RandomSky 0


Összes kitüntetés 13


Kedvenc könyvek 55

Peter S. Beagle: Egy csendes zug
Michael Ende: A Végtelen Történet
Michael Ende: Momo
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Philip Pullman: Északi fény
Philip Pullman: A titokzatos kés
Philip Pullman: A borostyán látcső
Alessandro Baricco: Selyem
Alessandro Baricco: Novecento
Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi
Roddy Doyle: A Commitments

Kedvenc alkotók: David Almond, Erlend Loe, Hermann Hesse, J. R. R. Tolkien, Joanne Harris, Jostein Gaarder, Kleinheincz Csilla, Kurt Vonnegut, Michael Ende, Neil Gaiman, Peter S. Beagle, Ray Bradbury

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Clark Ashton Smith: Sarki regék
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Eckhart Tolle: Új Föld
Domján László: Nevess és relaxálj!
Ellen Notbohm – Veronica Zysk: Ezeregy nagyszerű ötlet autizmussal élő vagy Asperger-szindrómás gyerekek neveléséhez és tanításához
>!
2018. március 1., 06:53
>!
2018. február 15., 06:58
>!
2018. február 2., 08:53
Hirdetés

Utolsó karc

>!
RandomSky

Ez a második olvasás értékelése.
Amit azzal kezdek, hogy mikor először olvastam, 2002-ben, épp akkor értem a végére, amikor kiderült, hogy meghalt Layne Staley, az Alice In Chains énekese. Már hónapok óta terveztem, hogy újra elolvasom, főleg a http://grungery.hu miatt, de végül pár nappal az után kezdtem el olvasni, hogy meghalt Chris Cornell, a Soundgarden énekese. Szóval ma már csak egyetlen egy legendás, alapvető grunge énekes van életben, Eddie Vedder a Pearl Jamből…
Másodjára nagyon sokáig nem szerettem ezt a könyvet. Az első olvasáskor fiatalabb voltam, mint a főszereplő, a másodiknál idősebb, és nagyon úgy éreztem, hogy sosem szólt rólam, most meg aztán pláne. És nehéz szeretni egy olyan regényt, amiben nincs senki, akivel legalább egy picit azonosulni tudnál, vagy bármi pozitívat éreznél iránta. Különösen, hogy Seattle-ről meg a grunge-ról van szó. De a végére valahogy minden a helyére került.
Az is, hogy ez a regény nem a grunge-ról szól, hanem arról, hogy ’99-ben Seattle-ben még mindenki igyekezett úgy tenni, mintha nem lenne halott. És nem a grunge-ról szól abban az értelemben, amit nekem jelentett. Ez csak egy rock & roll regény, ami történetesen ’99-ben játszódik és Seattle-ben, de tíz évvel korábban Los Angelesben is játszódhatna, csak a külsőségekben lenne különbség. De végül is tökéletesen bemutatja, milyen üres és értelmetlen tud lenni a rock & roll élet… És folyton a Pop, csajok, satöbbivel hasonlítgattam össze, amihez képest egyetlen dologban jobb az én szemszögemből, a felsorolt zenékben, de sem a sztori, sem az író humora, sem a jellemek, semmi nem volt rám hatással igazán. A végéig.
Szóval ja, nekem a grunge tényleg művészet volt, akkor is, amikor a kábszerekről szólt. A buta, bugyuta hajmetal bandák „ellenében” született, hogy ne olyan legyen, mint az. Így aztán irdatlan komoly kérdésekkel foglalkozott, s nem csak agyas, de lelki mondanivalója is volt, és a nemzedékem számos tagjának adott menedéket, segítséget, jót – miközben akik játszották, azok közül sokan bele is haltak… De ebből szinte, a végéig, semmi nincs itt. És azt hiszem, azért, mert a hétköznapi, turnézós, bulizós szinten tényleg nem a komoly dolgokról szólt a többségnek, mert ők is csak emberek, és így tovább. És miután Cobain meghalt, a Soundgarden és az AIC feloszlott, és a Pearl Jam totál kivonult a mainstream médiából, nyilván csak valami kiégett érzés maradt utánuk, pláne Seattle-ben, szóval alighanem hiteles a regény, csak nem ezt vártam. (Szerintem a grunge érzésről, meg hogy fiatalon milyen volt, Jessey Ann Foley Egyszerű dal című regénye sokkal inkább mesél, bár az egy tizenéves lány története.)
De amúgy a Never Mind Nirvana vége kő őszinte, és az egész eléggé szomorú meg minden, és olyan, mintha nem történt volna semmi, és ez így van rendjén, mert pont ez történik nagyon-nagyon sok ember életében. És valahol rímel arra, hogy meghalt Cornell, mert így még kevesebb maradt e földön valamiből, ami egykor forradalmi volt és csodás.
(A fordítás meg jobban idegesített, mint először. M.Nagy Miklós egyike a kedvenc fordítóimnak, de semmi köze nem volt a grunge mozgalomhoz, és sem ő, sem a szerkesztője nem vette a fáradtságot, hogy az akkoriban már létező interneten kicsit utánanézzen, miről van szó, és így egymást érik a zenei vonatkozások félrefordításai. S mivel ebben a könyvben elvileg nagyon fontos a zene, ez rettenetesen zavaró.)

Kapcsolódó könyvek: Mark Lindquist: Never Mind Nirvana

Mark Lindquist: Never Mind Nirvana