!

Borsodi Molyklub zóna Molyklub

>!
Sziduri
Borsodi Molyklub

Gyertek CineFestre! :)

A 120 éves Herman Ottó Múzeum Történeti Tára idén első alkalommal mutatkozik be a nagy múltra visszatekintő CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A Tár plakátgyűjteményének egyedi darabjaiból „Jobb, mint a film” címmel rendezünk kiállítást. A fesztivál ideje alatt ingyenesen megtekinthető pop-up kiállítás az eseménynek otthont adó Művészetek Háza aulájában és galériáján lesz megtekinthető. A tárlaton mintegy 50 olyan filmplakát kerül bemutatásra, melyet eddig még nem láthatott a nagyközönség.
https://www.facebook.com/events/2184662591642987/

>!
Sziduri
Borsodi Molyklub

Herman Ottó Múzeum, 2019. június 22.

Múzeumok Éjszakája részletes programja:
http://www.hermuz.hu/hom/images/mm_muzej_digitalis.pdf

(Engem a főépület második emeletén találtok majd a digitalizálós programnál.)

5 hozzászólás
>!
Corvus_CoRex P
Borsodi Molyklub

Sziasztok!
Van itt olyan, aki látta a Magyar vándort? Tényleg szerepel benne Miskolc? :o Itt https://boon.hu/helyi-kozelet/hany-magyar-filmhez-adta-… azt írják, de én még sose láttam a filmet. Most egy Snittes kihívásra kéne nekem olyan film, amiben szerepel Miskolc. Eredetileg A miskolci boniésklájd-ot akartam, el is mentem már néhány helyre, ami a filmben látható, viszont végül lehet, ezt a filmet a kihívás egy másik feladatához használnám fel, szóval jó volna helyette egy másik Miskolcos film. A Magyar vándor elvileg meg is van videótárban, szóval akkor este megnézném. De ha nincs konkrét miskolci helyszín benne, amit meg tudok látogatni, akkor inkább hagyom… :o De más film is jó! Csak ne sorozat legyen… Köszi!

Kapcsolódó könyvek: Novák Tünde: Miskolci Bonnie és Clyde

Novák Tünde: Miskolci Bonnie és Clyde
2 hozzászólás
>!
icu79 P
Borsodi Molyklub

Már több, mint 1 hónapja volt a Borsodi Moly Klub tavaszi találkozója, de a beszámolóval csak most tudok jönni.
Elég szép számmal gyűltünk össze ezen a tavaszi délutánon az egyik miskolci könyvtárban, amely lassan törzshelyünkké válik. A helyszínért köszönet a könyvtár dolgozóinak. A szellemi táplálék mellé készültek szendvicsek, amelyek beszerzéséről @PTJulia gondoskodott, köszönet érte. Illetve roskadásig volt az asztal mindenféle rágcsival, sütivel, innivalóval. Szóval, minden tökéletes volt a zavartalan beszélgetéshez, amely Mörk Leonóráról indult. Az előző találkozón abban egyeztünk meg, hogy tőle olvasunk. A többség a Porcelánlányt olvasta, és mindenkinek tetszett, az különösen szimpatikus volt, hogy a regényben az írónő többször említi Miskolcot, és konkrét helyszíneket, ezáltal még elevenebbé vált számunkra a történet. @PTJulia a A papagájos ablakot olvasta, de nem kifejezetten volt elragadtatva tőle, többek között azért, mert ez tulajdonképpen egy útinapló, de ez nem derül ki, csak az olvasása közben, illetve ha már az, ami, akkor néhány fotó bekerülhetett volna a kötetbe, de ezeket bővebben ki is fejtette az értékelésében. (https://moly.hu/ertekelesek/3133608), @Sziduri a A lány igazgyöngyökkel című regényt olvasta tőle, és annak ellenére, hogy ő nem szereti a romantikus könyveket, ez tetszett neki. Meghallgattuk @Trux_Béla – t, aki mint írókolléga találkozott már az írónővel, és @Linszyy is elmesélte az élményeit, aki moderátorként beszélgetett már vele egy író-olvasó találkozó keretein belül. Miután jól kiveséztük az írónőt és könyveit, kijelöltük a következő találkozóra szóló „házi feladatot”. Tehát a következő találkozóra afrikai szerzőtől lehet olvasni, és ezekről a könyvekről fogunk beszélgetni. Olyat kerestünk, ami viszonylag távol esik mindannyiunk komfort zónájától, így felmerült egy etióp sci-fi ötlete is. :)
Néhány nappal a találkozó előtt kiderült, hogy egyik tagtársunk, aki nem mellesleg történelmi regények írásában jeleskedik, egy női portál számára cikkeket ír a nőkről, kapcsolatokról, ennek körülményeiről faggattuk őt.
@gab001 remek játékkal készült. Könyvek borítóiból vágott ki részleteket, és azokat kellett felismernünk csapatokra bontva. Nagyon jól szórakoztunk, de azt be kell ismerni, hogy nem volt könnyű feladat.
Itt nekem el kellett hagynom a tett helyszínét, ezért a folytatás @PTJulia tollából származik: "A találkozót egy fergeteges Fedőnevek-partival zártuk, ahol @gab001 csapata kiütéses győzelmet aratott @PTJulia csapatával szemben – visszavágó következik! A parti után a három legelszántabb moly (@Sziduri, @gab001, @PTJulia) még egy gyors gyilkossági nyomozást is lefolytatott (alias Cluedo), ehhez a helyszín biztosítását e késői órán köszönjük Zsuzsi könyvtárosnak.

A csatolt képen éppen a borító keresős játékba merültünk bele. :)

Kapcsolódó alkotók: Mörk Leonóra · Trux Béla

>!
Sziduri
Borsodi Molyklub

Honismereti kutatók szakmai napja – Módszertani képzés

A miskolci székhelyű B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület – együttműködve a Herman Ottó Múzeummal – rendszeresen meghirdeti az Istvánffy Gyula Honismereti Pályázatot. Régi pályázóink és a még csak most pályázni szándékozók részére szakmai napot szervezünk, ahol muzeológus és pedagógus bevonásával segítjük az érdeklődőket a pályázati téma kiválasztásában és annak feldolgozásában, megvitatjuk a pályamunka megírásának módszertani kérdéseit, az esetleges fotómellékletek adatolásának kérdéseit stb. Külön kitérünk az ifjúsági pályamunkákra. A rendezvényre várjuk a már gyakorló, tapasztalt pályázókat, de azokat is, akik még csak kacérkodnak annak gondolatával, hogy ők is pályamunkát írjanak. Reméljük, hogy gyakorló pedagógusokat is köszönthetünk majd a szakmai napon. Olyan pedagógusokat várunk, akik fontosnak tartják a diákok honismereti tevékenységét, ilyen irányú ismereteik elmélyítését, szorgalmazzák az önálló kutatómunkát, s tanítványaikat szeretnék felkészíteni az ilyen jellegű tevékenységre, pályázati munka írására.

A rendezvény után az érdeklődőknek lehetőséget biztosítunk az épületben található kiállítások megtekintésére.

Időpont: 2019. május 7. 14:00-16:00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum központi épülete,
3529 Miskolc, Görgey A. u. 28., 1. emeleti foglalkoztató terem

Részvételi szándékukat jelezhetik a rendezvény facebook eseményénél, vagy a borsodhonismeret@gmail.com email címen.

https://www.facebook.com/events/1010159566039624/

Hirdetés
>!
Hermux
Borsodi Molyklub

Sziasztok!

A Best Shop nevű boltba (a régi Gasztrofolnál) rengeteg Disney mesekönyvet láttam. A kisebb méretűeket. Ezen a polcon jó pár megtalálható: https://moly.hu/polcok/disney-konyvklub-konyveink-egmont

Ezt a könyvet is láttam: https://moly.hu/konyvek/jackie-bouchard-megmentom-maybe

Illetve ezeket is: https://moly.hu/sorozatok/world-war-s-spiritualis-vilaghaboru

>!
Sziduri
Borsodi Molyklub

Szép estét Molyok! :)

Aki nem tud részt venni személyesen a Herman Ottó Múzeumban Mikita Gábor Miskolci macskakövek a XX. század első felének magyar irodalmában c. jelenleg zajló előadásán, online követheti élőben itt:

https://www.youtube.com/watch…

>!
Sziduri
Borsodi Molyklub

Miskolci macskakövek a XX. század első felének magyar irodalmában
Mikita Gábor muzeológus előadása

Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítóépülete, 2019. március 7., 17 óra

A dualizmus és a két világháború közötti évtizedek miskolci városképével foglalkozó előadás-sorozat ötödik programja rendhagyó módon, a vizualitásnál jobban koncentrál a narratívára. Miskolcot nem tartjuk számon az „irodalmi” városok között, mégis a magyar irodalom legnagyobbjai örökítették meg a kereskedelmi központ sajátos világát, egykori hangulatait. Az előadás azt veszi számba, hogy milyennek látták a jellegzetes miskolci helyszíneket, voltak-e olyan meghatározó terek, utcák, amelyek hatást gyakoroltak művészeinkre.

A várható nagy érdeklődés, valamint az előadóterem korlátozott befogadóképessége miatt rendezvényünk előregisztrációhoz kötött!
Regisztrálni a papszerioregepulet@gmail.com e-mail címen, illetve a 46/346-875-ös telefonszámon lehet név és foglalt helyek száma megjelölésével.

A program rendezvényjeggyel látogatható (felnőtt 600 Ft, diák/nyugdíjas 300 Ft), mely elővételben megvásárolható épületünkben nyitvatartási időben.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/470954336773213/…