sanchopanza 2Kedvenc könyvek 35

Zsoldos Péter: Távoli tűz
Zsoldos Péter: A Viking visszatér
Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia
Robert Graves: Én, Claudius
Rejtő Jenő (P. Howard): Csontbrigád
Steven Saylor: Róma
Robert Merle: Védett férfiak
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Alan Alexander Milne: Micimackó
Mika Waltari: Szinuhe
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Clark Darlton: A titokzatos bolygó
Kurt Vonnegut: Hókuszpókusz
>!
2020. szeptember 25., 16:53

Kurt Vonnegut: Hókuszpókusz nyelvművelő írások

>!
2020. július 13., 16:01
Hirdetés

Utolsó karc

sanchopanza>!

E-könyv vs. nyomtatott könyv

Olvastam a témában hosszú értekezéseket pro és kontra. Magam sem tudtam hova húzzak. Az e-könyvek kényelmesek, jól kalibrálhatóak és az ember egy tenyérnyi telefonban is egy egész könyvtárat hordozhat. A nyomtatott könyvnek viszont kétség kívül hangulata van (feeling-je, bár utálom ezt az echte magyar szót).
Végül hozzám ellátogatott a Deus ex machina! Sőt, kurva sok Deus ex machina! A kérdést eldöntötte egy kolónia teljesen analfabéta rovar: ágyi poloska.
Nem tudom, hogy hol szereztem be ezeket a ragaszkodó, probléma-megoldó szörnyeket, de hazavágták a teljes könyvtáramat. Az ágy körül volt a könyvespolcom. Táplálkozni hozzám jártak az ágyba, a pulyákat (pete) a könyvekben tartották. A rovarirtó szakember a kezét dörzsölgette, amikor körülnézet. Sokba került és roppant macerás volt megszabadulni ezektől a modern bogaraktól, akik az e-könyv felé tereltek.

A könyvekbe irtó sok pete került, gyakorlatilag méregbe kellett volna áztatni az összeset, ami tönkre is tette volna őket, így maradt a kidobás. Kis híján sikerült pótolnom az össze kidobott könyvemet (természetesen elektronikus formában), egy kivételével, amit roppantul sajnálok (Mónus Miklós: Ő és Az)

A végére egy tanács: Ne vegyetek könyvet „utcai árusok”-tól! Mondom miért: nagyon sok könyvem volt és a városban lakom, égetni nem lehetett, így először leraktam a pincébe, aztán lomtalanításkor, erősen lezár zsákokban kidobtam. Gondoltam, hogy a lomisok lecsapnak rá és résen voltam, de hiába rimánkodtam, hogy ne buzerálják, mert ahová, akár csak egy könyv is kerül, ott megoldódik az e-könyv, nyomtatott könyv dilemma, nem hallgattak rám.