souffle_girl 15Kedvenc könyvek 6

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Per Petterson: Lótolvajok
Murakami Haruki: Kafka a tengerparton
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Mariam Petroszjan: Abban a Házban
Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Cath Crowley: Szavak kékben
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása
Jean-Paul Sartre: Drámák I-II.
>!
2019. november 18., 16:35
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037378 · Fordította: Molnár-Hartinger Emese
>!
2019. november 18., 08:40
>!
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637310584 · Fordította: Erdődy Péter
>!
2019. november 17., 14:37
>!
Európa, Budapest, 1968

Utolsó karc

>!
souffle_girl
Nem mondhatom el senkinek…

Csak én nem beszélek róla. Szorongás. Egy béna, szar, semmitmondó sablon baromság. Amiből mire gondolsz? Mire gondolnak?

Erre nincs szó vagy kifejezés. Csak elfogy belül a levegőd és olyan érzés mintha soha többé nem tudnál boldogságot érezni. Ez a hasonlat nagyon tetszik a Harry Potterből. Amikor Harry azt meséli milyen érzés dementorral találkozni. Rettentő ijesztő azt “tudni”, hogy “örökké” ezt fogod érezni: a félelmet, semmi mást. És ezt valóságosnak hiszed. És csak mondod, mondod és mondod, mintha a cellád rácsait írnád le egyenként azokat az irreális képeket, amik a fejedben vannak. És a nyers szavakat, amivel bántasz. Amivel bántod őt. Közben már fáj, jön egy új dolog a félelem mellett: fájdalom és bűntudat, hogy ez az egész őrűlet mindent ural, és csak úgy kibuknak a bántó szavak belőled, mintha a külvilág lenne a díszlet és az a sötét massza kifolyna belőled mindent bemocskolva. És csak az látszódna, az lenne a valósàg. A ragadós feketeség, a reménytelenség, a fulladás.

Csak én nem beszélek róla. Megyek tovább. Most se artól beszélek, ami a legrosszabb. Milyen közhelyes ez is. Rossz, rosszabb, legrosszabb. A legátlagosabb jelző, semmi. Felszín. Könnyed. Artól úgy sem lehet. Azt még mélyebbre ásom, és úgy teszek, mintha nem létezne. Ezeket is, de mindig van még egy réteg alatta, és még egy, és még…

1 hozzászólás