vicomte  MP 130


Összes kitüntetés 209


Kedvenc könyvek 100

George R. R. Martin: Trónok harca
George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: Varjak lakomája
George R. R. Martin: A Dance with Dragons
George R. R. Martin: Kóbor lovag
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Michael Ende: A Végtelen Történet
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Émile Ajar: Előttem az élet
William Goldman: A herceg menyasszonya
Glen Cook: A Fekete Sereg

Kedvenc sorozatok: A királygyilkos krónikája, A Széthullott Birodalom, A tűz és jég dala, Árnybíró, Az Első Törvény, Az Úr Sötét Anyagai, Bartimaeus, Galaxis Útikalauz stopposoknak-trilógia, Haldokló Föld, Kázmér és Huba, Korongvilág, Vaják

Kedvenc szereplők: Arwen, Arya Stark, Cthulhu, Göcsört Görcsi, Halál, Havas Jon, Howard Phillips Lovecraft, Lord Kozimo de Lodoci, Patrícius, Ogg Gitta (Nagyi), Poggyász, Póré Magrat, Rettentheő Mustrum, Főrektor, Ríviai Geralt, Szonmi-451, Tyrion Lannister, Újkeletű Rúnák Adjunktusa, Vasöntőfi Karott, Verensz, Wiharvész Eszmeralda (Anyó)

Kedvenc alkotók: Andrzej Sapkowski, Bohumil Hrabal, David Gemmell, George R. R. Martin, Joe Abercrombie, Joseph Heller, Murakami Haruki, Neil Gaiman, Paul Auster, Rejtő Jenő (P. Howard), Robin Hobb, Terry Pratchett

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Jan van den Boomen: Ladyr árnyai
Mariam Petroszjan: Abban a Házban
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
>!
2018. július 20., 17:23
Hirdetés

Utolsó karc

>!
vicomte MP
Merítés

Képzelet birodalmai – nagyvárosi varázslók

Beharangozó

Ha egy kvízben az lenne a kérdés, hogy ki hány olyan fantasztikus irodalmi művet tud felsorolni, amelyben a főszereplő varázshasználó, akkor valószínűleg az urban fantasy alzsáner tipikus regényei kerülnének elő legnagyobb a találati aránnyal.
Ez tökéletesen érthető is, hiszen szinte lehetetlen is olyan urban fantasyt találni, ahol a fő bonyodalom ne valamiféle okkult rejtély megoldása lenne, így aztán elkerülhetetlenül feltűnik valamiféle mágus vagy mágikus lény, aki a varázserejét felhasználva igyekszik kibogozni – netán gordiuszi csomóként átmetszeni – eme misztériumok gubancos szálait.

A manapság íródott, nagyvárosokban játszódó populárisabb fantasy regények közvetlen elődjei között a [[https://snitt.hu/filmek/buffy-a-vampirok-reme]] sorozatot spoiler nevezhetnénk meg, míg a kevésbé eszképista művek inkább vettek át motívumokat a tolkieni mintára írt high fantasy ciklusokból vagy akár a horror irodalomból.

A modern világban játszódó történetekben a mágia lehet bármilyen erős, használói általában rejtőzködő életmódot folytatnak, sőt bizony gyakran meg kell küzdeniük a mindennapi betevőért is (hiszen a mágia nem pénzhamisítás művészete :P), ezért aztán a modern mágusok igen széles palettáját vonultatják fel az általuk űzött foglalkozásoknak, habár vannak olyan szakmák – mint például a nyomozó – amelyekben egyértelműen felülreprezentáltak.

Előrebocsátjuk, hogy mivel igen széles merítésből dolgoztunk, ezért csak az általunk leginkább olvasott „normál” urban fantasy felhozatalból válogattunk példákat, így a legtöbb hasonló alzsánerű, de azon belül ifjúsági/YA vagy para-romantikus mű többnyire csak említés szintjén kerül elő.

Akik pedig a fizetési csekkért hónap végén sorban állhatnak: @Somogyip, @alaurent, @Dávidmoly, @Arianrhod, @Shanara, @jehuka, @Ákos_Tóth, @Tarja_Kauppinen, @pwz, @medwyn, @csartak, @Oriente, @Szentinel, @pinter_bence, @bokorn, @LRn

16 hozzászólás