Zsuzsi_Marta  P 56Kedvenc könyvek 36

Primo Levi: Ember ez? / Fegyvernyugvás
Julesz Miklós: Kirándulás a pokolba
Stefan Zweig: Sakknovella
Jorge Semprún: A nagy utazás
Hans Fallada: Mi lesz veled, emberke?
Hans Fallada: Halálodra magad maradsz
Heinrich Böll: Az angyal hallgatott
Leonhard Frank: Jézus tanítványai
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Almási Kitti: Bátran élni

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Balassi Bálint, Berzsenyi Dániel, Erich Maria Remarque, Guy de Maupassant, Hans Fallada, Heinrich Böll, Heltai Jenő, Jane Austen, Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Leonhard Frank, Lev Tolsztoj, Márai Sándor, Mihail Solohov, Mikszáth Kálmán, Náray Tamás, Pál Ferenc, Popper Péter, Radnóti Miklós, Stefan Zweig, Szép Ernő, Szerb Antal

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában
>!
2018. december 9., 22:58
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Zsuzsi_Marta P
Itt jártam

Szombaton – szervezett program keretében – ellátogattam a majd' 3 éves felújítását követően nemrég átadott Szépművészeti Múzeumba. Mácsay Krisztina művészettörténész vezettet minket körbe az épületben, ismertette, milyen változások történtek pl az egyes korszakokat bemutató gyűjtemények elhelyezésében, elrendezésében.
Sétánkat az épület legfelső szintjén kezdtük és onnan lefelé haladva jártuk végig valamennyi termet, csarnokot. A Szépművészeti Múzeum az 1800-as évek végéig keletkezett alkotásokat, az ezt követőeket pedig a Magyar Nemzeti Galéria állítja ki termeiben.
A felújítás után a múzeum mintegy 2400 m2 kiállítótérrel bővült, így pl a Michelangelo terem-mel, ahol korábban irodák, gazdasági osztály működött, ezek áthelyezésre kerültek más objektumokba, valamint a csodálatosan restaurált, felújított és korszerűsített (padlófűtéssel ellátott) Román Csarnok-kal, mely a II. világháborúban elszenvedett komoly sérülést követően csupán felszíni kezelést kapott, alapos és átfogó renoválásra csak most került sor – látványos és minden elismerést kivívó eredménnyel!
Nagyon tetszik a bejárat köré installált freiburgi katedrális bélletes főkapujának másolata, mely igazán impozáns alkotás. Mint Mácsay Krisztina érdekességként említette, a csarnok renoválása során egy 1904-ben elhelyezett időkapszulát találtak, benne mindhárom mester nevével, akik a csarnok építési munkálatait végezték.
A mélyföldszinten az ókori művészet részlege látogatható. Emellett a modern és korszerű megjelenítést kapott ruhatár, csomagmegőrző boxok, hatalmas előtér, valamint a kávézó és étterem találhatók, melyek a látogatók komfortérzetét emelik – a változás szembeötlő, a kivitelezés gyönyörű, figyelemreméltó!
Nagy öröm, hogy ismét megnyílt a legkedvesebb múzeumom, ahova ismét jó, érdekes és hasznos, nagy élményt jelent látogatást tenni.
Erre biztatlak Benneteket is! :)

A képen ismeretlen cseh mester Angyali Üdvözlet c. alkotása a Szépművészeti Múzeum „Régi Képtárából”.

Kapcsolódó könyvek: A Szépművészeti Múzeum képtára

A Szépművészeti Múzeum képtára
4 hozzászólás