!

Budapesti Molyklub zóna Molyklub

>!
csgabi MP
Budapesti Molyklub

Budapesti Molyklub 2018. június 25., hétfő – 2. rész
Téma: a legrégibb könyv a várólistán

@B_Niki Ambrose Bierce: Bagoly-folyó-ját olvassa éppen, ami 2012-ben került fel a várólistájára. Egerben vette a könyvet 300 forintért egy antikváriumban.
Groteszk rémtörténetek vannak a novelláskötetben; szatirikusak, kiábrándult történetek, háborús történetek vannak a könyvben, amik görbe tükröt tartanak az embereknek. A szerző katona volt, részt vett az amerikai polgárháborúban is, és a mexikói polgárháborúban tűnt el.
Niki megosztotta velünk, hogy tizenévesen a Metal Hammer könyvajánlóját kijegyzetelve ment a könyvtárba, és válogatta a könyveket.
Visszatérve a Bagoly-folyóhoz: ”Kicsit horror, ne este olvassátok.”

Niki ezután mesélt a Természettudományi Múzeumban található szabadulószobáról is, amit többen nagyon izgalmasnak tartottunk.
http://www.nhmus.hu/hu/Knowland-muzeumi-szabaduloszobak

@Dzsizelll gyerekkorában elkezdte Saint-Exupery talán leghíresebb könyvét, a A kis herceget, de akkor nem tetszett neki. Mondták neki akkor, hogy ezt a regényt felnőttként lehet igazán megérteni. Most, a klub kapcsán olvasta el, mint legrégebben várakozó könyvet. Szerinte ez a könyv olyan volt neki, mint @Oriente-nek a Bajnokok reggelije: Mindenről szól, és semmiről.
Felnőtt fejjel újraolvasva sok mindent belelátott már az emberi kapcsolatokról. Most tetszett neki a regény, tényleg felnőttként értette meg.

Szóba került a beszélgetés során Róbert Katalin: Szelídíts meg! című regénye is, mint a kis herceg parafázisa. Ez egy magyar ifjúsági regény, ami a Merítés ifjúsági kategóriájában bekerült a TOP 10-be.
@Nicky-nek a főszereplő lány karaktere már zavaró volt, de maga a kis herceg, mint téma tetszett. Ő egyébként utazókönyvként olvasta a regényt, és ennek elolvasása inspirálta arra, hogy Saint-Exupery regényét is kézbe vegye.

@Melinda_Makkai először Michael Cunningham: Az órák című regényét kezdte el, de nem igazán tetszik eddig neki. Előtte a Kimondhatatlant olvasta, Tabitha Suzuma regényét, de sajnos ez sem jött be neki igazán, pedig már régóta ott volt a várólistáján – igaz, már nem emlékszik, mi alapján került oda fel.
A könyv lezárása meglepte, másra számított molytársunk.
Tabitha Suzuma Londonban született brit anya és japán apa gyermekeként: https://en.wikipedia.org/wiki/Tabitha_Suzuma

@Zsuzsi_Marta egy Stefan Zweig-könyvvel érkezett hétfőn. Stefan Zweig emiatt a műve miatt vált üldözötté, mivel a Náci Birodalomban a vezetők úgy értelmezték, hogy az égő titokkal a szerző a Reichstag felgyújtására utal.
Zsuzsi szerint a kedves történetnek indult, de aztán nagyon is komolyra fordult. Molytársunknak tetszett a könyv.
@Zsuzsi_Marta értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2792182

@szadrienn J. K. Rowling egyik álnéven írt regényét olvasta, a Kakukkszót, ami egy háromrészes krimisorozat első kötete, és egy magánnyomozó és az asszisztense a főszereplői. @szadrienn túlírtnak–terjengősnek érezte a történetet, amiből hiányzott a feszültség, és sok volt az üresjárat. A történet világa (celebek, modellek) távol áll molytársunktól, a karakterek viszont tetszettek neki. Többen javasolták @szadrienn-nek, hogy folytassa a sorozatot, mert a többi kötet sokkal jobb lesz. @Habók is ezt tanácsolta.
@szadrienn értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2789810

@csgabi (én) először azt gondolta, nem lesz ideje olvasni a klubra, de aztán rájött, hogy a júniusban olvasott könyve pont passszol ide, hiszen már nagyon régóta, mondhatni tizenéves kora óta, szerette volna elolvasni Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi című könyvét, amióta látott részleteket a könyvekből készült svéd-német-NSZK ifjúsági filmsorozat:
https://port.hu/adatlap/film/tv/harisnyas-pippi-kalandj…
A Pippit megformáló színésznő: https://en.wikipedia.org/wiki/Inger_Nilsson
Lehetséges, hogy ha az összes „Pippi-könyvet” elolvasnám, változna a véleményem, de most úgy érzem, hogy ez egy katasztrofális könyv volt. Megnyugtató volt, hogy @Habók-nak sem tetszett a könyv.
@csgabi értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2789623
@Habók értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2568041

@Márta_Péterffy Dennis Lehane könyvével érkezett, a címe Sötétség, fogd meg a kezem. Ugyan Jókai Mór: A jövő század regénye a legrégebbi várólistás könyve, de az idő rövidsége folytán választott mást. Így esett a választása Lehane könyvére.
Az olvasás még folyamatban van, kíváncsiak leszünk majd az írott értékelésre is.
A történet 1994-ben játszódik. Molytársunk a Molyon találta ezt a szerzőt krimi vonalon, korábban inkább klasszikusabb krimiszerzőket olvasott, pl. Agatha Christiet.
@szadrienn is olvasta már ezt a krimit, szerinte félelmetes a regény fekete humora. Amíg @Márta_Péterffy meg nem írja értékelését, olvassuk el, mit írt @szadrienn: https://moly.hu/ertekelesek/2307365
Ééééééééééssss… elkészült Márti értékelése is: https://moly.hu/ertekelesek/2802715

@dontpanic egy Kosztolányi regényt olvasott júniusban. A Nero, a véres költő jó élmény volt molytársunknak, Kosztolányi műve nagyjából hű a történelmi tényekhez is; Nero trónra jutásától indul, és a császár haláláig tart.
Az író nem uralkodóként, hanem művészként ábrázolja a császárt, és Kosztolányi humora is kijön a regényben. Pszichológiailag is érdekes, hogyan lesz egy érző fiatalemberből pszichopata uralkodó – mondta @dontpanic.
Nem a legjobb Kosztolányi-regény, van jobb is, de azért ajánlom. – zárta beszámolóját molytársunk.
@dontpanic értékelése a könyvről: https://moly.hu/ertekelesek/2793130

És itt jön @Spaceman_Spiff!!!
Thomas M. Disch: The Dreams Our Stuff is Made Of című, angol nyelvű, sci-fik-ről szóló monográfiáját olvasta molytársunk. Elég felemás élmény volt számára a könyv.
Aki átfogó könyvet szeretne olvasni a sci-fi-ről, ne ezt olvassa el – mondta @Spaceman_Spiff. – Egynek elmegy, de nem volt nagy élmény.
@Spaceman_Spiff értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2792711

Erdei Pálma disszertációja a témában sokkal jobb:
http://doktori.tatk.elte.hu/2009_Erdei.pdf

Vége! (azt hiszem :-))

Kép forrása: http://jessicasreadingroom.com/category/cleaning-tbr/

Kapcsolódó könyvek: Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg · Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem · Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő · Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi · Ambrose Bierce: Bagoly-folyó · Stefan Zweig: Égő titok · Tabitha Suzuma: Forbidden · Robert Galbraith: Kakukkszó · Thomas M. Disch: The Dreams Our Stuff is Made Of

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
Ambrose Bierce: Bagoly-folyó
Stefan Zweig: Égő titok
Tabitha Suzuma: Forbidden
Robert Galbraith: Kakukkszó
Thomas M. Disch: The Dreams Our Stuff is Made Of
7 hozzászólás
>!
csgabi MP
Budapesti Molyklub

Budapesti Molyklub 2018. június 25., hétfő – 1. rész
Téma: a legrégibb könyv a várólistán

Na, először azt írtam, hogy fiúk nem voltak hétfőn, bocsi @Spaceman_Spiff, te ott voltál, és majd írom is, mit olvastál. :-D Érdekes volt megfigyelni, ki hogyan értelmezte a várólistát, kinek van, kinek nincsen.

Az első @bagie volt, aki elmesélte, hogy már az érettségi előtt tervezte elolvasni Jókai Mór Az arany emberét. Ez a mostani jó lehetőség volt megtennie régi elmaradását. Néha voltak mondatok, amiket többször is el kellett olvasnia, hogy értelmezze, de a végére ért, és büszke magára, amiért sikerült.
Élvezte a regényt, bár nem hiszi, hogy a mai tizenévesek értik azokat a kifejezéseket, amiket Jókai használt.
@TiaRengia is olvasott már a szerzőtől korábban, középiskolában, de nem is szeretne többször.
Mivel klubtag még nem értékelte a könyvet, álljon itt @Timár_Krisztina értékelése a regényről: https://moly.hu/ertekelesek/1437041

@bagie mellett @blueisthenewpink ült, ő volt tehát a következő, aki elmesélte várólistacsökkentő élményeit.
Molytársunk Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa című könyvét kezdte el angol nyelven olvasni. Még nem fejezte be, ezért értékelés még nem született, de várjuk! :-)
Az olvasás erősen várólistanövelő hatással van a… várólistájára. Korábban olvasta már a szerző focis könyvét, ami azonban nem tetszett neki. És, hogy eddig hogyan vélekedik jelenlegi olvasmányáról? ”Tök jó!”
@csgabi így értékelte korábban Horby könyvét: https://moly.hu/ertekelesek/2013683
Elkészült @blueisthenewpink értékelése is! https://moly.hu/ertekelesek/2806522

@Tigrincs Halász Margit: Gyöngyhomok című könyvét szerette volna elolvasni, de nem volt a könyvtárban, így esett a választása a Forgószélre. A kötet kicsit mágikus realista; vidéki–falusi–tanyasi életről olvashatunk benne. @Tigrincs-nek első könyve volt ez a szerzőtől, a Molyon jók az eddigi értékelések. A szerző szépen ír, molytársunk csak ajánlani tudja a könyvet: ”Ajánlom. Jó volt.”
@Dzsizelll-nek Wass Albert: A funtineli boszorkány című könyve jutott eszébe, amíg @Tigrincs-et hallgatta.
@Tigrincs értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2789094

@TiaRengia most alibizett, de ettől függetlenül aktívan vett rész a klubban értékes hozzászólásaival.

Joanne Harris: Rúnajelek című, fantasy címkével is ellátott regényét olvasta el @Habók.
Ahogyan mondta, a regény első mondatával őt azonnal megvette a könyv:
”Hétfő reggel, hét óra, ötszáz évvel a világvége után, és megint koboldok fosztogattak a pincében.”
A világvége a Ragnarök, a manók mindig fosztogatnak, a kapitány alakját pedig a szerző Lokiról mintázta. @Habók véleménye szerint az egész könyv humoros, izgalmas, ajánlja ő is olvasmányát a többieknek.
@Habók értékelése a könyvről: https://moly.hu/ertekelesek/2776681

@Nicky Mátéffy Éva: Ruby című regényét kezdte el, az olvasás még folyamatban van, nagyjából a negyedénél tart. A beszámoló írása közben meglepetten láttam, mennyire alacsony százalékon áll a könyv. Molytársunknak egy kihívás miatt kellett a könyv, és mivel amúgy is régóta várólistás volt már nála, a klubalkalmunkra is ideális volt.
A főhős lány férfiismerősein keresztül építi a kapcsolatrendszerét. Ruby néha visszagondol a múltjára. ami kicsit zavarossá teszi a történetet, mivel nehéz követni az ugrásokat az időben, de Nikinek tetszik eddig a könyv.
Egy idézet a regényből:
”– Mind úgy viselkedtek, mintha lakótelepi titkosügynök-képzőbe jártatok volna a Havannán.”

@Oriente Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije című regényével érkezett, amit akár az illusztrált könyv alkalomra is hozhatta volna, hiszen a könyvet a szerző saját rajzai díszítik, melyek a történet szerves részét képezik.
Funkcióvesztés miatt lett a legrégebbi könyv, de valójában a második legrégebbi is Vonnegut egyik regénye.
A könyvből film is készült Bruce Willis főszereplésével: https://port.hu/adatlap/film/tv/bajnokok-reggelije-brea…
@Oriente nehezen tudott beszélni a regény tartalmáról, ahogyan fogalmazott: ”Mindenről szól, és semmiről sem.” Sok életrajzi elem is van benne, de így van ez a szerző összes regényével. Vonnegut a saját 50. születésnapjára írta a Bajnokok reggelijét.
Molytársunk is jubilált ezzel a regénnyel, ez volt ugyanis a 10. Vonnegut-olvasása.
@Oriente így értékelte a könyvet: https://moly.hu/ertekelesek/2790014

Folytatás hamarosan!!

Kép forrása: http://www.boon.hu/varolista-plusz-milliok-minusz-honap…

Kapcsolódó könyvek: Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije · Jókai Mór: Az arany ember · Joanne Harris: Rúnajelek · Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa · Mátéffy Éva: Ruby · Halász Margit: Forgószél

Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Jókai Mór: Az arany ember
Joanne Harris: Rúnajelek
Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa
Mátéffy Éva: Ruby
Halász Margit: Forgószél
16 hozzászólás
>!
TiaRengia IMP
Budapesti Molyklub

Hali mindenkinek,

Pár emberrel beszélgettünk a hétvégén a klubhelyszín-lehetőségekről, akkor újfent felvetettem a MagNet Közösségi Házat.

Most megint megnézegettem a honlapjukat és végeztem egy gyors kalkulációt, gondoltam, megosztom Veletek is, hátha meggyőző erővel fog bírni:

Itt találhatjátok a terembérlési díjakat (igen, pénzes a buli): http://www.magnethaz.hu/teremberles/

Ez alapján, ha pl egy 29 m2-es teremmel számolunk (nem vagyok jó ilyenekben, de asszem a Nyitott Műhely is kb ekkora, ahol ülni szoktunk) és átlagosan 18 fővel és 3 órával, akkor 516.67,-Ft-ra jönne ki egy alkalom per kopf. Ez körülbelül annyi, mint amennyit a Nyitott Műhelyben önkéntes alapon be szoktunk a kalapba dobni.

ELŐNYÖK:
– úgy rendezhetjük be a termet, ahogy akarjuk, a következőket lehet igényelni felár nélkül: székek, babzsákok, ülőpárnák, takarók, jóga matracok, szőnyeg
– garantáltan szeparált, senki nem zavarhatja meg a bulit
– van légkondi
– földalatti vonalán van, könnyen megközelíthető

HÁTRÁNYOK:
– mindenképpen pénzügyi hozzájárulást igényel minden kispajtástól, ám azt is írják, hogy a rendszerességtől, időtartamtól és fizetési ütemezéstől függően kedvezményeket adnak. http://www.magnethaz.hu/hu/category/teremberles/
– kaját, nem lezárható italt nem lehet bevinni, külön lehet catering-et igényelni, amit nyilván nem fogunk, sörözni sajnos nem lehet
– muszáj időben befejezni a bulit.

Egy végiggondolást szerintem mindenképpen megérne a dolog. :)

100 hozzászólás
>!
Oriente P
Budapesti Molyklub

Nyári molyklub témák

Bár megelőzte némi diszkusszió, online és élőben is, a júniusi molyklubon (https://moly.hu/esemenyek/juniusi-budapesti-molyklub-3) végül megszülettek a nyári találkozók olvasási témái.

Július: LMBTQ irodalom

Augusztus: sci-fi

A karc alatt jöhetnek ajánlások, kérdések, viták – ahogy szoktuk. (A könyvcímkék persze segítenek, de néha csalókák…)

24 hozzászólás
Hirdetés
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Tudtátok, hogy a tematikus budapesti városismereti séták között van híres, érdekes bűnesetekre specializálódott is? Egyszer elmehetnénk egy ilyenre, mit gondoltok, Budapesti Molyklub tagok? :)
A részleteket itt találjátok:
https://imaginebp.hu/tura/azt-beszelik-a-varosban-bunug…

18 hozzászólás
>!
bagie P
Budapesti Molyklub

Kiegészítés a verses molyklub eseményhez:
Az utolsó rész írásakor vettem észre / jöttem rá, hogy mivel magamról nem készítettem jegyzetet, ezért a pozitív(abb) részből kimaradtam. csak kiegészítésként meg nem biztos, hogy feltűnnék, ezért … minden szentnek maga felé az ő kezecskéje Így most külön posztban érkezem :)
Merítés líra 2017 zsűrizés közben volt szerencsém egy pár kortárs verses kötethez … minimálisat olvastam sajnos csak a feladathoz képest, egyébként talán épp eleget. E kapcsán jutott hozzám Hegyi Zoltán Imre: Shizoo című kötete.
Szerintem roppant terjedelmes és tartalmas kötet. Több, mint 200 oldal – az elmúlt 5 év verseinek válogatása. Lassan olvasandó, sokáig tartó élményt nyújt – a versek mellett olykor fotók találhatóak, amelyekben el lehet merülni.
A molyon egészen jó a megítélése – van benne azért szerintem egy adag szubjektivitás, mert az értékelők egy része jól ismeri Shizoot, az egykori molytársat.
De úgy gondolom objektíven nézve is jó eredmény a 80+%. Olvassátok, böngésszétek! Szerintem megéri!
Ezt a verset idéztem volna, ha nálam van a kötet: https://moly.hu/idezetek/897712
Nekem nagyon tetszett!

És amiről szinte mindenki lemaradt: @lzoltán véleménye: mivel ő is zsűriz a Merítés lírában, és olvas is szép számmal köteteket és kritikusan zsűriz, csak úgy szórja a 2-3 csillagokat :) megkérdeztem, hogy melyik költő emelkedik ki mégis a mezőnyből. Turi Tímeát említette és Áfra Jánost. Á.J tényleg jó, de ismerkedjünk meg Turi Tímeával is. :)
https://moly.hu/konyvek/turi-timea-a-dolgok-amikrol-nem-beszelunk/ertekelesek
https://moly.hu/konyvek/turi-timea-anna-visszafordul/ertekelesek

UI: a kép a jegyzőkönyv 3.részéhez jobban passzolna, de most találtam – és megtetszett. A kortárs versekről meg alapvetően tényleg ez a véleményem :)

3 hozzászólás