tundibrich  P 0


Összes kitüntetés 32


Kedvenc könyvek 19

J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Dan Brown: Digitális erőd
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje
Ken Follett: A katedrális
Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Suzanne Collins: A kiválasztott
Suzanne Collins: Futótűz
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Isaac Asimov: Én, a robot

Kedvenc sorozatok: A siló, Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum, Az éhezők viadala trilógia, Fiúk kizárva!, Harry Potter, Hercule Poirot, Robert Langdon, Robotregények

Kedvenc szereplők: Albus Dumbledore, Anne Frank, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Dobó István, Elijah Baley, Fred Weasley, George Weasley, Gregory Powell, Hermione Granger, Juliette Nicols, Kőnig tanár úr, Lotte Körner, Louisa Clark, Melanie Hamilton, Michael Donovan, Minerva McGalagony, Neville Longbottom, Perselus Piton, Pollyanna, R. Daneel Olivaw, Robert Langdon, Sirius Black, William Traynor

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Dan Brown, Isaac Asimov, J. K. Rowling, Suzanne Collins

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

David Mitchell: Felhőatlasz
Miriam Stoppard: Babakönyv
Lauren Graham: Egy nap talán
>!
2017. szeptember 21., 16:21
>!
2017. augusztus 23., 19:03
>!
Novotrade, Budapest, 1991
348 oldal · ISBN: 9635851405 · Fordította: Vitray Tamásné
>!
2017. szeptember 15., 13:35
Hirdetés

Utolsó karc

>!
tundibrich P
Érdekes világ

Először tanult meg kardszárnyú delfin emberi szavakat utánozni

A nőstény delfin trénerét utánozva tanult meg „kimondani” néhány angol szót egy franciaországi tengeri vidámparkban. „Szókincsét” a köszönésen kívül olyan szavak alkotják, mint az egy, kettő, három és az Amy név.

A delfinek – a Homo sapiensen kívül – az állatok azon ritka csoportjába tartoznak, amelyek hallás után képesek megtanulni egy-egy új hangzót. „Emlősöknél ez nagyon ritka. Érdekes, hogy közülük a legjobban a tengeri emlősök képesek rá” – mondta Josep Call, a St. Andrews-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kardszárnyú delfinek képesek-e utánzással megtanulni új hangzókat. Egy Wikie nevű nőstény viselkedését tanulmányozták az antibes-i Marineland Aquariumban.
Szavakat tanítottak neki, amelyeket az orrnyílásán fújva ejtett ki. Felvételeken hallani, amint rikoltó vagy élesen sípoló hangokkal utánozza többek között az angol számneveket.

A kardszárnyú delfinek csoportban élnek, egyedülálló hangadásukról ismerik fel egymást. A tudósok úgy vélik, a nyílt tengeren élők megtanulják egymás hangját utánozni.

„A vizsgált delfin, Wikie, fogságban képes volt megtanulni más, szabadon élő kardszárnyúak hangját úgy, hogy utánozta őket, tehát valószínű, hogy a tengeren is tudnak egymás nyelvén beszélni, valamint ez azt is megmagyarázza, hogyan alakul ki az egy-egy állatra jellemző vokalizáció” – mondta Call.

Wikie úgy adta ki az emberi beszédre emlékeztető hangokat, hogy közben az orrnyílása kint volt a vízből. Ha a víz alatt „beszélt” volna, talán egészen másképp hangzott volna. Mivel egyetlen állattal végezték a kísérletet, nem tudni, vajon a többi kardszárnyú is ilyen jó hangutánzó-e.

A kísérletről a Proceedings of the Royal Society of London B című brit tudományos lap számolt be.

Forrás: http://ecolounge.hu/vadon/eloszor-tanult-meg-kardszarny…