!

Budapesti Molyklub zóna

>!
dacecc P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Jelenleg olyasmi melókám van, aminek része az Olvasás Éjszakája (szeptember 16) szervezése is. Ennek keretében felmerült egy olyan ötlet, hogy kaphatnának a molyok egy órát a Fókusz könyvesboltban egy molyklub-szerű beszélgetéshez, ahol tetszőleges témákról lehetne diskurálni. 17-18 óráig lenne ez a blokk, ha van kedvetek hozzá. Igazából teljesen szabadon eldönthetnénk, hogy miről legyen szó, és várhatóan lesznek többen is érdeklődők, akik beszállhatnának, ilyen módon ez egy egy kibővített olvasótali lenne. Ezt így most bedobom, hogy lássuk, van-e kedv hozzá, és ha igen, akkor megbeszélhetjük részletesebben is a dolgot, akár 2-3 hot topiccal, amik tervbe jöhetnek. :)

28 hozzászólás
>!
Ezüst P
Budapesti Molyklub

Kinek volna kedve egy nyárbúcsúztatóhoz a Normafán? :)

Rögtön csináltam szavazást is a nagy kérdéshez, mindössze két dátummal, hogy roppant könnyű legyen választani:

https://beta.doodle.com/poll/h7eicap4ab7bqhen

15 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Szofija Andruhovics után folytassuk a sort a többi ukrán olvasmánnyal. @pillepaplan elmesélte nekünk, milyen nehéz feladatnak bizonyult szomszéd ország íróját választania, kifogott rajta három családi könyvtár és ráadásul a könyvtár is, ami szombaton zárva tart. Végül csak sikerült beszereznie időben a Monomah sapkáját egy nyitott könyvespolcról. A könyv első harmada kissé nyögvenyelősen indult @pillepaplan számára, lévén hogy ő nem kifejezetten sci-fi olvasó. Az 1967-es mű erkölcsi, morális kérdéseket boncolgató tudományos témát dolgoz föl: az emberi klónozást. A regényben a tudományos kutatóintézetben rejtélyes események történnek, a történet feszült izgalmakat ígér. Jó olvasást kívánunk @pillepaplan-nak!

@Tigrincs a Tóbiás, a tejesembert olvasta. spoiler A nyolc történetet tartalmazó mű az alapja a Hegedűs a háztetőn c. musicalnek is. Bár még nem fejezte be a könyvet @Tigrincs, arról számolt be nekünk, hogy eddig nagyon tetszik neki, „szegény zsidót az ág is húzza – de humorral!”.
Egy kis hallgatnivaló a könyvhöz: https://www.youtube.com/watch…

@Ákos_Tóth is egy (szovjet-)ukrán könyvet választott, Jurij Scserbak Karanténját. Ákos szerint a könyv a Modern Könyvtár sorozat egyik legjobb darabja, a szerző „odatehető Szolzsenyicin” mellé.
„Súlyos szó ez a KARANTÉN. Önmagában is hátborzongató, nagyon kellemetlen dolgokra asszociál róla az ember, és ezt a művészet is kihasználja: horrortól a mélylélektani drámáig, szórakoztatótól a rétegtartalomig sokszor találkozunk az izolációból fakadó feszültséggel. A karanténba zárt személyek helyzete kétféleképpen lehet érdekes: a bizonytalanság és a stressz hatására vagy levetkőzik emberi mivoltukat, vagy megnyitják lelküket, és kiáramló őszinteségükben olyan igazságokat fedeznek fel, amiket a szürke hétköznapokban mélyen elzárnának.” Ugye, hogy izgalmas? Az idézetek is hasonlóképpen, amelyeket Ákos küön a figyelmünkbe ajánlott. Legyen a karc végszava egy idézet a könyvből:
„– Tudod, Mahov… sajnálok megdögleni.” (https://moly.hu/idezetek/817870)
https://moly.hu/ertekelesek/2421004

Kép forrása: http://bartsbards.org/

Kapcsolódó könyvek: Sólem Áléchem: Tóbiás, a tejesember · Vlagyimir Szavcsenko: Monomah sapkája · Jurij Scserbak: Karantén

Sólem Áléchem: Tóbiás, a tejesember
Vlagyimir Szavcsenko: Monomah sapkája
Jurij Scserbak: Karantén
3 hozzászólás
>!
Tigrincs
Budapesti Molyklub

Sziasztok,
nem mintha rászorulna, de csapok egy kis reklámot a programnak:
http://www.titanickiallitas.hu/hu/
Tegnap voltunk megnézni; több, mint 2 órát lődörögtünk jobbra-balra, igazán profi kiállítás és nagyon informatív még úgy is, hogy mindenféle forrásból ismerhetünk már részleteket. A helyszín igazán passzol, a szervezés is rendben van.
Ajánlom!

5 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

A sorrendiséget felborítva, folytassuk az osztrákokkal!

@k_annamaria szaftosnak ígérkező történetet választott az 1900-es évek első feléből, egy „+18 karikás régimódi szürke ötven árnyalatát” Arthur Schnitzler, Freud kortársának Tágra zárt szemek című novellája képében. A történetet igazán a Kubrick-féle 1999-es filmfeldolgozás tette híressé. Az álom-novella a megcsalás határait boncolgatja, de mindezt elég unalmasan @k_annamaria szerint:
„A házasság kemény dolog:) Kőkeményen kell érte dolgozni. Itt nem éreztem ezt. Csak két ember beszélt egymás érzéseiről, de hiányzott valami ezekből a beszélgetésekből. A meghittség, a bizalom. Olyan szárazon, tényeket közöltek.”
https://moly.hu/ertekelesek/2448224

@Kuszma a nyár elején Téli utazásra indult Elfriede Jelinekkel karöltve. Nem volt egy könnyű utazás, még úgy sem, hogy @Kuszma egy dacos olvasó, aki konok erőkifejtéssel hámozza le egy adott mű rétegeit, hogy a végső megfejtéséhez érjen. :)
Jelinek erőteljesen az érzelmekre hat a színpadi monológ formáját öltő művében, érzelemből érvel, a falhoz csapja az olvasóját olyan kényelmetlen témákat boncolgvatva, mint például a nők elnyomása vagy az osztrák nacionalizmus a II. világháborúban. @Kuszma nem ajánlja a könyvet, ha az osztrák irodalommal kezdenénk az ismerkedést:
„Ha valaha le akarom majd szoktatni az ifjúságot a modern irodalomról, akkor ezt a könyvet fogom kötelezővé tétetni alsó tagozatban.” S hogy mi várhat az emberre, ha @Kuszma haragszik rá, az derüljön ki az értékeléséből!
https://moly.hu/ertekelesek/2408227

Átkötésként következzen @Oriente olvasmánya, a Felix Austria az ukrán Szofija Andruhovics tollából. A történet 1900-ban játszódik az Osztrák-Magyar Monarchia csücskében, Sztaniszlaviv városában (ma: Ivano-Frankivsk). @Oriente szerint „igazi közép-európai olvasztótégelybe csöppenünk ebben a polgári kisvárosban”. A narrátor az irgalmasságból befogadott, cselédlánnyá nevelt árva Sztefanija, akinek a szemszögéből pszichológiai szempontból érdekes történet bontakozik ki előttünk.
„ (…) a szerző olyan ügyesen szövögetett néhány szálat, hogy a végén már magunk se tudjuk, mi a valóság és mi zajlik csak a narrátor-hősnő fejében. Nem kell semmi formabontó intellektuális kihívásra gondolni, inkább amolyan mindenki-maga-építi-a-saját-börtöne-falait típusú diagnózisra fut ki a történet, és ez ebben a miliőben és kiosztásban egész érdekes tudott lenni.”
https://moly.hu/ertekelesek/2436853

Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Grant_Wood#/media/File:Gr…-AmericanGothic_-GoogleArt_Project.jpg

2 hozzászólás
Hirdetés
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Július 07.13-án a szomszédos országok irodalmával ismerkedtünk a Budapesti Molyklub tagjainak beszámolói és saját olvasmányaink alapján. Két új vendégünk volt @Ciccnyog és Varga Tamás Péter személyében. @lzoltán pedig hosszú kihagyás után újra ellátogatott hozzánk.

Vágjunk bele a „hivatalos jegyzőkönyvbe”! :)
(Igen, igen. Jól sejtitek, ezúttal én lettem az alibiző!)

@LuPuS_007 molytársunkról megtudtuk, hogy ő bizony nem bízza az elektronikára azt, hogy mindig kéznél legyen a könyves várólistája, egy nyomtatott példányt hord magánál. Erről a bizonyos listáról került az olvasmányai közé a német születésű, de tiszteletbeli osztráknak tekinthető Daniel Kehlman Én és Kaminski c. könyve, amelyet @LuPuS_007 melegen ajánlott a figyelmünkbe. („Úgy vetettem rá magamat a többi könyvére is, mint gyöngytyúk a takonyra!”)
Egy kedvcsináló értékelés @LuPuS007-tól az F-ről, ahol a szerző kikacsint és „kaminskisen mosolyog” ránk:
https://moly.hu/ertekelesek/1550182

Az este osztrák és Kehlmann túlsúlyban telt. @Morpehus is a szerzőtől választott olvasmányt, a Beerholm illúziót. @Morpehus-nak nagyon tetszett a könyv, igazi ötcsillagos élmény volt, a történet tele olyan dolgokkal, amiről érdemes az életben elgondolkodni (Isten, a teremtett világ valóságossága, illúziók, szerelem): „Egy újabb könyv, ami akkor szólt hozzám, amikor annak itt volt az ideje. Érdekesek ezek a kis csodák. Valóság, illúzió, varázslat, képzelődés, teremtés, halál, szerelem (vagy annak csak az illúziója?), egyedüllét, cél és céltalanság, csend, meditáció, isten, világ, határok és végtelenség… Ezekről minden ember elgondolkozik, aki szembe akar nézni önmagával, gondolataival, érzelmeivel, testével és a világgal. Márpedig most pont ezt akarom tenni, ezt teszem.” Olvassátok el, hogyan sikerült ez a szembenézés!
https://moly.hu/ertekelesek/2425502

@Ciccnyog is a Kehlmann szekciót erősítette, ő A világ fölmérésével érkezett. Megtudtuk, hogy @Ciccnyog volt oly szerencsés, hogy személyesen is találkozott az íróval, aki egyébként a jövő évi Könyvfesztivál díszvendége is lesz. A világ fölmérésében két öreg, kissé bogaras tudós Alexander von Humboldt és Carl Friedrich Gauss párhuzamos életrajzát olvashatjuk, ami a fikció és a valóság stílusos vegyülete. @Ciccgnyog-nak tetszett a történet, a karakterek cinikusak, szerethetők de egyúttal utálni is lehet őket. Érdekes párhuzam a főszerepelők között eltérő családi helyzetük és tulajdonságaik ellenére saját magányosságuk, tudós elszigeteltségük.

Filmajánló (németül tudók előnyben):
A világ fölmérése – https://www.youtube.com/watch…
Az író 40. születésnapjára a szerzőről készítettek egy portréfilmet „Die Vermessung des Ruhms” címmel. Ennek az ajánlóját sajnos nem leltem meg. Helyette álljon itt egy másik ajánló, amelyben szereplő film szintén szóba került aznap este:
https://www.youtube.com/watch…

Kép forrása: http://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/lido/daniel-keh…

Kapcsolódó könyvek: Daniel Kehlmann: Én és Kaminski · Daniel Kehlmann: A világ fölmérése · Daniel Kehlmann: A Beerholm-illúzió · Daniel Kehlmann: F

Daniel Kehlmann: Én és Kaminski
Daniel Kehlmann: A világ fölmérése
Daniel Kehlmann: A Beerholm-illúzió
Daniel Kehlmann: F
5 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SP
Budapesti Molyklub

Hátha eljutok a következőre: válogassatok innen:
https://moly.hu/polcok/vigyetek-ajandekpolc

Örülök, ha hamar szóltok, mert a többit szeretném leadni könyvtárban :)

23 hozzászólás
>!
Oriente P
Budapesti Molyklub

Augusztusi téma: Dokumentumregény

Következő, augusztusi találkozónkra egy kiemelt műfajt kerestünk, mint közös nevezőt. Felröppent néhány témajavaslat, ezek közül ismét szavazással választottunk:
– dráma (ti. színpadi mű)
– dokumentumregény
– young adult (@Ákos_Tóth, a Nagy Kísérletező kedvéért :))
– filmadaptált regény

A második és negyedik témakör szoros versenyéből a dokumentumregény került ki győztesen, és az instant kialakuló vita alapján ez megint egy izgalmas kör lesz. Megoszlanak ugyanis a vélemények a szűkebb és tágabb értelmezések között.

A definíció-javaslatok jöhetnek akár itt is, hozzászólásban, avagy mehet mindenki a maga feje után. Részemről kíváncsian várom a kreatív avagy alibi megoldásokat. :)

48 hozzászólás
>!
csgabi P
Budapesti Molyklub

Sziasztok! Van ket szakacskonyv. Elvinnem csutortokon, ha erdekel valaki(ke)t.

3 hozzászólás