Népszerű triviák

>!
Banditaa P

Agatha Christie könyve megmentette egy gyerek életét 1977-ben. A gyereket kezelő nővér a könyv alapján jött rá, hogy talliummérgezés állhat a rejtélyes betegség háttérében.

[www.nytimes.com]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: The Pale Horse

Agatha Christie: The Pale Horse
>!
baranyeszter P

D. N. Pritt politikai és ügyvédi tevékenységéhez kapcsolódó írásai, naplójegyzetek és más érdekességek a The British Library of Political and Economic Science elektronikus gyűjteményében:

[archives.lse.ac.uk]

Kapcsolódó könyvek: D. N. Pritt: Világjáró védőügyvéd

D. N. Pritt: Világjáró védőügyvéd

Kapcsolódó alkotók: D. N. Pritt

>!
Dominicana 

„Könyvem címét egy barátom javasolta, akinek különös tehetsége van ahhoz, hogy jó címekkel álljon elő a legkülönfélébb művekkel kapcsolatban. Legyen szó akár könyvről, tanulmányról, versről, festményről vagy filmről, az eredetinél sokkal sikerültebb címeket tud nekik kitalálni. (…) Meggyőzött, hogy ne tudományos jellegű szöveget készítsek, hanem forduljak azokhoz a katolikusokhoz, akik egyszerűen szeretnék jobban megérteni a szentmisét. Így érvelt: „Egyre inkább szem elől veszítjük a mise értelmét. Már nem világos — kell tehát valaki, aki újra elmagyarázza nekünk.” Ekkor adta a címet: Ez történik a misén.

[7. oldal, Bevezetés]

Kapcsolódó könyvek: Jeremy Driscoll: Ez történik a misén

Jeremy Driscoll: Ez történik a misén
Hirdetés
>!
gesztenye11 

Leicester

Róbert Dudley, L. gróf, Erzsébet angol királynő kegyeltje, a hollandi államok helytartója s az angol hadsereg fővezére, szül. 1532., megh. 1588 szept. 4. L. legifjabb fia volt az 1553 kivégzett s Grey Janka tragédiájában szereplő Northunberlandi hercegnek. Erzsébet 1558. főlovászmesterré, majd titkos tanácsosává léptette elő s javakkal is megajándékozta. És L., kinek jellemének a hiuság egyik fettünő vonása volt, minden tartózkodás nélkül kihasználta az uralkodónő kegyét s nemsokára korlátlan hatalomra tört; sőt egy ideig Erzsébet kezére vágyakozott s ármányaival meghiusította Erzsébet tervezett házasságát egy osztrák főherceggel. Neje a szépségéről hires Robsart Amy volt, kitől azonban elválva élt s kinek korai és váratlan halálát sokan méregnek tulajdonították, melyet neki maga L. nyujtott volna. Walter Scott Kenilworth c. regényében ezt a gyanut érdekesen és szövevényesen felhasználta.

[www.kislexikon.hu]

Kapcsolódó könyvek: Walter Scott: Kenilworth

Walter Scott: Kenilworth

Kapcsolódó alkotók: Walter Scott

>!
gesztenye11 

Négyszázhuszonöt éve, 1588. szeptember 4-én halt meg Robert Dudley, Leicester grófja, akit I. Erzsébet angol királynő bizalmasaként, sőt kérőjeként őrzött meg az emlékezet.

[mult-kor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Walter Scott: Kenilworth

Walter Scott: Kenilworth

Kapcsolódó alkotók: Walter Scott