tothmozerszilvia  I 0


Összes kitüntetés 31


Kedvenc könyvek 5

Gabriel García Márquez: Száz év magány
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Hermann Hesse: Demian
Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Kovács Mónika (szerk.): Társadalmi nemek
Edward de Bono: Tanítsd meg önmagad gondolkodni!
D. Randy Garrison: E-Learning in the 21st Century
Paul Ginnis: Tanítási és tanulási receptkönyv

Kovács Mónika (szerk.): Társadalmi nemek Elméleti megközelítések és kutatási eredmények

>!
2018. március 3., 07:54

D. Randy Garrison: E-Learning in the 21st Century A Community of Inquiry Framework for Research and Practice

>!
2018. február 13., 20:44
>!
2016. január 4., 23:29
>!
Alexandra, Pécs, 2007
374 oldal · ISBN: 9789633699386 · Fordította: Kovács Lajos · Illusztrálta: Les Evans
Hirdetés

Utolsó karc

>!
tothmozerszilvia I
Polihisztorképző – házi feladatok

Polihisztorképző 2018
11. bűnözés, bűnüldözés

Márquez nonfiction könyve, részletesen írja le valójában nem egy, hanem több ember elrablásának történetét Kolumbiában, a ’90-es évek elején, amelynek hátterében a drogmaffia, közelebbről pedig a Kiadatás Alá Esők csoportja állt. Az író nevéhez elsősorban a mágikus realizmust kötjük, pedig mindennapi foglalkozása az újságírás volt. Riportjai közül magyarul nem olvashatunk valami sokat, ez a könyv viszont egy terjedelmesebb mű. A szerző a túszok, családtagjaik és fogvatartóik egyéni helyzetének bemutatását ötvözi az el-elakadó (béke)tárgyalások folyamatának leírásával, a politikai szereplők nyíltan vállalt vagy háttérben folyó intézkedéseinek ismertetésével. Nem könnyű olvasmány, a törvények előkészítése, merényletek, üzenetek, feltételek, közvetítők, érdekérvényesítők felbukkanása során sok a név, szövevényesek a kapcsolatok és események. A könyv ír a különböző fegyveres erők (rendőrség, hírszerzés, kommandó, hadsereg és egyéb félkatonai szervezetek) a tárgyalásokat hol elősegítő, hol ellehetetlenítő tevékenységeiről és irányítási jogköréről, a kormány és különböző notabilitások a megegyezést szorgalmazó nyilatkozatairól, ezáltal válik láthatóvá egy olyan politikai játszma, amelyben minden szónak, minden lépésnek súlya van. Az elraboltak pedig feláldozhatók.
A legmagasabb szinten folyó, egész rendszereket érintő döntések mellett betekintést nyerhetünk a fogvatartottak személyes érzéseibe, mindennapjaiba, gondolataiba, abba a folyamatba, ahogyan a fogvatartóikkal kapcsolatot alakítanak ki, és ahogyan remény és kétségbeesés között vergődnek.
Az elrabolt újságírók a felső réteghez tartoznak, családjuk és ismerőseik révén komoly befolyásuk van a médiára, ezért is esett rájuk a drogmaffia választása. A legjobban azok a részek tetszettek, amelyek arról szóltak, hogy a családjuk hogyan próbált üzenni nekik a televízióműsorokon és újságcikkeken keresztül, hol rejtve, hol nyíltan. Volt híradó, nyilatkozat, műsor a szűk térben végezhető tornagyakorlatokról, interjú a családtagokkal ünnepek tájékán, öngyilkosságról lebeszélő írás és képek a gyerekekről az újságban. Az egyik család még a lakást is átrendezi úgy, ahogy korábban az elrabolt asszony szerette volna – legalábbis azt hiszik, hogy tetszene neki, de ő káromkodik a tévé előtt, mert nincs megbékélve az új szőnyeg színével. Az őrök többsége ugyanakkor egyszerű, néha túlontúl egyszerű bűnöző, drogfüggő, erőszakos, piti alak, aki mégis sorban áll áldásért és kis Jézust emleget.
Megindító, hogy a kormány minden nyomás ellenére próbálja őrizni a demokráciát, annak ellenére nehezen engednek, hogy folyamatos fenyegetettségben élnek a vezetők is.

Kapcsolódó könyvek: Gabriel García Márquez: Egy emberrablás története

Gabriel García Márquez: Egy emberrablás története
1 hozzászólás