silverlily 0


Összes kitüntetés 28


Kedvenc könyvek 44

Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Jane Austen: Értelem és érzelem
Jane Austen: Emma
Szabó Magda: Az őz
Szabó Magda: Freskó
Szabó Magda: Für Elise
Szabó Magda: Disznótor / Kígyómarás
Szabó Magda: Alvók futása
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak
Kathryn Stockett: A Segítség
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Baráth Katalin: A borostyán hárfa

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Dragomán György, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Sylvia Plath, Szabó Magda, Virginia Woolf


Utolsó karc

>!
silverlily

Az Olvasás 7 hete – VII. hét
Az olvasási szokásokról
Régebben leginkább otthon olvastam egy kényelmes fotelben vagy épp az ágyon ülve/fekve, mostanra már a helyszínek listája kibővült. Mióta a belvárosba járok egyetemre, rászoktam a járművön való olvasásra. Kezdetben, mikor még merőben új volt számomra, hogy minden reggel a nagyváros forgatagában találom magam, kicsit félve vettem elő a könyveimet, mert attól tartottam, hogy esetleg csodabogárnak tűnök ettől, de hamar rájöttem, hogy nincs ebben semmi rossz, sokan ütik el ezzel az időt, nem lógok a sorból, sőt. Mindig felvidulok, amikor utazás közben észreveszek olvasó embereket, ilyenkor úgy érzem magam, mintha egy rejtett közösség tagja lennék :) Gyakorlatilag bárhol tudok olvasni, még egy sarokban megbújva is, és minden napszakban. Elalvás előtt viszont nem nagyon szoktam olvasni, mert az a tapasztalatom, hogy kb. 10 oldal után elálmosodom, és kiesik a kezemből a könyv, szóval az esti olvasást inkább a lefekvés előtti órákra szoktam időzíteni. Csodálom is Anyukámat, aki elalvás előtt, zseblámpával a kezében is képes 100 oldalakat elolvasni, ő viszont meg azt nem érti, hogy én hogy tudok buszozás közben olvasni, pláne egy fárasztó nap után :)

Mindig van nálam egy könyv, akárhová is megyek, annyira a szokásommá vált ez, hogy szinte rosszul érzem magam, ha mégis otthon hagyom az aktuális olvasmányomat. Általában három könyvet szoktam egyszerre olvasni, ebből kettő kötelező, a maradék egyet pedig szigorúan én választom ki, de persze előfordul, hogy az egyénileg kiválasztott könyvek száma meghaladja a kötelezőkét :) Ez már annyira rutinná vált nálam (mármint több könyv párhuzamos olvasása), hogy nem is tudok egyszerre csak egy könyvet olvasni, bár lehet, hogy hamarabb végeznék, ha mindig csak eggyel foglalkoznék, nem tudom.

Szerintem mindenkinek van egy-két könyv az életében, amik bizonyos évszakokhoz kötődnek. Sokakhoz hasonlóan, a Harry Potter számomra is karácsonyi, vagy legalábbis téli olvasmány; a legtöbb kötetet karácsonyra kaptam, és rögtön el is kezdtem őket olvasni, valószínűleg ezért tartozik hozzá ennyire ehhez az évszakhoz a fejemben. Szeretem karácsony táján olvasni a kötetek karácsony idején játszódó részleteit, mert annyira hangulatos hely ünnepek idején a Roxfort :) A Jane Austen-könyvek nálam valahogy a tavasszal kapcsolódtak össze, míg a Gyűrűk ura-kötetek a nyárhoz köthetőek, azon belül is a picit hűvösebb, esős időhöz, ami a négy fal közé kényszeríti az embert. Ilyenkor olyan jó dolog a napfényes Hobbitfalván, vagy épp a csodálatos Középföldén barangolni :) Az őszhöz szerintem leginkább a Jane Eyre, az Üvöltő szelek és A tizenharmadik történet passzol. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezeket csak ilyenkor olvasom, mert bármikor előkapom őket, ha épp úgy tartja kedvem, de számomra ezek azok a művek, amik felidézik egy-egy évszak hangulatát, illetve amiket valamilyen okból egy évszakhoz tudok kapcsolni.

Végezetül pedig szeretném megköszönni Andiamonak, hogy megszervezte nekünk ezt a klassz eseményt :)