rheinfuss 3


Összes kitüntetés 34


Kedvenc könyvek 6

Dennis Lehane: Vihar-sziget
Harrison Fawcett: A Katedrális harcosai
Andy Weir: A marsi
Ernest Cline: Ready Player One
Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa
Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye

Kedvenc sorozatok: Korongvilág, Roma Sub Rosa (Gordianus), Vének háborúja

Kedvenc alkotók: Dennis Lehane, Robert Jackson Bennett, Stephen King

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Delta Vision, Fumax

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
>!
2018. január 1., 10:17
>!
2018. január 13., 11:16
Hirdetés

Utolsó karc

>!
rheinfuss

Tavaly év végén feltűnt, hogy egyre több molyoló molyol év végi molyos listákkal (Bocs… :) ). Így már év közben megfordult a fejemben, hogy én is készítek egy évösszegző karcot, megörökítve a 2017-es évben szerzett könyves tapasztalataimat, érzéseimet, élményeimet.

Évről évre egyre nő az olvasott könyveim száma, de általában 40 körül van. Ahogy nézem a figyeltjeim ennél nagyságrendekkel többet olvasnak (néha el is gondolkozom, hogy is képesek erre), de idén nagy eredményemnek tartom, hogy nem csupán darabra többet sikerült olvasni (szám szerint 43 kötetet), de oldalszám tekintetében 1800 oldallal Ugrottam meg a tavalyi szintemet. Ilyen értelemben nagyon elégedett voltam magammal, és szeretném ezt jövőre is folytatni. Plusz határozott elképzelésem, hogy csak annyi könyvet vásárolok, amit el is olvasok vagy nem lépem át ezt a határt túlságosan, jó lenne csökkenteni az olvasatlan könyvek számát…

Idén érdekes módon több sci-fit olvastam, mint fantasyt, viszont szépirodalom terén, bár egyel többet olvastam, de ez édes kevés ahhoz képest, amennyit szeretnék. Így jövőre ismét célom, hogy többet olvassak, főleg a hazai szerzőktől, valamint a történelmi regények terén is be kell pótoljam nem kevés lemaradásomat. Ezen negatívnak tűnő gondolatok ellenére volt jó néhány olyan könyv, ami igazi élményt jelentett. Sorrend nélkül az alábbiak voltak rám a legnagyobb hatással:

Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye – nagyon szeretem Lehane-t, és hosszú évekig kellett nélkülöznöm az írásait, de most egy izgalmas, érzelmes, megrendítő, katartikus, ugyanakkor elborzasztó regénnyel tért vissza a hazai piacra.

James S. A. Corey: Abaddon kapuja – nem vagyok nagy rajongója a Térség-sorozatnak, de a 3. kötet nagyszerűen fűzte össze az előző részekben elindított szálakat, kiváló új karaktereket alkotott, és igazán érdekes kérdéseket vetett fel a hit és az emberiség univerzumban betöltött helyélről. Akár a sorozat lezárásának is tekinthető…

Naomi Novik: Rengeteg – imádtam a gyönyörű nyelvezetét, a szláv mitológiából táplálkozó történetvezetést, miközben az egyszerű, mindennapi ember szintjén volt képes eposzi méretű történetet elmesélni.

Harrison Fawcett: Hosszú út a trónig, bébi – egyszerűen jó volt újra új Brett Shaw-történetet olvasni, színtiszta szórakozás, semmi más.

Brian McClellan: Őszi köztársaság – az egyik kedvenc fantasysorozatommá vált azzal, hogy minden kötet okosan viszi tovább az előzők történeteit, koherens egységet alkot, és végig izgalmas, feszült, a végén pedig szentimentalizmus nélkül képes nagy érzelmeket kiváltani.

Ted Chiang: Életed története és más novellák – abszolút az év nagy sci-fis élménye, intelligens, érzékeny, kiváló nyelvezettel, nagy szakmai tudással, az embert középpontba helyező valódi science fiction.

Stephen King: Az – nagyon kedvelem King világteremtő erejét és mesélő kedvét, ahogyan a mindennapokat úgy tudja elénk tárni, hogy szeretnénk benne élni, aztán ebbe az idillbe rondít bele valamilyen zsigeri iszonyat, amitől az előbbi még értékesebbnek tűnik. Nyugtalanító, egyben felemelő és megható könyv a felnőtté válásról, a veszteségről, önmagunk megvalósításáról.

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak – az év egyik nagy felfedezése fantasy terén, gyönyörűen megírt, mélyre ható, több jelentésréteggel bíró regény a kirekesztettségről, önmagunk megismeréséről, és a magunkért való küzdelemről.

Neil Gaiman: Amerikai istenek – és a másik nagy fantasy regény, amely olvasás közben lopózott be a bőröm alá, megragadott és nem engedett addig, amíg be nem fejeztem és meg nem értettem a nagyobb összefüggéseit.

Szerk.: És természetesen jó könyvekben, érdekes és (lélek)építő olvasmányélményekben gazdag, boldog új évet mindenkinek! :)