Ross  P 35


Összes kitüntetés 105


Kedvenc könyvek 27

C. D. Payne: Lázongó ifjúság
Ken Follett: A katedrális
John Kennedy Toole: A Confederacy of Dunces
Deborah Install: A Robot in the Garden
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig
Erich Fromm: A szeretet művészete
Benjamin Franklin: Számadása életéről
Békés Pál: Csikágó
Brandon Sanderson: Elantris
Moskát Anita: Horgonyhely
Pálóczi Horváth Ádám: Felfedezett titok
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító

Kedvenc sorozatok: A tűz és jég dala, Az Idő Kereke, Bűnös Budapest-ciklus, Csodaidők, Harry Potter, Hyperioni énekek, Korongvilág, Nick Twisp naplója

Kedvenc alkotók: Barabási Albert-László, Brandon Hackett, C. D. Payne, Dan Simmons, Ildefonso Falcones, J. K. Rowling, James Clavell, Kondor Vilmos, Moskát Anita, Németh László, Paolo Bacigalupi, Richard Adams, Vladimír Páral, William Faulkner

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Európa

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

T. H. White: Üdv néked, Arthur, nagy király
Daniel Kehlmann: A világ fölmérése
Christopher Oldstone-Moore: Of Beards and Men
>!
2018. március 21., 18:17
>!
Partvonal, 2018
576 oldal · ISBN: 9786155783135
>!
2018. március 20., 16:04

Christopher Oldstone-Moore: Of Beards and Men The revealing history of facial hair

>!
2017. november 29., 20:50
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Ross P
JAPÁN MÁNIA

No persze a kamikaze kifejezést mindenki ismeri, aki nem él szatyorban.
A második világháborús öngyilkos pilóták neve, – akik önmaguk föláldozásával spoiler sokkal jelentősebb haderőt voltak képesek elpusztítani – fogalommá vált.
De a kamikaze 神風 mint szó, valójában annyit tesz – isteni szél. És arra a szélre utal, ami egyszer (na jó kétszer) korábban már megmentette a birodalmat.

Az 1200-as évek második felében történt, amikor Kubilaj kán úgy gondolta, hogy ha már Kínában/Koreában kalamol, átugrik már abba a szigetországba is, lemészárolja – értsd: meghódítja – őket, just for fun.
Először 1274-ben jöttek. A mongol uralkodó akkoriban már Pekingben székelt, és ráparancsoltak Koreára, hogy építsenek nekik hajóhadat. A dél-kínai mintára készült remek hajók készítése sokáig tartott volna, ezért a 35.000 koreai hajóács végük 300 nagy dzsunkát, 300 gyors bárkát, és 300 kis csónakot épí… gányolt össze. Meglehetősen sietve dolgoztak. Tizenötezer mongol és kínai, és csaknem ugyanannyi koreai katonának kellett volna behajóznia még a nyáron, de a koreai király meghalt, ezért az indulás októberre tolódott.
A koreaiak addigra már értesítették a japánokat, hogy itt hepaj lesz, készüljenek. A szamurájok elszántan várták a betolakodókat, akik először is feldúlták Cusima és Iki szigetét, aztán Kjúsú északi partján szálltak partra.

Na most. A japánok akkoriban a következőképpen harcoltak: Amikor az ellenséges hadak szembekerültek egymással, rendszerint a legvitézebb szamurájok egyenként előrelovagoltak, és amikor hallótávolságon belülre értek, párbajra hívták ki az ellenséges sereg lehető legmagasabb rangú szamuráját valami efféle álszerénykedő monológgal:
– Minthogy jelentéktelen személy vagyok, meglehet, hogy közületek senki sem ismeri a nevem. XY hűbérese vagyok, YZs! Ha akad közöttetek valaki, aki XX nagyurainak vazallusa, és meg akar mérkőzni velem, vágtasson elő, és mérje össze ügyességét az enyémmel!
Erre rendszerint előlépett egy másik szamuráj, hasonlóan lecsepülte magát, majd kardoztak. Aztán a csatlósok is beszálltak a buliba meghalni.
A mongol hódítók nem sokat adtak az etikettre. A lovagias párviadalra való felszólítást úgy reagálták le, hogy nyílzáport küldtek a becsületes ámde ostoba japánokra, aztán a gyalogság körbevette, és felkoncolta őket.
A japánok érthető módon ezen kissé kiakadtak.
Ráadásul a mongolok magukkal hozták a harci dobjaikat, amivel halálra rémítették az ilyesmihez nem szokott japán lovakat. Az íjaik ezen felül 220 méterig elhordtak, míg az aszimmetrikusan hajlított japán íjak legjobbjaival is alig több, mint 100 méterre tudták kilőni a hosszú és súlyos nyilakat.
Gáz volt. Eléggé.
A szerencse (vagy Amateraszu Ómikami, ha tetszik) azonban a japánokra mosolygott: az ellenség partraszállása után a tenger viharossá vált, és a sziklákhoz sodorta az összecsapott koreai gályákat, amik darabokra törtek. Ez nagy érvágás volt a mongoloknak, a maradékon igyekeztek visszakotródni Koreába, miután – már ha hinni lehet a korabeli koreai krónikáknak – mintegy 13.500 embert vesztettek.

A japánok persze tanultak az esetből, – bár nagyjából ekkor jöttek rá, hogy a kínaiakon és a koreaiakon kívül is van élet a Földön – igyekeztek összeszedni magukat, és megerősíteni a védelmüket.

A második mongol támadás 1281-ben sokkal erősebb és szervezettebb volt. Ez akár el is pusztíthatta volna az országot. 900 hajó és negyvenezer katona indult Koreából, hogy Hiradon és a Hakata-öbölben csatlakozzék a Kínából érkező 3500 hajóból álló flottához, amely százezer kínai és mongol katonát hozott. Ráadásul kőgolyókat és kanócos bombákat hajító hadigépeket is hoztak.
A tengerpart számos pontján elkeseredett csaták zajlottak le. A merész és harcias japánok majdnem két hétig tartották vissza a megszállók özönét, akik így nem tudtak beljebb nyomulni az országba.

Aztán jött a tájfun.

A japánok isteni szélnek (kamikaze) nevezték, amely már másodszor mentette meg őket. A gigantikus vihar megsemmisítette a mongolok hajóhadát, majd menekülésre kényszerítette őket. Azokat, akik nem tudtak időben hajóra szállni, a japánok elfogták, és sokat közülük lefejeztek.
Ez a térhódítás nélküli győzelem csalódást okozott a szamurájoknak és közkatonáknak, akiket a bakufu, a kormányzat sem jutalmazott meg. Sok nagyúr elszegényedetten tért haza, a kormányzatba vetett bizalmuk pedig megingott. Ez vetette el a magját sok későbbi problémának, gyakorlatilag megágyazva annak a zavaros időszaknak, amely csak a 17. század végén, katonai diktatúrával ért véget.

Kapcsolódó könyvek: Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603)

Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603)
9 hozzászólás