IMP
Budapesti Molyklub

Kedves Barátaim és Olvtársaim!

Ezúton tudatom veletek, hogy a Budapesti MOLYKLUB alapítását követően megérte egyesztendős évfordulóját. S nemcsak megérte: állandósult mintegy 20 fő körüli jelenléttel működik, s olyan kis értékközösséggé fejlődött, hol a résztvevők gondolatcseréje az egyéneket és a közösséget is gazdagítja.
Az évforduló alkalmából találkoztak épp ráérő tagjaink március 11-én a Nagymező utcában, a House Bar-ban, ahol jóízűen fogyasztották el a @B_Niki által hozott tortát, s válogattak – ezúton is megköszönve @Gregöria_Hill-nek felajánlását – az ajándékkönyvek egy részéből (mert többet nem tudtam odacipelni – sorry).Sőt, @csgabi-tól meglepetés ajándékot is kapott mindenki – ezúton is köszönjük!
A klub eredménye egyértelműen a résztvevőknek köszönhető, hisz nélkülük nem is jöhetett volna létre, nem létezhetne.
A jó hangulatú találkozón élénk beszélgetések folytak kötetlenül, s remélem valamennyi résztvevő ugyanolyan jól érezte magát, mint jómagam, s a jövöben is igénylik az egymással való találkozást, a klubtagok gondolatainak megismerését, s az abból való épülést, töltekezést, gazdagodást.

Ennek jegyében ajánlom Mindenkinek a március 28-i délutáni-esti alkalmat a FSZEK egyik dísztermében, ahol most épp a skandináv irodalom kerül terítékre…Viszlát ott!

1 hozzászólás
Hirdetés
>!
Helie_Linns
Budapesti Molyklub

Sziasztok!
Új molytag lennék, és mikor láttam hogy ti Budapesti molyok összeszoktatok járni, gondoltam megkérdezem, csatlakozhatnék-e hozzátok. :) Előre is nagyon köszönöm a választ. :)

1 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. február 21. – Budapesti Molyklub 4.

… a várva várt utolsó felvonás.

Ott hagytuk abba, hogy @csgabi nagyon akart végre egy vidám könyvet találni a februári alkalomra, de helyette talált egyet, ami nagyon spoiler volt, velősen, tömören. Bővült a Klub „helyetted olvastam” listája. :)
S hogy miért is volt melléfogás számára ez az olvasmány, arról meséljen @csgabi maga!
https://moly.hu/ertekelesek/2306844

@pillepaplan-t végre rábeszélték egy Durrell könyvre, azonban nem annak a szenvedélyes zoológus Durrellnek a könyvére, akire első körben gondolnánk, hanem spoiler feleségének a könyvére: Állatok az ágyamban – mily kedves cím is egy spoiler feleségtől, ha belegondolunk… :)
@pillepaplan azonban sajnos egyszer sem nevetett a könyvön, melyet a szerző férje helyenként maró gúnnyal lábjegyzetelt.
Mivel @pillepaplan még nem írt értékelést a könyvről, hallgassunk meg egy – a fenti szarkasztikus megjegyzésünket is alátámasztó – nem túl hízelgő elméletet a könyv eredeti címéről @Mészáros_Nándor tollából:
https://moly.hu/karcok/468578

@gesztenye63 is szenvedett a februári témaválasztással, mert a „humor a legnehezebb dolog a világon”. Lelkesen mesélt nekünk ő is Terry Pratchett Korongvilágáról, de mivel eme nagy szerzőről már volt szó a korábbi karcban, most @gesztenye63 egy másik olvasmányát, az analfabétát hozom kedvcsinálóul. @gesztenye63-nak nagyon bejött a „skandináv Rejtő” regénye:

„Egyszer azt olvastam egy értekezésben, hogy: „Nincs komikum emberin kívül, azaz mindig valaminek az emberi vonatkozásán nevetünk.”. És Jonasson ebben a művében is rendesen kiosztja az emberi hülyeséget, a naivitást, az infantilizmust. A komikum teljes eszköztárát felvonultja: abszurd, groteszk, cinikus, néhol nevettető, néhol szinte sírnivalóan blőd.”
https://moly.hu/ertekelesek/2299297

@Oriente A tiszteletreméltó kirándulás c. szatírát választotta, amely a japán merevséget, szertartásosságot figurázza ki, a fülszöveg szerint a leggyilkosabb szatíra, amit valaha a japán szokásokról írtak. @Oriente elmesélte nekünk, hogy az E/1. személyű elbeszélők gondolatai eleinte mulatságosak, majd egyre inkább kényelmetlenné válhatnak az olvasó számára. Ez a kényelmetlenség érzet, a maró gúny akár ahhoz is vezethet, hogy a kifigurázott japánokkal érezzünk együtt. Erről a furcsa könyvről, mely nem bizonyult vidámnak, @Oriente így számolt be nekünk:
https://moly.hu/ertekelesek/2301938

Körünkben üdvözölhettük @majashurka-t is, aki a témában épp A 23 és 3/4 éves Adrian Mole küzdelmeit olvassa. Jó olvasást kívánunk neki!

@gybarbii is ellátogatott hozzánk végre februárban! Vidám témában több könyvélményéről is beszámolt nekünk, amelyek közül egy „egyszer olvasós”, szórakoztató ifjúsági regényt, a szívzűrterápiát emelem ki, ami @gybarbii szerint „az egyik legjobb LOL könyv”, innen kiderül, miért:
https://moly.hu/ertekelesek/2298970

:)

VÉGE

Kép forrása:
https://www.tofugu.com/japan/bowing-in-japan/

Kapcsolódó könyvek: Jacquie Durrell: Állatok az ágyamban · Sue Townsend: A 23 és 3/4 éves Adrian Mole küzdelmei · Thomas Raucat: Tiszteletreméltó kirándulás · Szele Ágnes (szerk.): Vidám versek · Jonas Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni · Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek

Jacquie Durrell: Állatok az ágyamban
Sue Townsend: A 23 és 3/4 éves Adrian Mole küzdelmei
Thomas Raucat: Tiszteletreméltó kirándulás
Szele Ágnes (szerk.): Vidám versek
Jonas Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
4 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. február 21. – Budapesti Molyklub 3.

@Tigrincs kedden beavatott minket Terry Pratchett világainak rejtelmeibe. Bevezetésképp az íróról, a Manák trilógiáról és a Korongvilágról mesélt nekünk érdekességeket. @Tigrincs jelenleg a Korongvilág 15. kötetének, a Fegyvertársaknak a sűrű, apró betűvel nyomtatott sorait olvassa. @Tigrincs egyik kedvence az intelligens, különleges és különlegesen jó humorú, irodalmi szolgálataiért 2009-ben lovaggá ütött író, aki a mondatait akár egyetlen szóval képes a sarkaiból kiforgatni. Olvassuk el a szerző egyik sziporkázó hasonlatát mi is, melyből kiderül, mely dolog az, mi még a fénynél is gyorsabb mozgásra képes…:
https://moly.hu/idezetek/218704

@Ezüst meglepően egy olyan időszakról beszámoló könyvben találkozott a humorral, amelyet első, de még második pillantásra sem gondolnánk viccesnek. Azonban Szép Ernő az Emberszagban viccet csinál az ép ésszel szinte felfoghatatlan, 1944-es eseményekből. Hallgassuk meg @Ezüst szavaival, hogy hogyan:
„Meggyőződésem, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet máshogy kibírni, csak ha viccet csinálunk belőlük; talán ezért olyan humorban gazdag ez a visszaemlékezés – sötétebbnél sötétebb a humora, de mégis. Szép Ernő is majdnem elröhögi magát, amikor az egyik őr fejbe vágja, mert hát az ilyesmit tényleg nehéz röhögés nélkül megállni (…)”
https://moly.hu/ertekelesek/2305690

@Habók kacifántos úton jutott el a vidám könyvéig, ugyanis olyan regényt keresett, amelynek címében kérdőmondat van, így került a kezébe a boltkóros Sophie Kinsella Tudsz titkot tartani? c. humoros-romantikus írása. „Egy kihívásért az ember sok mindent megtesz!” Olvassuk el, mi mindent!
„Gondoltam, nem az én műfajom, kásahegy, de átrágom magam rajta. Macska ölbe, kávé kézbe, olvasás indul. Kis idő múlva kávé letéve – még kilötyögne –, a macska bosszankodva távozik, én meg vinnyogva hasalok az asztalon. Pedig csak egy Hamupipőke történet, vagy Meseautó, kinek melyik tetszett jobban. Az átlagos, sikertelen asszisztens kislány és a begubózott milliárdos cégvezető románca. Csak éppen nagyon jól megírva.”
https://moly.hu/ertekelesek/2286981

@bagie-nak elfogadtuk az alibijét (nem választott vidám / humoros / vicces alkotást). Cserébe megkérjük, hogy segítsen megszervezni nekünk a Molyklub egyéves születésnapját. :)

Kép forrása: http://quotespictures.net

Folyt. köv.

Kapcsolódó könyvek: Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani? · Terry Pratchett: Fegyvertársak · Szép Ernő: Emberszag

Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Terry Pratchett: Fegyvertársak
Szép Ernő: Emberszag
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

2017. február 21. – Budapesti Molyklub 2.

@dtk8 megosztotta velünk, hogy milyen nehéz szándékosan szomorú vagy épp vidám könyvet találni. Egy 15 éve a polcán porosodó, a Vidám könyvek sorozatban megjelent könyvvel tett próbát, az Elefánt az utcánkbannal, mellyel egy csapásra három legyet, akarom mondani, kihívást is a teljesítés felé lehetett libbenteni. @dtk8 szerint a kötetben szereplő novellák inkább abszurdak, semmint viccesek, azonban egyszer sikerült mégis elnevetnie magát! S, hogy milyen résznél? Olvassátok el!
https://moly.hu/idezetek/771037

@k_annamaria több könyvvel is készült (az egyiknek „szakítás” lett a vége*). A beszámolóban a manapság nagyon népszerű Leiner Laura Késtél c. könyvét emelem ki, amely humoros ifjúsági regény a molyos címkék tanúsága szerint. @k_annamaria letesztelte, s részletesen elmesélte nekünk a ma futó tehetségkutatók kulisszái bepillantást nyújtó tini történetet. S hogy milyen Leiner Laura humora @k_annamaria szerint? Azt nem lövöm le itt, tessék elolvasni az értékelését!
https://moly.hu/ertekelesek/2301480
(* https://moly.hu/ertekelesek/2308631)

@Márta_Péterffy nagy kedvence Rejtő, de őt már választotta a Klub egyik korábbi alkalmára, ezért most vidám témában Janet Evanovichtól A szingli fejvadász sorozat több darabját olvasta. A sorozat kötetei magyarul több címmel is megjelentek, Márta segített nekünk eligazodni a címek útvesztőjében (ld. sorozatpolc: https://moly.hu/polcok/janet-evanovich-a-szingli-fejvadasz). Ezek a humoros krimik szórakoztatók, olvastatják magukat, a főszereplő Bridget Jones-ra, a szöveg néhol Woody Allenre is hajaz halványan. S a főszereplőnek ráadásul még magyar felmenői is vannak!
„Legérdekesebb a New Jersey-i miliő, a magyar felmenők Trenton városában, több mellékszereplőnek van magyar neve, persze német is, stb.- ahogyan a „nagy kohóban” keveredtek anno a nemzetek Amerikában!”
https://moly.hu/ertekelesek/2270087
https://moly.hu/ertekelesek/2235519
https://moly.hu/ertekelesek/2213221

@Ákos_Tóth az egyik legjobb kedvcsináló beszámolót tudhatta magáénak azzal, hogy beavatott minket Pelevin Kristályvilágának rejtelmeibe. Ákos kifejtette, hogy Pelevin olyan időszakban alkotta ezeket a novellákat, amikor a szétzilált jelen miatt az íróknak (és a „szovjet embernek") nem igazán volt jövőképe. Ez az időszak azonban kiváló alkalmat szolgáltatott arra, hogy leszámoljanak a múlttal – s Pelevin ezt nagyon bravúrosan, humorosan oldotta meg. @Ákos_Tóth: "Be kell ismernem, sosem röhögtem még annyit Viktoron, mint most – bizarr világában mindig felsejlik valami irtózatosan komikus (…)”. S hogy mi az ami irtózatosan komikus volt a könyvben? Olvassátok el a könyvet, illetve könnyített verzióban Ákos értékelését! Íme: https://moly.hu/ertekelesek/2303350

Folyt. köv.

Kép forrása: http://bilder.4ever.eu

Kapcsolódó könyvek: Janet Evanovich: Kétesélyes játszma · Janet Evanovich: Hárman a pácban · Janet Evanovich: Egy – mérgezett a meggy · Viktor Pelevin: Kristályvilág · Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban · Leiner Laura: Késtél

Janet Evanovich: Kétesélyes játszma
Janet Evanovich: Hárman a pácban
Janet Evanovich: Egy – mérgezett a meggy
Viktor Pelevin: Kristályvilág
Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban
Leiner Laura: Késtél
1 hozzászólás