Rémálom SP 6007Olvasott könyvek idén
4
Olvasott oldalak idén
1232


Kedvenc könyvek 417

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
Sylvia Plath: The Bell Jar
Emily Brontë: Üvöltő szelek
J. M. Barrie: Peter Pan
Yoon Ha Lee: Vezércsel
M. R. Carey: The Girl With All the Gifts
Neil Gaiman: Óceán az út végén
Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma
Karen Thompson Walker: Csodák kora
Louise O'Neill: Örökké a tiéd
Dia Reeves: Heartsick
Laurell K. Hamilton: Obszidián Pillangó

Kedvenc sorozatok: Cainsville, Casey Duncan, Darkest Powers, Darkness Rising, Ethical Vampire, Homestuck, House of Mystery, How to Train Your Dragon, iZombie, Kate & Logan, Lucifer, Nadia Stafford, Pure, Riders of the Apocalypse, Sandman: Az álmok fejedelme, Szellemlány-trilógia, The Books of Magic, The Machineries of Empire, The Unwritten

Kedvenc szereplők: Alvin the Treacherous, Derek Souza, Dorian Gray, Edward (Ted Forrester), Elaine Belloc, Fig Keele, Fishlegs Ingerman, Goldie / Gigi, III. Hablaty Harákoló Harald, Katherine (Mother Goose), Leia Organa, Loki, Lotus Blossom, Lucifer, Mother Nature, Peter Pan, Pitch Black, R2-D2, Sam Winchester, Shuos Jedao/Garach Jedao Shkan, Strawberry Keele, Timothy Hunter, Toothless, Viharhozó Illidan (Illidan Stormrage), Wendy Darling, Wodensfang

Kedvenc alkotók: Akihisa Ikeda, Alma Katsu, Amanda Marrone, Amy Reed, Andrew Hussie, Ann Redisch Stampler, Charles Vess, Chelsea Monroe-Cassel, Chris Roberson, Cressida Cowell, Dan Wells, Dave McKean, Dia Reeves, Ellen Hopkins, Emily Brontë, Erich Maria Remarque, François Villon, George Orwell, J. M. Barrie, Jackie Morse Kessler, Jane Rogers, Jeffrey Cranor, John Ney Rieber, Joseph Fink, Julianna Baggott, Karen Thompson Walker, Kelley Armstrong, Lilah Sturges, Louise O'Neill, Madách Imre, Maria Dahvana Headley, Mike Carey, Mosoni Árpád, N. K. Jemisin, Neil Gaiman, Nova Ren Suma, Oscar Wilde, Peter Gross, Rachel Klein, Sally Nicholls, Stephanie Kuehn, Susan Hubbard, Sylvia Plath, T. A. Moore, Tonya Hurley, Victoria Schwab, William Joyce, William Shakespeare, Yoon Ha Lee

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Balzer + Bray, Ciceró, GABO, Marvel, Puffin, Simon Pulse, Vertigo


Aktuális olvasmányok

Rachel Hawkins: The Wife Upstairs
Supernatural: The Official Coloring Book
Julie Tremaine: Supernatural: The Official Cookbook
Ipolyi Arnold: Magyar mythologia I-II.
James Scott Bell: Plot & Structure
Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág 1. – A csodaszarvas
Dia Reeves: Bleeding Violet
Kelley Armstrong: Cruel Fate
Overwatch Coloring Book
World of Warcraft: An Adult Coloring Book
>!
2021. január 16., 20:16
>!
St. Martin's, New York, USA, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250245496
2 hozzászólás
>!
2021. január 13., 21:55
>!
Insight Editions, San Rafael, Kalifornia, 2016
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781608878185

Julie Tremaine: Supernatural: The Official Cookbook Burgers, Pies, and Other Bites from the Road

>!
2021. január 12., 14:01
>!
Insight Editions, San Rafael, Kalifornia, 2019
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781683837459
>!
2020. október 18., 21:40
>!
Európa, Budapest, 1987
600 oldal · ISBN: 9630742063

James Scott Bell: Plot & Structure Techniques And Exercises For Crafting A Plot That Grips Readers From Start To Finish

>!
2020. szeptember 23., 20:11
>!
Writer's Digest Books, Cincinnati, 2004
288 oldal · ISBN: 9781582976846
4 hozzászólás
>!
2020. március 25., 18:24
>!
490 oldal · ISBN: 9637357289 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
2020. január 22., 20:01
>!
Simon Pulse, 2010
454 oldal · ISBN: 9781416986188
2 hozzászólás
>!
2019. május 28., 10:01
>!
Subterranean, Burton, Michigan, 2019
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781596069060
>!
2018. augusztus 19., 00:14
>!
Blizzard Entertainment, Irvine, 2017
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781945683060
>!
2017. január 24., 09:47
>!
Blizzard Entertainment, Irvine, 2016
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780989700160

Utolsó karc

Rémálom P>!

Évértékelő karc. :)
2020-ban olvasott könyvek száma: 52 (+41% tavalyihoz képest) – oldalszám: ~17.955 oldal
Félbehagyott könyvek száma: 3 (csak a franchise tie-in bérregények és Sarah J. Maas volt ilyen szerencsés. :D)

Könyves Toplista!
10. Kelley Armstrong: Every Step She Takes – [thriller, romantikus] Genevieve Rómában éli tökéletes életét, amíg valaki meg nem találja a múltjából, és a rég eltemetett titkok elő nem kerülnek. Igazából ez nem Armstrong legjobb könyve, de a történet kellemes limonádé thriller egy kicsit vegyítve a női szerepekkel/helyzettel és a média hatásával.
9. Emily St. John Mandel: The Glass Hotel – [szépirodalom] Kapzsiságról, bűntudatról, szerelemről, önámításról, szellemekről és következményekről szóló, több szálon futó, gyönyörű történet. És ha jól néztem, jön magyarul is idén!
8. Yoon Ha Lee: Phoenix Extravagant – [fantasy, LMBTQ+] Japánok által megszállt Korea mintájára felépített mágikus fantasy világban játszódó történet, egy vonakodó hősről, aki ugyan nem akar szabadságharcos lenni, mégis segít az ellenség robotsárkányának megszökni. Yoon Ha Lee sokat fog szerepelni a listámon, ez még a könnyedebb limonádé könyve. :)
7. Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája – [sci-fi] Dicket valószínű másnak nem kell bemutatni, én idén jutottam el végre odáig, hogy egyfelől belemerüljek a sci-fit zsánerébe, másfelől, hogy megismerkedjek Philip K. Dick munkásságával – ez pedig az első könyv, amit olvastam tőle. Meglepődtem, hogy mennyire nekem való, szórakoztató, és bár könnyednek nem mondanám, teljesen magával rántott az őrült világába, ahol a végén az olvasó is megkérdőjelez mindent.
6. Philip K. Dick: Ubik – [sci-fi] A második könyvem Dicktől, és eddig ez tetszett tőle a legjobban. Bár az elején egy egész stabil, egyszerű, de érdekes világfelépítést kapunk, ahol a halottaikkal még beszélhetnek az emberek, a közepén itt is elénk ül az az egzisztenciális rémálom, amit Dick annyira jól ír.
5. Yoon Ha Lee: Raven Stratagem – [sci-fi, űropera | trilógia 2. része] – Szóval ez volt az a trilógia, amivel Yoon Ha Lee berobbant, és meg is értem miért – egyből a top kedvenc íróim közé sorolta magát ezzel. Adott egy izgalmas világ, ahol a matematika segítségével a fizika törvényeit is befolyásolni tudják az emberek. Adott egy rettenetesen, elnyomó állam, ahol a propagandával agymossák az embereket, és bár ezek már régóta használt toposzok, olyan frissen hat mégis Yoon mixében. Ehhez hozzájön az, hogy nagyon remekül teszi bele az LMBTQ+ hősöket, szálakat, ami természetesnek hat. (Amikor az LMBTQ+ emberek reprezentációról beszélnek, ilyet szeretnének! Ahol nem az a főszál, hogy de rossz melegnek lenni, hanem a hősök is lehetnek melegek.)
4. Blake Crouch: Hamis emlékek – [sci-fi, thriller] – A világon elterjed a hamisemlék-szindróma, ahol emberek olyan életekre emlékeznek, amit soha nem éltek le. Az íróval eddig hadilábon álltam, mivel a Wayward Pinest végig se tudtam olvasni, ezért kellemes meglepetésként, hogy mennyire bejött ez a könyve! Egy kellemes, akció thriller egy csepp sci-fivel.
3. Yoon Ha Lee: Vezércsel – [sci-fi, űropera | trilógia 1. része] – A már fentebb említett Yoon Ha Lee trilógia 1. része. A magyar fordítás sajnos kínosan rossz lett, és valahogy kétlem, hogy a magyar kiadó tényleg kiadja újrafordítva, főleg a mostani helyzetben, de aki egy különleges űroperára vágyik, annak érdemes angol nyelven kipróbálnia ezt.
2. Yoon Ha Lee: Revenant Gun – [sci-fi, űropera | trilógia 3. része] – A fentebb említett Yoon Ha Lee trilógia befejező része. Végre egy sorozat, ahol elégedett voltam a lezárással, és bár van még egy kisregény a sorozathoz, nekem így is tökéletes volt a vége.
1. Kelley Armstrong: Wolf's Curse – [urban fantasy, YA | duológia 2. része] – A Women of the Otherworld kis YA spin-offja, ahol Elena és Clay gyerekeinek kell szembenéznie a sötét erőkkel. Szerintem már senki nem lepődik meg rajtam, hogy a toplistás könyveim között mindig hemzsegnek Armstrong írásai. :D Idén is, ahogy tavaly is, a kis könnyed YA, félig romantikus története lett az első nálam, kifejezetten az LMBTQ+ szál dobta fel nekem ezt.

+ Említésre méltó rövid próza:
Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer – Lehet elfogult vagyok, mert a kedvenc tévésorozatom lovecrafti horror átírása feminista felhanggal, de ez volt a kedvencem Machado kötetéből.
Brooke Bolander: The Only Harmless Great Thing – Gyönyörű, szívet tépő történet elnyomásról.
Aliette de Bodard: The Tea Master and the Detective – de Bodard ezzel felkerült a „még olvasni kell tőle” listámra. Egy kellemes űropera Sherlock retelling, ahol Watson egy érző űrhajó.
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 – Kedvenceim a kötetből: Takács Bogi: Néhány megjegyzés a közönséges polip szaporodási stratégiájáról és Puska Veronika: Bújj, bújj, zöld ág
N. K. Jemisin: How Long 'til Black Future Month? – Kedvenceim a kötetből: The Effluent Engine, Cloud Dragon Skies, Stone Hunger, The Narcomancer, Sinners, Saints, Dragons, and Haints, in the City Beneath the Still Waters
Maria Dahvana Headley: Give Her Honey When You Hear Her Scream

Filmes, sorozatos lista: link
Játékos lista: link