Ross  P 6


Összes kitüntetés 105


Kedvenc könyvek 27

C. D. Payne: Lázongó ifjúság
Ken Follett: A katedrális
John Kennedy Toole: A Confederacy of Dunces
Deborah Install: A Robot in the Garden
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig
Erich Fromm: A szeretet művészete
Benjamin Franklin: Számadása életéről
Békés Pál: Csikágó
Brandon Sanderson: Elantris
Moskát Anita: Horgonyhely
Pálóczi Horváth Ádám: Felfedezett titok
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító

Kedvenc sorozatok: A tűz és jég dala, Az Idő Kereke, Bűnös Budapest-ciklus, Csodaidők, Harry Potter, Hyperioni énekek, Korongvilág, Nick Twisp naplója

Kedvenc alkotók: Barabási Albert-László, Brandon Hackett, C. D. Payne, Dan Simmons, Ildefonso Falcones, J. K. Rowling, James Clavell, Kondor Vilmos, Moskát Anita, Németh László, Paolo Bacigalupi, Richard Adams, Vladimír Páral, William Faulkner

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Európa

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Nacume Szószeki: A Kölyök
Lőrinc László: Életmódtörténet
Christopher Oldstone-Moore: Of Beards and Men
James Clavell: A sógun
Jamadzsi Maszanori: Japán
>!
2018. január 16., 16:12

Lőrinc László: Életmódtörténet Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig

>!
2017. december 26., 15:47

Christopher Oldstone-Moore: Of Beards and Men The revealing history of facial hair

>!
2017. november 29., 20:50
>!
2017. szeptember 10., 21:27
>!
Európa, Budapest, 1987
1264 oldal · ISBN: 9630742969 · Fordította: Gy. Horváth László

Jamadzsi Maszanori: Japán Történelem és hagyományok

>!
2017. szeptember 15., 19:27

132, oldal: A busik élete

Hirdetés

Utolsó karc

>!
Ross P

Van egy régi magyar imádság, valahogy így hangzik:
Az agresszív vad vegáktól ments meg, Uram, minket.
Azt hinné az ember, hogy a szektásodó életmódmániások valamiféle új jelenség a társadalomban, hiszen ahhoz, hogy valaki válogatni tudjon az ennivalóban, ahhoz minimum a modern jóléti társadalmak kajatúltermelése szükségeltetik.
Aztán olvastam a bicsérdistákról. Hóóóóó, te, régen is volt ám ilyesmi.

1926-ban Ada Kaleh* mára már eltűnt szigetéről Budapestre érkezett a Mester,. A guru, aki legyőzte a halált, a megváltó, aki megtanította a követőit hatszáz évig élni, a messiás, akit a korabeli orvosok amúgy mondjuk csaló sarlatánnak tartottak.
A híveit ez nem nagyon zavarta: voltak addigra már vagy 120-150 ezren, köztük rövid ideig olyanok is, mint Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Bartók Béla és Kodály Zoltán.
A hajóról partra szálló Mester hatalmas szál, tagbaszakadt ember volt, atléta tagokkal és hihetetlen izomerővel. Rajongói virágokkal és ünnepléssel köszöntötték, míg az ellentábor „Hurka, kolbász, sonka, rántott csirke!” jelszavakkal tüntetett ellene.
Jó buli lehetett.

No de indítsunk távolabbról.
A sztori úgy kezdődött, hogy egy 20 éves erdélyi adótiszt, bizonyos Bicsérdy Béla fogta magát, és beszedett egy jó kis szifiliszt.

Kellemetlen nemi betegség volt az, és bár egy időben – nyilván akkor, amíg nem nagyon tudták, mivel is jár – nem is számított valódi férfinak, aki nem kapta el, de Bicsérdy korára az orvosok már közölhették vele: ebbe kisfiam, bele fogsz halni. Hja kérem, nem kellett volna rossz lányokhoz járni.
Itt kezdődik a legenda része a dolognak: Bicsérdy nem adta fel! Szembeszállt az orvosok komor jóslatával, és bizony mondom néktek, Schobert Norbivá gyúrta magát.
1900 körül vegetáriánus lett, majd később áttért a kizárólagos nyers gyümölcs- és zöldségfélék, meg a nyers tej fogyasztására. Szénné pumpálta magát, (50 évesen 188 kilóval nyomott fekve) és mindenféle atlétikai versenyeket is nyert. Különböző kísérletek százait hajtotta végre magán, (leginkább böjtből és különféle izzasztókúrák kombinációjából álltak) és láss csodát: minden betegségéből (a halálosból is!) kigyógyította magát.
Tovább is van, mondjam még?
Míg korábban erősen kopaszodott, most hajzatának nagy részét visszanövesztette, és saját állítása szerint három – korábban elvesztett – foga is visszanőtt!
Hát persze, hogy tömegek álltak mögé: ma is megveszik a bármiféle haj- és fognövesztőt, meghalni meg ki akar? Há de nem? Há de de.

1909-től már naponta tartott díjtalan előadásokat magánszemélyeknek. A tanítása fő vezérvonala a tisztán gyümölcsevővé válás, a nyers táplálékok kizárólagos fogyasztása volt.
Véleménye szerint az első emberek csak feldolgozatlan növényfélékkel táplálkoztak, és mivel régen minden jobb volt, ezért erre kell visszatérni. (Honnan olyan ismerős ez nekem?)
1920 körül már értelmiségiek (újságírók, papok, tanárok) is nagy számban vettek részt a kurzusain. Néhány év alatt bejárta Erdélyt, több száz előadást tartva a nagyobb városokban.
Elmélete szerint a hőkezeléssel holt anyagot hozunk létre, ezért semmit nem szabad megfőzni, hiszen ha élő táplálékot eszünk, az élővé tesz bennünket, de ha megöljük a táplálékot, akkor a holt étel idővel minket is megöl. Fel kell szabadítanunk a bennünk lévő öngyógyító, újraalkotó erőt, a vitalizmust! Ennek érdekében rendszeres böjtöt írt elő, és a húsféléktől meg a hőkezelt ételektől való teljes tartózkodást.

Eddig hát még úgy nem is lenne vele különösebb probléma. Bizonyára vannak igazságmorzsák a tanításában, meg aztán ma is paleóznak a jóemberek.
Csak hát aztán Béla fogta magát, és átesett a ló túlsóbbik oldalára. Megjelentette a Halál legyőzése című művét, amelyben az élet több száz évre való meghosszabbítását ígérte.
Magát nem mellesleg Zoroaszter (Zarathustra), Buddha és Krisztus után a következő egyetemes mesternek kezdte nevezni, akinek az a feladata, hogy az emberiségnek világosságot nyújtson és utat mutasson.
„Mester lettem”hangoztatta elhivatottságának érzékeltetésére.„Más vagyok, mint ti. Nekem már megnyíltak a szemeim és látni tudok velük, nem úgy mint ti.”

Mi a következő logikus lépés?
Háde természetesen a szektaalapítás.
Követőivel bicsérdista kolóniát létesített Ada Kaleh szigetén, és rövid ideig ott élt feleségével és híveivel, a földi paradicsom megteremtésén munkálkodva.
A bicsérdisták hívei egyre sokasodtak. A társadalom valamennyi rétegét képviselték, Erdélyben valóságos tömeghisztéria alakult ki, lapot alapítottak Bicsérdyzmus címmel, a romániai orvosok egy része pedig hajszát indított Bicsérdy ellen (főleg miután néhány híve állítólag belehalt a koplalásba.) Betiltották az előadásait, ez azonban hatalmas ellentiltakozási hullámot váltott ki. Az egészségügyi főhatósághoz felháborodott levelek ezrei záporoztak, amiben az emberek csodálatos gyógyulásaikról számoltak be, amit Bicsérdynek köszönhettek, és követelték az ellene indított vizsgálat leállítását, amit a fanatikus őrjöngés hatására meg is szüntettek.
1939-ben a vele készült riportban, ( Beszélgetés Bicsérdy Bélával, aki még hatszáz évig akar dolgozni rendszerén címmel jelent meg) így nyilatkozott: „Erőm háromszorosa a húsz évvel ezelőttinek… Mester lettem, szellemi és testi erőm folyton növekszik… Napi 22 órát dolgozom. Kétórai alvás folytonos tökéletesedésem mellett is elegendő részemre… Amit Bicsérdizmus néven ismernek és emlegetnek az csak nagyon kis része az én rendszeremnek. Nem mondom, annak is van jelentősége az egyénre nézve, ha egészségét a nyers növényi táplálékok evésével rendbe hozza. De ahhoz, hogy valaki a tanítványom lehessen, ahhoz nagyon sok megértés és munka kell… Az én rendszeremben nem a betegségek gyógyításáról van szó, hanem annak a tudásnak a megszerzéséről, amelynek révén az egyén rendben tartja egészségét és folyamatosan tökéletesíti magát.” A cikkíró leírja még, hogy a pesterzsébeti ház egybenyitott három szobája egy hatalmas könyvtárnak felel meg, hatezer könyvvel. A falakon a Mester saját festményei. A földön hatalmas súlyzók, amivel végzi a napi tornagyakorlatait.

Spoilerezzek?
Kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol szívelégtelenségben meghalt 79 éves korában.
Mondjuk kornak ez is szép, de a halálával kapcsolatban persze összeesküvés-elméletek kaptak lábra, hiszen mi az, hogy nem élt hatszáz évig? Hisz' há' megígérte!
Tuti megölték…
Ezek után azonban meglehetősen gyorsan kiábrándultak belőle, és tanait igyekeztek elfelejteni.
Ez így asszem, elég jól sikerült.
*https://hu.wikipedia.org/wiki/Ada_Kaleh

Kapcsolódó könyvek: Lőrinc László: Életmódtörténet

Lőrinc László: Életmódtörténet
10 hozzászólás