szederbori 8
Kedvenc könyvek 4

Joanne Harris: Szederbor
Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában

Kedvenc sorozatok: Így szerettek ők

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Fekete István, Joanne Harris, Krúdy Gyula, M. C. Beaton, Móra Ferenc, Polcz Alaine, Saly Noémi, Szabó Magda, Szerb Antal


Aktuális olvasmányok

Saly Noémi: Példabeszédek
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Melina Hammer: Kölyökséf
Brigitte Hamann (szerk.): Habsburg lexikon
Móra Ferenc: A vadember és családja
Maeve Binchy: Star Sullivan
Simon Winder: Danubia
Nyáry Krisztián: Igazi hősök
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Salamon Magda: Egy csipet józan íz
Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi
>!
2023. szeptember 19., 06:22
>!
2022. június 22., 19:56

Melina Hammer: Kölyökséf a kis ínyenc szakácskönyve

>!
2023. március 15., 07:46
>!
2022. március 5., 13:02
>!
2020. április 12., 18:03
>!
2019. november 5., 21:15

Simon Winder: Danubia Személyes krónika a Habsburgok Európájáról

>!
2019. június 28., 17:25
>!
2018. október 17., 21:25

Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz! Útmutató azoknak a nőknek, akiknek elegük van a toporgásból

>!
2018. augusztus 23., 18:40

Salamon Magda: Egy csipet józan íz Salamon Magda 270 receptje

>!
2018. július 29., 14:56

Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi Mesekalauz útkeresőknek

>!
2017. január 2., 22:00

Utolsó karc

szederbori>!
Polihisztorképző – házi feladatok

1. házi feladat
7. téma: természetvédelem (1973 Megalakul a Hortobágyi Nemzeti Park)

Remek kézikönyv budapesti természetismereti séták megtervezéséhez. A szerzők a teljesség igényével törekedtek arra, hogy a főváros (2018-ig létrehozott) összes tanösvényét bemutassák.

A bevezetőből megtudtam, hogy a legkorábbi tanösvények mintegy száz éve, az 1920-as években jöttek létre az Egyesült Államokban. Európában Németországban hozták létre az elsőt 1930-ban, Magyarországon pedig 1982-ben (ez a Lóczy gejzír sétaút a Tihanyi-félszigeten).
Érdekességképpen: a leghosszabb budapesti tanösvény 25 km (Etyek-Pusztakócsi tanösvény), a legrövidebb mindössze 20 méter hosszú (ez a Pálvölgyi-barlang felszíni részén található).
A könyv bemutatja azokat a civil szervezeteket, önkormányzatokat, állami szerveket, amelyek részt vettek a fővárosi tanösvények létrehozásában.

Mire is jó a tanösvény?
Megismerteti az érdeklődőket egy adott terület értékeivel (növény-és állatvilág, kőzetek), a maguk természetes környezetében. Nincs szükség szakvezetésre, mivel a tájékoztató táblák vagy megvásárolható, letölthető füzetek segítségével mindenki maga szerezhet ismereteket, ráadásul szemléletformáló hatása sem elhanyagolható.

A szerzők három csoportba sorolták a fővárosi tanösvényeket: vannak olyanok, amelyek az országosan védett területek közé tartoznak (13), vannak helyi védettségű területek (17), illetve nem védett területek és parkok (12).
Az ismertetők elején minden esetben rövid összefoglaló található: ki és mikor hozta létre a tanösvényt, milyen hosszú, milyen a típusa (táblás, karós-vezetőfüzetes, letölthető anyag áll-e rendelkezésre), hány állomásból áll, mikor látogatható, mennyire nehéz a terep, hogyan lehet tömegközlekedéssel megközelíteni.
Sajnos az ismertetőkhöz mellékelt térképek nagyon kicsik. (A könyv másik hibája, hogy néhol helyesírási-gépelési pontatlanságok maradtak benne.)

Ezt követően részletesen bemutatja – fotókkal kísérve – az adott terület növény-és állatvilágát, hasznos tanácsokat ad, hogy honnan célszerű indítani a sétát, illetve mindig kitér arra, hogy kisgyermekkel vagy kerekesszékkel bejárható-e az út. Mivel egy-egy séta nem túl hosszú, általában javasol a közelben található másik tanösvényt is.

A könyvet olvasva rájöttem, hogy mindössze négy olyan van (Merzse-mocsár, Naplás-tó, Jókai-kert, Kopaszi-gát), ahol már jártam, pedig több mint húsz éve élek Budapesten.
Az Állatkertben vagy a Városligetben járva sem tűnt fel eddig, hogy ott is vannak tanösvények. Szóval lenne mit bepótolni, és ehhez nagyon hasznos segítséget nyújt ez a könyv.

Kapcsolódó könyvek: Bajor-Lampert Rita – Bajor Zoltán: Természetismereti tanösvények Budapesten

Bajor-Lampert Rita – Bajor Zoltán: Természetismereti tanösvények Budapesten