poggi  IP 2

Image small
Rudolf Anna 9 fordítás


Kedvenc könyvek 33

Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Erich Kästner: A két Lotti
Kurt Vonnegut: Börleszk
J. D. Salinger: Zabhegyező
Sharon Creech: Bloomability
Nick Hornby: The Complete Polysyllabic Spree
Nick Hornby: About a Boy
Nick Hornby: High Fidelity
Ross Welford: Time Travelling with a Hamster
Ross Welford: The 1,000-year-old Boy
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Kedvenc sorozatok: A betörő, aki..., A csokoládéháborún innen és túl, Anne, Az Úr Sötét Anyagai, Csodaidők, Fecskék és Fruskák, Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia, Harry Potter, Időcsodák, Joel Gustafson, Little House on the Prairie, Mumin, Narnia Krónikái, Nick Twisp naplója, Ruby Oliver, The Mediator

Kedvenc alkotók: Agócs Írisz, Astrid Lindgren, Billy Collins, Borbás Mária, Chris Crutcher, E. Lockhart, Erich Kästner, Gáti István, Kiss Ottó, Kurt Vonnegut, Nick Hornby, Robert Cormier, Ross Welford, Sharon Creech, Sohár Anikó, Till Katalin, Tótfalusi István

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Mitzi Waltz: Az autizmus társadalmi és orvosi története
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Tomas Tranströmer: Samlade dikter
Graham Swift: Making an Elephant – writing from within
>!
2019. október 11., 06:55
>!
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155043956 · Fordította: Bertalan Lilla
>!
2019. június 10., 07:17
>!
Móra, Budapest, 1962
422 oldal · keménytáblás · Fordította: G. Beke Margit · Illusztrálta: Kass János
>!
2019. január 23., 08:32

17 dikter
Fura ez az első kötet, de igyekszem észben tartani, hogy ez még a „fiatal költő”. spoiler Mintha ez leginkább tájlíra lenne, mégpedig olyan romantikus fajta, a fenséges, a nagyszabású, a szigetek, a tenger, a fák, a vihar. És nehezen olvasom, nehezen is értem őket, részben valószínűleg azért, mert nem sikerül odafigyelni rá és koncentrálni, mert hát tájlíra. De kíváncsi leszek, hogyan lesz ebből majd az a Tranströmer pár évtizeddel később, akitől olvastam már kedvemre való verseket.

Hemligheter på vägen
Nem rövidebb, mint az első, de mégis annak tűnik. Nagyon homogén, még mindig tájak vannak, de már néha felbukkannak személyes névmások is. És néha letaglóz, bár nem tudom igazán megmondani, miért. Mindenesetre csinál érzelmeket, az gondolom jó dolog verseknél.

Den halvfärdiga himlen
Változik a hangulata. Egyrészt most már egész gyakran vannak alanyok, beszélők, lírai ének, nevezzük, ahogy akarjuk. Másrészt még mindig sok a tájlíra, de valahogy van töltete, van valami célja vele, nem csak úgy vadregényes és drámai, hanem… ezt nem is tudom, lehet, hogy csak én kezdem jobban érteni. Úgy rémlik, korábban nem volt még nagyon zenei tematika, de most megjelenik, annyira, hogy ha nem tudtam volna, hogy Tranströmer zongorista is volt, most biztos, hogy utánanézek.Mindenesetre egyre több a megragadóan szép kép, és időnként kiugranak olyan verssorok, olyan szavak, amikről soha nem sejtettem, hogy állhatnak így, ilyen formában, de hirtelen kiderül, hogy csak így állhatnak, és sehogy máshogy. Az pedig elég menő.

>!
Bonnier Pocket, Stockholm, 2002
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9100581127
>!
2019. június 15., 10:45
>!
Scribner UK, London, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781471161940
Hirdetés

Utolsó karc