Renata_Berta 0Kedvenc könyvek 15

Lewis Carroll: Alice Csodaországban / Alice Tükörországban
Kay Halsey: Egy falat… Franciaország
Joanne Harris – Fran Warde: A francia konyha
Philip Pullman: Rubin és füst
Philip Pullman: Tigris a kútban
Philip Pullman: A tökéletes óramű
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Hana Pinknerová: Mit súg Isten az anyák fülébe?
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről
Oliver Jeffers: Fent és lent
Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek
Bakó Ágnes: Gyere velem kertészkedni!
Toby Hemenway: Gaia kertje
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen Muhi Andris és a pacák birodalma

>!
2020. június 9., 16:16
>!
Kolibri, Budapest, 2015
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155591341 · Illusztrálta: Varró Zsuzsa
>!
2020. május 19., 14:54
>!
Scolar, Budapest, 2016
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632446219 · Fordította: Polgár Anikó · Illusztrálta: Martina Matlovičová
>!
2020. június 9., 16:18
>!
Móra, Budapest, 1980
44 oldal · ISBN: 9631115240 · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

>!
2020. április 5., 18:17
>!
Katalizátor, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158028134 · Fordította: Schmidt István · Illusztrálta: Elayne Sears
>!
2020. április 3., 22:30
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633993033 · Illusztrálta: Szimonidesz Kovács Hajnalka
>!
2020. február 11., 23:18
>!
Magvető, Budapest, 2017
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436150 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
Hirdetés

Utolsó karc

Renata_Berta>!
Két hónap, egyszer használatos műanyag nélkül

9.hét | 2019. aug. 26- szept. 1.

Bár a felhívás csak az egyszerhasználatos műanyagokra vonatkozik főleg, nekem valahogy tovább húzta a többi témát magával ez a kérdés (vízhasználat, húsfogyasztás stb…)

Egyre többször készítek húsmentes ételeket. Egyrészt azért, mert hiszem azt, hogy nem kell mindennap húst fogyasztani, másrészről rengetegek zöldéség-gyümölcs terem most amit most érdemes fogyasztani.

A nagy dilemmám (annyira nagy, hogy még a végét se látom a gondolataimnak és nem is tudtam letisztázni magamban) hogy mi is a jó.
Ha sajtot fogyasztok az azért nem a legjobb (vagy az összes tejterméket beleértve) mert sokkal nagyobb az ökolábnyoma mint ha egy sertést vagy csirkét fogyasztanék.
De ha ezeket is elhagyjuk akkor ott a vegán életmód, amiből jó sokat szemezgetek, mint ételek és igazán remek ételek vannak de ha megnézem, hogy honnan tudom beszerezni pl: a kesudiót vagy olyan exotikumokat amiknek már az óceánon kell átutazniuk és kamionozniuk, hogy a sarki boltban megvegyem akkor már megint ott tartok hogy nagyn magas az ökolábnyoma (a csomagolásról nem is beszélve)
Szóval ezen a héten is ez okoz bennem nagy dilemmát. A mit? Hol? Honnan? Csomagolásmentes? kérdések sokasága zajik bennem és ott lyukadok ki, hogy amíg a rendszer nem működik környezetbarátabban az addig nagyon nagyon nehéz lesz. De a rendszert meg mi alakítjuk…. sokan… de azzal, hogy nem veszek meg valamit amiben pálmaolaj van (igen csapongok a témákban, mondom hogy nem látom a rendszert a fejemben) attól a gyártó még nem fogja tudni, hogy én miért veszem meg (ha egyáltalán feltünik neki…. mert mások megveszik)

Én lakótelepen lakok és megint kilyukadnék a korábbi karcomhoz, hogy itt nehéz lelkileg megküzdeni, hogy egyedül érzi magát az ember a szemét tengerben.

De azért van remény. Az kihívásom utolsó hetét nem szeretném negatív érzésekkel lezárni. (milyen klissés….) hogy azért még sem vagyunk egyedül.
1. itt van ez a karc
2. itt van rengeteg csoport a neten
3. rengeteg blog
4. és a legfontosabb rengeteg tenni tudó ember, akik tesznek is. Ki így ki úgy.
hiszek benne, hogy valahogy ezek az emberek megtalálják egymást közösségekben együtt tesznek, a közösségeknek pedig ereje van :)

A férjem belekezdett a 10 millió fa civil kezdeményezésbe. Szegeden a közösségi médiában létre is hozta a szegedi csoportot. De már nagyon sokaknak jutott eszébe a fa ültetés!
és elment egy találkozóra és azt tapasztalta, hogy rengeteg jó ember van akik tenni szeretnének csak kapcsolódni kell, közösségekbe vergődni :) és erre fel is figyel a sajtó stb…

Szóval én arra bátorítok mindenkit mégha nehéz is a csomagolásmentes dolog. A praktikáinkkal mutassunk példát és beszéljünk róla bátran (ne megtérítősen) de álljunk ki magunkért a boltban ha nem kérünk zacskót vagy legyen szokásunk, hogy van nálunk vászontáska, doboz…. Tervezzünk tudatosan (ha tudjuk, hogy megyünk egy strandra vagy olyan helyre ahol valószínű lesz egyszer haszálatos műanyag) vigyünk magunkkal eszközöket :)

és rengeteg megoldás van, rengeteg lehetőség rengeteg tenni akarás. Lehet hogy ami nekünk meg a másiknak nem, de az is lehet hogy ami a másiknak megy nekünk nem. Tanuljunk egymástól tanítsuk egymást és ne húzzuk fel magunkat, ha a szomszéd néni telibetojja a mi elveinket. (magamból indulok ki)

Tök jók vagytok!