Összes trivia

FélszipókásŐsmoly >!

Noha több képregényben (és regényesítésükben) szerepelt az 1989-es első feltűnése óta, a főszereplő keresztnevét csak a 2020-ban megjelent Hunters III képregény második számában árulták el.

[avp.fandom.com]

Kapcsolódó könyvek: Nathan Archer: Betondzsungel

Nathan Archer: Betondzsungel
Fiammetta P>!

„…12 évvel ezelőtt egy írótársammal (még fiatal írókként) „Stoczek és Goldmann” álnéven gonzó, vagy inkább gonzóparódiába hajló stílusban cikkeket írtunk a Népszabadság felsőoktatással foglalkozó mellékletébe, a Diplomába. A koncepció az volt, hogy a száraz, tényekkel zsúfolt rovatot dobjuk fel egy kis humorral, lazasággal, iróniával, ami talán olvashatóbbá, népszerűbbé teszi a mellékletet a fiatalok körében. Így találtuk ki ezt a kissé idióta szerzőpárost, talán Beavis és Butthead mintájára, akik végigjárják a magyar egyetemeket és főiskolákat, és szinte kizárólag a menzákat és az intézmény környéki kocsmákat tesztelik. A Pázmány Campuson is ezt tettük: itt is a menzákat és a kocsmákat jártuk végig, amelyeknek egy részét én jól ismertem már egyetemista koromból. Csípős hangvételről szó sincs, némi marháskodásról igen. Az egyetem értékeiről, szellemiségéről, oktatási színvonaláról szó sem esett, csak menzakajákról és kocsmai élményekről.”

[btk.ppke.hu]

Kapcsolódó alkotók: Cserna-Szabó András

Suba_Csaba P>!

2020. október 15-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, Harag Anitának. A Magvető Kiadónál megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötet erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, bemutatkozást a Müpa 2021/22-es Literárium-sorozatában és a Bookline 15 millió forintos médiatámogatását.

[konyvesmagazin.hu]

Kapcsolódó könyvek: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Kapcsolódó alkotók: Harag Anita

Agatha_Emrys>!

Laclos tüzérnek is jó volt, nem csak regényírónak. Ő fedezte fel a „robbanó golyót”, a gránát ősét, mely az ellenséges csapatok ellen igen hatásos fegyver lett.

[Veszedelmes viszonyok, Örkény István utószava]

Kapcsolódó könyvek: Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

Kapcsolódó alkotók: Choderlos de Laclos

szp79>!

A szerő Tisza Kata édesapja.

Kapcsolódó alkotók: gróf Tisza Kálmán

Suba_Csaba P>!

30 éves pályafutásának megünnepléseként 2020. szeptember 29-én jelent meg memoárja „The Meaning of Mariah Carey” címmel.

[themeaningofmariahcarey.com]

Kapcsolódó könyvek: Mariah Carey: The Meaning of Mariah Carey

Mariah Carey: The Meaning of Mariah Carey

Kapcsolódó alkotók: Mariah Carey

Hirdetés
gesztenye11>!

A műemlékövezetben lévő Oskolamester házat már 1428-ban említi oklevél. Az „oskolamester ház” a Mátra vidéken szokásos módon, kerek, görgetett patak-kövekből épült. Az egyik Szoba alatt gabonatartó vermet építettek ki, amiben a régészek megtalálták egy középkori család minden használati eszközét.

[www.paszto.hu]

Kapcsolódó könyvek: Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Kapcsolódó alkotók: Kertész Erzsi

Joxer >!

Nem csak a film érdekes, hanem a forgatása is az volt, a Cinemablend magazin összegyűjtött tíz érdekes tényt a kulisszák mögötti munkáról, amelyekről eddig talán nem hallottatok.

[www.mafab.hu]

Kapcsolódó könyvek: Quentin Tarantino: Ponyvaregény

Quentin Tarantino: Ponyvaregény
gesztenye11>!

A szereplők kapcsolatai A Monte Cristo grófja című regényben (angolul)

[upload.wikimedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

Kapcsolódó alkotók: Alexandre Dumas

Noro >!

A regényt ihlető klasszikusok többségét nyilván nem kell bemutatni, de egy kevésbé ismert elbeszélésre talán érdemes felhívni a figyelmet: ez Nathaniel Hawthorne tollából a Rappaccini lánya, amely a MEK-ről is letölthető.

[mek.oszk.hu]

Kapcsolódó könyvek: Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete
1 hozzászólás