Tutajos 12Kedvenc könyvek 21

Nikosz Kazantzakisz: Zorbász, a görög
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Márai Sándor: Füves könyv
Weöres Sándor: A teljesség felé
Teleki Pál: A földrajzi gondolat története
James Clavell: Shogun
George Orwell: 1984 (angol)
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Mika Waltari: Szinuhe
Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski
Robert Merle: Mesterségem a halál
Moldova György: Negyven prédikátor
Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Fülep Lajos: A magyarság pusztulása
Александр Полещук: Великое делание, или Удивительная история доктора Меканикуса и его собаки Альмы
Boga István: Arab nyelvkönyv I-III. kötet
Hezi Brosh – Lufti Mansur: Arabic stories for Language Learners
>!
2018. február 28., 20:41

Hezi Brosh – Lufti Mansur: Arabic stories for Language Learners Traditional Middle Eastern Tales in Arabic and English

>!
2017. július 17., 21:25
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Tutajos
Történelem

Nemrég hozzájutottam két levélhez, melyeket Kossuth Lajos írt amerikai tartózkodása során.
Kossuth az emigrációban sem mondott le Magyarország Ausztriától való függetlenedéséről, ennek megfelelően amerikai útjának (1851-1852) a célja az volt, hogy elsősorban új anyagi, másodsorban erkölcsi támogatást szerezzen a szabadságharc ügyének. Az amerikaiak hatalmas lelkesedéssel fogadták Kossuthot, az akkori elnök is fogadta. A hét és fél hónapos ott-tartózkodása során bejárta az AEÁ teljes keleti részét, és, Bostontól New Orleansig, St. Louistól Charlestonig, mintegy 700 beszédet mondott. Az AEÁ-t már ekkoriban is megosztó észak-dél ellentét miatti bizonytalan politikai légkör azonban nem segítette Kossuth törekvéseit, így végül meg kellett elégednie a kormány és a közvélemény erkölcsi támogatásával.

A két levél egyikét Kossuth saját kezűleg írta, Cincinnatiban, 1852. február 26-i keltezéssel* bizonyos Robert Thompsonnak, és a magyar ügyhöz kapcsolódó pénzügyekről szól. Egyelőre a neten nem találtam ezzel az úriemberrel kapcsolatban semmit. A másik levél nyomtatva van, Kossuth által aláírva. Ez utóbbit feltehetően az amerikai útja során juttatta el olyan emberekhez, akikkel kapcsolatban úgy gondolta, hogy befolyásuk révén segíthetik tervei megvalósítását. A levélben kifejti, hogy szerinte társaságokat kellene létrehozni az országban, melyek összegyűjtenék a magyar ügyet támogató embereket, és koordinálnák a gyűjtési és egyéb tevékenységeket.

Itt látható a két levél – az első képen a nyomtatott, a másodikon pedig annak a bizonyos Robert Thomsonnak szóló, kézzel írt levélnek egy részlete:
https://drive.google.com/drive/folders/1zo-6VYS6PENBTlh…

* Csak érdekességképpen: László Károly, 48-as honvédszázados, Kossuth titkárának – aki mindenhová elkísérte Kossuthot amerikai útja során – naplójában ez a bejegyzés van ennél a napnál:

Februar 26dikán

Délelőtt a kedves „Burnet House”-tól búcsút vettünk s az Ohio folyón reánk már váró „Wisconsin No.2” gőzösre mentünk, s fél óra múlva útnak iramodtunk lefelé Madison-nak. Az Ohio vizének mind szélessége, mind vizének sárga, zavaros színe komor gondolatokat ébreszte fel bennünk kedves hazánk ős vizére, a tavasszal áradó Tiszára emlékeztetve. Ezen vízen s alább a Mississippin temérdek szerencsétlenség, gőzös-elmerülés történik a vízben úszó, néha egyik véggel megfeneklett, tövestől ragadt egész kiszáradt gallyatlan fák, tuskók s fatörzsökök miatt.

Útközben megállott hajónk Lawrenceburg, Aurora, Rising Sun, Patriot, Warsaw, Vevay[?] és Kentucky River alatt utasokat beveendő, némely helyeken örömrivalgással fogadták Kossuthot. Ezek mind fiatal, igen kicsin városok. Estve 5 órakor Madisonban partra szállottunk, s a Madison Hotelbe mentünk mintegy ezernyi kíváncsi néptömeg között. Madison (Indiana) fekszik az Ohio partján, a víz mentében nyúló alacsony hegy tövében. Gyáros és kereskedő, csinos, rendes város. Németek nagy számmal lakják.

Lakosai száma volt 1840-ben = 9.369
1850-ben = 17.000