Zyta88  171Olvasott könyvek idén
12
Olvasott oldalak idén
4092


Kedvenc könyvek 32

Susan Cain: Csend
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Gwen Cooper: Homér
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Cecelia Ahern: Üvöltés
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Thomas Erikson: Idiótákkal körülvéve
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom – Bűnös birodalom
Johanna Lindsey: Perzselő ölelés
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Julia Quinn: Ami Londonban történt

Kedvenc sorozatok: A fegyverforgató, A Szent Johanna gimi, A szingli fejvadász, A tűz és jég dala, A Vasdruida Krónikái, Balla Adrienn, Bartimaeus, Bexi, Engelsfors-trilógia, Fox és O’Hare, Harcosok Törzse, Hat varjú, Hatalom, Heather Wells rejtélyes esetei, Hex Hall, Holdbéli krónikák, Iskolák versenye, Iskolák versenye II. trilógia, Lili Green, Napernyő Protektorátus, Pokkernapló, Stephanie Plum, Tükörlelkek, Vágymágusok, Warriors

Kedvenc kiadói sorozatok: Abszolút Töri

Kedvenc szereplők: Alexia Tarabotti, Archer Cross, Arya Stark, Balla Adrienn, Carswell Thorne, Degan Grant, Grayson Spencer, Iko, Inej Ghafa, Jaime Lannister, Joe Morelli, Oberon, Sage, Sansa Stark, Sophie Mercer, Stephanie Plum, Tahi Dénes, Tyrannus Basilton Grimm-Pitch (Baz), Tyrion Lannister, Wylan Van Eck, Xemerius, Zachary Simon

Kedvenc alkotók: Anthony Grey, Gail Carriger, Janet Evanovich, Jennifer Crusie, Julia Quinn, Kerstin Gier, Leiner Laura, Meg Cabot, Orvos-Tóth Noémi, Rainbow Rowell, Sarah Dessen, Thomas Gordon

Kedvenc kiadók: HVG Könyvek, Könyvmolyképző, Kulcslyuk


Aktuális olvasmányok

Gina Mayer: A verseny
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Moskát Anita: Horgonyhely
Faluba Kálmán – Horányi Mátyás: Spanyol nyelvtan
>!
2023. február 2., 20:57
>!
2022. április 16., 18:02
2 hozzászólás
>!
2022. március 28., 21:05

Utolsó karc

Zyta88 >!
Évértékelés

2022 Év végi összegző és 2023-as tervek

Évösszegző Book Tag by Mira_Skywalker – köszönöm a kihívást, @balazsedina7 és @bbarbi! <3

Hány oldalt olvastál 2022-ben?
45013

Hány könyvet olvastál 2022-ben?
135 – ebből 4-et hagytam félbe, lehetett volna többet is

Milyen nemzetiségű szerzőktől olvastál 2022-ben?
Éppenhogycsak, de teljesítettem a 22 szerző – 22 nemzet kihívást, amire büszke vagyok. Részletesen itt: https://moly.hu/hozzaszolasok/17800079

Egyéb statisztika:
Ez nem része a tagnek, de szeretnék pár dolgot kiemelni, ha már vezettem excelben az olvasásaimat.
– 29 sorozatot kezdtem el, ebből befejezni egyet sem sikerült, 5-nek olvastam el még egy részét (amiből kettő a második rész után már nem érdekel), 10-et valószínűleg fogok majd folytatni, viszont sajnos 14 is olyan, amitől az első rész után búcsút vettem. Sokkal szigorúbb vagyok sorozatokkal, mint régen voltam.
– Emellett csak 12 korábban elkezdett sorozatomat sikerült folytatni, amivel buktam a sorozatfüggő kihívást. Hiába, ez nem a sorozatok éve volt.
– 2022-ben összesen 60 különféle kiadótól olvastam, a legtöbbet ismét a KMK-tól (24 db), de már nem emelkednek ki olyan dominánsan, mint előtte.
– A legtöbbet olvasott műfajom a romantikus (36), a fantasy – főleg YA (20) és a non-fiction (19), de nagyon megszerettem a lélektani köteteket is.
A komfortzónámból kilépve olvastam verses- és novellásköteteket is, amit a gimi óta nem tettem, de a többség nem volt jó élmény sajnos, bár kezdem látni milyen típusú jöhet be nekem.
Ami meglepett, hogy sokkal kevesebb krimit olvastam, mint eddig, a tízezer oldalas kihívást is buktam, és a 2020-21-ben még röhejesen könnyűnek tűnő 4 db romantikus krimi sem lett meg.
– Az olvasásaim 80%-a külföldi szerzőtől származott, pedig igyekszem minél több magyartól is olvasni, illetve szintén 80% női író könyve, amin nem lepődtem meg annyira, hisz romantikus-YA fantasy vonalon főleg velük találkozni.
– 39 könyvnek is 5 csillagot tudtam adni és csak 12 kapott 3 csillagnál rosszabbat, ezt jónak értékelem.
– De a legnagyobb sikerem: év közepén (ráadásul a közepén!) rávettem magam, hogy eltüntessem a profilomról az olvastál-e már eleget pipálást, ami hihetetlen módon frusztrált, mert valamikor meghatároztam, hogy csak napi 100 oldalnál pipálhatom ki, és volt, hogy csak emiatt gyűrtem az olvasást. Sajnos még mindig bennem van néha, hogy ejnye, ma nem volt meg a 100 oldal, de már ritkábban.

Melyik volt a kedvenc könyved 2022-ben (többet is írhatsz!)
Megszültem egy top 10-et is, amiből az első és a második hely nagyon stabil, a többi azon múlik, mikori a lista. :D
1 Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
2 Cecelia Ahern: Üvöltés
3 Rainbow Rowell: Csak így tovább
4 Erin Hunter: The Darkest Hour
5 Liane Moriarty: Kilenc idegen
6 Gaura Ágnes: Túlontúl
7 Marissa Meyer: Winter
8 Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek
9 Ali Hazelwood: A szerelem képlete
10 Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Melyik volt a legkevésbé kedvelt könyved 2022-ben?
Rupi Kaur: milk and honey – számomra ez értékelhetetlen, 1 csillagot kapott (pozitívum, hogy 2022-ben nem volt fél csillagos olvasmányom)
Sally Rooney: Hová lettél, szép világ – ennek 3 csillagot adtam, mert találtam benne hasznos/érdekes gondolatokat, több gyengébb olvasmányom is volt, de azért mondom ide, mert márciusban olvastam és azóta is bennem van a tömény utálat aziránt, ahogyan Sally Rooney ír, amilyenek a szereplői, a köztük lévő viszony, az a légkör, amit teremt, nekem nagyon ellenszenves, amit ő képvisel és ahogyan tálalja.

Ki volt a kedvenc hősöd/hősnőd 2022-ben? (többet is írhatsz!)
– Baz – Rainbow Rowell: Csak így tovább – ide nem kell magyarázat :D
– Thorne – Marissa Meyer: Winter – annyira egy elefánt a porcelánboltban az a csávó, ahogy mindig kimondja, amit nem kéne, imádom. :D De így az utolsó részre azért kicsit benőtt a feje lágya és nagyon szerettem őket Cress-szel, na meg a barátságukat Cinderrel. :)
– Joshua Templeman – Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek – elolvadtam tőle, ez van
– Jonah Sullivan – Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek – imádtam ahogy kezelte az egész helyzetet és ahogy viszonyult mindenkihez, és nem is a romantikus szála volt a legemlékezetesebb nekem, bár azt is szerettem, hanem amikor Clara beszólt neki meg hozzávágta a telefonját, ő meg megölte… az a jelenet…
– Penelope Featherington és Colin Bridgerton – Julia Quinn: Mr. Bridgerton csábítása, bár Colint már az előző részekben is szerettem, de itt mindkettőjükkel tudtam azonosulni több ponton
– Jake és Boyd a Fox és O’Hare sorozatból (https://moly.hu/sorozatok/fox-and-o-hare) a valaha volt legviccesebb mellékkarakterek
– Cinderpelt / Szénmancs a Warriors sorozatból, aki egy macska, és akármi rossz történik vele vagy mással, mindig pozitív és előrefelé néz, biztatja a többieket.

Ki volt az a szereplő, aki a legellenszenvesebbnek találtál 2022-ben? (többet is írhatsz!)
Nyilván a főgonosz / gyilkos, stb mellékkarakterek közül is írhatnék, de inkább úgy értelmeztem, hogy ki az, akit utáltál, pedig kedvelned kellett volna, mert ő a főszereplő.
Caroline Wood – R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
Faythe Sanders – Rachel Vincent: Stray – Kóborok
Ez a két nőszemély elképesztő módon kiverte nálam a biztosítékot.

Ki volt az a 2022-ben olvasott szereplő, akivel barátok lennétek?
Olive Smith – Ali Hazelwood: A szerelem képlete
Penelope Featherington – Julia Quinn: Mr. Bridgerton csábítása
Kate Worthington – Julianne Donaldson: Blackmoore
Cress – Marissa Meyer: Winter
Cather Avery – Rainbow Rowell: Fangirl
Hm, azért felfedezhető itt némi álmodozó introvertáltak sorminta. :D

Ki volt az a 2022-ben olvasott szereplő, akivel szívesen cserélnél?
Julit irigyeltem az Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmolyból, mert találkozhatott a könyves szerelmeivel és kipróbálhatta, hogy tényleg olyan álomszerű lenne-e mellettük az élet.

Ki volt a kedvenc új szerződ 2022-ben, akitől nem olvastál még korábban?
2022-ben 75 új szerzővel ismerkedtem meg, és csak 3 van, akitől nem is szeretnék többet olvasni (Rupi Kaur, Sally Rooney és Byung-Chul Han, akitől egy filozófiai értékezést gyűrtem le).
A kedvencek:
– Akiktől többet is olvastam: Ecsédi Orsolya, Debbie Tung- na az ő képregényei még nekem is tetszenek, ami nagy szó!
Liane Moriartytól kell még olvasnom, mert most 1-1-re áll, akárcsak Gaura Ágnes, akitől várok egy új, nem Boris történetet, amit úgy szerethetek, mint a Túlontúlt.
– Akiktől még csak egyet olvastam, de szeretnék még: Sally Thorne, Ali Hazelwood, Hervé Le Tellier, Andri Snær Magnason, Marie Aubert, Alexandra Christo, Tasmina Perry, Stuart Turton, Julie Buxbaum, Sienna Cole, Lucy Foley, Gail Carson Levine.
Cecelia Aherntől is szeretnék még olvasni, bár ahogy néztem, a többi könyve nem fog olyan élményt adni, mint az Üvöltés, nem is hozott lázba egyik sem.

Melyik 2022-ben olvasott könyvbéli helyszínre látogatnál el szívesen?
Alexandra Christo által az Egy birodalom végzetében megteremtett világ nagyon tetszett, akárcsak a Túlontúl tündérvilága, Blackmoore-t is megnézném, Hawaii-on is bármikor eltöltenék mézes vagy Nem mézes heteket. :D

Melyik 2022-ben olvasott könyvbéli helyszínre nem látogatnál el szívesen?
Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit – ami azért vicces, mert olyan gyerekekről szól, akik átutaztak valamilyen másik világba, ahol igazán boldogok voltak, de valamiért hazakerültek és most visszavágynak, de én az összes említett világot olyan szinten visszataszítónak találtam, hogy azt elmondani nem tudom.

Melyik könyve(ke)t találtad a legtanulságosabbnak 2022-ben?
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
Sheila Heti: Változások könyve
Marie Aubert: Felnőtt emberek

Melyik könyve(ke)t találtad a legizgalmasabbnak 2022-ben?
Erin Hunter: The Darkest Hour meg persze a Warriors = Harcosok törzse sorozat összes többi részén is szétizgultam az agyam, bár csak az 5.-6.-at olvastam idén
Hervé Le Tellier: Anomália

Melyik könyv(ek) borítóját találtad a legszebbnek 2022-ben?
Gaura Ágnes: Túlontúl – az abszolút nyertes
Julianne Donaldson: Blackmoore – a tökéletes történelmi romantikus borító
Satoe Tone: Ahol a szív dobban – bár a meséi annyira nem nyertek meg, de az illusztrációi elképesztően gyönyörűek ebben és a Pipóban is.
Natalia Sherba: Az Órakulcs – ez a történet sem nyert meg annyira, de a borítója minden résznek szépséges

Mik a terveid 2023-ban?

a.k.a. ÚJÉVI FOGADALMAK BOOKTAG 2023 – köszönöm a kihívást, @hofeherke11, @Criala, @kratas, @Árnyék82 és @amanda888! <3

1. Egy író, akitől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőle:
Megint mondom V. E. Schwabot, mint tavaly, hátha végre sikerül olvasni tőle, mert csomó könyve érdekel. Illetve Jodi Picoult is egyre inkább izgatja a fantáziám, mert állítólag nagyon elgondolkodtatóak a könyvei.

2. Egy könyv, amit mindenképpen szeretnél elolvasni:
Janet Evanovich: Ten Big Ones
Kopácsi Krisztina: Fagypont
Már nagyon csúnyán néznek rám a polcról, 2021 óta várnak.

3. Egy klasszikus, amit szeretnél elolvasni:
Ide is azt írom, mint tavaly, Jane Austentól a még nem olvasott művek (A klastrom titka, A mansfieldi kastély), illetve olyan tervem is volt, hogy a többit újraolvasom (kivéve az Emmát, mert az friss élmény).
Meg Rejtő Jenővel is meg kéne már ismerkednem, a Vesztegzár a Grand Hotelben régóta tervben van.

4. Egy könyv, amit szeretnél újraolvasni:
Anthony Grey és Lőrincz L. László krimijeit szoktam újra elővenni, mert azok komfortkönyvek, más ilyen jellegű tervem nincs.

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni végre:
Lisa Lutz: Spellman nyomozóiroda – 2019 óta várólistás, ilyen kis vicces-csajos-nyomozósnak tűnik, amiket nagyon szeretek, csak nehéz hozzájutni… na meg elkaszált sorozat.
És ott van Mary E. Pearson: Az árulás csókja, ami szintén 2019 óta kb folyamatosan benne van a top 20 könyvben, amit el akarok olvasni, de sosem jutok oda.

6. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél:
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai – 656 oldal – tavaly is terveztem, mert a Hat varjúhoz hasonlónak tűnik, de kimaradt, hátha idén
V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete – 608 oldal – az örök élet téma nagyon érdekel
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája – 592 oldal – ez is jó rég várólistás
Lyndsay Faye: Jane Steele – 584 oldal – thrilleres Jane Eyre feldolgozás, az eredetit nem szerettem, de a feldolgozások tetszeni szoktak
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház – 568 oldal – szeretném már tudni, hogy írt-e más jó könyvet a Hat varjú duológián kívül

7. Egy író, akitől már olvastál és idén is szeretnél:
Ilyen sok van, mondjuk Fredrik Backmantól kéne még olvasnom, csak tavaly nem mertem rögtön az Ove után.

8. Karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni idén:
Csak magamtól kaptam, de ajánlom, hogy mindet elolvassam, különben lesz nemulass!
Adriana Mather: Öld meg Novembert!
On Sai: A gyógyítók
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet – folyamatban
Rainbow Rowell: Tévelygő fiú
Aux Eliza: Ózonőrök – ezt már sikerült is elolvasni

9. Egy sorozat, amit elkezdeni és befejezni is 2023-ban fogsz:
Mivel 2022-ben egy ilyen sem volt, nincsenek már illúzióim, pedig nagyon vágyom rá, hogy úgy berántson egy sorozat, hogy muszáj legyen végigtolnom.

10. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?
Amennyit csak bírok, mert a várólistám végtelen, de plecsnire már nem hajtok.

+1 Szeretnél-e idegennyelven olvasni?
Igen, mert sok sorozatomat elkaszálták és csak angolul tudom őket folytatni, és úgy néz ki, 2022-ben legyőztem az “angol munkára való, nem olvasásra” fóbiámat, csak kell valami olcsó beszerzési helyet találnom, mert az eddiginek annyi.

12 hozzászólás