!

Budapesti Molyklub zóna

>!
Ákos_Tóth MP
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Október 20-tól 23-ig rendezik meg idén a Mozinet Filmnapokat (Puskin mozi). A 22-i vasárnap este vetítik a Viszontlátásra odafönt című francia háborús filmet. Lenne rá érdeklődő?
Mivel biztosan teltházas lesz a rendezvény, én szívem szerint előre megvenném a jegyeket, úgyhogy ha valaki jönne, szóljon még a héten.

http://puskinmozi.hu/programok/7-mozinet-filmnapok

Kapcsolódó könyvek: Pierre Lemaitre: Viszontlátásra odafönt

Pierre Lemaitre: Viszontlátásra odafönt
8 hozzászólás
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!
Az októberi klub témája a második világháború lesz.
Konkrét időpont még nincs. Azt szeretném kérni, hogy először helyszínt válasszunk! Az időpont a helyszín kapacitásainak függvénye, várhatóan október második felében tartjuk majd a klubot.
Tetszett nektek a hely, ahol a nyár folyamán több alkalommal voltunk? (Felvegyem velük a kapcsolatot?) Vagy van esetleg más javaslatotok?
Köszi, üdv:
Niki

79 hozzászólás
>!
Kuszma P
Budapesti Molyklub

Szeptemberi kihelyezett molyklubunk Olvasás Éjszakája alkalmából unortodox módon a Fókusz Könyvesboltban került megrendezésre (Rákóczi út 14., de elég a reklámból) – @dacecc jóvoltából, akinek ezúton is tolmácsolnám a közösség el nem múló háláját. Ebből következik, hogy a molyklub kvázi az Olvasás Éjszakájának egyik programpontja lett a kényelmes délutáni műsorsávban – hát mi ez, ha nem mérföldkő a közösség életében? Az igaz, hogy a szokatlan időpont és helyszín (vö.: nem kocsma), no és talán a klub tagjainak legendás szerénysége többeket visszatartott a részvételtől*, de azért lettünk épp annyian, hogy tartsunk egy rendhagyó irodalomórát egy kisebb egyetemi szeminárium létszámával uszkve 45 percben, mielőtt átadjuk a pástot Szurovecz Kittinek és rajongóinak.

A téma ezúttal a Merítés-díj eddig lefutott két teljes, és egy csonka körének shortlistje volt**, innen kellett választani. És láss csodát, senki sem sumákolt, mindenki készült, aminek köszönhetően nem volt jegyzőkönyvíró sem, ezért kell nekem most fejből dokumentálnom a délutánt. Ilyen többet elő ne forduljon! (Itt jegyezném meg, hogy ha valaki azt veszi észre, hogy nem azt mondom az olvasmányáról, amit ő mondott, hanem azt, amit én gondolok, az mindenképpen jelezze. Kuszma elmondja mások véleményét saját szavaival. Muhaha.)

A kört házigazdaként @dacecc kezdte, aki Darvasi László Taligás című regényével robbantott, ami számára az adott év (a tavalyi) legnagyobb élménye volt – egyfajta sűrű, barokkos nyelvi orgia. Külön kiemelte, milyen sok hangon tud a szerző megszólalni, és magát Taligás figuráját is: „Taligás karaktere egyszerre tűnik egyszerű koponyának, de mégis rendkívül műveltnek, tapasztaltnak a világ dolgaiban, miközben pontosan tudja a helyét a hatalmi hierarchiában, amivel meg is elégedne, ha hagynák.”

@Zsuzsi_Marta Selyem Zsuzsa Moszvában esik –jével készült, aminek ugyan elismerte értékeit, példának okáért az extrém elbeszélők váltakozását, ám ezzel együtt nem tudott megbarátkozni a kötettel. Túl groteszknek, túl kiszámítottnak vélte, amivel erőt véve magamon ezúttal nem vitatkozom. He-he.

Grecsó Krisztián és @szadrienn kapcsolata viszont többé-kevésbé harmonikusan alakult – bár igaz, ami igaz, a Jelmezbál kapcsán merült fel először masszívan az a gondolat a körben, hogy ez a magyar kortárs irodalom, hát ez valami elképesztően, már-már kellemetlenül depresszív ügy. Ugyanakkor @szadrienn kifejezetten szerette a regényben, hogy megkívánja az olvasó aktivitását is, és azt, hogy „A magabiztosan depresszív irányvonalat néha bravúrosan töri meg egy-egy teljesen más hangulatú életkép, ilyenek voltak a termékbemutatókat látogató nyugdíjas barátnők kalandjai, és a nagyhatalmú szekta esete a varázserejű gyógyítóval.”

@Melinda_Makkai Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötetével ismerkedett meg, és ahogy a Macskajajban mondanák: „this is a beginning of a beautiful friendship”. Persze a kortárs magyar rákfenéje, a depresszivitás itt is felmerült, és mellesleg az a gyanú is, hogy az elbeszéléseket lazán összekötő csillagászati jelenség (egy szupernóva felbukkanása) vajon valóban jelent-e valamit, vagy csak azért lett beszuszakolva a kötetbe, mert manapság divat lazán összefüggő elbeszélésköteteket piacra dobni. Ezzel kapcsolatban @Melinda_Makkai említett egy kritikát, amely szerint a szupernóva burkolt jelentése, hogy a szereplők mind megváltásra szorulnak (ergo ez egy jézusi utalás), de hát ki nem szorul az irodalomban megváltásra, kérdem én.

@Ezüst biztosra ment, és a tavalyi nyertest pécézte ki magának – ismét egy Darvasi, csak most az Isten. Haza. Csal. Molyunk először is jobbról-balról körbedicsérte a borítót, majd ismét jött a szokásos ostorcsapás napjaink irodalmára az indokolatlan szörnyűségeskedés miatt. Például ebben a kötetben egy csomó durva szex is van! – jelezte @Ezüst, akinek amúgy nagyon bejött a könyv, de tényleg, és nyilván nem ezért, hanem nem ezért.

@mcginnis Dragomán György Máglya c. pszeudoerdélyi eposzával csatlakozott be, amit ugyan még nem olvasott végig (hm, neki kellett volna jegyzőkönyveznie? á, már mindegy…), de meggyőző volt, amit addig tapasztalt. Külön örült neki, hogy ő, aki eddig elsősorban angolszász szövegeket olvasott, most tulajdonképpen közvetlen kapcsolatba került a szöveggel – nem volt köztük sem egy idegen nyelv, sem egy fordító.

Én meg (@Kuszma) elmondtam, hogy a Hasnyálmirigynapló egyszerűen elképesztő. És azt hiszem, buzdítottam is mindenkit minél több kortárs magyar mű olvasására. Ha nem, akkor most buzdítok. Hajrá, hajrá, kortárs magyar! (Fáradok.)

Ebben a pillanatban telt le a nekünk rendelt 45 perc, és amúgy ekkorra már körbe is vettek minket Szurovecz Kitti tisztelői, akiket nem kívántunk azzal szórakoztatni, hogy egymás haját tépjük azon vitatkozva, mi legyen a következő hónap témája – ez ügyben amúgy @Oriente már amúgy is gőzerővel intézkedik, ha jól követem az eseményeket. Mi inkább átslattyogtunk a szomszédos Magvető Kávézóba, ahol kötetlenül, sokszínű italfogyasztás mellett levezettük a feszültséget, és elmélyítettük ismereteinket egymásról. (Mert ne csak mindig az irodalom, ugye.) Aztán természetesen mindenki (na jó, majdnem mindenki) elment haza, hogy a kanapéján folytassa az Olvasás Éjszakáját.

Köszönöm mindenkinek, én igazán jól éreztem magam.

* @dontpanic és @lzoltan molyok némi spéttel futottak be, és mivel már nem tudtak észrevétlenül betagozódni körünkbe, inkább rögtönzött felügyelőbizottságot alakítottak kissé hátrébb. @blueisthenewpink moly pedig olyannyira elkésett, hogy csak a klubot követő kocsmázásba csöppent oda – jaj, szegény. Elképzelhető továbbá, hogy üldögéltek a közönség soraiban (mert volt közönség, biza!) rangrejtve más molyok is, de őket nem ismertem fel, elnézést tőlük.
** 2015: https://moly.hu/listak/merites-dij-2015-a-lista
2016: https://moly.hu/listak/merites-dij-2016-szepproza-a-lista
2017: https://moly.hu/listak/merites-dij-2017-szepproza-a-lista

Kapcsolódó könyvek: Dragomán György: Máglya · Darvasi László: Isten. Haza. Csal. · Grecsó Krisztián: Jelmezbál · Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló · Darvasi László: Taligás · Szöllősi Mátyás: Váltóáram · Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik

Dragomán György: Máglya
Darvasi László: Isten. Haza. Csal.
Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló
Darvasi László: Taligás
Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik
26 hozzászólás
>!
dtk8 P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!
Nagy selejtezesben vagyok, es van egy-par konyvem, amitol szeretnek megszabadulni:
https://moly.hu/tagok/dtk8/magankonyvtar?q=&type=sell&reading=&tag=&publisher_id=&order=
A magankonyvtaramban ezeket eladonak jeloltem, de molyklub-tarsaimnak szivesen odaajandekozom oket. Ugy nez ki, hogy szombaton tudok is menni, ugyhogy hajra, ki mit ker?
(Es igy hatha nem fogtok ram ferde szemmel nezni, hogy nem olvastam semmit a mostani alkalomra, es mar nem is fer bele addig.)

12 hozzászólás
>!
csgabi MP
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Néhányan tervezzük, hogy ellátogatunk a III. kerületi Goldberger Textilipari Gyűjteménybe. Kiválasztottam néhány szombati napot erre az alkalomra.
Csináltam egy szavazást, remélem, hogy sikerült is, mert most csináltam először. :-))
https://beta.doodle.com/poll/ri27evtvqbm2i28c
Azt nem tudom, hogy be lehet-e állítani valami szavazási határidőt a doodle-ban, ezért itt írom, hogy az lenne jó, ha szeptember 23-a, szombatig kialakulna, hogy végül melyik időpont a legjobb. És akkor csinálok egy eseményt.

Jegy ára: 1400.- (teljes árú)
Minden hónap első szombatján ingyenes a belépés.
http://www.textilmuzeum.hu/#

Akik előzetesen már jelezték az érintett karc alatt, hogy érdekelné őket:
@TheEArt
@k_annamaria
@Fapicula
@szibolya
Jelezzétek majd a linken, mely napok lennének jók. Remélem, hogy mások is kedvet kapnak. :-)

17 hozzászólás
>!
Oriente P
Budapesti Molyklub

Október – korszakolás

Mivel úgy tűnt, egyelőre még senki sem unja a ciklikus tematikát, a rendhagyó szeptemberi találkozó után (https://moly.hu/esemenyek/budapesti-molyklub-az-olvasas-ejszakajan) ismét az időben utazunk: egy előre megbeszélt korszakhoz kell kötődnie az olvasmányoknak. Legutóbb a századfordulóra esett a választás, de rengeteg frappáns ötlet született a szavazás előtt és közben is. Ettől függetlenül szerintem indítsuk újra az ötletelést!
No de nyugodtan dobja be mindenki régebbi javaslatait is, vagy mások korábbi javaslatait, ha megtetszettek – emlékeim szerint voltak köztük igen népszerűek. A szavazást még nem tudom, hogy oldjuk meg, mert a Fókusz Könyváruházban erre aligha lesz alkalom, de addig is összegyűjtöm az ötleteket itt, a karc alján. Én a magam kissé kiszámítható módján indítom is a sort:
– közeljövő :)
– török hódoltság / korai újkor
– viking kor
– XVIII. század
– XIX. század
– XI-XIII. század, keresztes háborúk kora
– Második világháború
– Időutazásos

SZAVAZÁS ITT:
http://www.easypolls.net/poll.html…
Kattints a linkre és válassz akármennyit a lehetőségek közül!
Szavazni csütörtök reggel 10.00-ig lehet.

A szavazás EREDMÉNYE:
Októberi téma a második világháború.

123 hozzászólás
Hirdetés
>!
B_Niki P
Budapesti Molyklub

@csgabi a júliusi klubra egy szlovén novelláskötetet választott, a Párhuzamosokat Suzanna Tratnik tollából. Úgy tűnik, @csgabi még nem talált olyan balkáni szerzők által írt könyvet, amely vidám lett volna, ebben a kötetben is elég szomorú történeket lehet olvasni. Ennek ellenére „Remek kis könyv volt; olyan történetekkel, amiket nem elég egyszer elolvasni. Csak hagyjunk időt a két olvasás között. :-)” – ajánlja nekünk is a könyvet @csgabi első szöveges értékelőként itt:
https://moly.hu/ertekelesek/2423150

@TiaRengia Bănulescu, a fülszövegben balkáni Bulgakovként emlegetett szerző groteszk, abszurd elemekkel fűszerezett szatíráját olvasta. Nem nyerte el a könyv @TiaRengia tetszését, valahogy se eleje, se közepe, se vége nem volt, Herta Müller ugyanezt az érát jobban képes megragadni.
„Minden egybevetve, többet vártam, azt mondjuk sikerült elérni, hogy az összes kollégám és utastársam arcára mosolyt csaljon a könyv címe.”
https://moly.hu/ertekelesek/2417128

@Mariann_Czenema a könyvtárban leselejtezett könyvek közül választott egy osztrák ifjúságit, az elképesztően termékeny író, Thomas Brezina művei közül. Az Amadeus, az ufó a Knickerbocker banda sorozatának második darabja, melyben a salzburgiakat egy zöld színű lény – ufó? – tartja félelemben… A könyv kalandos, olvastatja magát, és egyúttal jó kis városmarketingnek is tekinthető. Ideális a hét év körüliek olvasásgyakorlásához.

@Melinda_Makkai egy szlovén ifjúsági regényt, A Kék Sirályt választotta olvasmányul a júliusi alkalomra, amely magyarul a Delfin könyvek sorozatban jelent meg a ’60-as években. Próbáltuk közösen megfejteni az „Odüsszeusz junior” történet fő üzenetét a Klubban, az összefogás erejétől eljutva a TSZ-esítés allegóriájáig is. :)
S hogyan tetszett a könyv Melindának? Cselekményleírás következik:
"Nem volt rossz, de valószínűleg izgalmasabbnak találtam volna, ha gyerekkoromban olvasom. Most inkább az maradt meg bennem, hogy elég furcsa, hogy egy csapat gyerek egyedül hajókázik, miközben a családjaik halottnak hiszik őket, nem pedig az, milyen kalandokban volt közben részük.
Azért a fő motívum, az összefogás, így vagy úgy, de pozitívum."
https://moly.hu/ertekelesek/2467644

@Habók belefutott egy szerinte rém gyenge román krimibe, Tecuceanu D-237-jébe, mely „Humoros próbál lenni, és a hetvenes évek végén tényleg lehetett az, de most csak kínos viccelődésnek hat. És úgy beszélget egymással a nyomozó meg a beosztottja, mintha egy nyomozástani kézikönyvet olvasnának föl.”
https://moly.hu/ertekelesek/2428345
A könyvet azóta @lzoltán is elolvasta már. S hogy szerinte is ilyen rossz-e, az derüljön ki az ő értékeléséből: https://moly.hu/ertekelesek/2444989

Úgy tűnik, különösebb szándékoltság nélkül azokat a könyveket hagytam a beszámoló végére, amelyek nem igazán nyerték el az olvasóik tetszését. @bagie is így járt A bábmester börtönéveivel, amely tíz oldalanként sokkolta olvasóját.
Nehéz olvasmány volt, de @bagie megküzdött vele. Erről a küzdelemről olvashattok az utolsó értékelési linken:
"Számomra nem volt mindig összefüggő az azonos idősíkokban játszódó történet sem, nekem túl sok volt a romániai helyekre, eseményekre, mesékre, legendákra (pl.Baba Samca) való utalás, amelyek ismerete hiányzott / hiányzik a teljes megértéséhez.
Persze a rejtett metaforák, az átvitt értelmű jelentések kihallatszódnak/kilátszódnak a könyvből, megérthetőek…és ezek sem teszik könnyű olvasmánnyá ezt könyvet.
Örülök, hogy olvashattam azért."
https://moly.hu/ertekelesek/2421276

Kép forrása: https://www.austria.info/au/destinations/austria-cities…

Kapcsolódó könyvek: Tone Seliškar: A Kék Sirály · Thomas Brezina: Amadeus, az ufo · Horia Tecuceanu: D-237 · Daniel Bănulescu: Csókolom a segged, Szeretett Vezérünk! · Suzana Tratnik: Párhuzamosok · Lucian Dan Teodorovici: A bábmester börtönévei

Tone Seliškar: A Kék Sirály
Thomas Brezina: Amadeus, az ufo
Horia Tecuceanu: D-237
Daniel Bănulescu: Csókolom a segged, Szeretett Vezérünk!
Suzana Tratnik: Párhuzamosok
Lucian Dan Teodorovici: A bábmester börtönévei
>!
dacecc P
Budapesti Molyklub

Sziasztok!

Jelenleg olyasmi melókám van, aminek része az Olvasás Éjszakája (szeptember 16) szervezése is. Ennek keretében felmerült egy olyan ötlet, hogy kaphatnának a molyok egy órát a Fókusz könyvesboltban egy molyklub-szerű beszélgetéshez, ahol tetszőleges témákról lehetne diskurálni. 15-16 óráig lenne ez a blokk, ha van kedvetek hozzá. Igazából teljesen szabadon eldönthetnénk, hogy miről legyen szó, és várhatóan lesznek többen is érdeklődők, akik beszállhatnának, ilyen módon ez egy egy kibővített olvasótali lenne. Ezt így most bedobom, hogy lássuk, van-e kedv hozzá, és ha igen, akkor megbeszélhetjük részletesebben is a dolgot, akár 2-3 hot topiccal, amik tervbe jöhetnek. :)

29 hozzászólás
>!
Ezüst P
Budapesti Molyklub

Kinek volna kedve egy nyárbúcsúztatóhoz a Normafán? :)

Rögtön csináltam szavazást is a nagy kérdéshez, mindössze két dátummal, hogy roppant könnyű legyen választani:

https://beta.doodle.com/poll/h7eicap4ab7bqhen

17 hozzászólás