Timár_Krisztina  ISMP 1250


Összes kitüntetés 75


Kedvenc könyvek 86

Charles Dickens: A Christmas Carol
Szabó Pál: Talpalatnyi föld
Vu Cseng-en: Nyugati utazás, avagy a majomkirály története
Emily Brontë: The Complete Poems of Emily Jane Brontë
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás
Hamvas Béla: Scientia sacra
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter (angol)
Selma Lagerlöf: Gösta Berling
Mihail Mihajlovics Bahtyin: François Rabelais művészete, a középkor és a reneszánsz népi kultúrája
Charles de Coster: Thyl Ulenspiegel

Kedvenc sorozatok: Sziriat oszlopai, Világjáró

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Johann Peter Hebel: Kincsesládikó
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 164.
Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve
Kerényi Károly: Görög mitológia
Vámbéry Ármin: Dervisruhában Közép-Ázsián át

Johann Peter Hebel: Kincsesládikó Válogatott történetek a Rajna-vidéki Házibarát kalendáriumának évfolyamaiból

>!
2017. december 11., 20:27
>!
Magvető, Budapest, 1997
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 963142099X · Fordította: Halasi Zoltán
>!
2017. december 11., 20:27
>!
Móra, Budapest, 1994
128 oldal · puhatáblás · Fordította: Sóvágó Katalin, Bihari György, Pap Viola, Füssi Nagy Géza, Németh Attila, Szilágyi N. Erzsébet · Illusztrálta: Fekete Imre
>!
2017. december 9., 11:25
>!
Könyvfakasztó, Budapest, 2003
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639302139

Kerényi Károly: Görög mitológia Történetek az istenekről és az emberiségről / Hérósztörténetek

>!
2017. február 13., 19:35
>!
Szukits, Szeged, 1997
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639020923 · Fordította: Kerényi Grácia
>!
2017. augusztus 17., 10:09
>!
Gondolat, Budapest, 1966
436 oldal · keménytáblás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Timár_Krisztina ISMP
Érdekes világ

„(…) a valóságos Tavaszpont [vagyis az a pont az égi egyenlítőn, ahol a Nap a tavaszi napéjegyenlőség idején áll], s vele együtt a többi sarkalatos pont is hátrafelé eltolódott az Állatöv csillagképeihez viszonyítva. A Tavaszpont pl. ma már nem esik egybe a Kos csillagkép-szakaszának 0-fokával, hanem kb. a Halak csillagképének elején jár és egyre jobban közeledik a Vízöntő csillagképéhez.” (46. oldal)

Ezt írta Baktay Ervin 1942-ben. Azóta tudtommal átért a tavaszpont a Halakból a Vízöntőbe, de persze nem lehet pontosan meghatározni, hogy puff, MOST ért át! :) A két szakasz között széles a mezsgye.

Én kívülről nézem az asztrológiát és összes társait, részemről következetesen maradok érdeklődő állampolgár. A színvonalas ismeretterjesztést nagyon szeretem, ezért is vettem le Baktayt a könyvtár polcáról. Eddig úgy tűnik, nem is fogok csalódni benne, de most nem erről akartam írni. Hanem a Vízöntőről meg a tavaszpontról meg MacDermoték halhatatlan művéről. :)))

„(…) a Föld tengelye, vagyis a két sarkpontját összekötő egyenes, nem áll merőlegesen a Föld keringési pályájának síkjára, hanem elhajlik tőle. Az elhajlás szöge nem állandó, lassan változik. Változása annak tudható be, hogy a Föld forgástengelye maga is elmozdul és képzeletben meghosszabbított csúcsa az égbolton egy kisebb kört ír le. (…) A Földtengelynek ez az elfordulása olyan lassan megy végbe, hogy évszázadok alatt is alig vehető észre. (…) A régiek a Nappálya körét a tizenkét csillagkép alapján 12 részre, szakaszra osztották be; mindegyik szakasz 30°-ra terjed (30 x 12 = 360). Az állatövi csillagképek sorrendjét a Nap évi mozgásának irányában számítjuk. (…) Minthogy a Földtengely az említett elmozdulás körét a Nap látszólagos körútjának irányával ellenkező irányban írja le s vele együtt az egyenlítő síkja is elmozdul, a Nappályának az egyenlítővel való metszéspontjai – a két napéjegyenlőségi pont – szintén eltolódnak, mégpedig a Nap mozgásával ellenkező irányban, hátrafelé haladva az állatöv csillagképeinek során. (…) 2160 év alatt pedig kb. 30 fokot, vagyis egy állatövi jegynek megfelelő ívet tesz meg.” (41-45. oldal)

Ezért nevezi meg az asztrológia az emberiség történetének nagy (egyenként 2160 évig tartó) korszakait az állatövi jegyekkel, de a megszokott sorrendhez képest visszafelé. Kicsit több, mint kétezer évvel ezelőtt kezdődött a Halak kora, mostanában érünk át (ha ugyan még át nem értünk) a Vízöntő korába. Hogy ez mit jelent, arról már hallottam-olvastam sokat, felét se hittem el (majd Baktay jól megmondja, akkor én is megmondom :)), egyvalamit viszont tutira megmagyaráz.

Ezért és nem másért éneklik a Hair c. musical legelején, hogy „This is the dawning of the age of Aquarius”. :))) A dalszövegírók tudták, amit fent leírtam. A szöveg azt jelenti: „Ez a Vízöntő korának hajnala.” "Peace will guide the planets and love will steer the stars." „A béke fogja vezetni a bolygókat, és a szeretet kormányozza majd a csillagokat.” Legyen már úgy végre!

https://www.youtube.com/watch…

A musicalt írta James Rado és Gerome Ragni, zenéjét szerezte Galt MacDermot, a belőle készült 1979-es filmet rendezte Milos Forman. Nekik és minden színésznek, énekesnek, munkatársnak köszönöm ma és mindig. :)

Kapcsolódó könyvek: Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve

Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve
8 hozzászólás