Veron  P 61


Összes kitüntetés 264


Kedvenc könyvek 97

Carole Matthews: A Csokoládéimádók Klubja
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
J. Goldenlane: Papírtigris
Jonathan Stroud: A szamarkandi amulett
Marian Keyes: Utolsó esély szalon 1-2.
Marian Keyes: Van valaki odaát?
Vavyan Fable: A pepita macska
Vavyan Fable: Álmok Tengere
Vavyan Fable: Tíz kicsi kommandós
Vavyan Fable: Vakvágta
Vavyan Fable: Mennyből a csontváz

Kedvenc sorozatok: Az Úr Sötét Anyagai, Bartimaeus, Calderon, Fecskék és Fruskák, Galaxis Útikalauz stopposoknak-trilógia, Gender krónikák, Halkirálynő, Harry Potter, Isteni balhé, Korongvilág, Napernyő Protektorátus, Palota, Sandman: Az álmok fejedelme, Szivárgó sötétség, Vis Major

Kedvenc szereplők: Anita Blake, Artemis Fowl, Arya Stark, Gimli, Halál, Marvin, Tyrion Lannister

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Christopher Moore, Dave Barry, Douglas Adams, Eoin Colfer, J. Goldenlane, J. R. R. Tolkien, Neil Gaiman, Philip Pullman, Stephen Fry, Ta-mia Sansa, Terry Pratchett, Vavyan Fable

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Cherubion, Delta Vision, Fabyen, GABO, Pongrác, Tarandus

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Dániel András: Jó éjszakát, kuflik!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos
>!
2018. március 22., 22:45
>!
Pagony, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634101741 · Illusztrálta: Dániel András
>!
2018. március 22., 18:35
>!
Kulinária, Budapest, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639905948 · Fordította: Dobos Anna, Révbíró Tamás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Veron P
Polihisztorképző – házi feladatok

1. lecke – 10. matematika
Hannah Fry: A szerelem matematikája
https://moly.hu/ertekelesek/2674884

„Nem ad titkos receptet a tuti sikerhez a szerelem terén, inkább csak felhasználja a témát arra, hogy megmutassa, bár a matematika elméleti tudomány, mégis mindenütt jelen van, ott is, amit oly távol állónak vélnénk tőle, mint pl szerelem.”
Szóba kerül sok minden: vajon hány nekünk megfelelő potenciális jelölt lehet (aminek a képlete tulajdonképpen ugyanaz, mint annak a kérdésnek, hogy mekkora eséllyel létezhet a földön kívül intelligens élet..). A társkereső oldalak működése (ahol nem feltétlen a legszebbek kapják a legtöbb üzenetet, és az is kiderül, hogy az, hogy sok minden közös-e bennünk, nem függ össze (eléggé) azzal, hogy működünk később). Meg le is vezeti, hogy miért érdemes kezdeményezni ismerkedéskor (motiváció bátornak lenni :D)

Emellett válaszol a Szex és NY-ban (és a hasonló sorozatokban) oly sokat hangoztatott kérdésre: miért van olyan sok cool 30-as nő, és hová tűntek a normális pasik? (so-called Eligible-Bachelor Paradox). Az egész arról szól, mint a vak licites aukciók: nem mindig a legesélyesebb viszi el a jutalmat. Vagyis, amikor elkezdődik a párkeresés időszaka, és a cool nők találkoznak a potenciális jelöltekkel, tudatában annak, hogy ők jó partik, elkezdenek azon hezitálni, vajon ez a pasi tényleg a legjobb-e, amit kaphatnak… Közben a pasik is találkoznak mindenféle pár-jelöltekkel, köztük a kevésbé tökéletesekkel is – akik viszont még mindig nem olyan rossz partik, kedvesek, miegymás, és ők viszont tudják, hogy ez a pasi kell neki, hogy jó is lesz így, és ezt ki is mutatják. Azok a pasik pedig, akik szeretnének megállapodni, vígan kikötnek ezek mellett az amúgy még mindig nem rossz nők mellett, akiknek viszont egyértelműen ők kellenek.
Szóval a könyv szerint a kegyetlen tanulság az, hogy legyél bármilyen cool, akkor sem árt, ha tudod, hogy mit akarsz, sőt nem árt ki is mutatni….

„A legérdekesebb számomra mégis az volt, miszerint kutatások bebizonyították, hogy mégsem igaz, amit annyit tanítottak nekünk: nem a kompromisszumok a hosszú kapcsolat titka (legalábbis nem a propagált inkább-hallgass-féle). Úgy tűnik azok a kapcsolatok tartósak, ahol mindenki elvinnyoghatja a legkisebb problémáját is, de úgy, hogy meg is hallgatják. Aztán persze optimálisan itt is valami közös nevezőn kéne kikötni, de ez mégis másfajta kompromisszum…”

Kapcsolódó könyvek: Hannah Fry: A szerelem matematikája

Hannah Fry: A szerelem matematikája
5 hozzászólás