Személyes_Történelem_Könyvkiadó  KU Személyes Történelem


Könyvek 21

Steve Boateng: Pálmabor és kukacok 2.
Ewald Pick: Szibéria – A világ vége
Kassai Tibor: Látogatás a Birodalomba
Gráf László: Tudomány, kaland, Amerika
Rekettye Gábor: Villányból Tokióba
Gráf László: Kaland és tudomány
Nyerges Erika: „Húzd rá cigány! Te örök, te áldott…”
Balázs Dezső: Halló! Itt Péter! Péter beszél!
Steve Boateng: Pálmabor és kukacok
Csap János: Egyszer különbet álmodtunk

Karcok 3

Személyes_Történelem_Könyvkiadó KU>!
Nyerj könyvet!

Kedves Molyok!

Játszatok velünk, és nyerjétek meg Steve Boateng Pálmabor és kukacok – Egy orvos útja Ghánától Somogyig c. könyvét!

A játék mente:

Olvasd el a könyv oldalán található idézeteket, és válaszolj
a következő kérdésre:

Miből készül az akpetesi?

A választ írd meg nekünk rövid Facebook üzenetben, Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/szemelyestortenelem/ vagy a marketing@szemelyestortenelem.hu e-mail címre!

A megfejtéseket 2020. december 16-ig várjuk! A játék során 2 nyertest sorsolunk ki, akiket Facebook üzenetben értesítünk. Sorsolás 2020. december 17-én.

Gyertek, olvassátok el a receptet, és ismerjétek meg Steve Boateng egzotikus történeteit.
További érdekességeket találtok új Insta oldalunkon: https://www.instagram.com/szemelyes.tortenelem/

Kapcsolódó könyvek: Steve Boateng: Pálmabor és kukacok

Steve Boateng: Pálmabor és kukacok
2 hozzászólás
Személyes_Történelem_Könyvkiadó KU>!
Kredenc, avagy családi legendárium

A könyv címében szereplő fiú történetéről sokan hallhattak, hiszen nagy port vert fel a közelmúltban a nyilas Zentai Károly kiadatásának ügye. Az ellene szóló vád Balázs Péter brutális meggyilkolása volt az Aréna úti nyilasközpontban. Ezt a könyvet, amely eredetileg közvetlenül a vészkorszak után jelent meg, a fiát elvesztő édesapa írta. Ám a kötet megjelenésekor az apa még nem jutott el a nyomozásában a vád megfogalmazásáig. A visszaemlékezés éppen ezért az apa története. Az apáé, akinek döntenie kell, feltegye-e a sárga csillagot, keresse-e reménytelenül elveszettnek látszó fiát, vagy a családja többi tagját védje. Mindeközben ki kell szabadulnia az Andrássy út 60.-ból, amikor elhurcolják, és búvóhelyeket kell találnia magának és a családjának is. Balázs Dezső története a kétségbeesett rohanás története a halál szakadéka mellett. A kötethez Kéthly Anna írt előszót, aki 1946-ban még a Nemzetgyűlés alelnöke és az MSZDP parlamenti vezetője volt. Így ajánlja a könyvet: „Az apa, amikor emléket állit partizánfiának, ezer és ezer makacs, meg nem alkuvó és életét feláldozó társának állít emlékjelet, akiknek hősiessége nélkül csak szégyen és undor kerülhetne történelmünk lapjaira.” A szöveget az eredeti helyesírással közöljük, a borító előlapja is a korabeli kiadáséval egyezik meg. A kiadói előszó bemutatja a Balázs Péter-ügy utótörténetét egészen a Zentai elleni sikertelen kiadatási eljárásig.

Kapcsolódó könyvek: Balázs Dezső: Halló! Itt Péter! Péter beszél!

Balázs Dezső: Halló! Itt Péter! Péter beszél!
Személyes_Történelem_Könyvkiadó KU>!
Kredenc, avagy családi legendárium

A szervező bezdáni Helyi Kultúrközösség szeretettel vár minden érdeklődőt Mayer Antal „Én már választottam hazát…” című művének könyvbemutatójára.

Bővebb információ az eseménynél:
https://moly.hu/esemenyek/en-mar-valasztottam-hazat-konyvbemutato

Mayer Antal (1938-2008) magyar-történelem szakos tanár a 2000-es évek elején jegyezte le emlékiratait. A könyvének gerincét alkotó családtörténet szigorúan véve csak tíz év (1938-1948) eseményeit örökíti meg, ám kicsiben megtalálhatók benne mindazon események, amelyek a 20. században egy magyarországi, majd vajdasági német családot sújthattak: két világháború, asszimiláció, disszimiláció, a család kettészakadása ideológiák mentén, kollektív bűnösség elvének alkalmazása, népirtás, elűzés, menekülés, majd a semmiből történő újrakezdés. A szerző – aki a leírtaknak részben szemtanúja volt, részben szóban megőrzött hagyományokat jegyzett le – mindezen eseményeket a kisgyermek szemével, de az az azóta eltelt sok évtized tapasztalatával ábrázolja, így azok számára is átélhetővé teszi, akik szülőföldje, a bácskai régió történetében kevésbé jártasak. A Mayer család 20. századi története sok szempontból sajátos, mégis tipikus bácskai sors; a történet főhősei (a szülők és nagyszülők) inkább elszenvedői, mintsem alakítói voltak annak. Sorsukon keresztül az olvasó betekintést nyerhet egy sajátos soknemzetiségű régió (Bácska), két, a család életében meghatározó település (Bezdán és Bátmonostor), valamint a Trianon után Jugoszláviába került bácskai németség világába is. A családtörténet mellett a kötet néhány kisebb írást is tartalmaz; ezek egy része a felnőtt korában tanítóként, majd tanárként dolgozó szerző helytörténeti érdeklődését mutatják, más része pedig saját, illetve családja történetének a visszaemlékezésben nem tárgyalt szakaszához kapcsolódik. Az olvasó tájékozódását bőséges jegyzetanyag is segíti.

Kapcsolódó könyvek: Mayer Antal: „Én már választottam hazát…”

Mayer Antal: „Én már választottam hazát…”

Kapcsolódó alkotók: Mayer Antal