Stitch 40Olvasott könyvek idén
41
Olvasott oldalak idén
13978


Kedvenc könyvek 30

John Steinbeck: Érik a gyümölcs
George R. R. Martin: Trónok harca
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Csepelyi Adrienn: Belemenés
Yuval Noah Harari: Sapiens
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: Varjak lakomája
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Kedvenc sorozatok: A hét nővér, A Song of Ice and Fire, A tűz és jég dala, Ambrózy báró esetei, Harry Potter, Nápolyi regények, Outlander

Kedvenc szereplők: Arya Stark, Eddison Tollett (Bánatos Edd), Harry Potter, Havas Jon, Hermione Granger, Jack Jackson, Jaime Lannister, Jamie Fraser, Mr. Fitzwilliam Darcy, Perselus Piton, Petyr Baelish (Kisujj), Ron Weasley, Sandor Clegane, Tánczos Csuda Mózsi, Tyrion Lannister

Kedvenc alkotók: Diana Gabaldon, Elena Ferrante, George R. R. Martin, John Steinbeck, Wass Albert

Kedvenc kiadók: Európa, Park


Aktuális olvasmányok

George R. R. Martin: A Clash of Kings
Miranda Cowley Heller: Papírpalota
>!
2022. augusztus 17., 10:42
>!
HarperCollins, London, 2011
780 oldal · ISBN: 9780006479895
>!
2022. augusztus 3., 07:37

Utolsó karc

Stitch>!
Polihisztorképző – házi feladatok

3. uralkodóházak

A betegségek kritikus szerepet játszottak a történelemben. Napóleon beteg volt Waterloo-nál, Sir Anthony Eden szintén a szuezi válságnál.

Viktória uralkodása alatt a legnagyobb birodalom élén állt, rengeteg várost neveztek el róla, hatalmas hadseregek álltak rendelkezésére, és egy halálos gént is hordozott sőt tovább is adott. Ahogy neki is beleszóltak a párválasztásába, úgy ő is rendszeresen kivette a részét a gyerekei, unokái kiházasításában. Azt viszont már nem tudta kontrollálni, hogy a vérzékenység génje melyik utódjánál “landoljon”.

1914-ben V. György király ha körbenézett Európa uralkodó családai között rengeteg unokatestvért láthatott a német, orosz, norvég, svéd, román, dán, görög és spanyol trónon. Ezek nagy része Viktória leszármazottja és sokuk hordozta ezt a végzetes gént. Az egyetlen dinasztia, amibe nem játszott bele Viktória génje a Cobourg-ok és a Habsburg-ok voltak.

Ha lányai nem hordozták volna a gént, akkor lehet sosem lett volna első világháború vagy bolsevik forradalom.

A vérzékenység egy örökletes betegség, ami nem csak az emberek esetében jelentkezhet, hanem megfigyelhető kutyák, lovak esetében is, de ezek nem szoktak 3-6 hónapnál tovább élni, míg az emberek esetében elég szép kort is meg lehet élni.

A tudomány még nem talált választ arra, hogy a köldökzsinór elvágásánál miért nem véreznek el ezek az emberek. Már a második századból vannak feljegyzések a betegségről.

A hibás gén az X kromoszómán található, így érthető az, hogy miért nem lehet beteg, csak hordozó egy nő (mivel a nőknek két X kromoszómája van, így ha az egyik hibás, a másik még jó és a betegség nem ütközik ki náluk). Általában fele a gyerekeknek megkapja ezt a hibás gént a hordozó anyától. A vérzékenységben szenvedő apa viszont minden lányának átadja a hibás gént, de a fiai egyáltalán nem lesznek betegek. Azok a lányok, akiknek hordozó az anyjuk nem tudhatják biztosra, hogy megkapták-e a gént vagy sem, egészen addig, amíg születik egy vérzékeny fiúk. Hasonló gén a színvakságé is, az is az X kromoszómán foglal helyet, ezért sokkal gyakoribb férfiak esetében. Biológiai szempontból a hemofília egy nem annyira durva mutáció, mivel lehet vele élni a megfelelő odafigyeléssel és utódokat is lehet nemzeni.

A történelem során úgy 2-3 olyan esetről tudunk, amikor lányok is elszenvedői voltak a betegségnek, mivel unokatestvér házasságból születtek és mindkét féltől rendellenes X kromoszómát kaptak, az első menstruáció alkalmával sajnos meghaltak.

A hibás gén el-eltűnik idővel, mivel a betegek nem tudnak utódokat nemzeni, sokszor nem jutnak el odáig. Az Egyesült Államokban megközelítőleg 10000 ilyen beteg van, számuk évek óta stagnál.

– Viktória szülei (Edward és Victorie) 1818-ban házasodtak össze és Viktória egy évre rá született 1819-ben. Apja, Edward hamar meghalt, amikor Viktória csak 9 hónapos kisbaba volt. Edward az ötvenes éveiben járt, amikor összeházasodtak, míg Victorie harmincas éveiben volt.
– Honnan kaphatta Viktória ezt a hibás gént? Lehetett egyszerű mutáció. De vannak más magyarázatok is, bár nem mindegyik túl valószínű: Victorie lehetett hordozó, nem Edward volt az apja, hanem egy vérzékeny férfi. A gént nem Viktória férje, Albert hordozta, mivel vérzékeny férfiaknak nem lehet vérzékeny fiúk, mégis Leopold az volt. Ez kizárja ezt a lehetőséget, mindenképpen Viktória volt a hordozó. Az is a mutációra utal, hogy Viktória apja ötven év fölött volt, amely korban a férfiak átörökítő anyaga hajlamosabb mutációkat produkálni.
– Viktória három éves koráig szinte csak németet hallott, utána kezdett el csak angolt is beszélni, de keverte a két nyelvet egy ideig.
– Anyjának az első házasságából már volt két gyereke.
– 1837-ben lett királynő, egy hónappal a 18. születésnapja után.
– Viktória 1840-ben ment férjhez Alberhez, aki az unokatestvére volt. 1841–1857 között kilenc gyereke született, egy fiú volt vérzékeny (Leopold, akinél hamar észrevették, hogy nem jól gyógyul egy-egy esés után. Leopold a saját esküvőjén megcsúszott egy narancshéjon és nagyon komolyan vérezni kezdett az esés következtében. ), két lány (Beatrice és Alice) pedig hordozó.
– Leopold elmerült sok tudomány területen, de a betegsége miatt a királynő nem tartotta túl sokra. Több tudományos társaságnak is vezetője volt, míg az idősebbik fívére, Wales hercege csak a mulatozásnak élt. Harmincas évei elején halt meg, amikor leesett egy lépcsőről és az agya bevérzett.
– Leopoldnak egy fia született, aki természetesen mentesült a betegség alól, és egy lánya, aki egyértelműen hordozó lett.
– Viktória unokája lett Miklós orosz cár felesége (aki nemcsak az orosz földön, hanem Lengyelországon, Finnországon, Észtországon és Litvánián is uralkodott). A cár abszolút hatalmat élvezett, semmi sem állta útját az akaratának. A koronázásán saját magát koronázta meg, mivel senki nem volt elég méltó rá, hogy ezt megtegye helyette. A cár felesége (Alexandra) anyjától Alice hercegnőtől örökölte a gént, de Irene testvére is hordozta, sőt Frederick is, aki elszenvedője is volt, aki hasonlóan, mint Leopold halt meg.
– Alexandrának és Miklós cárnak öt gyermeke született, négy lány és egy fiú, aki elszenvedője is volt a betegségnek. Itt jött a képbe Rasputin, akiről biztos sokan hallottak, ő tartotta kordában a betegségét a cárevicsnek. Egy idő után már annyira a bizalmába férkőzött a párnak, hogy katonai tanácsokat is adott a cárnak. Rasputin ereje egyre nőtt, elmentek a régi udvarban szolgáló tanácsadók és újak jöttek helyettük. Ez is Viktória hibás génjének egy hozadéka, mivel Rasputin először csak Alexei problémáit volt hivatott megoldani, de később már nagyon sok mindenre kiterjedt a hatalma, ami nem tetszett sok embernek, és amikor a családot végül kivégezték, ez is okozhatta.
– Az egyik lányukat, Olgát a román uralkodóházba szánták volna férjhez adni, de azok visszautasították, mivel nem akarták a gént a családban viszontlátni. Ez volt az első ilyen alkalom, hogy ez felmerült bármely uralkodóháznál.
– Viktória legfiatalabb lánya, Beatrice is továbbadta a gént háromnak, ami a spanyol történelem egy kritikus időszakában nagyon fontos tényező lett. A 20. század elején Spanyolországban dúlt az extremizmus, mint jobb és baloldalon egyaránt, erre még ráerősített a tény, hogy a hemofília bekerült a királyi családba és ez gátolta azt, hogy az ország a jó irányba induljon el. Beatrice első fia, Alfonzo elszenvedője volt a betegségnek, amikor ez köztudott lett, a spanyolok az angolokat vádolták, hogy szándékoson szennyezték be a makulátlan “spanyol kék vért”. A második fiú, Jaime süketnémaként született (fiatalon halt meg, de volt két fia, akik ugye nem örökölhették a gént), a harmadik meghalt születéskor, valószínűleg ő is vérzékeny volt. Csak a negyedik fiú, Juan lett egészséges, akinek az utódai is azok. A spanyol öröklésből kizárták a beteg fiúkat, így Juan örökölte a trónt. Az ötödik fiú, Gonzalo is hemofília miatt halt meg, autóbalesetben, ahol nem szenvedett normális esetben nagy sérüléseket, de épp elég volt az ő esetében, hogy meghaljon.

Kapcsolódó könyvek: D. M. Potts: Queen Victoria's Gene

D. M. Potts: Queen Victoria's Gene
2 hozzászólás