poggi IP 26

Image small
Rudolf Anna 9 fordítás


Kedvenc könyvek 33

Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Erich Kästner: A két Lotti
Kurt Vonnegut: Börleszk
J. D. Salinger: Zabhegyező
Sharon Creech: Bloomability
Nick Hornby: The Complete Polysyllabic Spree
Nick Hornby: About a Boy
Nick Hornby: High Fidelity
Ross Welford: Time Travelling with a Hamster
Ross Welford: The 1,000-year-old Boy
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Kedvenc sorozatok: A betörő, aki..., A csokoládéháborún innen és túl, Anne, Az Úr Sötét Anyagai, Csodaidők, Fecskék és Fruskák, Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia, Harry Potter, Időcsodák, Joel Gustafson, Little House on the Prairie, Mumin, Narnia Krónikái, Nick Twisp naplója, Ruby Oliver, The Mediator

Kedvenc alkotók: Agócs Írisz, Astrid Lindgren, Billy Collins, Borbás Mária, Chris Crutcher, E. Lockhart, Erich Kästner, Gáti István, Kiss Ottó, Kurt Vonnegut, Nick Hornby, Robert Cormier, Ross Welford, Sharon Creech, Sohár Anikó, Till Katalin, Tótfalusi István

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Steve Silberman: NeuroTribes
Király Levente (szerk.): Nem kötelező – Kortársak és kimaradók – magyar próza
Tomas Tranströmer: Samlade dikter

Steve Silberman: NeuroTribes The Legacy of Autism and the Future of Neurodiversity

>!
2020. október 20., 00:44
>!
Avery, 2015
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781583334676
>!
2020. június 20., 15:47
>!
Corvina, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631366686
>!
2019. január 23., 08:32

17 dikter
Fura ez az első kötet, de igyekszem észben tartani, hogy ez még a „fiatal költő”. spoiler Mintha ez leginkább tájlíra lenne, mégpedig olyan romantikus fajta, a fenséges, a nagyszabású, a szigetek, a tenger, a fák, a vihar. És nehezen olvasom, nehezen is értem őket, részben valószínűleg azért, mert nem sikerül odafigyelni rá és koncentrálni, mert hát tájlíra. De kíváncsi leszek, hogyan lesz ebből majd az a Tranströmer pár évtizeddel később, akitől olvastam már kedvemre való verseket.

Hemligheter på vägen
Nem rövidebb, mint az első, de mégis annak tűnik. Nagyon homogén, még mindig tájak vannak, de már néha felbukkannak személyes névmások is. És néha letaglóz, bár nem tudom igazán megmondani, miért. Mindenesetre csinál érzelmeket, az gondolom jó dolog verseknél.

Den halvfärdiga himlen
Változik a hangulata. Egyrészt most már egész gyakran vannak alanyok, beszélők, lírai ének, nevezzük, ahogy akarjuk. Másrészt még mindig sok a tájlíra, de valahogy van töltete, van valami célja vele, nem csak úgy vadregényes és drámai, hanem… ezt nem is tudom, lehet, hogy csak én kezdem jobban érteni. Úgy rémlik, korábban nem volt még nagyon zenei tematika, de most megjelenik, annyira, hogy ha nem tudtam volna, hogy Tranströmer zongorista is volt, most biztos, hogy utánanézek.Mindenesetre egyre több a megragadóan szép kép, és időnként kiugranak olyan verssorok, olyan szavak, amikről soha nem sejtettem, hogy állhatnak így, ilyen formában, de hirtelen kiderül, hogy csak így állhatnak, és sehogy máshogy. Az pedig elég menő.

Klanger och spår
Lassan haladok vele, de ez a kötet már más. Nem olyan, mint azok a versek, amiktől kedvet kaptam Tranströmerhez, de már nem is olyanok, mint az első kötetbeliek. Van még mindig tájlíra, de jó része már városi kép, vagy város van a természet mellé állítva. És már nem személytelen és szimbolikus a tér, hanem nagyon is személyes, van benne alany, néha nem is csak egy 'én' hanem már egy 'mi', amiről persze kifejtetlen, hogy kik is tartoznak belé. De most már élő az egész, vezet valamerre, még ha nem is értem. Viszont elérte, hogy egy versben lecsapó villámtól meg tudjak ijedni, ami azért nem semmi.

Mörkerseende
Tökugyanaz, mint az előző, mínusz villám. Ebben nem volt villám.

>!
Bonnier Pocket, Stockholm, 2002
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9100581127
Hirdetés

Utolsó karc