Sznida_Nóri 17
Kedvenc könyvek 11

John Jackson Miller: Kenobi
Frei Tamás: 2015
Frei Tamás: A megmentő
Frei Tamás: A bankár
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Esther M. Friesner: MIB – Sötét zsaruk II.
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája

Kedvenc sorozatok: A sivatag lázadója, A tűz és jég dala, André, Becsületbeli ügyek, Bőrharisnya, Doctor Who, Harry Potter, Sötételf, Star Wars: A klónok háborúja, Stargate Atlantis, Stargate Atlantis: Legacy, Stargate SG-1, Supernatural, Szellemekkel suttogó

Kedvenc szereplők: Ahsoka Tano, Asajj Ventress, Catti-brie, Dr. Rodney McKay, Drizzt Do'Urden, Edward Hyde, Ewan McGregor, Harry Blackstone Copperfield Dresden, Hermione Granger, John Sheppard, Jonathan J. "Jack" O'Neill, Kótai Emese, Lars Rafinesse, Obi-Wan Kenobi, Perselus Piton, Queenie, a Gonosz Királynő, Rabonbán, Rex százados, Sirius Black, The Doctor, Tyrion Lannister

Kedvenc alkotók: Frei Tamás, J. K. Rowling, Jim Butcher, Karinthy Frigyes, Petőfi István, Petőfi Sándor

Kedvenc kiadók: GABO, Helikon, Koronás Kerecsen, Libri, Szukits, Ulpius-ház


Aktuális olvasmányok

Christopher Moore: Mocskos meló
Adam Christopher: A sötétség fejedelme
Jim Butcher: Nyárlovag
Tarja Kauppinen: A nép igazsága
Thomas Olde Heuvelt: Hex – Egy boszorkány bosszúja
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi
Jackie Chan – Zhu Mo: Csúcsformában
Justin Richards: Doctor Who: The Resurrection Casket
Gáspár Anikó: Angol-magyar varázsszótár
>!
2021. október 23., 17:21
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
368 oldal · ISBN: 9789634192466 · Fordította: Pék Zoltán
>!
2021. szeptember 1., 18:05
>!
Cartaphilus, Budapest, 2020
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632667546 · Fordította: Marczali Tamás
>!
2021. augusztus 19., 15:12
>!
Delta Vision, Budapest, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952917 · Fordította: Tüzér Judit
>!
2021. február 15., 22:24
>!
Twister Media, Budapest, 2020
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631818 · Illusztrálta: Németh Gyula
5 hozzászólás
>!
2021. január 23., 22:49
>!
Maxim, Szeged, 2020
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618708 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
2020. január 16., 13:17
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2011
198 oldal · ISBN: 9789636298944 · Fordította: Lukóczky Orsolya
>!
2020. február 4., 20:33
>!
Kossuth, Budapest, 2018
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630992008 · Fordította: Madaras Réka, Papp Melinda
>!
2020. január 9., 07:27
>!
BBC Books, London, 2006
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780563486428

Gáspár Anikó: Angol-magyar varázsszótár Harry Potter rajongóknak

>!
2018. augusztus 21., 12:45

Utolsó karc

Sznida_Nóri>!
Környezetbarát Molyok

A nagy környezettudatosság jegyében azért csomagoljuk be a fém szappantartót egy műanyag zacsiba.
Gratulálok! -_-'
link

2 hozzászólás

Kiemelt karc

Sznida_Nóri>!
Környezetbarát Molyok

Akkor most egy „cikk” arról, hogy a kisebb településeken milyen jól meg van oldva a szemét kérdés

Pár éve Kondoroson is voltak kihelyezve szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Több helyen is város-szerte. Én, mint külterületen élő is oda vittem a műanyag flakonokat, a fémdobozokat, üvegeket. Mivel volt rá igényem kitekertem a másfél-két kilométerre lévő kihelyezett kukákhoz, mert ugye jobb oda tenni, mint otthon gyűjtögetni és aztán elégetni a kályhában (megjegyzem sokan így csinálják), ami a csempekályhának se tesz jót és a környezetnek se. Nem is volt gond, mivel tanyán élek, hozzánk ugye nem jár a kukás autó, nem is fizetünk szemét-díjat, nincs bevezetve a csatorna, nem vagyunk rákötve az ivóvízhálózatra, nincsenek betonutak, a komposztálást egyébként meg tudjuk oldani otthon. (A régi pincének kiásott gödörbe gyűjtjük a füvet, zöldséghéjat, egyebet. A cicáink pedig elintézik a többit.)
Számomra fontos az, hogy meg legyen oldva a szemetem elhelyezése, az is fontos, hogy mit kezdenek vele miután tőlem elkerül. Ez így működött egy darabig, szerintem a Kondorosiak amúgy többségében ügyesek voltak, mert sokszor tele voltak ezek a szelektív kukák. Az más kérdés hogy nem is volt elég, és előfordult, hogy mellé is került a szemétből.
Aztán Kondoroson a lakossági szemétgyűjtés meg lett oldva, így aztán mindenki kapott kukákat amibe szelektíven tudta gyűjteni a szemetet. Mindenki, kivéve a tanyasiakat. Íme a felhívás a polgármester oldaláról: link
„A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. városunkban is, az önkormányzat hatható és együttműködő segítségével megvalósította és működteti a szelektív hulladék házhoz menő gyűjtését. Ennek megfelelően a korábban szelektív szigetként funkcionáló, három frakciós szelektív gyűjtőpont működtetése okafogyottá vált.”

Mindez 2020. április 20-án lett kiírva, mi külterületen élők azóta nem tudjuk hová elvinni a szemetünket, gyűlik az udvaron és felszállhatok a buszra és bevihetem Békéscsabára, de az hogy néz ki? Autóm meg nincs, és így én nem tudom hová tenni.
Kondoros belvárosa épül-szépül, a Kondorosi Csárda és a Városháza környéke, de mi tanyasiak el vagyunk felejtve. Mert se normális járdánk nincs, se nem jön ki a kukásautó. Sőt a Település Szolgáltató Intézmény (TESZI) csak akkor jön mondjuk legéderezni a földutat, ha hatszor szólsz neki (jobb esetben) pedig az lenne a dolga. Februárban aztán jött a panasz az illegális hulladéklerakásról, ahol bútorok és törmelékek is voltak: link
Természetesen a tanyasi emberek a lomtalanításban se tudnak nagyon részt venni, mert a teherautó, amivel ezeket elszállítják, a sorokra nem jönnek be. Ha esik amúgy is akkora sár van, volt már olyan eset, amikor a mentőautó beragadt és a beteg meg is halt a késedelem miatt. Persze ez még nem ok arra, hogy bárki is a tanya határába hordja a szemetét, de ha a vezetőség megoldaná ezt, talán az illegális szemétlerakás is visszaszorulna.
2020 októberében egyébként megnyílt a hulladékudvar: link
Nagyon jó kezdeményezés a veszélyes hulladékot, az elektronikai hulladékot, használt sütőolajat ott leadhatja bárki, aki helyi és felmutatja a lakcímkártyáját és egy igazolólapot, ami jelzi, hogy nincs hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggésben fennálló díjhátraléka. Mondjuk azt nem tudom, ilyen lapot honnan szerezzek, mert nem írták oda.
Az oldalon is látszik egyébként, hogy a szelektív hulladékot ott se lehet leadni, de én azért felhívtam őket és rákérdeztem. Megerősítették, és mikor kérdeztem, hogy akkor én hová vihetem a szemetet megadták a DAREH BÁZIS békéscsabai elérhetőségét. Másnap felhívtam őket, mert csak 15 óráig van Call Center. Amikor felhívtam őket a hölgy amúgy nagyon kedves volt, visszahívott mert azonnal nem tudott válaszolni. Ekkor azt mondta, hogy a Liget utca 2. szám alatt (a TESZI épülete) tudom leadni az ilyen hulladékot. Megörültem, hogy van remény. Igaz, hogy a falu másik végében van, de nem baj, jobb odáig elbicajozni, mint még felszállni a buszra és sétálni másfél kilométert valamelyik ilyen hulladékszigetig, érdekes, hogy Csabán amúgy vannak kihelyezve szelektív gyűjtőkonténerek, úgy hogy ott is meg van oldva a házhoz menő szelektív hulladék elszállítása.
Na tehát örültem, megpróbáltam felhívni a TESZI-t, de nem vették fel kétszeri hívásra se, megjegyzem 10 óra körül volt, nem ebédszünet, ennek ellenére nem kaptam választ. Akkor fogtam magam és munkakezdés előtt (11 óra) elkanyarodtam arra, hogy megkérdezzem személyesen (ha a hegy nem megy Mohamedhez ugye…). Bementem, megláttam három konténert közvetlenül a bejáratnál. Na mondom, hála az égnek. Akkor láttam, hogy csak üveget lehet belerakni, három konténer üvegeknek. Tele volt mindegyik. Bementem az udvarba megkérdezni, hogy műanyag? Az egyik dolgozó mondta, hogy kérdezzem meg az irodában. Bementem, panaszkodtam, a fiatal lány nem tudott választ adni, megkérdezte a kolléganőjét, aki elmondta, hogy ja műanyagot nem vesznek át, a hulladékudvar? Mondom, őket már kérdeztem. Nagyon megértőek voltak, egy negyed órán át beszélgettünk, ekkor a hölgy felírta a nevem és a számom, hogy majd keresnek (ők azok, akik úgy nem jönnek géderezni, hogy hatszor hívtad őket, úgyhogy nem várok csodát).
Kapjuk a netről a sok hírt, hogy így környezetszennyezés, úgy tudatosság. Az egyénnél kezdődik a dolog mindig, nem is tagadom, de ha nem tudom megtenni, mert nincs rá kidolgozva az infrastruktúra, akkor mit csináljak? Égessem el az udvarban vagy várjam a messiást? Busszal vigyem el a 30 km-re lévő másik városba? És én még akarom is, van aki túl lusta ahhoz, hogy akár csak gondolkozzon is ezen, a városvezetés meg csodálkozik, az illegális hulladéklerakókon.
Lehet csak nekem van ilyesmire igényem az egész városban off és egy fecske nem csinál nyarat. Egyébként igen, elgondolkodtam azon, hogy majd igen, akkor busszal beviszem az összegyűlt műanyagot, amíg ott dolgoztam ezt meg is tettem, szatyrokkal szálltam fel a buszra, mert egy ideig nem volt hulladékgyűjtő sziget, aztán egy darabig volt, és most megint nem, csakhogy már nem Csabán dolgozok.
Úgyhogy város vagyunk, de ilyen alapvető dolgok nincsenek megoldva, de azért a polgármester nagyon büszke az új utakra, amiknek alapnak kéne lennie egy városban, büszke a hulldék-gazdálkodásra, az új zászlóra amit kitehet a városházára, ha új kisbaba születik, a kupakgyűjtő szívre meg sorolhatnám.
De az nem baj, hogy ezeket az utakat amúgy közmunkások csinálják havi 54 ezer forintért, nem valami jó minőségben.
Nem baj, hogy a falu fele tanyasi, és elakad náluk a mentő télvíz idején.
Nem baj hogy nem tudjuk hova tenni a szemetet.
Nem baj, hogy off
Sok minden nem baj, a lényeg, hogy büszke vagyok a faluközpont szépülésére, a szépkorúakra, akiknek adhatok virágot és jól néz ki a facebookon.
Most lehet, hogy ezzel az írással megütöm a bokám, mert az önkormányzat foglalkoztat közmunkán, de nem tud érdekelni, csak induljon már el egy valódi fejlődés ebben a Városban is!
Tudom amúgy hogy hosszú, de jköszönöm szépen, hogy elolvastad! :)

24 hozzászólás

Olvasott könyvek idén
22
Olvasott oldalak idén
5256

Kiemelt kihívások