Trixi_Adzoa P 0
Kedvenc könyvek 83

Robert Merle: Védett férfiak
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Szabó Magda: Az ajtó
Henri Charrière: Pillangó
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Marie Phillips: Csintalan istenek
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Robert Merle: Mesterségem a halál
Anna Gavalda: Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol

Kedvenc sorozatok: A szingli fejvadász, Az Elfeledett Könyvek Temetője, Francia história, Hárman a szekrény tetején, Váratlan utazás

Kedvenc kiadói sorozatok: A Matematika világa, Búvár Zsebkönyvek

Kedvenc szereplők: Algernon, Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij herceg, Art3mis, Atticus Finch, Aurélie Bredin, Edigej Dzsangeldin (Förgeteges Edigej), Emmanuel Comte, Frances Banks (Franny), Fülig Jimmy, H, Isabelle Rossignol, Jean Louise Finch (Scout/Fürkész), Kakuro Ozu, Kaptah, Kovács Anikó, Margarita Nyikolajevna, Marie-Laure LeBlanc, Mercurio, Miss Maudie, Munkácsy Mihály, Nagy Sándor, Paloma Josse, Poncius Pilátus, Renée Michel, Robert Langdon, Szeredás Emerenc, Szinuhe, Tanabaj Bakaszov, Wade Owen Watts (Parzival), Werner Pfennig, Woland

Kedvenc alkotók: Anna Gavalda, Anthony Doerr, Anton Pavlovics Csehov, Bill Bryson, Charlotte Brontë, Csingiz Ajtmatov, Daniel Keyes, Jane Austen, Jean-Paul Didierlaurent, Lev Tolsztoj, Mihail Bulgakov, Mika Waltari, Petronius Arbiter, Plutarkhosz, Robert Merle, Szilvási Lajos, Tótfalusi Ágnes

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Európa, Geopen, Litea, Magvető


Aktuális olvasmányok

Marc Levy: Le voleur d'ombres
Victor Hugo: A nyomorultak
>!
2020. december 21., 09:11
>!
186 oldal
>!
2019. december 2., 09:59
>!
Európa, Budapest, 1959
1378 oldal · keménytáblás

Utolsó karc

Trixi_Adzoa P>!
Történelem

ZSUANZSUANOK

    „ Ana-Bejit temetőjének megvan a maga története. A hagyomány azzal kezdődik, hogy a zsuanzsuanok, amikor a hajdani századokban meghódították a Sárga Homokot, különös kegyetlenséggel bántak a foglyul ejtett harcosokkal. Ha alkalom kínálkozott, eladták őket rabszolgának a szomszédos vidékekre, és ez szerencsés fordulat volt a fogoly sorságban, mert az eladott rabszolga előbb vagy utóbb hazaszökhetett a szülőföldjére. De szörnyű sors várt arra, akit a zsuanzsuanok megtartottak a maguk foglyának. Rettenetes kínzással fosztották meg a foglyot az emlékezetétől: siri -t húztak az áldozat fejére. Többnyire a harcban foglyul ejtett fiatal legényeknek lett ez a sorsa. Előbb teljesen lekopaszították az áldozat fejét, tövig csupálva minden egyes hajszálat. Mire a borotválással elkészültek, az ügyes zsuanzsuan mészárosok levágtak a közelben egy jól megtermett tevét. Frissiben megnyúzták, és elsőként a tevebőr legsúlyosabb, legszívósabb részét a nyakbőrt választották le róla. Darabokra vágták, s még gőzölgő állapotában ráfeszítették a fogoly leborotvált fejére. A bőr egy pillanat alatt ráragadt, mint a tapasz – a mai úszósapkához hasonlóan. Ez volt a siri. Aki ezen a procedúrán keresztülment, az vagy nem élte túl a kínzást és meghalt, vagy egész életére elvesztette az emlékezetét – mankurt lett belőle, rab, aki nem emlékszik a múltjára.
    144-145. oldal (Európa, 1982)

A zsuanzsuanok – európai kutatók kínai forrásokra hivatkozva ázsiai avaroknak is mondják őket – a Zsuanzsuan Birodalom vezető törzsszövetsége voltak. Európai szerzők feltételezése szerint egyik törzsük a var nevet viselte. A birodalom bukása után ők jöttek volna Európába, és hozták volna létre az Avar Kaganátust. A bizánci források – állítják jeles tudósaink – tudtak arról, hogy a nagy hatalmú zsuanzsuanok nem azonosak az európai avarokkal, ezért utóbbiakat álavaroknak (pszeudoavaroi) hívták, avarok alatt a zsuanzsuanokat értve.

Az álavar elmélet ugyanakkor azt is felveti, hogy az európai avarok uar törzse nem zsuanzsuan eredetű, hanem csak felvette az uralkodó törzs nevét, ahogy az abban a korban elterjedt szokás volt.
Kínai források szerint a zsouzsuanok pásztorkodó nép voltak Belső-Ázsia pusztáin az i. sz. 5–6. században. Úgy gondolják, hogy a keleti barbárok (Tung Hu) közé tartoztak, és a hszienpejek rokonai voltak. Egyes kínai történészek azt mondják, eredetük szerint a belső-ázsiai pusztát az i. e. 3. századtól az i. sz. 3. századig uraló hsziungnuk leszármazottai voltak.
A zsouzsuanok saját nevét nem ismerjük. Kínai források a gúnyos zsuzsu (vonagló féreg, vonagló rovar, zsizsik) vagy zsouzsuan (kúszó), illetve a 6. századtól a zsujzsuj megjelölést használták rájuk. Egyes tudósok szerint a szóban forgó nevek a mongol bölcs, tiszta, illetve a szabály, elv szó tükrözései, esetleg idegen vagy fekete üröm jelentésűek valamelyik altaji nyelven.
Vita tárgya, vajon a zsouzsuanok azonosak-e a közép-ázsiai, későbben a Kárpát-medencében letelepedett avarokkal. Úgy gondolják, az avarok neve összekapcsolható a mongol abarga (kúszni) szóval, amely lényegét tekintve megegyezik a kínai zsouzsuan kifejezéssel. Egyes tudósok bizonygatják, hogy a vuhuan nevű nép, esetleg az avarok – kínai forrásokban nevük, többek között, hua – voltak a zsouzsuanok ősei.
Vásáry István szerint: „egyes kútfők szerint a zsuanzsuanok a hsziungnukból váltak ki, mások szerint a tunghuk, azaz a keleti barbárok leszármazottai lennének, megint mások szerint az Ordosz-vidéki szienpi csoportok közül valók.”
A füves pusztán élő sztyeppi népek birodalmai sok népet magukba ölelhettek, megnehezítve az egyes népek azonosítását.
A Vej su szerint, mely a topa eredetű kínai dinasztia évkönyve volt, a zsuanzsuanok őse 270 körül egy, a topákat szolgáló rab volt.
A hadszervezetben (és valószínűleg máshol is) a tízes számrendszert használták. 402-ben Sölun, az első zsuanzsuan uralkodó felvette a kagán címet. Ez egy fontos mérföldkő, rövidített formában -kán- ma is használják ázsia-szerte. A kagán mellett volt a kagánasszony, kagatun, rövidített fomában: katun. Használatban volt még a sanjü cím is.
Vásáry értékelése: „A zsuanzsuan titulatúra tanulmányozása érdekes és fontos tudományos feladat, mivel a türkök, a régi Belső-Ázsia talán legjelentősebb birodalomalkotói, igen sokat vettek át egykori uraiktól, a zsuanzsuanoktól.”
A kagáni tisztséget a fiú örökölte az apjától. A kagatuni tisztség nagy hatalmi körrel járt, különösen trónvillongások esetében volt a kagánasszonynak fontos szerepe. A kínai források megemlékeznek a zsuanzsuanok kancelláriájáról, ahol feljegyzéseket készítettek s bizonyos asztronómiai ismeretekkel rendelkeztek.
„A törzsi vezérek minden évben ugyanabban az időben összejöttek a kagán vezetésével egy állandó helyen Tunhuangtól északra, ahol ünnepélyesen áldozatot mutattak be és tanácskoztak.” Hittek az Égben -Tengri, tengrizmus-, de alapvető egyistenhitük (monoteizmus) mellett a szellemekben is bíztak. A szellemek és az emberek között közvetített a törzsi vallás papja. „Bizonyos mértékig a buddhizmusnak is lehetett hatása körükben, ami nem csoda, hiszen Kínában éppen ez idő tájt, az 5. században terjedt el tömegesen a buddhizmus.”
A zsuanzsuanok a kínai forrásokban nagyállattartónak (ló, juh) és vadásznak jellemződnek. „Hadi erejük a lovasságra épült, de nagyszámú harcikocsival is rendelkeztek, melyeket az alávetett kaokü néptől szereztek be. Lópáncélt és arany lószerszámot is használtak előkelőik. Kerek nemezsátrakban laktak, melyeket vándorlásaik során összecsomagoltak és kocsikon szállítottak tovább. Táplálékuk kumisz és hús volt, valamint frissen főtt gabona, köles és kendermag. Hajukat kontyba fonva hordták.”
„Nagy keletje volt a brokátnak, ezt főleg Kínából és Perzsiából szerezték be. Bár kevés tárgyi emlék ismert, valószínű, hogy fejlett bronz- és vasművességgel rendelkeztek.”
Feltehetőleg a mongol egyik korai változatát beszélik vala.

….és akkor egy kis plusz érdekesség…
Felmerült bennem, hogyha rákeresek Google-ön arra, hogy siri, lesz-e bármilyen más találat, mint az iPhone digitális asszisztense….hát…nem volt. Nem én voltam az egyetlen, aki a névazonosságot kiszúrta.
Íme egy blog a mankurtokról (és kapcsolódó filmről), a siriről, és a vélt zsuanzsuan szokás, valamint az iPhone összefüggéséről. Bizsereg a fejbőröm…
https://greenr.blog.hu/2015/01/17/a_siri_a_mankurt_es_a…

spoiler

Kapcsolódó könyvek: Csingiz Ajtmatov: Az évszázadnál hosszabb ez a nap

Csingiz Ajtmatov: Az évszázadnál hosszabb ez a nap
4 hozzászólás